Skip to Content

Kikkervisjes verzorgen; vanaf wanneer kikkerdril vangen of pakket kopen

Kikkervisjes verzorgen; vanaf wanneer kikkerdril vangen of pakket kopen

Het grootbrengen van kikkervisjes is een perfecte activiteit voor kinderen: leuk en leerzaam. Het stelt het kind in staat om het fenomeen van de metamorfose van het kikkervisje tot een kleine kikker te ontdekken. Hier kan je lezen hoe je kikkervisjes kunt vangen en voeren, totdat het kikkers worden.

Kinderen houden van de natuur. En toveren het liefste je woonkamer om tot een mini bos. Regelmatig vind ik een nieuwe natuurschat als ik een broek in de wasmachine wil stoppen.

In de klas van onze oudste wordt gewerkt aan het thema: ‘de sloot’. Ik moest direct denken aan de keer als stagiaire, dat ik een thema over kikkervisjes mocht vormgeven.

De school waar ik stage liep was een groot voorstander van de natuur in school. Iedere klas had een eigen dier en de mijne dus kikkervisjes.

Wil je meer weten over hoe je kikkervisjes kunt vangen? En hoe je deze thuis in een aquarium het beste kunt verzorgen? Ik vertel je graag meer over mijn kikkervisjes avontuur..

Van kikkervisje tot kikker (of pad)

Kikkervisjes verzorgen; vanaf wanneer kikkerdril vangen of pakket kopen - Mamaliefde

Kikkerdril is eerst doorzichtig met een zwart puntje. Als het zwarte puntje in een komma verandert, komen er na een paar weken eitjes uit. 

Na het uitkomen van de eitjes is de eerste fase de ontwikkeling van de achterpoten. Met de achterpoten gaan ook de longen van het kikkervisje werken. Het moment om het water zuurstofrijk te maken. Denk aan een ‘uitrustplaats’ waar de kikkervisjes op kunnen klimmen. Een grote kei bijvoorbeeld die boven het water uitkomt. 

De kieuwen verdwijnen. In de plaats komen voorpoten. De uitrustplaats is nog steeds nodig. Kikkervisjes kunnen niet constant onder water adem krijgen. Van tijd tot tijd hebben ze zuurstof boven water nodig.

Als de achter en voorpoten gevormd zijn, is het fijn om ze weer terug op hun vindplek in de sloot terug te zetten. Hier kunnen ze zich naar hartenlust verder ontwikkelen en je loopt geen kans op springende kikkers uit de bak. 

Waterplantjes die je gebruikt hebt, kun je beter niet in de sloot mee afvoeren. Er zijn waterplantjes die welig groeien op de slootbodem. Hierdoor verstikt het leven op de bodem van de sloot..

Het kikkervisje is de larve van kikkers, padden. De vrouwtjeskikker legt altijd kikkereieren in het water. Eieren van kikkers en padden zijn meestal te vinden in ondiep water waar de zon het meest opwarmt.

De eieren zien er anders uit dan gewone eieren. Ze zijn transparant en elk ei heeft een donkere stip in het midden. Ze hebben geen harde schaal, maar zijn zacht als gelei en zitten samen in de vorm van geleiklontjes.

Als de eieren eenmaal zijn gelegd, duurt het één tot twee weken voordat ze als kleine kikkervisjes uitkomen. De uitkomsttijd is afhankelijk van de temperatuur en zal het langst zijn bij koud weer.

Wanneer het ei uitkomt (in het water), lijkt het kikkervisje meer op een kleine vis dan op een kikker. De kleine kikkervisjes zwemmen alleen uit de gelei als ze hun mond, kieuwen en staartvinnen hebben.

Laatste deel transformatie

Zodra de kikkervisjes zijn uitgekomen, besteden ze de komende twee maanden aan het laatste deel van de transformatie. In die periode moeten ze groter worden en botten ontwikkelen.

De kieuwen waarmee de kikkervisjes ademen, moeten worden omgevormd tot longen, en het hele spijsverteringssysteem moet worden afgebroken en opnieuw opgebouwd, aangepast aan het voedsel van de volwassen kikkers.

