Skip to Content

Fotoboek kopen of maken; vergelijking plakboeken, digitale foto-albums, online of wanddecoratie

Fotoboek kopen of maken; vergelijking plakboeken, digitale foto-albums, online of wanddecoratie

Een fotoboek maken is altijd een behoorlijke klus. Maar als ‘ie eenmaal in huis is, voel je veel voldoening. Maar welke soorten fotoboeken zijn er eigenlijk? En wat zijn leuke alternatieven voor een fotoboek?

Plakboeken

Het zelf foto’s plakken is weer helemaal terug van weggeweest. Je zoekt de foto’s uit op je computer, bestelt ze, en vervolgens moet je een paar dagen wachten. Snelservice kan natuurlijk ook, maar dat is ruim 3 keer duurder dan de meerdagenservice.

Ondertussen kun je vast op zoek gaan naar een mooi album. Daarna kun je je foto’s in een mapje op gaan halen. En dan kan het beginnen: tafel leeg, fotolijm erbij en plakken maar.

Het plakken van 20 jaar geleden was simpel: een wit album, foto’s erin, onderschriftje erbij en klaar. Zo simpel is het tegenwoordig niet meer.

De echte plakkers struinen de Action en andere hobbywinkels af naar mooie ondergrondjes, allerlei bijzondere pennen en stickers, om het tot een mooi geheel te maken. Het is dan ook geen ordinair plakken, maar scrappen met je eigen foto’s. Het resultaat is écht supermooi.

Ik heb het zelf nog nooit gedaan, want het is gewoon heel veel werk. En ik zou zo bang zijn dat er iets met dat fotoalbum gebeurt, dat ik het geloof ik altijd veilig in de kast zou laten staan.

Een digitaal fotoalbum bestel je gewoon nog een keer als er een kop thee overheen gaat, zeg maar.

Leuke adresjes voor mooie plakboeken

  • Hema: De collectie fotoalbums wisselen regelmatig en de kwaliteit is betrouwbaar.
  • Bol.com: Bol.com heeft zo ongeveer alles, dus ook allerlei fotoalbums. Met dit album hier kun je ook een mooie foto op de voorkant plaatsen.
  • Henzo: Henzo heeft een heleboel soorten fotoalbums, waaronder de stedenalbums. Op de site van Henzo zelf kon ik ze niet meer vinden, vandaar de link via bol.com. Ga je op vakantie naar een bekende stad, dan is zo’n album erg leuk.
  • Gusti Leer: Ik ben fan van Gusti Leer. De prachtige foto’s op hun Instagramaccount en de echt leren producten. Zo’n boekje als dit nodigt er gewoon toe uit om een keer foto’s te gaan plakken. Houd je meer van antiek? Dan is deze hier wat voor jou.
  • Myphotobook: verkoopt het allergrootste fotoalbum ooit. Namelijk een A3-fotoalbum, en dan ook nog eens van leer. Zwaardere kwaliteit ga je in dat formaat niet vinden. Een mooie start om je trouwdag of eerste vakantie-met-kind in vast te leggen.

Digitale fotoalbums

De meeste mensen maken hun fotoalbums tegenwoordig digitaal. Er is enorm veel aanbod, zelfs de Albert Heijn heeft digitale fotoalbums. Waar moet je nu beginnen? Hier volgen drie gouden tips:

  • Radar heeft een aflevering gemaakt over digitale fotoalbums. Met een team vakmensen beoordeelden zij boeken besteld bij verschillende aanbieders zoals Blokker en Albelli. Welke is het goedkoopst, welke heeft de beste kwaliteit, etc.
  • De tweede tip is: kijk eens op de website Tipsfotoalbummaken. Ja, daar is dus een hele website over. Met allerlei tests, beoordelingen, tips, kortingsacties en zelfs hele cursussen. Ook hebben zij bij 35 (!) verschillende aanbieders hetzelfde fotoboek laten drukken, vervolgens kun je de verschillen tussen de boeken zien.
  • Wist je dat je bij Albelli supersnel een fotoalbum kunt maken van de foto’s die je online hebt geplaatst? Je zet de leukste foto’s op je Facebook en Instagram, dus uitzoeken hoeft niet meer.

