Skip to Content

IVN Slootjesdagen; water activiteiten & uitjes Nederland

IVN Slootjesdagen; water activiteiten & uitjes Nederland

Onze oudste dochter vindt al wat kruipt, kriebelt en vliegt hoogst interessant. Ze kan dan echt super geconcentreerd gaan zitten om te kijken naar wat deze beestjes doen. Het liefste zou ze ook nog willen vangen.

Tijdens IVN Slootjesdag worden kinderen uitgedaagd om op onderzoek te gaan in de eigen omgeving.

Bij de Action hebben we zo’n natuurontdekset gehaald met glazen bakjes en dekseltjes, plastic pincet en een klein netje. Achter het huis loopt er ook een sloot. Hier gebeurt van alles.

Ze vinden het geweldig om te zien hoe de meeuwen er op af racen als je een droog broodkorstje in de sloot gooit. Of hoe de poes probeert om een vis te vangen.

De sloot is niet diep, maar wel heel helder zodat je goed kan zien wat er allemaal in het water gebeurd. Als ze ouder zijn, en hun zwemdiploma hebben mogen ze net zoals de kinderen verderop hier ook met een opblaasbootje in spelen.

IVN Slootjesdag

Kruip, glibber, speur en ontdek alles over slootjes en wie of wat daar leven tijdens de IVN Slootjesdagen! Word Slootjesexpert en ga mee op slootjessafari, snorkel in de sloot en kwaak mee met een kikkerconcert.

Tijdens de IVN Slootjesdagen worden kinderen onder begeleiding van IVN Natuurgidsen echte Slootjesexperts. Een leuke activiteit doen EN tegelijkertijd meewerken aan wetenschappelijk onderzoek? Dat kan!

Tijdens de jaarlijkse IVN Slootjesdagen in juni.

Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen dan samen met hun (groot)ouders waterdiertjes vangen en waterproefjes doen. Allemaal onder begeleiding van IVN Natuurgidsen. Niet alleen een leuke activiteit, maar ook belangrijk.

Aan de hand van alle data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie de waterkwaliteit beoordelen.

Op verschillende plaatsen in Nederland worden er door het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid activiteiten georganiseerd rondom een sloot.  

Wil je bijvoorbeeld weten hoe een kokerjuffer overleeft in een sloot vol vijanden? En hoe een bootsmannetje aan zijn voedsel komt? Leuk om hier samen met je kinderen heen te gaan.

Zo ontdek zelf wat er allemaal in een doodgewone sloot gebeurt. Je kan bijvoorbeeld een vlot bouwen, een bootsmannetje uit het water scheppen of een schrijvertje door de microscoop bestuderen. Hartstikke interessant voor de kleine onderzoekers-to-be.

Ga op zoek naar de geelgerande watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Drie dagen lang kan je op ruim 100 plekken in het hele land meedoen met de Slootjesdagen.

Meer dan 100 lokale IVN-afdelingen organiseren natuurbelevenissen voor jong én oud, door heel Nederland. Tijdens die activiteiten ontdekken kinderen wat er allemaal leeft en gebeurt in een doodgewone sloot Nieuwsgierig?

Kinderen zijn wetenschappers

Voor het tweede jaar op rij wordt er onderzoek gedaan door middel van ‘citizen science’. Deelnemers tellen waterdiertjes en doen waterproefjes.

De waarnemingen worden vervolgens vastgelegd via het telformulier. Deze data kunnen ze invoeren via de website. Je ziet dan gelijk wat de score van het slootje is.

Met de resultaten brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

Dus de kinderen zelf zijn tijdens de slootjesdagen echte wetenschappers!

Wat heb je nodig?

Wil je liever zelf op onderzoek uit tijdens de Slootjesdagen? Dan kan de volgende uitrusting goed van pas komen;

  • Schepnet; Een schepnet met een lange steel is erg handig om in de sloot op zoek te kunnen gaan naar leven zonder dat je zelf gelijk de sloot in hoeft te gaan. Deze vindt je hier.
  • Insectendoosje; Heb je iets gevonden, schep dit dan met een beetje water in het insectendoosje. Deze kan je afsluiten en heeft een loep zodat je het diertje goed kan bestuderen. Na afloop natuurlijk wel weer terug zetten in de sloot! Deze vind je hier.
  • Zoekkaart; IVN heeft een handige zoekkaart ontwikkeld met afbeeldingen van dieren die in de sloot leven zodat je zelf kan zoeken welk dier je hebt gevonden. Deze vindt je hier.
  • Microscoop; Tot slot kan een microscoop een leuk extra element zijn om de gevonden diertjes goed te bestuderen. Deze vind je hier.

Natuurspeelplaatsen

Wist je trouwens dat IVN ook door heel Nederland leuke natuurspeelplaatsen aanlegt. Hier in de buurt zit er ook eentje waar ik al een paar keer ben geweest. Maar nooit geweten dat ik dat aan hun te danken heb.

Geweldig dat er op deze manier nog ruimte geboden wordt aan kinderen om lekker te klimmen, spelen en vooral vies te worden! Zeker als je in de randstad woont is dat niet altijd even ‘makkelijk’.

Zijn jullie kinderen ook zo geïnteresseerd in de natuur?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)