Skip to Content

Aardbeien planten kweken met kinderen

Aardbeien planten kweken met kinderen

In februari ben ik begonnen met het zaaien van een kruidentuintje, dit probeer ik al een paar jaar. Vooral met volgroeide potten maar wil niet altijd even goed lukken. Zo heb ik nu ondervonden dat ik de zaadjes te dicht op elkaar had staan. Doe daar wat schimmel bij omdat je de aarde blijkbaar te vochtig houdt en de helft mislukt.

Toen iets mocht proberen, en daar een uitgebreide uitleg bij staat vanaf het zaaien, het overpotten tot aan het nuttigen sprak me dat wel heel erg aan. Zo had ik al bedacht dat het leuk zou zijn om een hanging garden te maken. Met allemaal van die potjes die dan onder elkaar hangen. Ik koos voor de bos aardbeien; als ze opkomen is dat enorm lekker. Ja, zoveel vertrouwen heb ik in mijn groene vingers.

Aardbeien Zaaien

In principe vind je alles wat je nodig hebt voor het zaaien in de verpakking. Deze past gewoon door de brievenbus, dus hoef je niet op te wachten. Niet alleen de zaadjes, maar ook de kokosaarde, een handig zakje om de aarde in te laten weken, boekje en stokje waarop staat wat je hebt gestrooid. Natuurlijk mocht dochterlief helpen.

Het zakje met de zaadjes was helaas open gegaan, waardoor de minuscule zaadjes door de hele verpakking gestrooid waren. Er werd gelijk een nieuw zakje opgestuurd, dat vervolgens kwijt raakte in de post. Maar drie keer is scheepsrecht, dit keer werd het hoogstpersoonlijk thuis afgeleverd. Als dat eens geen service is! Dit zaaien deed ik begin april.

Eerst de aarde laten wellen in de speciale bijgeleverde zak. Dit ging echt enorm snel.

En vervolgens in de grote bak met de zaadjes die je nauwelijks hoeft te bedekken en natuurlijk het stokje niet vergeten!

Wachten

Daarna begint het grote wachten, het duurde een kleine week voordat de eerste groene puntjes zichtbaar zijn. Dan moet je nog even geduld hebben tot na de kiemblaadjes ook eerst de echte twee blaadjes zichtbaar zijn. En kan het over potten beginnen.

Heb je gelijk even de tijd om een voorraad glazen potten aan te leggen. Zodat er in iedere pot een plantje kan groeien.

Overpotten

Ik ben van plan om deze aardbeien niet in de koude grond te plaatsen. Vorig jaar heeft dat nogal wat ‘ruzie’ opgeleverd met slakken en ander ongedierte. In de pot ga ik er vanuit dat ze er niet bij kunnen. Het voordeel is ook dat je ze makkelijker van buiten weer naar binnen haalt als het ‘s-nachts nog koud is.

In het bijgeleverde informatieboekje staat duidelijk beschreven wanneer ze klaar zijn om overgepot te worden. Er zijn trouwens meerdere pakketten te bestellen met verschillende soorten groenten en zaden. Je hebt zelfs hele stoere tuinbroeken, hartstikke stoer voor de kinderen om in mee te kunnen helpen.

Snoepen

Ik heb deze potjes nu voor het keukenraam staan, als je wilt kan je er een ijzerdraadje om heen wikkelen om er een hanging garden van te maken. Of in van die Ikea bakjes aan een rails hangen. Als het goed is komen de aardbeien dan naar beneden hangen en zijn ze veilig voor schimmel etc. of als je ze buiten neerzet slakken.

Ik had je graag nog foto’s van grotere plantjes willen laten zien. Met dit traject ben ik nu 2 maanden bezig en ze zijn misschien hooguit 3 cm. Je hebt dus heel veel geduld nodig. Voordat je van deze aardbeien kan snoepen moet je nog een jaar geduld hebben. Pas het tweede jaar zijn ze rijp om te eten.

Linda van Aken