Skip to Content

Gezinsfoto ideeën voor portretten van kinderen

Gezinsfoto ideeën voor portretten van kinderen

Moederdag is de ideale gelegenheid om je moeder te laten zien hoeveel ze voor je betekent. Met behulp van portret fotografie kun je deze unieke band laten vastleggen met een serie unieke foto’s die voor altijd gekoesterd zullen worden.

Daarom verzamelde ik een aantal fototips van onder andere Ilvy Njiokiktjien om zelf de mooiste foto’s te kunnen schieten. Mooie foto’s zijn natuurlijk ideaal om te gebruiken om een Moederdagcadeau persoonlijk te maken.

In een fotoboek of juist iets anders met de foto van je kind erin verwerkt.

Plezier

Dit is het allerbelangrijkste als je wilt gaan fotograferen met gevoel. Geen geposeerde foto’s met geforceerde glimlach maar een natuurgetrouwe foto. Als de personen die je op de foto zet, vergeten dat er een camera in de buurt is, krijg je de mooiste foto’s. Dit kan in een natuurlijke omgeving thuis.

Maar bijvoorbeeld ook op vakantie, dan ben je vaak een stuk meer ontspannen en krijg je ook mooiere foto’s. Vaak ook met een eenvoudigere achtergrond.

Als het voor iedereen leuk is, worden de foto’s ook aangenamer. Vinden de kinderen het lastig om stil te zitten, probeer ze dan af te leiden met grapjes of een voorwerp.

Close-up

In een close-up kun je veel meer emotie vangen dan van veraf. Een gezicht hoeft niet perfect te zijn, juist de imperfecties maken het menselijk en natuurlijk.

Een close-up hoeft ook niet altijd een portret te zijn waarbij er oogcontact is (dat spreekt meer aan), maar kan bijvoorbeeld ook van de handjes of de voetjes zijn. 

Door te werken met lichtinval en de foto’s achteraf te bewerken naar zwart-wit leg je hier nog meer de nadruk op.

Symmetrie

Symmetrische voorwerpen zijn vaak voor het oog aantrekkelijker.

Door symmetrie in je foto aan te brengen, in tegenstelling tot de regel van de gulden snede, voeg je evenwicht, verhouding en contrast toe aan een compositie. Hierdoor komt deze nog sterker over. Het beste kan je deze foto’s maken op gelijke hoogte.

Perspectief

Door af te wisselen van perspectief, dus niet alleen recht van voren maar ook schuin in een hoek of van onder / boven, breng je de foto’s meer tot leven. Op die manier breng je de liefde en blijdschap over te brengen vanuit een nieuw perspectief tot leven.

Zorg voor een speelse omgeving die vrijheid en flexibiliteit biedt om momenten vast te leggen zoals ze plaatsvinden.

Achtergronden

Een achtergrond hoeft niet saai wit of zwart te zijn. Probeer hier mee af te wisselen.

Let er wel op dat je niet te dicht op de achtergrond fotografeert maar laat hier juist wat ruimte tussen om te voorkomen dat hij die scherp meeneemt of juist iedere afwijking meeneemt. Zorg er trouwens ook voor dat de achtergronden niet te druk zijn.

Vertel een verhaal

“Een foto zegt meer dan duizend woorden” is een bekend gezegde en een goede foto waar je naar blijft kijken, brengt dit op krachtige wijze over. Kijk hoe je met jouw opnamen een verhaal kunt vertellen op een manier die verdergaat dan alleen maar een serie foto’s maken.

Probeer jij weleens zelf foto’s te maken van je kind?

Linda van Aken