Heb je deze lange zomermaanden even niks te doen? Ga dan lekker naar buiten, verzamel alles wat je nodig hebt en bouw jouw eigen wormenhotel en volg op de voet wat ze doen.
Ken je ze nog, van de televisie? Moffel en Piertje? Moffel de mol en Piertje de worm. Beiden leven onder de grond en graven verre gangen en tunnels. Die tunnels krijgen wij nooit te zien en hoe ze die maken al helemaal niet. Eigenlijk best wel irritant dat je dit niet kunt zien toch?!
Je bent nieuwsgierig en je wilt toch wel weten hoe dit nu zit, wat doet een worm nu de hele dag, hoe gaat dat in zijn werk?
Als jij nou echt alles over de worm te weten wilt komen en als je het geen probleem vindt om een beetje vies te worden, te wroeten in de aarde, insecten aan te raken en met blote handen op te pakken….dan heb ik een leuke opdracht voor jou.
Waar leeft een worm?
Wormen leven in de aarde en maken allerlei gangetjes onder de grond die wij nooit te zien krijgen. Als de grond trilt komt de worm naar boven. Het trillen van de grond kan door verschillende oorzaken gebeuren.
Door de loopbewegingen van dieren zoals bijvoorbeeld een egel, of door graafbewegingen van een mol voelt de worm de grond trilbewegingen maken.
Ook vogels laten met hun snavels de grond trillen door flink in de grond te prikken waardoor wormen naar boven komen. Vogels pikken de wormen dan snel uit de grond en eten ze op of brengen ze naar hun jongen in het nest.
De mens kan ook wormen naar boven lokken door bijvoorbeeld met een schop in de grond te steken en even flink te wiebelen aan de steel van de schop. Ook hiermee komen trillingen in de grond.
En misschien heb je na een goede regenbui ook wel al vaker een worm zien kronkelen over de tuintegels of op de stoep voor je deur. Ook het kletteren van regendruppels maakt trillingen in de grond waardoor wormen naar boven komen.
In de wintermaanden zitten wormen dieper onder de grond en houden een winterslaap, dan kan er nog zoveel regen vallen maar de worm laat zich niet zien. Het voorjaar, de zomer en de herfst zijn dus een ideale momenten om op wormenjacht te gaan.
Wat doet een worm?
Alle beestjes en insecten zijn zinvol, zo ook de worm. De worm is een echte opruimer van de natuur. Een worm eet vooral oude plantenresten en bladeren die gevallen zijn uit de boom.
Tijdens het graven in de grond eet de worm zijn buikje vol en ruimt het meteen de grond op door al die restjes op te eten. De grond blijft hierdoor schoon en vers en soepel om nieuwe planten ruimte te geven om verder te groeien. En via de tunnels die de wormen graven kan regenwater makkelijker zijn weg vinden door de bodem.
Een zeer nuttig beestje dus. Maar hoe zit dat nu met zo’n lang kronkelig beestje? Hoe beweegt hij dan vooruit? Waar zit de kop? Heeft het echt geen pootjes? En de huid, is dat glad, glibberig of bedenkt met haartjes?
Leuk dat het zo goed verstopt onder de tegels leeft, maar niet handig voor nieuwsgierige aagjes zoals jij en ik…..
Daarom ga ik je hier nu laten zien hoe je een wormenhotel kunt maken. En dan kun je op je gemak dagen lang of de hele zomermaanden wat mij betreft even spieken bij de wormen en kijken wat er zoal gebeurt.
Lijkt het je leuk? Stroop je mouwen dan snel op en lees goed wat je allemaal nodig hebt en ga lekker aan de slag.
Wie ben jij eigenlijk?
Om eerst goed te weten te komen met wie je straks te maken hebt voor je neus is het misschien leuk om wat meer informatie over de worm te zien en te horen. Je kunt bijvoorbeeld via de website https://kleuteridee.nl/dieren-onder-de-grond/ allerlei nuttige tips en weetjes vinden om goed kennis te maken met de worm.
Een hotel met weinig privacy
Wie nieuwsgierig is wil alles zien natuurlijk en als je een worm in een dichte bak stopt zul je weinig te zien krijgen van al die mooie gangen die hij maakt. Je begint dus als eerste met een bak die doorzichtig is. Dit kan met een lege plastic fles of een vaas of misschien heb je nog ergens een oude vissenkom of aquarium staan die niet meer gebruikt wordt?
Je brengt laagjes grond aan en je begint met een laagje grind, kleine kiezelsteentjes. Daar gaat een laagje aarde over. Gevolgd door een laagje zand. Dan weer wat aarde en weer daarboven wat zand. Ben je bijna bovenaan dan strooi je wat koffieprut over je laatste laag en verdeel je wat bladeren erover. Tijd voor de bewoners om hun intrede te doen.
Verzamel een klein handje wormen bij elkaar en leg ze op de bladeren. Ben je bang dat ze uit de kom over de rand gaan kruipen dan kun je de bovenkant met een gaasje afplakken.
En nu geduld…..je zult het niet direct zien, maar na een paar dagen zijn er echt wel al een aantal gangen en tunnels te bewonderen en zie je waar de wormen allemaal zijn geweest…..zitten ze er allemaal nog in?