En vervolgens nog een tip: Ik maak onze fotoalbums digitaal en bij de fotoalbums voor onze dochter bestel ik er altijd 2. Eentje voor ons, eentje voor haar. Het boek dat van ons is, staat een tijdje op de kast, nemen we mee op bezoek bij familie etc.

Oftewel: dat boek wordt gebruikt. Het tweede boek gaat direct netjes ingepakt in de kast. Dat heeft twee grote voordelen: Zo is haar eigen boek nog netjes en mooi als ze het huis uitgaat.

En als ze het huis uitgaat, kunnen wij oudjes nog eens weemoedig in dat babyboek bladeren.

Online

Zo’n digitaal fotoboek is leuk, maar de drukkosten zijn behoorlijk hoog. Daarom maken veel mensen digitale fotoboeken, die ze vervolgens niet afdrukken. Het is dan een volledig online album. Een soort foto e-book zeg maar.

Zeker als je een (grote) tablet hebt, is het in principe ook niet meer nodig om het fotoalbum af te laten drukken.

Alternatieven voor fotoboek

Het kost over het algemeen veel tijd om een fotoboek te maken. Als je daar geen tijd voor hebt, of je wilt gewoon een keer wat anders, zijn er genoeg alternatieven te bedenken.

Fotowand

Fotoboek kopen of maken; vergelijking plakboeken, digitale foto-albums, online of wanddecoratie - Mamaliefde
Fotoboek kopen of maken; vergelijking plakboeken, digitale foto-albums, online of wanddecoratie - Mamaliefde
Fotoboek kopen of maken; vergelijking plakboeken, digitale foto-albums, online of wanddecoratie - Mamaliefde

Heb je een lege muur in je woonkamer of heb je dat strandschilderij nu wel gezien? Dan kun je een serie foto’s bestellen en daar je wand mee decoreren. Dit kan met afdrukken, zoals in de onderste foto, in posterformaat voor in een lijstje of als polaroid en dan ophangen aan de muur. Klein detail: het is een beetje lastig mee nemen naar oma.

Ook een absolute aanrader en helemaal hip is de wanddecoratie van IXXI, hiervoor kan je ook eigen foto’s gebruiken als collage of juist als uitvergroting en de Instawall.

Slideshow

Heb je alle foto’s uitgezocht, maar geen puf meer om er een fotoboek van te maken? Maak dan een mooie slideshow. Met één druk op de knop heb je al een prachtig resultaat.

Wil je er toch nog wat aan knutselen? Zet er dan een mooi muziekje onder en voeg af en toe een leuke tekst toe. Geen drukkosten, je neemt het makkelijk mee, en veel mensen vinden het leuker om een slideshow te kijken dan een fotoalbum.

Fotostrips

Fotoboek kopen of maken; vergelijking plakboeken, digitale foto-albums, online of wanddecoratie - Mamaliefde

Sinds de photoboots populair zijn op bruiloften en evenementen, wint de fotostrip aan populariteit. Een fotostrip is een strip fotopapier met daarop meerdere foto’s.

Je kunt ze aan de muur hangen of hang bijvoorbeeld de hele wc-deur vol. Ze zijn ook ideaal om mee te scrappen, maar dan kom je toch weer bij een fotoalbum terecht.

Zo’n fotostrip kun je ook goed gebruiken voor het maken van kaarten: denk aan een fotostrip met foto’s van je kindje op een kaart voor oma. Zeker weten dat die kaart lang op de schoorsteenmantel staat.

Wist je dat je zelfs een foto abonnement kunt afsluiten? Je krijgt dan elke maand 10 foto’s opgestuurd in verschillende formaten.

Wat doe jij met de foto’s van je kind?

Martine Pieters-de Wit