Terwijl het spijsverteringssysteem verandert, eten de kikkervisjes niet. In die periode gebruiken ze de energie die in de staart zit. Bij kikkers en padden wordt de staart daarom geleidelijk kleiner en verdwijnt uiteindelijk volledig.

Waar en wanneer kikkerdril en kikkervisjes vangen?

De meeste kans om kikkerdril te vinden is toch wel in de maanden maart en april. Met name tussen de waterplanten maak je de meeste kans om kikkerdril te vinden.

Dit ligt ook een beetje aan het weer, maar later in het jaar is het kikkerdril veranderd in kikkers ;) je hebt maar een klein beetje van de kikkerdril nodig om ze thuis goed te kunnen bewonderen ( en verzorgen ). Zelf had ik rond de 20 kikkereitjes, teveel leek me niet fijn voor in de bak.

Het fijnste is het voor de kikkervisjes als ze in een bak met regen – of slootwater zitten. Dit bootst de natuurlijke omgeving het beste na. In regenwater zitten ook nog eens larven van steekmuggen. Een lekkernijtje voor je kikkervisjes.

Natuurlijk is kraanwater ook geen probleem, in Nederland is de kwaliteit van kraanwater super goed. Mix het met een beetje slootwater, zo krijgen ze toch wat voedingsstoffen uit het water mee.

Kikkers en padden leggen eieren op de eerste zonnige dagen: afhankelijk van het klimaat en het weer begint de leg rond begin april. De eieren worden gelegd in water van beekjes, vijvers, riviertjes.

Haal kikkervisjes voorzichtig met een schepnet of een bak met water uit de vijver. Voorzichtig met de kikkerdril, hoor. Raak ze vooral niet met je vingers aan: ze zijn erg kwetsbaar.

Kikkervisjes verzorgen

Het beste kun je een groot glazen aquarium vullen met sloot / regenwater. Vul de bodem met steentjes. Ook grote keien en een stuk hout zijn nodig. Belangrijk is dat het boven het water uitkomt.

Door de ontwikkeling van de kikkervisjes komt er een moment dat de kieuwen verdwijnen. Ze hebben dan zuurstof nodig om te blijven leven. Voor de kinderen is het super leerzaam en fijn om door een aquarium heen te kijken en de ontwikkeling van de kikkervisjes zo te volgen.

Je kunt aquariumplanten toevoegen aan de bak. Dit zorgt voor zuurstof in het water. De meest verkochte aquariumplanten die ook geschikt voor kikkerdril zijn, heten:

  • Waterpest
  • Cabomba
  • Kikkerbeet
  • Hoornblad

Zelf verving ik het water één keer in de week. Als je merkt dat het water troebel wordt of gaat stinken kun je het ook meer verversen. Ik schepte met een grote zeef wat water met de kikkervisjes tijdelijk in een kleiner bakje waar slootwater inzat. Na het verschonen van het aquarium en het vullen met vers water, liet ik ze weer voorzichtig terug erin stromen.

En let erop bij het plaatsen van de bak dat deze niet in de (volle) zon staat. Kikkers zitten graag op schaduwrijke plekken in de natuur. Ook boven de verwarming is geen fijne plek. 

Kikkervisjes verzorgen; vanaf wanneer kikkerdril vangen of pakket kopen - Mamaliefde
  • Plaats je kikkervisjes (of eieren) in een plastic of glazen aquarium, of een terrarium als je er één hebt. Anders kan een grote, brede bak, de oplossing zijn: wasbak, oud babybadje, grote slakom.
  • Gebruik bij voorkeur water uit een vijver of beekje, als dit niet mogelijk is, kies dan voor gebotteld bronwater of regenwater. Vermijd kraanwater, dit bevat te veel nitraten (nitraten zijn zeer schadelijk voor amfibieën). Als je echt geen keus hebt, laat dan kraanwater 24 uur in een open bak staan ​​voordat je de kikkervisjes plaatst.
  • Voeg algen, waterplanten of steentjes uit de vijver toe aan het water: de kikkervisjes vinden daar de eerste dagen voedsel en kunnen zich eraan vastklampen, omdat ze aan het begin van hun leven niet erg mobiel zijn.
  • Zet het aquarium op kamertemperatuur (water van 15-20 °C is ideaal), in het licht. Een uurtje of twee zon per dag is gunstig, maar niet meer: ​​pas op voor oververhitting, fataal voor kikkervisjes boven de 30 °C!
  • Ververs het water zodra het troebel wordt, maar nooit helemaal (ververs maximaal 50% van het water). Pas op voor overbevolking: als de kikkervisjes te talrijk zijn voor de grootte van het aquarium, wordt het water zeer snel vuil. Maximaal 2 tot 30 kikkervisjes voor een aquarium van 20 liter.

