Skip to Content

Overzicht zeehonden en dolfijnen spotten in Nederland

Overzicht zeehonden en dolfijnen spotten in Nederland

Dolfijnen spotten klinkt als een bezigheid ergens ver in het buitenland. Gelukkig kan het wel degelijk ook hier, hoewel het wel even zoeken is. Waar kun je in ons land dolfijnen en andere zeezoogdieren bekijken? Vaak zal het gaan om andere walvisachtigen dan dolfijnen, zoals bruinvissen of zeehondjes.

Walvisachtigen spotten in de vrije natuur

Natuurlijk is het het mooist als de dieren gewoon vrij in de natuur rondzwemmen. In de Noordzee leven wel degelijk dolfijnen. Namelijk de witsnuitdolfijnen. De bruinvis is de meest voorkomende walvisachtige in de Noordzee. Je kunt ze spotten als je naar bijvoorbeeld Harwich vaart met een veerboot! Plekken waar je kunt gaan spotten zijn: 

  • Bij de Oosterschelde maak je waarschijnlijk de meeste kans om de walvisachtigen te zien. Hier zwemmen tientallen dieren rond. Er worden boottochten georganiseerd. Hieronder lees je waar je dan moet zijn.
  • De pier bij IJmuiden kan een idee zijn. Met een beetje geluk kun je ze hier ook zien. 
  • Op de Wadden. 

Stichting Rugvin

Stichting Rugvin organiseert walviscursussen, maar ook bruinvisfotosafari’s. Hierbij vaar je dan onder begeleiding van vrijwilligers mee met het foto-identificatieteam. Je krijgt dan de mogelijkheid om de bruinvissen te zien en te fotograferen in de Oosterschelde.

Havenhoofd Zierikzee 

De bruinvis kun je vanaf de kant van de Oosterschelde ook gewoon zien (als je geluk hebt…). Moet je wel goed opletten natuurlijk, want ze komen even boven water en verdwijnen dan weer snel onder water. Je kunt bij het havenhoofd van Zierikzee ze ook horen.

Hier staat namelijk een zuil die de geluiden van de dieren opvangt met behulp van een hydrofoon. De hydrofoon hangt onder een grote boei en daarvan uit wordt het geluid weer doorgestuurd naar die zuil. Wil je de geluiden horen, dan hoef je enkel op het knopje te drukken op de zuil. 

Zelf op safari in de Oosterschelde

Zeehonden spotten als je het water opgaat kan heel goed in de Oosterschelde. Zelf op safari met een bootje het water op dus. Bij laag water liggen ze te zonnen of uit te rusten op de zandbanken. De Roggenplaat is een favoriete plek van de dieren. Is er hoog water dan kun je af en toe hun kopjes boven water zien verschijnen. Je kunt hier grijze en gewone zeehonden zien. 

Frisia rondvaarten

Frisia organiseert zeehondensafari’s. Tijdens deze rondvaarten wordt er alle tijd genomen om de dieren te spotten in alle stilte. De tochten beginnen in Sint-Annaland, in Gorishoek of in Zierikzee. Omdat de safari afhankelijk is van het getijde (ze varen bij laagtij omdat je dan dichtbij de dieren kunt komen) zijn de tijden van de safari verschillend. 

Grevelingen

In de Grevelingen kun je een excursie doen met Staatsbosbeheer. Met een sloep vaar je dan naar de Stampersplaat. Met de sloep vaar je erheen en wordt er bekeken hoe dichtbij men kan komen. Worden de zeehonden onrustig dan houden ze afstand. Je kunt er ook zelf heenvaren.

Het is een mooi eiland waar je vrij kunt rondwandelen. Maar op de lagune (bij de zeehonden) mag je niet komen. Niet alleen omdat ze anders gestoord worden, maar ook omdat je als mens ziektes kunt overbrengen die voor deze dieren gevaarlijk kunnen zijn. 

Engelsmanplaat in de Waddenzee

De Engelsmanplaat in de Waddenzee is eveneens een prachtige stek om heen te varen. Hier vind je honderden zeehonden en heel veel strandvogels. Je kunt hier alleen met de boot komen of als je gaat wadlopen onder begeleiding. 

Rottumeroog

Ook in de Waddenzee vind je het eilandje Rottumeroog. Met Staatsbosbeheer kun je mee op expeditie naar dit eiland. Wees er op tijd bij, want het is al snel volgeboekt! Je kunt met deze expeditie getuige zijn van het leven op een onbewoond en mythisch eiland. Het is er niet alleen stil, maar je kunt ook een ontmoeting hebben met zeehonden en vogels.

De expeditie duurt maar liefst 13/14 uur. Je moet eerst al 3 tot 4 uur varen om er te komen. Je loopt op Rottumeroog over het wad. Het vertrekpunt is Lauwersoog. Bij de overtocht kom je langs Rottumerplaat waar zeehonden te spotten zijn. Een heel bijzondere excursie. Wil je mee, dan is het raadzaam om je te abonneren op de nieuwsbrief zodat je weet wanneer je tickets kunt kopen.

Ecomare

Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel is uiteraard ook een mooie plek voor mensen met een hart voor walvisachtigen. Je kunt Ecomare bezoeken en naar de zeehonden, zeevogels en andere zeedieren kijken. Maar je kunt er ook meer te weten komen over het zeeleven en de natuur op Texel zelf. Er zijn ook excursies, zoals ‘zeehonden naar zee brengen’!

Zeehondencentrum Pieterburen

Een andere opvang is gevestigd in Pieterburen. Ook daar kun je heen om de dieren te leren kennen en zijn leefgebied: de Wadden. Je kunt met de boot mee en de zeehonden in het wild zien. Naast dergelijke boottochten kun je ook mee als de zeehonden weer vrijgelaten worden!

Het is heel bijzonder om te zien hoe een zeehondje weer terugkeert naar zee. De één zal direct weg zijn terwijl een ander heel voorzichtig is. Hier getuige van zijn is natuurlijk een unieke ervaring. 

Dolfinarium Harderwijk

Helaas niet in de vrije natuur, maar wel de plek waar ze duidelijk te bewonderen zijn: Dolfinarium in Harderwijk. Het is de enige plek in ons land waar de tuimelaar dolfijnen te zien zijn. Je kunt er zwemmen in de Dolfijnendelta en met een dolfijn ook het water ingaan.

Hiervoor moet je dan wel het ‘In het water met dolfijnen’ arrangement boeken. Uiteraard kun je ook gewoon naar Dolfinarium gaan en naast de dolfijnen ook nog andere zeezoogdieren bekijken, zoals zeeleeuwen, zeehonden en walrussen.

Linda van Aken