Skip to Content

Insecten onderzoeken; van speelgoed tot sets voor kinderen

Insecten onderzoeken; van speelgoed tot sets voor kinderen

IEUW, er zit een groot beest!!!! Vaak gaat het dan om een kleine mier, een lieveheersbeestje of andere insecten. Mijn dochter houdt gewoon niet van kruipend leven, zeker niet in haar slaapkamer.

Ik ben bang dat ze dit van mij heeft. Ik ben ook nooit een fan geweest van kruipend, vliegend, zoemend gespuis….Ik vind het best fijn om buiten te zijn, maar duik al snel ineen als ik iets hoor zoemen mijn kant op.

Als we op vakanties moeten zwemmen in open water vraag ik ook altijd langs de kant eerst aan de kinderen hoe het is in het water. Voel je niet te veel takken en lange grassen rond je voeten, zwemmen er vissen?

Stom natuurlijk, want ze kennen me door en door. Ik krijg dan de meest verschrikkelijke antwoorden die mij voor drie weken aan de kant laten zweten in een brandende zon, met geen stok krijg je mij nu nog het water in….

Waarom ben je hier?

Ons kent ons, als je mensen in je omgeving beter leert kennen en af en toe even een praatje maakt met elkaar is de sfeer beter dan wanneer je elkaar negeert. Als je meer van elkaar weet, krijg je begrip voor elkaar en respecteer je de ander makkelijker.

Waarschijnlijk geldt dit ook voor de natuur. Als je weet waarom een bij zo belangrijk is voor de natuur en wat spinnen allemaal opruimen in je tuin, dan zullen deze beestjes minder angstaanjagend worden en ben je misschien zelfs wel blij als je er één tegenkomt.

Je hebt respect voor dat prachtige grote web waar dat spinnetje uren over heeft gesponnen en dat ga je nu niet met één haal met je vinger stuk maken. Je loopt er omheen en laat het web juist heel.

Hallo, wie ben jij?

Er bestaan zeer veel verhalen, liedjes, versjes en gedichtjes met dieren in de hoofdrol.

  • Al op jonge leeftijd leren kinderen steeds meer dieren kennen en op speelse wijze lezen ze of luisteren ze mee naar hoe een rups uitgroeit tot een prachtige vlinder, zoals bij Rupsje Nooitgenoeg. Je vindt dit hier.
  • Het boek Dierendorpje helpt de bijen vertelt je het verhaal over de bijen die zorgen voor honing. Kinderen leren dat er veel bloemen nodig zijn om de bij haar werk te kunnen laten doen. Je vindt dit hier.
  • Samen met Fien en Teun kun je op ontdekkingstocht. Op zoek naar kleine diertjes die buiten verstopt zitten in het gras, onder een tegel, in een plantje of bij een boom. Met verschillende verhalen leer je hoe belangrijk deze diertjes zijn en er staan ook leuke opdrachten in om thuis in je eigen tuin aan de slag te gaan. Je vindt dit hier.

Ook op de televisie zijn verschillende programma’s te volgen om het leven van dieren beter te leren kennen. Zo heeft een schitterende serie een duidelijke reportage gemaakt over dieren die in een dierentuin leven.

  • Blijdorp gunt de (jonge) kijker een blik achter de schermen en laat zien hoe dieren leven en bewegen in hun omgeving. Ze vertellen wat over het gedrag van sommige dieren en leggen uit waarom er zo gereageerd wordt door de dieren.
  • Ook de welbekende wetenschapper en bioloog, Freek Vonk leert kinderen veel over het wel en wee van talloze dieren. Op indrukwekkende wijze gaat hij op zoek naar dieren in het wild en laat hij zien wat dieren doen voor de natuur en de mens.
  • Met zijn aanstekelijke enthousiasme nodigt Freek Vonk je uit om zelf ook op pad te gaan. Je wordt uitgenodigd om het bos in te gaan en te zoeken naar de allerkleinste insect, hij vertelt je bij welke boom, grassoort, plant of mos je het meeste succes zult hebben in je zoektocht en hij moedigt je aan om de ontdekkingstocht zoveel mogelijk te herhalen. Want niet altijd krijg je te zien wat je zoekt, hij ook niet en ook dit laat hij zien. Dat een volgende poging wellicht wel resultaat kan geven, laat hij dan ook zien in sommige reportages.

Ook het internet biedt een groot scala aan informatie. Zo zijn er ook veel leuke lesprogramma’s online te vinden voor alle leeftijdsgroepen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van www.kleuteridee.nl.

Luister mee met grappige liedjes, bekijk plaatjes en vertel wat je ziet, speel een spelletje, kleur de mooiste kleurplaten en ontdek en leer alles over insecten op de speciale pagina voor insecten en kriebelbeestjes.

Ga mee naar buiten

Oké, van alle kanten word je dus gestimuleerd om naar buiten te gaan. Klap die laptop dus dicht en trek je schoenen aan. Het is de hoogste tijd om zelf op pad te gaan. De gezonde frisse lucht in en van die bank af, in beweging.