Wat eten kikkervisjes?

In hun natuurlijke omgeving voeden ze zich tijdens de eerste dagen van hun leven met bacteriën, microalgen die ze op het wateroppervlak of op de bladeren van waterplanten vinden. Het is daarom belangrijk om enkele waterplanten uit hun oorspronkelijke omgeving in de bak te stoppen.

Dan, wanneer de externe kieuwen zijn verdwenen (ze worden vervangen door interne kieuwen), eten ze planten: geef ze bijvoorbeeld gekookte sla of geplette erwten of gekookte groenten.​

Ook kan je ze visvoer geven. Wanneer de 4 poten verschijnen, eten ze kleine waterinsecten, muggenlarven of muggen. Eigenlijk is dit het moment om ze weer terug te zetten in de natuur.

Kikkervisjes en kikkers hebben een kleiner maagje als wij. Het gevaar is dat mensen daarom snel teveel eten geven. Teveel eten blijft liggen in het water, waardoor het water vies wordt of kan gaan rotten.

Ik gaf de kikkervisjes een mespuntje visvoer. Maar ook waterplantjes, gekookte spinazie en kleine stukjes komkommer kom ik op internet tegen als geschikt voer voor kikkervisjes.

Een vader van één van de leerlingen wees me erop dat ik vliegjes moest voeren als de kikkervisjes pootjes kregen. Dit omdat ik kikkervisjes had die elkaar opaten! Teken dat ze trek kregen weet ik nu.

In principe zou je waarschijnlijk fruitvliegjes kunnen geven, maar ik zag het toen niet zo zitten om fruit in de klas te laten als broedplaats voor fruitvliegjes. Gelukkig kun je in de dierenwinkel of via bol.com ook gewoon larven of watervlooien kopen.

Pas op met overplaatsen naar je vijver

Het kan verleidelijk zijn om je uitgekomen kikkervisjes direct in de tuinvijver te zetten, vooral bij mooi weer, maar onthoud dat als je vissen in de vijver hebt, je kikkervisjes geen kans maken.

Vissen eten zo ongeveer alles wat beweegt, zolang het maar klein genoeg is, en kikkervisjes slagen er zelden in om zich goed genoeg te verstoppen voor hebzuchtige goudvissen.

De kikkers na de metamorfose nog houden?

Kleine kikkers voeden zich alleen met levende prooien; als je de kweek na de metamorfose wilt verlengen, moet je de kikkers gaan voeden met levende insecten, wormen, kleine slakken etc.

Belangrijk; zodra de voorpoten verschijnen, is het essentieel dat de kleine kikkers uit het water kunnen komen om te ademen. De interne kieuwen waardoor ze onder water konden leven, verdwijnen ​​en de jonge kikkers beginnen te ademen met hun longen en door de huid (huidademhaling). Als ze niet uit het water kunnen komen, zullen ze verdrinken!

Richt het aquarium in door een zachte helling te creëren die naar een “strand” leidt, of door een kleine plank, een lelieblad, een platte steen te installeren die gelijk ligt met het wateroppervlak.

Dek ook het aquarium af (als het een terrarium is, plaats dan de hoes) met een sluier of een dunne doek, om te voorkomen dat de kikkers weglopen (ze kunnen langs de verticale wanden kruipen).

Terug naar de natuur

Onthoud – kikkers en padden worden beschermd – dus zorg goed voor de kikkervisjes en de kleine kikkers. Als de kikkervisjes, kleine kikkers zijn geworden, moeten ze in hetzelfde meer of waterpoel worden losgelaten als waar ze vandaan kwamen.

Linda van Aken