Skip to Content

Lammetjesdagen; overzicht per provincie om lammetjes te aaien en knuffelen

Lammetjesdagen; overzicht per provincie om lammetjes te aaien en knuffelen

Lammetjes kijken in het voorjaar tijdens de lammetjesdagen 2023? Raak je net als wij ook vertederd van nieuw leven? Het voor het eerst zien van je (klein)kind, de geur van een puppy, wandelen langs de bloesem of tulpenvelden? Ook het lammetjes knuffelen is een typisch lente uitjes. Verspreid over Nederland vind je diverse kinderboerderijen, schaapskooien en meer locaties waar je lammetjes kan kijken, voeren of knuffelen.

Wat is een lammetjesdag?

Een lammetjesdag kan het best omschreven worden als kraamvisite voor lammetjes, die boerderijen geven voor hun pasgeboren lammetjes. Op deze dag ga je met je kinderen als het ware bij de nieuwe lammetjes op visite en doen jullie mee aan verschillende activiteiten.
Deze zijn onder andere:

  1. Het knuffelen van lammetjes.
  2. Het helpen verzorgen van lammetjes.
  3. Verschillende kinderspelen.
  4. Wandelingen op de boerderij en in de directe omgeving.
  5. En soms zelfs het aanschouwen van een bevalling.
  6. Eieren rapen in verband met Pasen.

De organiserende boerderij doet er alles aan, om deze dag tot een onvergetelijke voor jou en je kinderen te maken.

Schaapskooi Huenderhoeve – Doldersum (Drenthe)

De lammetjesdagen van deze schapenkooi voor dit jaar zijn nog niet bekend, maar worden meestal in maart en april gehouden. Behalve knuffelen met de lammetjes, worden er ook andere leuke activiteiten ontplooid voor jou als bezoeker.

Schaapskudde Ruinen – Dwingelerveld (Drenthe)

Deze boederij telt ongeveer driehonderd schapen, die gedurende het gehele jaar de heide van Deingelderveld begrazen. Je kunt dagelijks de schapen bewonderen wanneer zij de kooi verlaten of er naar toe terugkeren.

Polderkudde Horsterwold – Zeewolde (Flevoland)

10 april tweede paasdag is de 3e Lammetjesdag bij Polderkudde Horsterwold te Zeewolde. Een gezellige leerzame dag voor het hele gezin. Waarin wij een kijkje achter de schermen bij de schapen geven. Er is een demonstratie schapen drijven waarna de kinderen het ook mogen proberen.

Daarnaast zijn er verschillende activiteiten voor kinderen zoals lammetjes knuffelen, knutselen met wol, springkussen, paaseieren schilderen en paaseieren zoeken. Ook is er een stand waarin we wol en verschillende gevilte en gelooide vachten van de schaapskudde verkopen. Vanaf het parkeer terrein rijdt de eco car naar de locatie van de lammetjes dag. Entree is gratis, voor activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Schaapskudde Epe-Heerde (Gelderland)

Schaapskudde Epe -Heerde bestaat sinds augustus 1956. Begonnen met tachtig schapen is het nu een boerderij met een honderdtal schapen. Die mag je als lammetje adopteren, een gebaar waarmee je de boerderij steunt. Volg daartoe de aangegeven stappen op hun website. Zij verwelkomen je dan graag.

Schaapskooi Hoog Buurlo (Gelderland)

In Apeldoorn heb je Schaapskooi Hoog Buurlo (Gelderland) en Schaapskooi ‘De Loenermark’ – Loenen (Gelderland). Data voor dit jaar zijn nog niet bekend.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi ‘De Loenermark’ – Loenen (Gelderland)

AFGELAST

Schaapskudde – Nunspeet (Gelderland)

Ook dit jaar is er een lammetjesdag bij schaapskudde – Nunspeet (Gelderland). Ga je er met jouw kinderen naar toe? Het wordt beslist een leuke ervaring.

