Skip to Content

Overzicht schelpen zoeken in Nederland

Overzicht schelpen zoeken in Nederland

Schelpen zoeken doe je bijna automatisch als je naar het strand gaat. Maar als je nu heel bewust op op zoek wilt naar schelpen: waar kan je dan het beste heen?

Tips voor schelpenzoekers

Even in het algemeen nog een aantal tips bij het zoeken van schelpen.

  • Bepaal de plek waar je gaat zoeken aan de hand van de wind. Een aanlandige wind zal namelijk de onderlagen naar boven stuwen en daardoor komen er meer schelpen het strand op. Het ligt er uiteraard maar net aan waar je bent, welke wind (storm) dan het beste werkt. Ga zoeken na zo’n storm! 
  • Er ligt vaak een soort afvallijn met schelpengruis langs de vloedlijn. Daar zal je dus ook de mooie schelpen kunnen vinden.
  • Verzamel de mooiste schelpen en zorg dat ze ergens netjes in weggeborgen kunnen worden, zodat ze niet onderweg breken. Even in je broekzak stoppen kan tere schelpjes doen breken.
  • Bekijk schelpen eens onder een vergrootglas. 
  • Je kunt thuis de schelpen weken in water, zodat het zout eraf gaat. 
  • De schelpen blijven mooier van kleur als ze niet in de zon liggen.
  • Je kunt er ook andere dingen meedoen, zoals sieraden ervan maken of een ‘kralengordijn’ voor de deur. Een alternatieve dromenvanger (schelpen in plaats van veren) of een ander mooi kunstwerk.
  • Verzamelen met kinderen? Geef ze allemaal hun eigen emmertje, zeefje en iets om de schelpen in te bewaren. Dan kunnen ze allemaal hun eigen verzameling maken.
  • Wil je een verzameling beginnen? Noteer dan de vindplaats bij je schelp en de datum.
  • Zoals gezegd is de juiste windrichting van de storm een graadmeter. Maar let op, want niet alleen schelpen, ook kwallen worden zo meegevoerd het strand op!

Waar komen schelpen vandaan?

Schelpen spoelen aan doordat ze meegenomen worden door de stroming. Een storm kan ervoor zorgen dat de zandlaag omgewoeld wordt en daardoor de schelpen of fossielen die erin lagen naar boven komen en op het strand worden neergelegd door de golven.

Je kunt niet alleen gewone schelpen vinden, maar ook fossiele schelpen. Deze zijn vaak donkerder van kleur en als je het tegen het licht houdt schijnt dit er niet doorheen. Ze zijn dan ook meestal dikker dan de schelpen van nu.

Verder kan je ook het geluk hebben om barnsteen te vinden of bijvoorbeeld haaientanden! Het is heel leuk om je te verdiepen in de geschiedenis van dit soort dingen én ze dan ook nog eens in het echt te vinden (of andersom). 

Waar kan je het beste schelpen zoeken?

Maar waar kan je dan heen om mooie schelpen te vinden?

Zwin bij Cadzand

Dit is een bijzondere plek om te gaan zoeken. Je kunt hier namelijk niet alleen schelpen vinden, maar ook haaientanden! Wij hebben het geprobeerd, maar is niet gelukt. Gelukkig konden we voor de kinderen wel een veterketting met haaientand kopen in een winkeltje…

Maar de kinderen waren nog jong, dus wie weet heb jij meer geluk als je echt lang en intensief gaat zoeken. 

Borssele

Bij Borssele kan je ook haaientanden vinden. Die worden losgewoeld door de zee in de Westerschelde. De haaientanden stammen uit heel oude tijden, zoals het holoceen, pleistoceen, plioceen, mioceen en oligoceen.

Vlissingen 

Hier kan je veel schelpen vinden. Vanaf de promenade loop je het strand op richting Dishoek. Je komt dan op het Nollestrand. Hier kan je bijvoorbeeld roodbruine fossiele schelpen vinden die dateren uit het pleistoceen!

Domburg

Tussen Westkapelle en Domburg vind je fossiele schelpen die van een zandbank voor de kust komen. 

De Banjaard op Noord-Beveland

Hier vind je niet alleen schelpen, maar ook nog eens botten en kiezen van onder andere paarden, oerossen en wolharige neushoorns! Dat is toch wel weer iets heel anders dan een schelp…

En wat dacht je van vissenwervels? Door de sterke draaistromingen bij Neeltje Jans wordt er van alles uit zee het strand opgeworpen.

Westerschouwen/hoek Pijlerdam

Hier vind je minder fossiele schelpen, maar wel oesters. Ook deze oesters zijn al heel oud. Ze liggen al duizenden jaren in de zee. En soms neemt de wind (of eigenlijk de golven natuurlijk) ze mee het strand op.

Je kunt hier ook nog dingen vinden van het verdronken dorp Westenschouwen. Zoals stukjes baksteen en aardewerk.

Maasvlakte 2

Het gaat hier om een opgespoten stuk zand, wat uit een rivier komt en zo vol met fossielen zit. Er zijn hier zelfs mammoetkiezen gevonden!

Langevelderslag Noordwijk

Langevelderslag is een prachtige locatie om heen te gaan. Het ligt verscholen in de duinen. Het ligt dus niet bij Noordwijk zelf. Je kunt met de auto naar een grote parkeerplaats rijden tussen de duinen door. Ook een prachtig gebied om te wandelen of te fietsen.

De horeca is boven op een duin gelegen. En honden zijn er welkom. De drinkbakken staan ruimschoots klaar. Ook in de winter kan je gebruik maken van het grote terras.

Op het strand zelf kan je vooral in de winter mooie schelpen vinden.

IJmuiden

In IJmuiden vind je veel schelpafval in de buurt van schepen. Je kunt op het strand ook hele mooie schelpen vinden, zeker na een flinke storm. Er zijn veel verschillende soorten.

IJmuiden ligt aan het Noordzeekanaal en heeft een breed strand en er is aanwas van jonge duinen. 

Texel

Natuurlijk zijn de Wadden eveneens aanwezig in dit rijtje. Omdat de wind vaak vanuit het zuidwesten waait, worden de meest bijzondere schelpen vaak op de Wadden gevonden.

Op Texel kan je het beste rond de vuurtoren gaan zoeken. Je kunt hier ook fossielen vinden van mammoeten en neushoorns. 

Vlieland

Op Vlieland is de oostkant de beste plek. Ga lekker zoeken in de schelpenbanken, dan kan je blijven zoeken naar mooie schelpen.

Terschelling

Op Terschelling zou je kunnen gaan kijken bij Pelikaansvoet of Groot Tafelmesheft. 

Ameland

En op Ameland bij Noordkromp.

Welke schelp?

Hierbij een handige kaart om schelpen te herkennen.

Overzicht schelpen zoeken in Nederland - Mamaliefde

Bron

Linda van Aken