Skip to Content

Bloemen voor kinderen

Bloemen voor kinderen

Zelf was ik als kind al gefascineerd door bloemen en kinderen. In de achtertuin vond ik de gebroken hartjes erg bijzonder, drie keer raden wat een van de eerste planten waren in onze eigen achtertuin. En ik kan me nog goed herinneren de dagen die we bij oma waren.

Dat we een schaartje kregen en in de achterste achtertuin (ze hadden er twee in het verlengde van elkaar, gescheiden door een schuurtje) bloemen mocht afknippen om een boeketje te maken. In de pauzes op school was ik ook veel in het gras te vinden waar we dan madeliefje plukten om er vrolijke kettingen van te knopen.

Bloemen en kinderen

Die voorliefde zie ik nu terug bij onze dochter. Ze is vooral onder de indruk van de kleurenpracht in de tuin van onze buren, die daar veel tijd en aandacht aan besteden. Dan loopt ze samen met de buurvrouw een rondje door de tuin om alle bloemen aan te wijzen, te oefenen met kleuren en vooral ook overal even te ruiken.

En als je dan denkt dat je alles gehad hebt en ze mee gaat naar binnen. Nee hoor, dan mag ze ook nog even met de buurvrouw mee alle bloemen in de achtertuin bewonderen.

In huis hebben wij nooit zoveel bloemen staan. Niet dat ik het niet mooi vind, maar ik vind het vaak zo jammer dat je ze na een paar dagen weer weg kan gooien. Daarom ben ik altijd erg blij met een plantje of nepbloemen. Nu we echter bezig zijn met het opfrissen van de woonkamer probeer ik hier verandering in te brengen.

Een deel van de nepbloemen gaan de deur uit. Ik heb me voorgenomen om wat vaker het huis op te fleuren met een bosje echte bloemen. Niet groot ofzo, maar gewoon gezellig. Gebruik ik de vazenverzameling ook weer eens. Met bloemen kan je tenslotte ook wat kleur en sfeer in je huis toevoegen.

Samen met dochter gingen we afgelopen weekend op stap naar een echte bloemist om een bosje bloemen uit te zoeken. We waren nog geen vijf seconden binnen of ze vroeg al of ze bloemen mocht plukken, waarop de medewerkers ook hartelijk moesten lachen. Ze vond het allemaal even mooi en wees van alles aan dat ik dan moest gaan benoemen.

Gelukkig stonden er bij veel kleine stickertjes met namen zodat ik nog een aardig eindje kwam. Toen we aan de beurt waren mocht ze in plaats van plukken zelf bloemen aanwijzen die ze graag in het boeket terug zou willen zien.

Regelmatig werden de gerbera’s aangewezen; of ze nu wit, geel of oranje waren. Tijdens het kijken was ze onder de indruk geweest van de lampionnen dus daar ging er ook een takje van in. Ze koos ook voor een witte en rode roos, de bloemen die ook centraal stonden in mijn bruidsboeket en eeuwige trouw symboliseren.

En tot slot een zonnebloem. Het geheel werd afgemaakt met wat zwierige takjes zodat het een geheel werd in mooie herfstige kleuren. Alleen de felroze gerbera week af, dus hebben we achterwege gelaten. Stiekem heeft ze er dus wel oog voor.

Van deze afzonderlijke bloemen werd er vervolgens een geheel gemaakt. Een Amsterdams boeket heb ik me laten vertellen. Geen dik en groot boeket, maar eentje waarbij een verschil in hoogte centraal staat.

Zoals het nu op tafel staat vind ik het stiekem wel wat weg hebben van een kunstwerkje van Escher. Je weet wel dat kunstwerk met die trappen die oneindig naar boven en beneden lijken te gaan.

Nu snap ik ook waarom zij de titel mijn bloemist van het jaar 2015-2016 Zuid-Holland hebben gewonnen. Iedere keer als we nu aan tafel zitten verteld peuter trots dat het haar bloemen zijn die ze zelf heeft uitgezocht. Het is dat de buren nu op vakantie zijn, anders had ik waarschijnlijk ook een boeketje voor hun meegenomen. Ze krijgen tenslotte zo vaak pakketjes voor ons.

Aangezien ik van plan ben om wat vaker een boeketje op tafel te zetten vind ik het ook wel leuk om naar het programma Hollands Beste Bloemstylist te kijken dat. Dit is een wedstrijd waarbij bloemisten iedere week weer de meest creatieve kunstwerkjes maken.

Tijdens de eerste aflevering gisteravond stond de roos centraal, toch een van de meest klassieke bloemen. Bij de bloemist waar ik was geweest hadden ze daarom ook een aantal boeketjes staan met rozen, en kan je het boeket van de week zo meenemen.

Misschien levert mij dat wel ideeën op over wat ik met bloemen kan doen hier in huis. Zo zag ik bij de bloemist zelf al dat ze de lampionnetjes gebruiken als decoratie op een dienblad met kaarsen. Dat kan ik natuurlijk straks ook doen als de overige bloemen uitgebloeid zijn.

Hebben jouw kinderen ook zo’n fascinatie voor bloemen?

Linda van Aken