Stichting Rhedense Schaapskudde – Rheden (Gelderland)

29 maart is het alweer de 25ste lammetjesdag bij de Rhedense Schaapskudde. Een leerzame en vrolijke dag waarin we vertellen over de schapen, hoe lammetjes geboren worden, waar ze grazen, hoe we de schaapshonden opleiden. Kinderen kunnen ook bakken, knutselen met wol, schminken, een bezem maken, in de draaimolen zitten, pannenkoeken eten en een lammetjes adopteren. Je krijgt dan het geboortebewijs, waarmee je tot eind april altijd terug kunt komen om te zien hoe jouw lammetje groeit en speelt.

Schaapskooi Mergelland – Epen (Limburg)

Schaapskooi Mergelland – Epen heeft lammetjesdagen in het weekend. Op deze dagen mag je kind een lammetje aaien en kan je met wat geluk de geboorte van een nieuw schaap van dichtbij meemaken.

Pukkemuk – Dongen (Noord-Brabant)

Pukkemuk is een waar activiteitenboerderij. Je kan er gezellige kinderfeestjes organiseren, overnachten of gewoon een wandeling maken in hun sprookjesbos. Het allerleukste voor de kinderen is natuurlijk hun dierenpark waar onder andere herten, geiten, kippen en paarden door hen bewonderd kunnen worden. Bezoek hun website voor meer informatie.

Boerderij Gewande – Empel (Noord-Brabant)

Boerderij Gewande in Empel (Noord-Brabant), is een biomelkveehoudboerderij die zowel koeien als schapen kweekt. Dit jaar hebben zij helaas geen lammetjesdag, maar je kunt wel bij hen terecht voor rauwe melk en rundvlees van hun eigen bedrijf.

Costa Kabrita – Huijbergen (Noord-Brabant)

Ook dit jaar organiseert Costa Kabrita – Huijbergen een lammetjesdag. Maar gedurende het gehele jaar door kun je kamperen op hun terrein en zo het buitenleven op een unieke manier ervaren. Je kunt overnachten in je eigen caravan, tent of gebruik maken van één van hun Finse kota’s. Dit avontuur zullen je kinderen hun leven lang niet vergeten!

Geitenboerke – Veldhoven (Noord-Brabant)

Geitenboerke is een boerderij in Noord-Brabant. Zij hebben voornamelijk melkgeiten waarvan het melk en het daarmee gemaakte kaas door hen wordt verkocht. Op de boerderij en in de directe omgeving kun je terecht voor tal van activiteiten. Zo ook de jaarlijkse geitenkijkdagen. Dit jaar zijn die op elke zaterdag en zondag in februari, behalve tijdens Carnaval. Een toegangsbewijs kost €2,- per persoon.

Schapenboerderij – Texel (Noord-Holland)

Op deze boerderij op Texel, vlakbij Den Burg op het mooie Waddeneiland Texel, maak je kennis met de schapenhouderij en het boerenleven. We vertellen je van alles over ons werk op de boerderij en in de stal loop je tussen de schapen en maak je kennis met de lammetjes. Met een beetje geluk kun je zelfs een geboorte meemaken!

Hier vind je bijna het hele jaar door wel lammetjes en ben je iedere dag welkom om te knuffelen! Een bezoek aan Schapenboerderij Texel is een echte aanrader voor jong en oud. Bij hen hoef je je niet te vervelen. Behalve schapen lopen er op het bedrijf ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony’s en zelfs een ezel rond. Kom lekker rollen in het stro, picknicken op het boerenerf, ponyrijden of koffiedrinken in de gezellige boerderijwinkel.

Lammetjeseiland Texel (Noord-Holland)

In samenwerking met lokale schapenboeren heeft de VVV Texel de ‘Lammetjesradar’ gelanceerd. De online kaart bevat exacte locaties van pasgeboren lammetjes in het Texelse landschap. Texel staat bekend als hét schapeneiland van Nederland.

Naar verwachting worden er tussen nu en half april 22.000 lammetjes geboren, de eerste lammetjes zijn al gespot en daarmee is het lammetjesseizoen officieel aangebroken. Texel telt slechts 13.500 inwoners, dus dit is gerust een lammetjes take-over te noemen. Niet voor niets is het eiland binnen deze periode een walhalla voor gezinnen, natuur- en dierenliefhebbers.

