Kinderen spelen nog maar weinig in de natuur en dat is slecht nieuws voor de natuur. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit. Doordat kinderen opgroeien met minder natuur en biodiversiteit, beschouwen zij dit als het ‘nieuwe normaal’. Zo worden onze standaarden voor wat natuur is steeds lager.
Ook zijn deze kinderen in hun volwassen leven minder geneigd om de natuur te beschermen. Om deze trend tegen te gaan, richtte Natuurmonumenten tien jaar geleden al het kinderprogramma OERRR op. Inmiddels hebben ruim 100.000 jonge natuurbeschermers zich aangesloten bij OERRR.
Iedereen de modder in
Met de jubileumcampagne ‘Iedereen de modder in!’ hoopt OERRR dit najaar nog meer kinderen te bereiken. Rinia Willemse, programmamanager en medebedenkster van OERRR: “Onze mooie natuur heeft beschermers nodig, nu en in de toekomst.
Maar uit dit onderzoek blijkt eens te meer dat kinderen steeds minder in en met de natuur spelen. Ook werd duidelijk dat veel kinderen de mens niet vanzelfsprekend als onderdeel van de natuur beschouwen.
Hoog tijd om de verbinding met de natuur te herstellen en dat begint met buitenspelen. Dat is bovendien ook nog eens hartstikke leuk en gezond.” Kinderen die geregeld in de natuur spelen, zitten lekkerder in hun vel, slapen beter en zijn minder vaak ziek.
Hun probleemoplossend vermogen neemt toe en ze worden creatiever. Lees alles over de gezondheidsvoordelen van natuur in het Whitepaper ‘Geef kinderen de natuur (terug)’ van OERRR en omgevingspsycholoog Agnes van der Berg.
Grijs is het nieuwe groen
Dat niet alleen kinderen, maar ook de natuur zelf baat heeft bij buitenspelen, blijkt uit recent onderzoek van Bernadette van Heel, Riyan van den Born en Noelle Aarts van de Radboud Universiteit.
Ten eerste vanwege het ‘shifting baseline syndrome’. Onderzoekster Van Heel omschrijft dit als volgt: “Er is sprake van een ‘geheugenverlies’: wat in onze generatie normaal is qua natuur, gaan we als de standaard zien, terwijl eerdere generaties waarschijnlijk natuur gewend zijn met bijvoorbeeld een grotere biodiversiteit.
Als we ons niet bewust zijn van dit fenomeen, worden onze standaarden voor wat natuur is steeds lager.” Zo vinden we het nu al spectaculair als we tien grutto’s zien overvliegen, terwijl onze grootouders gewend zijn om er minimaal honderd te zien.
Onbekend maakt onbemind
Ten tweede zijn we als mensen geneigd alleen te willen beschermen wat we kennen en waar we van houden. Onvergetelijke momenten die je als kind meemaakt in de natuur, zorgen ervoor dat je het als volwassene normaal vindt en dat je je ervoor in wilt zetten om de natuur te behouden en beschermen.
Rinia Willemse concludeert: ”Het is dus ook voor de toekomst van de natuur in Nederland cruciaal dat kinderen vaak in aanraking komen met natuur.”
Onderzoek onder kinderen
Voor het onderzoek van de Radboud Universiteit tekenden ruim 1500 basisschoolleerlingen hun favoriete buitenspeelplek. Het resultaat: veel speeltoestellen die door mensen gemaakt zijn.
Gras en zand onder de speeltoestellen zagen de kinderen als natuur. Slechts een heel klein deel van de kinderen tekende een bos, of een andere plek in de natuur waar kinderen kunnen rennen, spelen en ontdekken.
De onderzoekers benadrukken dat het van groot belang is dat er meer natuurlijke plekken komen waar kinderen zelfstandig kunnen komen en spelen. Daar kunnen ze hun energie kwijt, ontwikkelen ze probleemoplossend vermogen en komen ze in aanraking met de natuur.
Kinderboekenweek en Minecraft challenge
Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken, pakt OERRR dit najaar groots uit. Onder andere door een bijzondere samenwerking met de Kinderboekenweek.
Het thema van de Kinderboekenweek is ‘gi-ga-groen’ en de opening op 5 oktober vindt plaats in en om speelnatuur van OERRR. Ook Kinderen voor Kinderen komt optreden en hun videoclip ‘Gi-ga-groen’ werd daar opgenomen.
Samen met de Kinderboekenweek ontwikkelde OERRR de ‘Waanzinnige Minecraft Boomhut Challenge’, waardoor ook jonge gamers in aanraking komen met natuur. Willemse: “Door digitalisering en verstedelijking komen kinderen steeds minder in de natuur.