Haal je vriendjes op of ga er lekker in je eentje op uit en ga op zoek naar insecten. Al snel zul je beloond worden in je zoektocht. Een paardenvlieg, een libelle, een vlinder, een lieveheersbeestje, een mier, zit dichterbij dan je misschien wel verwacht.

Wat heb je nodig?

Een paar goede speurogen, sterke handen die een tegel kan omdraaien, stevige schoenen die je op allerlei plekken kunnen laten klimmen en klauteren, een goede (speur)neus om de juiste plekjes te vinden is al een heel goede start.

Daarnaast zijn er nog veel andere hulpmiddeltjes die handig van pas kunnen zijn op je ontdekkingstocht. Want als je eenmaal een insect hebt gevonden en je wilt het meenemen naar huis, waar laat je het dan? In je broekzak? Nee liever niet. Een potje is een beter idee. Een lege jampot kan hierbij helpen.

Maak met een spijker wat gaatjes in het deksel door met een hamer een ferme tik te geven op de spijker of zorg voor een stukje gaas (wat tule of een oude panty van mama) die je met een elastiek over het potje kan afsluiten. Zo blijft het gevangen diertje nog in leven en kun je het na je onderzoek weer vrijlaten in de natuur.

Dit soort handige potjes zijn trouwens ook te koop in diverse winkels. Misschien ben je ze wel eens tegen gekomen. De insectendoosjes met vergrootglas. Deze vind je hier.

Een vergrootglas kan je helpen om de allerkleinste diertjes toch te vinden. Met het blote oog misschien niet zo makkelijk te zien, maar met een vergrootglas wordt het beestje ineens een stuk groter en dus makkelijker op te merken. Deze vind je hier.

Een pincet geeft je de mogelijkheid het kleine dier op te pakken zonder het aan te moeten raken met je eigen vingers. Je kunt het beestje ook makkelijker pakken en je hoeft niet bang te zijn dat je het per ongeluk doodknijpt. Deze en andere producten om op onderzoek te gaan vind je hier.

Hoog in de boom zitten veel vogels, verscholen tussen de bladeren. Met een verrekijker kun je ze prima zien zonder ze bang te maken.

De vogels vliegen voorlopig nog niet weg en jij kan op een afstandje rustig zien wat ze op die ene tak hoog in de boom uitvoeren. Misschien zie je wel een nestje met kleintjes die gevoerd worden. Meer informatie vind je hier.

In een plas, modderpoel, vijver, sloot kunnen ook veel verschillende insecten gevonden worden. Sommige dieren blijven op het water en anderen nemen nog wel eens een duik en verdwijnen kopje onder.

Om dit soort beestjes te pakken te krijgen kan het helpen om op pad te gaan met een schepnet. Een schepnet is er in verschillende groottes en vormen. Bedenk dus vooraf goed waar je wilt gaan zoeken.

Wil je met het net over de bodem onder water scheppen dan is misschien een vierkanten vorm beter dan een rond net. En als je bij wat grotere wateren bent zoals een zee of meer kan een schepnet met uitschuifbare steel ook goed van pas komen om overal net iets makkelijker bij te kunnen komen. Deze vind je hier.

Kijk je ogen uit

Oké, je potje of emmertje is inmiddels voldoende gevuld met de nodige beestjes om die eens goed van dichtbij te gaan bekijken.

Pak dat vergrootglas er nog eens bij en kijk goed onder boven voor achter en opzij naar het beestje. Wat zie je? Heeft het vleugels? Hoeveel poten tel je? Welke kleuren zie je? Kun je de ogen zien? En heeft het ook oren? Hoe beweegt het, gaat het lijfje op en neer? Zit het stil of vliegt het druk op en neer in het potje?

Als je het leuk vindt kun je al dit soort ontdekkingen opschrijven in een speciaal schriftje. Zoals dit mooie boekje met zachte kaft en met mooie afbeeldingen van verschillende insecten erop. Deze vind je hier.

Probeer het dier na te tekenen en schrijf op waar je het gevonden hebt. Wat eet het zoal, wie is zijn vijand? Is het beestje een beschermde diersoort? En probeer de naam te achterhalen.

Op deze manier heb je je eigen ontdekkingstocht helemaal op een rij in kaart gebracht en heb je een goed overzicht over allerlei verschillende soorten dieren.

Opdrachten en activiteiten

Soms kan het je ook helpen om met een opdrachtenkaart op pad te gaan. Dus niet zomaar wat rondlopen in de hoop dat je zelf iets tegenkomt, maar echt gericht zoeken naar een aantal verschillende soorten insecten. Het spelen van bijvoorbeeld een bingospel kan hierbij helpen.

Veel van dit soort bingokaarten kun je van het internet downloaden en uitprinten. Met pen en papier op zoek en proberen die kaart vol te kunnen maken tot je bingo hebt.

Foto opdrachten

Ben je echt nog steeds niet in staat om daadwerkelijk een insect op te pakken en in een potje te stoppen, kies er dan voor om een mooie foto van het dier te maken.

Probeer wat verschillende foto’s uit. Als een vlinder op een bloem zit, een hommel verplaatst van bloem naar bloem of die ene vlieg die op je tuintafel belandt.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)