De Lammetjesradar toont live waar de lammetjes zich bevinden. Twaalf moederschapen verspreid over het eiland dragen dit voorjaar een GPS-tracker. De GPS-trackers geven iedere twee minuten een signaal af naar de online radar. De lammetjes blijven dichtbij hun moeder, waardoor de radar goed weergeeft waar de lammetjes in de weide lopen. De schapen en hun lammetjes worden regelmatig verweid {naar een nieuwe weide gaan}, dankzij de trackers laat de Lammetjesradar altijd de actuele locatie zien.

Zo kun je bijvoorbeeld een eigen lammetjestocht over het eiland uitstippelen en zul je bijna gegarandeerd lammetjes vrolijk zien ronddartelen. Naast de radar zijn de lammetjes ook via Instagram @lammetjesradar te volgen, waar schattige beelden met een hoog aaibaarheidsgehalte worden gedeeld.

Schaapskudde Hof van Twente – Markelo (Overijssel)

Indien je van dorpjes bezoeken houdt en daarbij ook wilt genieten van de natuur, dan ben je bij Schaapskudde Hof van Twente, op het juiste adres. Hun herder vertelt de mooiste verhalen terwijl je kan genieten van de schapen die al grazend dit natuurgebied helpen onderhouden. En voor de kinderen is er in het Hof van Twente ook heel veel te doen. Klik op onderstaande link voor meer informatie daaromtrent.

Op zoek naar meer lammetjesdagen in Twente kijk dan bij allespruitennaarbuiten.

Boerderij de Boerinn – Kamerik (Utrecht)

Lammetjesdag is een gezellig gezinsuitje midden in het Groene Hart. Ook dit jaar krijgen kinderen de kans om alles op de boerderij te ontdekken. Kom knuffelen met de lammetjes. Ook de schapen worden klaargemaakt voor de lente, ze worden namelijk geschoren. Behalve de dieren zijn er ook tal van activiteiten op de boerderij zoals knutselen, kanoën, boogschieten, eieren zoeken en nog veel meer.

Geertjes Hoeve – Haarzuilens (Utrecht)

Geertje’s Hoeve is een dependance van de populaire boerderij ’t Geertje met als doel om het boerenleven aantrekkelijk te maken voor kinderen. Als je een bezoek brengt aan Haarzuilens is het dan ook zeker een aanrader om hier ook heen te gaan. Je vindt hier een boerderijwinkel en terras waar je lokale producten kan kopen. Daarnaast vind je hier diverse weides en stallen met geiten, varkens en kippen. Een aanrader is om in de boerderijwinkel een flesje melk te kopen om de kleine geitjes drinken te geven. Deze zijn wel erg gretig.

Lees ook: Geertjes Hoeve Haarzuilens

Boerderij Familie Kuijer – Soest (Utrecht)

Boerderij Familie Kuijer verwelkomt jou en je kinderen graag op 29-3, 5, 13 en 19 april tijdens hun lammetjesdagen. Je kinderen kunnen zich op deze dagen vermaken op een groot springkussen, een rondrit maken met huifkar of een tractor en natuurlijk hun lammetjes aaien. Het wordt beslist een leuk en educatief uitje!

Schaapskudde Vockestaert – Schiedam (Zuid-Holland)

Schaapskudde Vockestaert is een boerderij die vanaf 2009 bestaat. Het wordt bestuurd door de Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland, die verantwoordelijk is voor het onderhouden van de recreatiegebieden in de zuidrand.

Boerderij ‘t Geertje – Zoeterwoude (Zuid-Holland)

Boerderij ‘t Geertje, stelt je kinderen in de gelegenheid om hun lammetjes te knuffelen en melk te voeren. Dat kan elke dag vanaf 11.00 uur. Op deze boerderij ben je tevens terecht voor diverse biologische producten afkomstig en of bewerkt van hun eigen veestapel. Tevens kun je in hun restaurant dagelijks genieten van hun boerenlunch of uit het vuistje (brood) maaltijden.

Lees ook: Geitenboerderij ‘t Geertje

Schaapskudde – Ottoland (Zuid-Holland)

Naar verwachting zal hun kudde gedurende dit eerste kwartaal met ruim 300 lammetjes worden verrijkt. Deze mag je zowel op de lammetjesdag alsook door de week komen bekijken.

Ben jij wel eens bij een lammetjesdag geweest?

Linda van Aken