Daarom willen we in Minecraft, een digitale wereld waar veel kinderen tegenwoordig te vinden zijn, een virtueel zaadje planten om de liefde voor natuur aan te wakkeren. En natuurlijk moedigen we ze aan om hun virtuele boomhutontwerp ook in het echt te gaan maken!”
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Alle kinderen naar buiten review
Tien jaar OERRR
Op 24 september bestaat OERRR tien jaar. In tien jaar tijd hebben we heel wat natuurtips verzameld en de beste hebben we gebundeld in ‘Het boek van OERRR’, deze vind je hier. Het boek staat boordevol inspiratie, tips, weetjes en uitjes om buiten op avontuur te gaan en de modder in te duiken.
Ook ontwikkelde OERRR een speciaal lespakket voor basisscholen. En uiteraard kunnen in de herfstvakantie weer vele duizenden boswachters in de dop op avontuur tijdens de Wilde Buitendagen.
Met al deze activiteiten wil OERRR zoveel mogelijk kinderen én hun ouders te bereiken met de boodschap: ga vaker de natuur in. En die natuur, die begint direct achter je (voor)deur, waar een tak ligt, of een bloem groeit.
Ben jij vandaag al buiten geweest?
Natuur
- Spelletjes activiteiten natuur met kinderen
- Vogelhuisje maken
- Wormenhotel maken
- Kikkervisjes verzorgen
- Insecten onderzoeken speelgoed
- Vetbollen maken
- Bloemen voor kinderen
- Bloemenpers maken
- Tuinieren met kinderen
- Moestuinieren met kinderen
- Moestuintjes spaaractie AH
- Aardbeien planten
- Elfentuintje maken
- Wildplukken in de natuur
- Oogstfeest vieren met kinderen
- Vogels spotten met kinderen
- Nationale Tuinvogeltelling
- Vlinders in Nederland telling
- Natuur speurtocht met opdrachten
- Opdrachten voor tijdens een wandeling
- OERRR Campagne iedereen modder in
- IVN Slootjesdagen
Natuur uitjes
- Leuke dingen om buiten te doen
- Spelletjes in de natuur
- Bos spelletjes
- Dagje uit strand
- Strand spelletjes
- Blotevoetenpad Nederland
- Doolhof Nederland
- Geocaching Nederland
- Kabouterpad Nederland
- Lammetjesdagen Nederland
- Natuur uitjesNederland
- Noorderlicht spotten Nederland
- Pluktuinen Nederland fruit & bloemen
- Schelpen zoeken Nederland
- Speelbos & natuurspeeltuin Nederland
- Stranden Nederland
- Tulpenvelden Nederland
- Uitkijktorens Nederland
- Vlinders Nederland telling
- Vogels spotten Nederland
- Wildplukken fruit & bloemen Nederland
- Zeehonden & Dolfijnen Nederland
- OERRR campagne; iedereen modder in
- Avonturenpark Land van Fluwel
- Belevenissenboerderij Schieveen
- Belevenissenbos Lelystad
- Boomkroonpad & speelbos Lorken
- Bosbergtoren Drents-Friese Wold
- Keukenhof Lisse met kinderen
- Landgoed Buitenpost Twello
- NP Nieuw Land Marker Wadden
- Stadslandgoed de Kemphaan
Buiten spelen
- Buiten spelen spelletjes
- Waarom buitenspelen gezond?
- Samen buitenspelen tips
- Vanaf welke leeftijd alleen buiten spelen?
- Kind wil niet buiten spelen
- Buiten spelen in achtertuin
- Spelletjes tuin of balkon
- Buiten spelen zonder materiaal
- Buiten spelen herfst
- Buiten spelen winter
- Picknicken met kinderen
- Hutten bouwen kinderen
- Vliegeren met kinderen
- Survivallen met kinderen
- Expeditie Robinson spelletjes & proeven
- Geocaching met kinderen
- Kompas lezen
- Mini-pionieren
- Kampvuur kind
- Bal spelletjes
- Tik spelletjes
- Modder spelletjes
- Voetbal spelletjes
- Knikker spelletjes
- Elastieken spelletjes
- Waterballon spelletjes
- Trampoline spelletjes
- Schoolplein spelletjes
- Water spelletjes
- Zand spelletjes
- Natuur spelletjes
- Bos spelletjes
- Sneeuw winter spelletjes
- Levende spelletjes
- Oud-Hollandse spelletjes
- Stoepkrijt maken
- Sneeuwpop maken
- Nationale Buitenspeeldag
- Nationale Modderdag
- Review: Jan van Haasteren Kerstmis Advent Kalender - 16 September 2024
- Hoe maak je een extra slaapkamer op zolder? - 13 September 2024
- Spionnen spelletjes en activiteiten - 12 September 2024