Wormenbak van plastic kratten
Nu je weet hoe de gangen gemaakt worden kun je een stapje verder gaan. Je hebt nu twee plastic kratten nodig en een handige ouder die je helpt met het boren van de gaatjes in de bakken. Dan ga je weer verschillende laagjes in de bak aanbrengen.
Je begint met papiersnippertjes die je een beetje nat kunt spuiten met een plantenspuit (gebruik hiervoor wel een spuit waar echt altijd alleen maar kraanwater in is gebruikt!!). Op de laagjes aarde verdeel je wat groente- en fruitafval en kijk hoe de wormen zich vol eten met al jouw lekkers wat je in de bak hebt gedaan.
En je weet, wie eet…..die poept en plast het ook weer uit! Grappig dat die bak er onder staat, want daar valt al die poep en pies nu in……kun jij er lekker naar kijken!
Wist je trouwens dat deze poep en pies een heel gezonde voeding is voor je tuin? Deze uitwerpselen noem je compost en als je dat weer tussen de plantjes in de tuin verdeelt zul je mooie sterke plantjes krijgen waar je extra lang plezier van hebt.
Een hotel van hout
Nu je weet dat wormen dus goede compost maken en veel restjes weg kunnen werken wil je hier misschien wel langer gebruik van kunnen maken. Natuurlijk staat het dan niet zo gezellig om zo’n plastic toren in de tuin te hebben om tegenaan te moeten kijken.
Nee, hier moet je iets anders voor verzinnen. Iets waar je ouders ook blij mee zullen zijn. Ik weet bijna wel zeker dat ze een houten hotel niet zullen weigeren. Het zal niet al te veel ruimte in beslag nemen en jij bent gewoon super goed bezig met het maken van goede compost waar mama’s plantjes goed op kunnen groeien!
Filmpje
Ben je geen leesfanaat? Dan heb ik hier speciaal voor jou een handig filmpje om lekker op je gemak naar te kunnen kijken. Met dit filmpje kun je op een handige manier zien wat je precies nodig hebt en hoe ook jij een wormenhotel kunt maken. Hier krijg je zelfs een hotel van maar liefst 3 verdiepingen te zien!
Zero waste
Misschien heb je thuis of op school al eens eerder gehoord van “zero waste”. Dit is een Engelse benaming voor “geen afval”. Hoe minder afval wat we zomaar weggooien, hoe beter het is voor de wereld, het klimaat, het milieu.
Maar geen afval is lastig, als je groentes snijdt heb je altijd wel iets over wat je liever niet opeet en de schil van een banaan of sinaasappel is voor jou ook geen lekkere traktatie.
Toch kun je dit soort afval prima recyclen in je wormenhotel. De wormen snoepen er graag van en poepen het dus uit als een compost wat weer gezonde voeding is voor de plantjes in je tuin of op balkon.
Een duurzame manier dus van tuinieren wat helemaal past in deze tijd waar we echt goed moeten opletten op een beter klimaat. Mochten je ouders dus gaan tegensputteren en geen zin hebben in dit hotel op hun terras gebruik dan die mooie term “zero waste” en vertel ze de voordelen van dit project.
Meer ideeën vind je hier.
DIY
- DIY Beenwarmers maken
- DIY Broches maken
- DIY Bullet journal maken
- DIY Flockfolie
- DIY Foto op canvas maken
- DIY Fotoboek maken
- DIY Fotoslinger maken
- DIY Geldboeket maken
- DIY Gipsbuik maken
- DIY Halloween kostuum maken
- DIY Herfstkrans maken
- DIY Kampvuur maken
- DIY Luiertaart maken
- DIY Paastuin maken
- DIY Palmpaasstokken maken
- DIY Photobooth maken
- DIY Pompoen uithollen
- DIY Raamstickers
- DIY Scrunchies maken
- DIY Slingers maken
- DIY Solar lights maken
- DIY Tas maken
- DIY Telefoonhoesjes versieren
- DIY Tie-dye technieken & methoden
- DIY Tijdscapsule maken
- DIY Verjaardagskroon maken
- DIY Verkleedkleding maken
- DIY Vilten slinger maken
- DIY Vogelhuisje maken
- DIY Vogelvoer maken
- DIY Wasbare billendoekjes maken
- DIY Wormenhotel
Natuur
- Spelletjes activiteiten natuur met kinderen
- Vogelhuisje maken
- Wormenhotel maken
- Kikkervisjes verzorgen
- Insecten onderzoeken speelgoed
- Vetbollen maken
- Bloemen voor kinderen
- Bloemenpers maken
- Tuinieren met kinderen
- Moestuinieren met kinderen
- Moestuintjes spaaractie AH
- Aardbeien planten
- Elfentuintje maken
- Wildplukken in de natuur
- Oogstfeest vieren met kinderen
- Vogels spotten met kinderen
- Nationale Tuinvogeltelling
- Vlinders in Nederland telling
- Natuur speurtocht met opdrachten
- Opdrachten voor tijdens een wandeling
- OERRR Campagne iedereen modder in
- IVN Slootjesdagen
- 16 Sweet sixteen cadeau ideeën - 21 February 2024
- Sweet sixteen taarten - 7 February 2024
- Touw knutselen - 24 January 2024