Skip to Content

10 Natuur activiteiten & spelletjes voor kinderen, peuters en kleuters

10 Natuur activiteiten & spelletjes voor kinderen, peuters en kleuters

Lekker de natuur in met de kinderen. Heerlijk buiten bezig zijn vinden de meeste kinderen wel leuk, maar naast een beetje met een bal spelen, is het uiteraard nog leuker als er afwisseling is in de dingen die je buiten doet. Dus wat voor spelletjes kun je doen in en met de natuur?

Watersafari

Je kunt met o.a. Natuurmonumenten op watersafari. Daarbij vaar je bijvoorbeeld over bepaalde plassen en krijg je van alles te horen. Maar dit kan uiteraard ook prima met het gezin of met een feestje gedaan worden.

Op veel plassen zijn er mogelijkheden om bootjes te huren. Zeker plassen waarbij je echt tussen de rietlanden door kunt varen en je zelfs op onbewoonde eilandjes rond kunt lopen zijn erg leuk.

Zelf ben ik bekend bij de Nieuwkoopse Plassen en is het echt heerlijk om daar rustig rond te varen en je volledig in de natuur te voelen. Kijk eens of je plekken kunt vinden waar even gezwommen kan worden.

Neem een gidsje mee waarin je de namen van de dieren en de planten kunt opzoeken, om er iets leerzaams van te maken. Of doe gewoon het spelletje ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, maar dan met dierennamen of iets anders uit de natuur.

Spoorzoeken

Het bos in, op zoek naar sporen van dieren is erg leuk. Maar oké, soms zijn de sporen gewoon niet te vinden. Met een extra boekje op zak kun je dan op zoek gaan naar andere dingen. Een bepaalde boom of plant.

Met meer kinderen op stap? Maak een lijstje met meerdere dingen die ze moeten vinden en maak er eventueel een wedstrijdje van wie als eerste alles heeft. Geef ze allemaal dus een eigen lijstje.

Zijn ze al ouder dan kun je de opdrachten uitbreiden met opdrachten, zoals foto’s maken van de dingen die ze moeten vinden, of laat ze echt ook bepaalde zaken verzamelen zoals een bepaald aantal eikeltjes ofzo.

Afhankelijk van de deelnemers kun je het zo moeilijk en/of leuk maken als je zelf wilt, want idiote opdrachten zijn er zo heel eenvoudig ook aan toe te voegen!

Vogels spotten

Er zijn plekken waar je vogels kunt spotten. Heeft je kind hier het geduld wel voor? Dan zou het zomaar een nieuwe hobby kunnen worden! Rustig op zoek en uiteraard ook nog proberen om het vast te leggen!

Bij de Vogelbescherming kun je veel informatie vinden hoe je dit het beste aanpakt en vooral ook waar de mooiste plekken zijn om de meeste kans te maken dat je ook echt bijzondere vogeltjes kunt waarnemen.

Vleermuizen spotten

Naast vogels is het ook leuk om vleermuizen te zien vliegen. Als het donker begint te worden komen deze diertjes tevoorschijn en scheren prachtig over je hoofd heen.

Met oudere kinderen (tieners) zou je er ook nog een leuke griezelavond van kunnen maken met enge verhalen rond een (nep-)vuurkorf. Helemaal leuk als het verhalen zijn over vleermuizen…

Die kun je verzinnen of je kijkt of je ergens leuke griezelverhalen kunt vinden. Voorlezen kan natuurlijk best als je dan maar wel met veel inlevingsvermogen het voorleest. Ze echt vertellen in plaats van voorlezen komt alleen wel veel echter over!

Dus je kan best een verhaal van een ander ‘pikken’, maar het dan wel even in je hoofd stampen en het in je eigen woorden navertellen!

Op zoek voor een collage of ander kunstwerk

Ga op het strand, in het bos of in de duinen op zoek naar mooie spulletjes. Een takje van iets moois, eikeltjes, kastanjes of wat voor moois dan ook. Op het strand kun je natuurlijk ook nog veel meer dingen vinden die de zee heeft meegenomen (helaas hoeft dit niet altijd natuurlijk te zijn).

Verzamel de dingen die je mooi vindt. Thuis ga je er dan iets moois van maken. Dat kan een mooi werk aan de muur zijn met takjes en mooie verfkleuren die erbij passen. Of je maakt een ander kunstwerk wat je buiten of binnen neer kunt zetten. Of als een krans aan de buitendeur!

Een fotoreportage maken

Een fotoreportage maken van een bepaald onderwerp in de natuur en daar gaan jullie dan natuurlijk iets mee doen. Een mooi album maken over vlinders, over bomen in mooie vormen, mooie luchten, of wat jullie dan ook mooi vinden.

Naast een album kan er ook een collage van gemaakt worden en deze dan laten afdrukken op een canvasdoek is ook een superidee. Of misschien kan je kind het wel gebruiken voor een werkstuk of spreekbeurt op school.

Wil je er iets van maken wat je neerzet of ophangt, dan zou je kunnen proberen om er nog meer bij te verzamelen. Gaat het over een bepaald vogeltje, dan is veren van zo’n vogeltje vinden natuurlijk een extra uitdaging.

Vanzelfsprekend krijgen die dan ook een plek bij de foto’s. Kan je kind mooi tekenen? Ook dat is een mooie aanvulling! Met een schildersezel de natuur in en tekenen maar!

Creatief aan de slag voor de natuur

Met of voor de natuur creatief aan de slag gaan is dus erg leuk. Maar iets moois om de dieren in de natuur te helpen, kan uiteraard ook. Wat je dan zoal kan doen om de natuur te helpen?

Insectenhotel maken, gebruik hier natuurlijke materialen voor, wat je natuurlijk ook eerst kan gaan zoeken in de natuur

Vogelhuisje maken

Een ‘vettaart’ maken voor de vogeltjes of bijvoorbeeld een pindaslinger
Een bloementuin zaaien voor vlinders en bijen.

Activiteiten met OERR

Een leuk idee is om mee te doen met activiteiten van OERR. Dit is een onderdeel van Natuurmonumenten en biedt veel leuke ideeën, activiteiten én speelplekken in de natuur. Je kunt ook lid worden van OERR en zo elk seizoen kaartjes met superideetjes ontvangen.

Actief in de natuur

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om actief de natuur in te gaan. Met een grote step de duinen door of juist op een mountainbike spannende tochten door het bos maken. Weliswaar ben je dan misschien niet echt met de natuur bezig, maar je bent wel in de natuur!

Misschien weet je wel leuke trimparcoursen door een bos? Met een bal of een vlieger het strand op is ook heerlijk. Of zelf een speurtocht uitzetten door een bos is gewoon ook heel leuk.

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via: