Skip to Content

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen

Spelen in de natuur wordt door steeds meer kinderen meer gewaardeerd dan de traditionele speeltuin met speeltoestellen. Juist de afwezigheid van deze middelen helpt de fantasie van het kind te prikkelen. Natuurspeelplekken stimuleren het kind zowel motorisch als sociaal. Want lekker vies worden, wie wil dat nu niet? De natuur heeft genoeg te bieden. Geen schommels, glijbanen of wipkippen maar speelelementen van natuurlijke materialen of rioolbuizen om doorheen te kruipen. Klimmen in bomen, spelen in modderpoelen / met water of hutten bouwen. Het kan hier allemaal!

Je vindt de natuurspeeltuin in het bos, in de polder of er zijn zelfs zogenaamde belevenisboerderijen. Een deel zal verscholen liggen in de natuur, en is dus geen toilet aanwezig bij andere vindt je een brasserie of zelfs een pannenkoekenhuis om na het spelen even lekker te eten. Er zijn nog veel meer speeltuinen dan die je hier in dit overzicht kan vinden, vaak zijn dat kleine lokale speeltuinen die leuk zijn voor de lokale omgeving. In dit overzicht zijn echt de leukste speeltuinen opgenomen die een aanrader zijn om te bezoeken.

Inhoud toon

Speelbos Drenthe

Speelbos Lorker – Borger

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos, waar niets hoeft en veel mag. Hutten bouwen bijvoorbeeld of broodjes bakken. Samen op speurtocht door het woud of wandel langs de mooiste plekjes van de boswachterij. Hier vind je ook het enige Boomkroonpad van Nederland. Dit is een pad hoog tussen de boomtoppen met een schitterend uitzicht over het bos. Ook rondom Buitencentrum Het Boomkroonpad is heel veel te beleven! Denk bijvoorbeeld aan een spannende tocht door de worteltunnel. Als een eekhoorn door de toppen van de bomen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Boomkroonpad, Speelbos Lorken en kabouterpad staatsbosbeheer Borger in Drenthe.

Speelbos Roekpad – Echten

In Echten ligt het Kraaienbosch; een speelbos waar ook belevingspad het roekpad te vinden is. Alle 5 zintuigen staan centraal tijdens deze wandeling: horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Loek de Roek wijst je de weg tijdens deze wandeling van ongeveer 1 kilometer. Parkeren is mogelijk vlakbij Visio Echten.

Meer informatie vind je hier.

Onlanderij – Eelderwolde

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Op De Onlanderij is een natuurlijke speelplek gecreëerd, kinderen kunnen hier klimmen en klauteren over boomstammen, spelen bij de natuurlijke watertafel en gangen graven in de zandbak. Achter de boerderij is een blotevoetenpad gemaakt. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om je eigen hut te bouwen in het huttenbos. Ouders kunnen hier terecht voor koffie met vers gemaakt gebak of een stoere lunch.

Meer informatie vind je hier.

Natuurontdekplek Zuiderpark – Hoogeveen

Bij de Natuurontdekplek Zuiderpark hebben kinderen een heerlijke tijd in de vrije natuur. In een gedeelte van het Zuiderpark leef je je helemaal uit. Geen glijbanen of dure speeltoestellen maar springen van boomstam naar boomstam en je creativiteit de vrije loop laten. Ook zijn er regelmatig activiteiten zoals viswedstrijden, nestkastjes maken, uilenballen pluizen en bos-excursies

Meer informatie vind je hier.

Belevingsbos – Kerkenveld

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Het belevingsbos in Kerkenveld is een speel-, doe- en wandelbos. Er hangen vogelhuisjes door het hele bos en er is een open theater in het bos. Daarnaast zijn er verschillende wandelroutes te vinden in het belevingsbos. Het bos is hierdoor geschikt voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

De wereld van OERRR – Ruinen

Bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld is sinds kort  de speurtocht ‘De Wereld van OERRR’ te vinden. Dit is een reis door de wereld van OERRR. Rondom het bezoekerscentrum is er van alles te zien en te doen. Een natuurlijke speelplek met waterplassen, een waterpomp waar je naar hartelust water op kunt pompen, dammen kunt maken, zandkastelen kunt bouwen en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Flevoland

Zuiderzeespeeltuin – Almere

Het speelbos op Landgoed de Kemphaan bestaat uit vier speelplekken. Op de waterspeelplek kun je kliederen met water. Er zijn eilandjes, een trekpontje en een half gezonken schip. Op de zandspeelplek klauter je over een half verzonken huisje. En zie je de vis die nog net met zijn kop boven het zand uitkomt? Dit is de natuuronderzoekplek, hier kun je bij de poel naar dieren speuren. Uitgespeeld? Dan is het lekker uitrusten en wat eten op de picknickplek.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Zuiderzeespeeltuin op Landgoed de Kemphaan

Speeleiland de Meridiaan – Almere

Speeleiland de Meridiaan vind je in Almere Buiten en is een plek van 1,5 hectare groot. Hier kun je spelen in de natuur op een speeleiland dat is gemaakt van stenen, water en hout. Kinderen hebben meegedacht over het ontwerp en dat maakt deze plek echt geschikt om een dag avontuurlijk te spelen. Zo kunnen ze de houten uitkijktoren beklimmen of water oversteken over de keien. Klim, klauter en speel erop los!

Meer informatie vind je hier.

Speelnatuur Harderbos – Biddinghuizen

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Kom struinen in het plukbos, dwalen in het doolhof of zwemmen in de grote vijver. In de herfst kun je bramen en walnoten plukken en in de zomer vlinders bewonderen op de mooie vlinderstruiken. Door het bos slingeren spannende ontdekpaadjes. Ook is er een blotevoetenpad. Deze vindt je vlakbij Hans en Grietje pannenkoekenhuis en speelpark.

Meer informatie vind je hier.

Netl de Wildste tuin – Kraggenburg

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Kinderen kunnen vrij spelen en ontdekken in de grote speeltuin van Netl Wildste Tuin. Balanceren op boomstammen, klimmen en klauteren op apentouwen en ander speeltuig, verstoppen in de bamboejungle uniek in Nederland, racen op de kabelbaan en lekker glijden van de modderglijbaan! Langs het strand van Netl is al genoeg avontuur te vinden, er zijn duinen, struikgewas om te verstoppen, je kan naar de eilandjes zwemmen of met de wiebelbrug of trekpont. Kortom een plek waar ruimte om zelf te ontdekken voorop staat. Naar buiten, waar grote en kleine kinderen zelf het avontuur in kunnen stappen, of al samenwerkend op ontdekkingsreis gaan.

Meer informatie vind je hier.

Belevenissenbos – Lelystad

Met “Het Belevenissenbos” heeft Lelystad het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland binnen haar grenzen. In “Het Belevenissenbos” vinden zij een natuurlijke omgeving die bestaat uit bos, water en weide. De echte natuur dus. Het leerzame aspect is vormgegeven door de uitwerking van de speelplekken te baseren op een viertal thema’s: sport & beweging, waterbeheer, archeologie & prehistorie en natuureducatie. Het uitgestrekte gebied is vooral geschikt voor de leeftijdsgroep van 6 tot 16 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Belevenissenbos Lelystad

Spettertuin – Lelystad

Aan de rand van het Woldbos, nabij de wijken Zoom, Horst en Rozengaard vindt je deze natuurspeelplaats. In de Spettertuin kunnen kinderen spelen met water, aarde en zand. Terwijl de kinderen spelen, kunnen de ouders genieten van de natuur. Er zijn bloembollen geplant, een waterloop met waterbaan en speelelementen, zoals boomstammen, een glijbaan en stapstenen.

Meer informatie vind je hier.

Waterloopbos – Marknesse

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

In de Noordoostpolder vind je het Waterloopbos. Dit is het bos waarin vroeger het waterloopkundig laboratorium is aangelegd. Dit zijn opstellingen waarin ingenieurs testen en experimenten deden om de invloed van het water te testen. Dit is later verhuisd naar Delft en gebeurt nu allemaal met digitale simulaties, daardoor heeft het bos vrij spel gekregen. Een paar jaar geleden is het in beheer gekomen van Staatsbosbeheer die er wandelpaden heeft aangelegd zodat je hier heerlijk kan rondwandelen. Het vele water is een bron van leven voor libellen maar ook de buizerd en reeën vind je hier. In de ondiepe watermodellen kunnen kinderen veilig spelen met het schone water. Er is ook een speeltuin en bezoekerscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Waterloopbos voormalig waterloopkundig laboratorium museum en speelnatuur spelen met water

Speelbos – Urk

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Het Speelbos in Urk is een typisch speelbos voor kinderen van alle leeftijden. Met de stapstenen bij de recreatieplas, de klimtoestellen tussen de bomen en de smalle sloten zal het kind maar heen en weer blijven lopen, niet wetend wat nu het leukst is om te doen.

Meer informatie vind je hier.

De Zevensprong – Zeewolde

In speelbos De Zevensprong in het Horsterwold kan je klimmen, rennen, klauteren en hutten bouwen in een natuurlijke omgeving met bomen en struiken. Het speelbos bestaat uit verschillende speelplekken in het bos gericht op verschillende leeftijdsgroepen. Daarnaast is er een kabouterroute (750 m.) en avonturenroute (1500 m.).

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Horsterwold Flevoland

Speelbos Friesland

Verdwaald spoor Hollumer Bos – Ameland

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Dit speelbos onder de vuurtoren in Hollum is ook echt een aanrader, we begonnen hier met de wandeling waarbij je naar boven en beneden loopt tot we de eerste speelplek zagen. In het bos vind je vervolgens nog veel meer andere speelplaatsen en een eendenvijver waar ook kippen en diverse soorten fazanten te vinden zijn uit alle streken van de wereld.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hollumer Bos Ameland

Speelbos Drents-Friese Wold – Appelscha

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer vind je het speelbos Drents-Friese Wold. Een dierenparade met verschillende houten beesten heet je welkom in het speelbos. Speel tikkertje op de weide, of bouw de mooiste zandkastelen aan de rand van het bos. Ook is er een speelsloot. Vanaf het buitencentrum kan je ook een blotevoetenpad lopen en een kabouterpad.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Drents Friese Wold

De Kruidhof – Buitenpost

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Terwijl jij de botanische tuin bezoekt vermaken je kinderen zich uitermate goed in de speeltuin die in De Kruidhof staat. Water en zand zijn in deze speeltuin belangrijke elementen, dus trek je kinderen oude kleren aan! Een kabelbaan, watertoestellen in een vijver, een klimheuvel en een glijbaan, zowel jonge als wat oudere kinderen vermaken zich hier prima! Het is handig om eigen laarsjes mee te nemen, maar mocht je die vergeten, dan is er een laarzenboom waar laarzen in alle maten aan hangen.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Hossebos – Drogeham

Klimmen, klauteren en springen in, bij en boven het water, het kan allemaal in het Hossebos van Staatsbosbeheer. Dit speelbos is 1 hectare groot en er zijn 6 speelpoelen met water. Iedere speelpoel is weer anders. Voor de wat oudere kinderen is er een junglebrug en een spinnenwebnet; voor de jongere een waterspiraal met zand en een steiger waarop je met schepnetjes kunnen vissen. Voor elk wat wils dus.

Meer informatie vind je hier.

Doe- en beleeftuin – Earnewâld

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Bij het Bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen valt spelenderwijs van alles te leren. Zo is er een grote insectenwand, waar geurige bloemen groeien en veel beestjes op af komen. Je speelt er tevens in het hooi, kan vogels observeren vanuit de uitkijktoren, en er zijn allerlei klimtoestellen waar je kinderen zich volledig op uit kunnen leven. Deze speeltuin is gratis te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Sparjebird – Hemrik

Kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong over boomstammen, 3 verschillende touwbruggen en een echte klimboom. Dat vind je allemaal in Speelbos Sparjebird van Staatsbosbeheer. Loop de greppelroute, sleep met takken of bouw een eigen hut. Vies worden mag! Daarnaast is er een dierenpad dat je kan volgen.

Meer informatie vind je hier.

Frijlân Park Vijversburg – Tytsjerk

Bij Tytsjerk vind je Park Vijversburg, een prachtig park waar kunst en natuur samenkomen. Een onderdeel van het park is Frijlân; hier worden kinderen uitgedaagd om in contact te komen met de natuur. Frijlân is voor een belangrijk deel gericht op de ‘kleine’ bezoekers van het park: de kinderen. Dit deel van het park is een drassig gebied met een aantrekkelijke wilgenvegetatie voor kinderen. Een gebied waar kinderen uitgedaagd worden om in contact te komen met de natuur. De lang bloeiende beplanting op de heuvels in het gebied is ontworpen door Piet Oudolf en een aantal natuurlijke speelelementen is bedacht door Heilien Tonckens. Een spannend onderdeel hiervan is het waterlabyrint waarin kinderen met een vlot op ontdekkingsreis kunnen.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Gelderland

Speelbos Schuytgraaf – Arnhem

Bij Arnhem Schuytgraaf maakte Staatsbosbeheer met en voor kinderen een prachtig speelbos. Vier hectare aan groen en water. Kinderen kunnen hier ieder moment van de dag ongestoord ravotten, hutten bouwen en vies worden.

Meer informatie vind je hier.

Speelweide Berg en Bos – Arnhem

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Voor kinderen is Stadspark Berg & Bos een belevenis. Natuurlijk is het ontdekken van de vele bosdieren voor jonge kinderen al spannend. Maar er is meer. Ze hebben in het park echt alle ruimte om te rennen en te spelen. Op de hoogste uitkijktoren van de Veluwe kunnen ze alles nog eens van boven bekijken. De uitkijktoren is 26 meter hoog en staat op een heuvel van 9 meter. Een hele klim naar boven, die wordt beloond met een schitterend uitzicht. Nog niet genoeg geklommen? Op de speelweide staan nog meer klim- en speeltoestellen waar ze met zand kunnen spelen. Liever het bos in? Het Kidsnatuurpad wijst de weg.

Meer informatie vind je hier.

Struinmoeras Stadsboerderij De Korenmaat – Arnhem

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Een beetje anders dan andere natuurspeelplaatsen in dit overzicht, maar vanwege het unieke karakter toch opgenomen in dit overzicht. Bij de kinder- en stadsboerderij kan je niet alleen dieren knuffelen maar ook op ontdekking gaan in het moeras. Er is onder andere een avonturenbrug waarmee je op ontdekking kan gaan in dit gebied. Zorg wel dat je kinderen laarzen aan hebben of laat ze op blote voeten rondlopen, zodat je zeker weet dat ze die niet kwijt raken.

Meer informatie vind je hier.

De Spelerij – Dieren

Kunstenaar Jos Spanbroek heeft vreemde, wonderlijke en fantasierijke creaties gemaakt. Hij creëerde een plek waar je, tussen allerlei gekke speelbeelden, je fantasie de vrije loop kunt laten. Al sinds 1984 verwonderen bezoekers, jonge en minder jonge, zich over zijn wonderwereld. Bij De Spelerij ontdek je ‘hoe dingen werken’. En hoe samenwerken werkt. Wat het is om op avontuur te gaan. Hoe het (ook alweer) voelt als alles mogelijk is. De Spelerij is gewoon grenzeloos leuk! Als lunch kan je zelf stokbroodjes bakken. Naast de Spelerij heb je hier ook de Uitvinderij.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Speelnatuur Landerij De Park – Elst

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Bij Landerij De Park vind je geen standaardspeeltuin, maar een prachtige natuurspeelplaats waar je kunt klimmen en klauteren, een spannend struinpad waar je ongezien rond kunt dwalen en een groot waterrad waar je lekker kunt spetteren. Voor de kleinsten is er (pal naast het terras) een fijne grote zandbak. Rondom het terrein liggen allemaal sloten; leuk dus om een emmertje en schepnetje mee te nemen om te ontdekken wat er allemaal in het water leeft!

Meer informatie vind je hier.

Het Indianendorp – Ermelo

In het bos bij de Ericalaan bevindt zich het Indianendorp, met vrije toegang tot speelweide met speeltoestellen en een trimbaan. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen en ontdekken, terwijl de ouders lekker aan één van de aanwezige picknickbanken plaats kunnen nemen.

Meer informatie vind je hier

Avonturenpad Erve Brooks – Gelselaar

Dagje uit: Erve Brooks - Mamaliefde.nl

In Gelderland, ‘ver’ weg in de Achterhoek ligt Erve Brooks. Het is dus waarschijnlijk een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. Want midden tussen de bossen en uitgestrekte boerderijen vind je Erve Brooks. Hier ben je zeker wel een dagje zoet. Er is hier een blotevoetenpad met aan het einde een bad maar ook een avonturenpad met diverse hindernissen die leuk zijn voor jong en oud (en zelfs te doen zijn met een buggy). Er is een grote speeltuin en watertuin, air trampoline maar ook her en der nog een aantal speelplekken. Bijvoorbeeld bij de oude museumboerderij. Daar is ook een kinderboerderij aanwezig en een karakteristieke winkel en lunchroom. In het nieuwere gedeelte vind je in de schuur een overdekte binnenspeeltuin, theetuin en pannenkoekenrestaurant. Hier vermaken je kinderen dus wel even maar is het ook zeker leuk voor de ouders.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Museumboerderij & blotevoetenpad & speeltuin Erve Brooks

Avonturenbos Strekkenberg – Groesbeek

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Avonturenbos Stekkenberg vindt je in Groesbeek, vlakbij Nijmegen aan de rand van een woonwijk in het bos. Hier kunnen kinderen zich prima uitleven in de natuur. Hier vind je geen speeltoestellen maar speelelementen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, voor zover mogelijk uit het bos zelf. Daarbij is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tegenstellingen die van nature al in het bos aanwezig zijn, zoals nat-droog, hoog-laag, zon-schaduw en open-dicht. Het speelbos heeft diverse delen; gericht op verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er een gebied voor kinderen vanaf 3 t/m 6 jaar en het andere deel vanaf 7 t/m 12 jaar. Er komt nog een speelplek voor 0-4 jarigen en een bloemenweide.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeelplaats – Harderwijk

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Het ‘Doe Pad’ is een project van de Gemeente Harderwijk en Stichting voor Natuur en Milieu De Hortus. Het resultaat is een prachtig speelpark met vernieuwde speeltoestellen zoals een klimrek, kabelbaan, bomenstammen en stronken en het ‘Doe Pad’ rond de open speelplaats. Op de verschillende open plekken staan bordjes met opdrachten, zodat bezoekers zelf aan de slag kunnen. Wie met een groep aan de slag wil kan en route en opdrachten downloaden via de website van de Gemeente en De Hortus.

Meer informatie vind je hier.

Wentholtpark – Lichtenvoorde

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

In het meest zuidelijke deel van het Wentholtpark in Lichtenvoorde vindt je een plek waar kinderen kunnen spelen, leren en bewegen in een natuurlijke omgeving. Hier zijn uitdagende plekken gecreëerd. Je kan er struinen langs het water en met bijvoorbeeld keien, knuppelpaden en touwbruggen wordt het een gebied vol met spannende speelprikkels. Langs de oevers ontstaan gevarieerde biotopen voor insecten, vogels en salamandersoorten. De toename van de biodiversiteit zal met name op kinderen een grote aantrekkingskracht hebben zodat ze er ook iets van kunnen leren

Meer informatie vind je hier

Speel- en Oogstbos – Lobith

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Kom spelen en klimmen in Avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek. Klim in de boomhut of neem een kijkje in een echte ondergrondse hut. Ook ligt er in dit bos ergens een schat verstopt! Kunnen jullie ‘m vinden tijdens een spannende speurtocht? Het bos is geschikt voor jong en oud met afzonderlijk ingerichte delen voor kinderen van 3 t/m 6 jaar en 7 t/m 12 jaar. Tussen zonsopgang en zonsondergang is het avonturenbos gratis te bezoeken.

Naast klimmen in de bomen, hutten bouwen in de bossen en varen met het vlot kun je in het Speel- en Oogstbos bij Lobith ook zelf fruit plukken! In het naastgelegen Oogstbos vind je namelijk, afhankelijk van de seizoenen, appels, peren, kersen, hazelnoten en bramen. Verser kan het niet!

Meer informatie vind je hier

Natuurlijk Bewegen – Megen

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Tegenwoordig is Megen een onderdeel van de gemeente Oss, vroeger was Megen een zelfstandig graafschap. In de speeltuin ga je een stukje terug in de tijd. Zo kom je binnen door een van de vier poorten, er is een gevangentoren, diverse hindernisroutes waar je moet opletten geen natte voeten te krijgen. Nieuwsgierig naar hoe dijken werken; ga dan eens kijken bij de waterpomp.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Landgoed Schovenhorst – Putten

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Hutten bouwen, ravotten en klauteren: het kan allemaal in het Speelbos. In dit deel van het bos is een bostheater, een grote zandbak, er zijn klauternetten en omgevallen bomen en stronken om hutten mee te bouwen. Kinderen zijn de baas op dit deel van het Landgoed dat speciaal voor hen is ingericht. Terwijl zij zich hier helemaal mogen uitleven kunnen ouders, grootouders en begeleiders heerlijk relaxen op de picknickplek. Het Landgoed is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk op wegen en paden.

Meer informatie vind je hier

Speelbos Kleine Waterlinie – Vuren

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Speelbos de Kleine Waterlinie ligt in het recreatiebos het Lingebos. Het thema de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingssysteem uit 1815. Daarbij werden forten gebouwd, land onderwater gezet en vele sluizen en kanalen gegraven. In het speelbos vind je dan ook een heus fort, een spannend doolhof en een toernooiveld waar je je eigen veldslag kunt spelen. Natuurlijk ontbreken de kanonnen en soldaten niet!
In het Lingebos is er nog veel meer te doen. Er zijn twee leuke wandelroutes die je het hele bos laten zien, ideaal voor een speurtocht, sportles of biologieproefjes . Er is ook een hele grote zwemplas met op de ligweide allerlei sportieve speelelementen.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Groningen

De Onlanderij – Eelderwolde

Op De Onlanderij is een natuurlijke speelplek gecreëerd, kinderen kunnen hier klimmen en klauteren over boomstammen, spelen bij de natuurlijke watertafel en gangen graven in de zandbak. Achter de boerderij is een blotevoetenpad aangelegd van ca. 100 meter. Ervaar hier modder tussen je tenen en kriebelend gras onder je voeten! Of ga met een schepnet waterbeestjes zoeken in het poeltje. Zomers is er een plukveld waar je je eigen boeketje wilde bloemen mag plukken voor thuis. In de grote potstal staan vaak Limousin koeien, maar ook het insectenhotel is het bekijken waard!

Meer informatie vind je hier.

Oerrr Kardinge – Groningen

Uitleg over wat je allemaal in de speelnatuur van Kardinge kan doen is bijna niet nodig. Het ontdekken van de speelnatuur gaat hier bij de kinderen vanzelf. Water, zand, boomstammen, stapstenen en wilde bloemen, wat wil je nog meer? Pomp water op met de waterpomp bovenop een oude wierde en loop met je blote voeten door de modder. De speelnatuur van Kardinge is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. De speelnatuur is zo ingericht dat alle kinderen samen kunnen spelen.

Meer informatie vind je hier.

Waterspeeltuin Booze Wijf – Lauwersoog

Direct naast het terras van restaurant Het Booze Wijf is een grote open speeltuin met water als thema. Het geeft kinderen de mogelijkheid om, spelenderwijs, de kracht van water te ontdekken. De waterspeeltuin heeft een grote verscheidenheid aan speeltoestellen. Zo is er een baggertafel waarmee kinderen kunnen graven en zand kunnen transporteren. Er is een bouwplaats met een kliedertafel waar met zand en modder bouwwerken kunnen worden gemaakt. Er is een speedboot en een grote speelvis. Daarnaast zijn er nog tal van klim, glij en schommeltoestellen. De speeltuin is zo ontworpen dat de kinderen de kracht van water leren kennen. Ze leren hoe watersystemen werken en hoe ze verschillende systemen, met samenwerking van andere kinderen, met elkaar kunnen laten samenwerken.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Noord-Brabant

Hoppies – Ammerzoden

Tussen Zaltbommel en Den Bosch vind je natuurspeeltuin van Hoppies. Dit speelpark is ooit begonnen als een maisdoolhof, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige natuurspeeltuin voor jong en oud met water, zand en groen als basis. Voor urenlang ‘offline’ speelplezier! Met onder andere dus een maisdoolhof (niet het gehele jaar geopend), natuurspeeltuin, speelwater, een blotevoetenpad, pluktuin, knuffeldieren weide, midgetgolfbaan, skelterbaan en airtrampoline. Je zal je hier dus niet snel vervelen! Voor de papa’s en mama’s is er een terras.

Meer informatie vind je hier.

‘t Slingerpedje – Bladel

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Het speelbos is een openbare speelplek en ontmoetingsplek voor kinderen en gezinnen. Je kan hier zelf hutten bouwen, met een waterpomp spelen kliederpoel, klimbomen, slingertouw en touwbrug. Het is vooral een plek om iets te ervaren, maar ook om zelf te creëren. Bij de aanleg van het speelbos is uitsluitend met natuurlijke materialen gewerkt. Daarnaast is rekening gehouden met de ecologische omstandigheden. Het speelbos vormt een natuurlijk onderdeel van het bestaande bos.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Boeverijen – Breda

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Kom riddertje spelen in Speelbos Boeverijen! In het bos vind je delen van kasteel Bouvigny, dat hier in de buurt ligt. En met een beetje fantasie staat daar jouw droomkasteel. De gracht met bruggen van touw en takken liggen al klaar om je kasteel te veroveren. Ernaast staat een klimtoestel en een kabelbaan. Een fijne plek om ridder te zijn, te klauteren en slingeren, verstoppertje spelen en met water te kliederen. Uit gespeeld? Vertel elkaar dan eens verhalen in de heksenkring, of eet je boterham aan één van de picknicktafels. En over een tijdje oogst je hier je eigen tamme kastanjes, hazelnoten van de bomen die hier zijn geplant.

Meer informatie vind je hier.

Toon Kortoomspark – Deurne

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Je hoort alleen maar goede verhalen over het Blotevoetenpad in het Toon Kortoomspark in Deurne. Ontdek in dit wandelgebied met allerlei verschillende ondergronden de Peel op je blote voeten. Het is mogelijk om speciale wombats te huren voor op het blotevoetenpad, zodat gasten die slecht ter been zijn ook deel kunnen nemen aan deze beleving. De entree is 3.50 en voor kinderen tot 3 jaar gratis. Het Toon Kortoomspark is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel.

Meer informatie vind je hier.

Zand Bos Natuurspeeltuin – Deurne

De natuurspeeltuin in de Peel in Deurne is leuk om te combineren met het Blotevoetenpad. Natuurspeeltuin Zand Bos ligt midden in de bossen, en is een natuurlijke speelplek voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Bij het ontwerp is er gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen van het landschap. Met bijpassende speelmaterialen is een uitdagende en leerzame spelomgeving gemaakt. Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kan je hier met de zandtafel spelen of hutten bouwen, klimmen op de toestellen en je vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor de kleinsten is er een speciaal Peuterpad met opdrachten-doe-boekje (verkrijgbaar bij de VVV Deurne). Voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij & Speelbos de Leijhoeve – Rijsbergen

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Kinderen kunnen hier terecht voor eindeloos speelplezier! In het speelbos kan je heerlijk klimmen en klauteren! En als klap op de vuurpijl is er een te gekke speeltuin met een kabelbaan! Bij de kinderboerderij vindt je oud Hollandse dieren! De konijnen hebben een heel bijzonder verblijf! Ze leven net als kabouters in mooie paddenstoelen! Een hapje eten of drinken, dat kan in de brasserie.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Limburg

Boskoel – Bergen

Bij Bezoekerscentrum De Maasduinen, aan de wandelroute in Well ligt speelbos De Boskoel. Hier kunnen kinderen vanaf drie jaar heerlijke avonturen beleven. Lekker spelen in het zand, slingeren door de bomen en hutten bouwen. Je vindt hier geen schommels en glijbanen, maar kinderen spelen in en met de natuur.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Klein Zwitserland – Tegelen

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Speeltuin Klein Zwitserland heeft er ook een zwembadje erbij. Glijbanen, schommels en meer. In de vakanties worden er ook leuke doe-dingen georganiseerd. Ook is er de mogelijkheid om te minigolfen. Dit ligt overigens naast Fun Forest, wat weer leuk is voor durfals.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Speelpark Klein Zwitserland

Speelbos Noord-Holland

Natuurspeelplaats Rekerhout – Alkmaar

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Je vindt hier een  mix van natuurlijke elementen als water, een spannend weelderig begroeid eilandje, een hoge speelheuvel, een dijkje, dikke boomstammen als klauter- en zitgelegenheden, bosjes e.d. maar ook robuste speeltoestellen, zoals een fraaie lange glijbaan, een klimrots, totempalen e.d. In het park vind je ook nog een kruidentuin, kinderboerderij, vlonder door het moeras, bloemrijke graslanden, speelweiden etc.

Meer informatie vind je hier.

Natureluur – Amsterdam

Deze plek combineert de natuur van het Sloterpark met spannende speeltoestellen. Zo heeft het Sloterpark een plek waar kinderen kunnen spelen met en in het water, meer leren over planten en beesten die leven in het Sloterpark en op een speelse manier het park kunnen verkennen en gebruiken. De speeltuin is openbaar toegankelijk. Je kunt dus altijd komen spelen. Daarnaast worden er een aantal activiteiten georganiseerd en kan je hier een kinderfeestje vieren.

Meer informatie vind je hier.

Woeste Westen – Amsterdam

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Vlakbij Amsterdam ligt Het Woeste Westen. Een natuurspeeltuin die je net even moet weten. Neem zeker droge kleding mee, want het is volop waterpret voor kinderen. Daarna kan je zelf popcorn poffen boven een kampvuurtje. Eigenlijk moet je deze niet verder vertellen ;-).

Meer informatie vind je hier.

Boezelbos – Blokker

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

het boezelbos kun je lekker ravotten op de houten speeltoestellen, klimmen en klauteren over de heuvel, op onderzoek gaan tussen het groen en nog veel meer. Een speciale plek in de natuurspeeltuin wordt ingenomen door het kunstwerk van de Hoornse kunstenares Mai Movrin. Het is zo geplaatst dat het een natuurlijke positie inneemt binnen het geheel van de natuurspeelplaats en het natuurpark Blokweer. Uitgespeeld? Dan wandel je zo het natuurpark in.

Meer informatie vind je hier.

Helderse Vallei – Den Helder

Op het terrein van De Helderse Vallei is van alles te doen en te ontdekken! Zo zijn er diverse natuurlijke speel- en ontdekplekken aangelegd, zoals een doolhof van wilgentenen, een stammentraject, een snoepdoolhof, een peuterplek met zandbak, een glijbaan en een vogelnestschommel. Ook een waterpomp en hooiberg zijn aanwezig om uitgebreid met natuurlijke materialen zoals zand, water en stro te kunnen spelen. Voor kinderen zijn er diverse speurtochten in het bezoekerscentrum te verkrijgen en over het terrein kunnen gezinnen de speurtocht het ‘Vossenspoor’ doen en er is een blotevoetenpad. Er is een wilde bloementuin en een vogeltuin met een bijenboom, egelhoop, insectenhotel en diverse nestkasten. Daarnaast zijn er 3 dierenweides, een schapenweide, een geitenplein en een hertenweide, waar diverse dieren te zien zijn.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuin Moby Dick – Haarlem

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Midden in het centrum van Beverwijk vind je de speeltuin Moby Dick. De kinderen kunnen er heerlijk spelen en voor de kleinste bezoekers is een leuke kleuterhoek aanwezig. Voor oudere kinderen valt er volop te klimmen en te klauteren. Sinds 2011 is Moby Dick een prachtige natuurspeeltuin geworden die ook toegankelijk is voor kinderen met een handicap. Rondom de speeltuin is veel groen, wat betekent dat Moby Dick qua geluid een rustige speeltuin genoemd mag worden zonder teveel prikkels. Let op: Je betaald wel een kleine vergoeding om hier te mogen spelen. Er is een terras aanwezig om wat te eten en drinken.

Meer informatie vind je hier.

Hamilton Franklinpark – Haarlem

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

In het natuurlijke speelbos kunnen kinderen vanaf 7 jaar spelen en ravotten. Over de staart van een slang klauteren, de nek van een giraffe beklimmen en lekker met zand en water kliederen. In het natuurlijke speelbos kunnen kinderen vanaf 7 jaar heel erg leuk spelen. De speelplaats is uitsluitend van natuurlijke materialen gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeelplek Paddenpoel – Haarlem

In de Haarlemmer Kweektuin vindt je sinds kort ook een natuurspeelplek. Er wordt naar hartenlust gespeeld op Paddenpoel. Er ontstaan rivieren bij de waterpomp, dammen en bruggen bij de eilandjes. De kinderen genieten van de bloemen en diertjes bij de waterloop, de stoere speeltoestellen en de sluippaadjes. Afkoelen kan onder een geïmproviseerde buitendouche of bij de populaire waterpomp. Of wat dacht je met een heerlijk ijsje.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Meermond – Heemstede

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Een plek waar je lekker kunt spelen in de natuur. In bomen klimmen, hutten bouwen, je lekker uitleven en spelenderwijs de geheimen van de natuur ontdekken. Het speelbos is een spannend speelterrein voor kinderen, waar bijna alles mag. Er is een glijbaan, en kabelbaan en om het Park Meermond heen kun je een educatieve wandeling maken, zoals het duurzaamheidspad.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Waarderhout – Heerhugowaard

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

In speelbos Waarderhout van Staatsbosbeheer vind je zoveel bomen en struiken, het lijkt wel een oerwoud! Zoeven met de kabelbaan, hutten bouwen of verstoppertje spelen in het struikgewas. Zelfs balanceren over een sloot via de wiebelbrug. Maar… hoe kom je eigenlijk bij die wiebelbrug? Dan moet je zelf bruggetjes bouwen over slootjes. Genoeg te spelen, ontdekken en beleven in dit speelbos.

Meer informatie vind je hier.

Struintuin – Hoofddorp

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

De stru­in­tuin is een natu­uront­dek­tuin voor kinderen tot 14 jaar. Uniek is de boomhut is een lev­ende hut uit wilgen. Hij staat in de ste­vig­ste boom. De water­speelplaats bestaat uit een beton­nen reser­voir dat gevoed wordt met regen­wa­ter van het dak van de kas. Van hieruit en uit een drinkwa­ter­punt gaat het water in goten. Kinderen kun­nen hier ein­de­loos het water rondpompen. Daarnaast is er een natuurmuur van 75 meter en een keuken met koffiehoek voor de ouders.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos ‘t Laer – Laren

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Speelbos ‘t Laer is gesitueerd in een geheel natuurlijke omgeving: een groot bos van ruim 2 hectare met zandverstuivingen, heuvels, oude eikenbomen en vogelbosjes. Het is een speelbos gericht op kinderen van 4 t/m 14 jaar, met uitsluitend natuurlijke speelelementen zoals, een beekloop met pomp, een boomstammenpad, holle weggetjes en nog veel meer. Kinderen kunnen zich uren uitleven met zand, water, keien, bomen klimmen en hutten bouwen. Voor de ouders zijn er zitbanken, maar zij kunnen ook gewoon meespelen.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuin De Weijver – Opmeer

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

De natuurspeeltuin De Weijver is ontstaan vanuit de inwoners zelf. Spelen, leren en ontspannen komen hier op natuurlijke wijze samen. Er is van alles te doen zo is er een speelweide, amfitheater met klim en klauterheuvel, strandje en zandbak waar met water en zand gespeeld kan worden, speelhutten, hooilandjes met greppels en een paddenpoel.

Meer informatie vind je hier.

Kinderparadijs – Purmerend

Het Kinderparadijs is een heerlijk ruim speelterrein verscholen tussen de bomen, het water en het riet. Het geeft de kids de ruimte om impulsief, ondernemend en beweeglijk te zijn, maar ook om zich terug te trekken en lekker rustig te spelen. In het Kinderparadijs is de eigen kracht van kinderen het uitgangspunt. Ze kunnen hier spelenderwijs zelf ontdekken en oplossingen vinden: een echte avonturenspeelplaats!

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Schoorlse Duinen – Schoorl

In de duinen naast Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt Speelbos Zandspoor, beschermd door een legertje wortelwakers en knotse knoesten. Deze grappige boompoppen bewaken je zodat jij fijn kan spelen! Lekker met water kliederen bij de waterspeelplek, klauteren over de omgevallen boom, zand verplaatsen met een treintje of verspringen in de zandbak. Kan je gelijk opmeten of je verder komt dan de vos. Tussen de bomen en achter de schermen van takken in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is het leuk verstoppertje spelen!

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Oerrr ‘s-Gravenland

Het leukste natuurspeelterrein is het speelbos, oerrr op het terrein van natuurmonumenten in ’s Gravenland, omdat kinderen er heerlijk kunnen rond struinen, spelen met zand en water en het heel netjes onderhouden is.

Meer informatie vind je hier.

Bosspeelplaats & Uitkijktoren Fonteinsnol Texel

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

In natuurgebied de Dennen in Nationaal Park Duinen van Texel vind je niet alleen het Sommeltjespad, maar ook een heus speelbos. Fonteinsnol is een echte bosspeelplaats. Vlaggenroof, boompje verwisselen, hutten bouwen met takken, dat kan hier allemaal. Je vindt hier dus geen kant-en-klare speeltoestellen maar weet vast zelf nog meer leuke dingen te verzinnen. Ook kan je de uitkijktoren beklimmen en over het bos en de duinen uitkijken. Vlakbij de uitkijktoren is er ook een speeltuintje met een treintje, glijbaan en schommels. Hier vind je ook picknickvelden met in het voorjaar heel veel madeliefjes.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Zorgvrij – Velsen-Zuid

Sluip door kruip door, klimmen en klauteren. Het speelbos bij boerderij Zorgvrij bij Spaarnwoude is hier speciaal voor ingericht. Heerlijk spelen in het bos. Gewoon een vrije dag met de kinderen in de buitenlucht. Of voor een gezellig kinderpartijtje. Boerderij Zorgvrij biedt hiervoor een compleet verjaardagsarrangement aan. In het vlakbij gelegen, gezellige pannenkoekenrestaurant serveren ze de heerlijkste pannenkoeken, en meer!

Meer informatie vind je hier.

Kreekbos – Wognum

Het Kreekbos is een nieuwe natuurspeeltuin in Wognum. Naast de nieuwbouwwijken is daar een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen en waarmee gespeeld kan worden is gemaakt van hout. Hier kunnen kinderen heerlijk ontdekken. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan. Hier mag je gewoon lekker spelen en vies worden!

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Overijssel

Ulebelt; Natuur & Milieu educatie & kinderboerderij – Deventer

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Strijk neer op het gezellige terras terwijl de kinderen heerlijk spelen op de natuurspeelplekken en dieren aaien en knuffelen op de kinderboerderij. Voor kinderen tot 7 jaar is er een speelplaats ‘de Takkenbende’ en een natuurspeelplek met ontdekhoekjes. Voor peuters is er een klimbosje. Voor de grotere kinderen is er de Waterstam, een avontuurlijke natuurspeelplek met hutten, en een groot waterspeelplek. Trek dus oude kleren en laarzen aan zodat je urenlang kan ravotten!

Meer informatie vind je hier.

Het Drakennest – Deventer

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Natuurspeelplaats Borgele in Deventer gaat tegenwoordig door het leven als ‘Het Drakennest’. In de wijk Borgele, tussen de Dreef en Groenewold ligt een park met daarin een natuurlijke speelplek. De heuvelachtige plek bevat een waterpomp, allerlei zand- en modderspeelruimte en allerlei houten speelobjecten.

Meer informatie vind je hier.

Woeste Willem Speelnatuur – Deventer

Woeste Willem is een natuurspeelplek in Deventer. Je vindt geen schommels en glijbanen in deze speeltuin, maar spelen met boomstammen, water en modder! Ga lekker op ontdekkingstocht en trek vooral je alleroudste kleren aan, want hier mag én ga je lekker vies worden. Je vindt deze natuurspeeltuin aan het einde van het Worpplantsoen, achter de dijk.

Meer informatie vind je hier.

Binnenstebuitenbos – Diepenheim

Het BinnensteBuitenBos is een ‘speeloase’ in de bebouwde omgeving waar kinderen op een natuurlijke en creatieve manier kunnen spelen en waar volwassenen en ouderen kunnen ontspannen en elkaar kunnen ontmoeten. De opzet van het BinnensteBuitenBos is die van een hedendaags zelfvoorzienend en multifunctioneel cutuur- en natuurerf. Er is een permanent houten podium, tevens te gebruiken als werkplek/grote picknicktafel. Er is water, een vuurplek, een onderkomen, eetbaar en bruikbaar groen, net zoals op een authentiek boerenerf het geval was.

Meer informatie vind je hier.

De Heemtuin – Diepenveen

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Kinderen zoeken naar plekken die hen prikkelen, hun nieuwsgierigheid en creativiteit aanmoedigen. Vanuit hun oerbehoeftes aan voeding en beschutting, zoeken ze vanuit zichzelf naar plekjes waar ze kunnen schuilen, hutten kunnen bouwen en iets eetbaars kunnen vinden. Ook kleine kinderen willen op onderzoek uit gaan, met zichzelf een reis kunnen maken. Dat kan in hun eigen tuin én in Natuurspeelplek de Heemtuin in Diepenveen een wilde natuurtuin met speelmogelijkheden voor kinderen.

Meer informatie vind je hier.

‘t Klauterwoud – Enschede

Klimmen en klauteren, een hut bouwen, verstoppertje spelen tussen de struiken… In speelbos ‘t Klauterwoud kan en mag het allemaal. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven en gaan al spelende op in de natuur. Klim jij als een eekhoorntje boven in de boom? Ben jij de koning van het Klauterwoud?

Meer informatie vind je hier.

In het hol van de Leeuw – Lemele

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Bovenop de Lemelerberg, naast de theetuin, vind je het speelbos In het hol van de Leeuw. Er is van alles te beleven. Klim naar een hoge boomstoel, zwaai aan touwen, verstop je in de boomhut of kruip door rioolbuizen. Moe van het spelen. In het bos hangen hangmatten waar je lekker in kunt liggen. Het speelbos is leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Hier kun je rustig een paar uur lekker spelen. Ook de ideale afsluiting van de wandeling Het spoor van de Leeuw (2,5 verkort of 4km) langs het Ravijn (uniek in Nederland) en de Grote Steen.

Vlakbij vind je ook de berg in Ommen met uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Speelbospad Nijverdal

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Bij het Buitencentrum Nijverdal, ligt een 2 km lang speelbospad, waarlangs je hutten mag bouwen en waar je een dassenburcht binnen kan. Het Speelbos Nijverdal maakt natuur pas écht leuk voor kids. Het wandelpad aan de voet van de Sallandse Heuvelrug is speciaal voor kinderen aangelegd. Wandelen staat hier dus niet voorop, laat dát maar aan vaders en moeders over. In het speelbos draait het om… spelen natuurlijk! Volg de eekhoorntjes in het bos en je vindt allerlei leuke dingen om te klimmen en klauteren, slingeren en schommelen. Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister en voel het bos. Een tocht langs kuilen, geulen, hellingen, bruggen en burchten.

Meer informatie vind je hier.

Speelvijver Zwarte Dennen – Punthorst

In en rond waterplas Zwarte Dennen in de boswachterij Staphorst kun je heerlijk spelen en spartelen. De zandstrandjes zijn geschikt voor de allerkleinsten en op de kinderspeelplaats kunnen kids zich ook buiten het water vermaken. Op de ligweide is het heerlijk zonnen of picknicken. Bij de kiosk kun je een hapje en drankje kopen en er zijn ook toiletten. Bij drukte wordt de toegang tot de parkeerplaats afgesloten.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Utrecht

Speelbos Nieuw Wulven – Houten

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Waan je in de wereld van de Romeinen en de Hollandse Waterlinie. Op deze plek stond heel lang geleden een Romeins fort. Speel op de tafel in het veld een spel dat de Romeinen ook al speelden. Liever lekker ravotten? Beklim het speeltoestel, kom schommelen in de autobanden, of kliederen met water bij de waterpomp. Of neem je vlieger mee en gooi ‘m het luchtruim in op de vliegerweide. Natuurlijk is de omtrek van het grote fort dat hier ooit gestaan heeft ook te zien, net als vele kunstwerken.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Gagelbos – Utrecht

Boswachter Tim Hogenbosch: “Een oud fort op fietsafstand en kwetterende gifgroene halsbandparkieten boven je hoofd? Dat verwacht je misschien niet zo 123 bij een stad! Maar dit hoort toch echt bij het Gagelbos, een mooi gebied net onder de rook van Utrecht. Voor kinderen is het hier helemaal feest met maar liefst 2 speelbossen en genoeg plekken waar je van de paden af mag! Op het speelveld staat een groot klimtoestel waar je eindeloos op kunt klimmen en klauteren. Langs het veld ligt een bos waar je alle materialen vindt om je eigen hut te bouwen. En er ligt sloot. Wil je die oversteken? Spring over de stapstenen, klim over de touwbruggen, slinger met de kabelbaan of pak het vlot!

Meer informatie vind je hier.

Bosspeeltuin – Vleuten

Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl

Centraal gelegen in Nederland vind je in het Maxima Park de bosspeeltuin. Hier kun je lekker wandelen, spelen en eten & drinken. Er is een overdekt gedeelte met waterfonteintjes die plotseling uit de grond schieten. Maar ook een grote klimtuin waar de wat oudere kinderen kunnen klimmen en klauteren en glijden, ze worden hier ook goed uitgedaagd. Er is heel veel zand (en waterpomp) om eindeloos mee te spelen. En een aantal muzikale muziekinstrumenten. Voor de kleintjes is er een kleiner toestel, waar ze wel nog wat hulp bij nodig hebben. Bij mooi weer kan je bij het restaurant Anafora niet alleen heerlijk op het terras zitten voor een hapje en drankje maar ook een bootje huren of een picknickmand! Of je wandelt omhoog in de uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Maxima Park Utrecht & Bosspeeltuin

Boswerf – Zeist

De Boswerf in Zeist bevind zich te midden van de natuur en de speelmogelijkheden zijn daar ook op gebaseerd. Met stapstenen, klimtoestellen en hutten in het bos zal jouw kind zich hier prima vermaken, terwijl je van je rust geniet in het prachtige bosachtige gebied.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Zeeland

Speelbos Axel – Axel

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

In het bos vind je allerlei leuke speeltoestellen. Kruip door de tunnels onder de grond, roetsj van de kabelbaan of neem je fiets mee en doe een wedstrijdje op de crossbaan. Op het grote klimtoestel heb je urenlang klimplezier, en natuurlijk kan je hutten bouwen in het bos.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos de Braakman – Biervliet

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Beklim het enorme klimtoestel, bouw je eigen hut of klieder met water bij de plas of de pomp. En het meest spannende: trek je schoenen uit, en klauteren over de bomen die in het water liggen, bouw dammetjes in de plas of verstop je in één van de vele kreekjes.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeelplek Kapelse Bos – Zuid-Beveland

Sluip door de rioolbuizen, test je balans op een boomstam over het water of cross met je fiets het heuvelparcours af. Liever wat rustigers? Neem dan een kijkje bij het insectenhotel of speur de kikkerpoel af op waterdiertjes. Bovenop de ontmoetingsheuvel is een picknickbank om even uit te rusten, of neem plaats op één van de bankjes rond de bomen.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Zuid-Holland

Tuin van Floddertje – Berkel en Rodenrijs

In het zuidelijke gedeelte van het Annie M.G. Schmidtpark zit Tuin van Floddertje, een natuurspeeleiland voor doeners en dromers! Het speeleiland bestaat uit drie delen, die met elkaar worden verbonden door een breed wandelpad. Het eerste deel bij de entree is voor de jongste kinderen van 0-6 jaar en ligt in het zicht van de begeleiders. Twee heuvels die verbonden worden door een touwbrug, vormen de overgang naar het centrale deel van het eiland. Vanaf dit punt wordt het eiland steeds uitdagender. Zo kunnen de kids via stapstenen in het water het avontuur tegemoet. Via een trekvlot kom je in het achterste deel van het eiland, het avontuurlijke speelbos.

Meer informatie vind je hier.

Avonturenboerderij Molenwaard – Groot-Ammers

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Nieuw is de Avonturenboerderij Molenwaard. Iets meer dan alleen een natuurspeeltuin, maar wel iets waar de natuur centraal staat. Je hebt hier speeltuinen, kan dieren aaien, de molen beklimmen, bootje varen, er is een blotevoetenpad, wilgendoolhof je kan vogels spotten en nog veel meer. In al zijn aspecten, dus van dieren op de boerderij tot spelen en het Hollandse leven. Het is zelfs een themapark compleet met animatie van Fien en Teun.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje Avonturenboerderij Molenwaard met Fien en Teun

Natuurtuin Varsseveld – Leerdam

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

De Natuurtuin Varsseveld in Leerdam is een supermooie en leuke natuurspeeltuin. Het is speelbos dat pal aan de Linge ligt. Je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht. Je kan hier heerlijk wandelen en voor kinderen zijn er klim- en klautertoestellen. Ook is er een waterbaan en een mooi klein strandje. Je vindt hier prachtige bomen en dieren. Samen met onze kleine zoon wandelen we hier meerdere keren per maand, om te genieten van de natuur, de omgeving en de dieren.

Meer informatie vind je hier.

Belevenisboerderij Schieveen – Rotterdam

Op de Rotterdamse belevenisboerderij is het altijd feest, voor jong en oud! Er is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR, knuffel met boerderijdieren in de knuffelweide of ontdek bloemen en planten in de tuin. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Belevenisboerderij Schieveen met speelbos bij Rotterdam

Speeldernis – Rotterdam

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Natuurspeeltuin De Speeldernis is een bijzondere speeltuin in Rotterdam, ingericht met natuurlijke elementen en materialen. Inmiddels bestaan ze al ruim 15 jaar! In De Speeldernis bieden ze kinderen de ruimte om zelf avonturen te beleven, vies te worden, te struinen en aan te rommelen. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs grenzen te verleggen en de natuur in de stad te verkennen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natuurspeeltuin Speeldernis Rotterdam

Klauterwoud – Vlaardingen

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Aan de rand van Rotterdam vindt je het klauterwoud.Een bos met wandelpaden, maar ook een natuurlijk doolhof met smalle paadjes tussen de bossen door. In het midden vind je een speeltuin en uitkijktoren met uitzicht over het Midden-Delfland. In de speeltuin is er ook een dubbele kabelbaan zodat je tegen elkaar kan racen en een trekpondje over het water.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Klauterwoud Vlaardingen

Monkeybos Meijndel – Wassenaar

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

In Meijendel kun je heerlijk spelen. Zo is er een waterspeelplaats voor kinderen naast De Tapuit (het bezoekerscentrum). Lekker kliederen met water en zelf voelen hoe nat het water is! Opdrogen kan daarna op het terras van de pannenkoekenboerderij. Nog niet uitgespeeld kun je heerlijk ravotten in het Monkeybos. Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Ze kunnen er hutten bouwen, in bomen klimmen, er is een kabelbaan, een uitkijktoren, hele grote waterleidingbuizen waar ze doorheen kunnen lopen en nog veel meer. Te veel eigenlijk om op te noemen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Meijendel; met speel Monkeybos, bezoekerscentrum en wandelroutes

Biesbosch Museumeiland – Werkendam

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Een belangrijk onderdeel van het museumeiland is de ‘Biesbosch Beleving’. Een schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen, maakt de waterhuishoudkundige werking en het belang van dit gebied inzichtelijk. De ‘Biesbosch Beleving’ is een educatiemiddel waar kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met eb en vloed door schuifjes en sluisjes open of dicht te maken. Tip: Neem een handdoek mee want er mag gewoon door het water heen worden gelopen of in worden gespeeld!

Meer informatie vind je hier.

Speelbos de Balij – Zoetermeer

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Verstoppertje spelen, slootje springen, klimmen en struinen of een hut bouwen? Dat kan in het Speelbos De Balij van Staatsbosbeheer, vlak bij Zoetermeer. Alles staat hier in het teken van ridders. Houten ridders bewaken de poort in de stadsmuur. Vul met de pomp in het midden van het plein de slotgracht. Spring over de stapstenen of slinger jezelf via de touwen over het water. Of trek jezelf gewoon over via het pontje. Er zijn picknickbankjes bij het speelbossen, dus neem je boterhammen mee. Bij Speelbos de Balij vindt je ook een kinderboerderij met terras.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuin de Flierefluiter – Zoetermeer

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

In De Flierefluiter raak je niet snel uitgespeeld. Hier is veel te beleven, lekker in de natuur, maar toch midden in Zoetermeer. De Flierefluiter is de nieuwe naam voor de natuurspeelplek in het Binnenpark. Een plek waar kinderen vrij in de natuur kunnen spelen met allerlei natuurlijke elementen zoals zand, water, heuvels, zwerfkeien, stammen en takken.

Meer informatie vind je hier.

Speelnatuur Tiengemeten – Zuid-Beijerland

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Je vindt hier de Speelnatuur – van dezelfde architect als de Rotterdamse Speeldernis. De hoofdingrediënten voor een onvergetelijke middag zijn water en zand. Meer niet. Maar kinderen vermaken zich hier uren! Ze mogen zich heerlijk vies maken (en als je geen geschikte kleding mee hebt, dan mag je die hier lenen), vlotten bouwen, van de modderglijbaan en voor de kleintjes zijn er zandbakken en een gedeelte met water. Zeker eens naartoe gaan als je in de buurt bent: onvergetelijk!

Meer informatie vind je hier.

Speelpolder Hoge Nesse – Zwijndrecht

KLimmen en klauteren in natuurspeeltuin speelpolder Hoge Nesse in Zwijndrecht - Mamaliefde.nl

Naast speelbossen en natuurspeeltuinen heb je ook speelpolders; hiervan vind je er een aantal in de provincie Zuid-Holland (of net daar buiten). In de polders zijn er met natuurlijke materialen diverse ‘attracties’ gemaakt. Zoals een mierenflat, bruggen, hutten van wilgen, een kabelbaan, boomhut, klimbuizen en nog veel meer. Je kan op het veld spelen, maar ook verdwalen (letterlijk) in de bossen. Er is een soort parcours in hoog gras waar je doorheen kan wandelen. Hier ben je echt weer even een met de natuur en kunnen kinderen zich verwonderen over vlinders en paddenstoelen. Voor de papa’s en mama’s zijn er ook een aantal bankjes en picknicktafels zodat je daar kan eten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Klimmen en Klauteren in de speelpolder Hoge Nesse

Speelbossen en Familiewandelingen in Nederland

Speelbos, natuurspeeltuin of speelplaats in bos met kinderen - Mamaliefde

Meer tips vind je in dit handige en praktische boek, speciaal voor gezinnen, met meer dan 250 routes die per provincie gerangschikt zijn. Tikva Looijen, reisblogger en oprichter van het populaire blog GezinOpReis.nl ging voor dit boek, met haar gezin, op ontdekking. Het resultaat ‘Speelbossen en Familiewandelingen in Nederland’ is een handige gids vol met kindvriendelijke natuurspeelplekken en wandelingen.

Wandelingen met een app, gave speelbossen, speelpolders en speurtochten. Wandelingen met avontuurlijke speelplekken op de route. Blotevoetenpaden waar je lekker vies kunt worden. Fijne eetgelegenheden die te combineren zijn met speelnatuur. Kabouterpaden en buggyproof routes. Dankzij dit boek weet je precies waar je moet zijn! De natuur ingaan was nog nooit zo leuk en makkelijk. Het boek is voorzien van veel foto’s en omvat omschrijvingen van zowel avontuurlijke speelplekken als korte routes voor jonge kinderen. Per route is aangegeven hoe lang deze is en wat de moeilijkheidsgraad is.

Met dit boek krijg je nóg meer zin om op pad te gaan.

Meer informatie vind je hier.

Gaan jullie wel eens met de kinderen naar een natuurspeeltuin.

Linda van Aken
  1. Wij zijn laatst naar de Speelpolder in Schiedam geweest, dat is zeker ook een aanrader!

  2. roelina says:

    Geweldige lijst! Wij zijn groot fan van het hof van Twello, het is daar zo mooi en het is echt een avontuurlijk blotevoetenpad. Ik ben ook wel erg nieuwsgierig geworden naar de anderen uit de lijst. Dit soort vertier voor kids is misschien nog wel leuker als de ‘grote’ avonturenparken.

  3. Linda Meester says:

    Dank je wel voor het delen van speelbos ‘t Laer. Bij Ons genoegen n Laren zijn we nooit geweest, dus gelijk ook bedankt voor de tip en Brambergen/ Oerrr kunnen we onderstrepen!

Comments are closed.