Skip to Content

20 Doolhof Nederland; maisdoolhof en labyrinth voor kinderen

20 Doolhof Nederland; maisdoolhof en labyrinth voor kinderen

Laat je verdwalen in één van de vele doolhoven die Nederland rijk is. Lekker op een terrasje zitten terwijl de kinderen op ontdekking gaan in een doolhof. Deze vind je op heel unieke locaties zoals het drielandenpunt, compleet met uitkijktoren. Of wat dacht je in de zomer van een doolhof dwars door de maïsvelden? Doolhoven zijn spannend en mysterieus. Het maakt niet uit hoe jong, oud, klein of groot je bent. Iedereen is welkom en gegarandeerd dat jij je vermaakt. Hieronder vind je de leukste doolhoven en labyrinten in Nederland.

Drenthe

Maïsdoolhof De Drentse Koe – Ruinerwold

Het interactieve maïsdoolhof van speel- en ijsboerderij De Drentse Koe is het eerste interactieve doolhof wat het dwalen door het maïs extra speciaal maakt. Het maïsdoolhof bij De Drentse Koe is maar liefst 1 hectare groot en door de toevoeging van een bijzonder spelelement extra leuk om te beleven. Tijdens de spannende tocht door het maïsveld, kom je diverse zuilen tegen, die de kinderen met de voet kunnen ‘oppompen’. Door de kinetische energie die vrijkomt gaat er een muziekje spelen en worden er vragen gesteld over de boerderij. Er is een vraag voor elk leeftijdsniveau, van peuters en kleuters tot kids en (jong)volwassenen. Natuurlijk is er na afloop een attentie voor de kids die het maïsdoolhof doorlopen hebben.

Lees ook: Drentse Koe; speelboerderij, waterspeeltuin, binnenspeeltuin en maisdoolhof

Flevoland

Maïsdoolhof Nobelhorst – Almere

Elke zomer opent er een maïsdoolhof op het mooiste stukje groen naast restaurant Smullen Spelen in Nobelhorst Almere. Wanneer je het doolhof instapt, is het je missie om de vlag te zoeken. Vind jij hem als eerste? Makkelijk is het niet. Dit Maïsdoolhof is groot en door alle kleine, slinkse paden duurt het even voordat je de vlag gevonden hebt. Leuk voor zowel jong als oud!

Friesland

Doolhofpark – Bakkeveen

Rennen, springen, lopen; het mag allemaal in Doolhofpark Bakkeveen. Het park heeft drie verschillende doolhoven, waar je uit moet zien te komen. Tevens is er een grote, traditionele speeltuin, waar jong en oud zich in uit kunnen leven. Een evenwichtsbalk, slingertouw en loopbrug zullen groot en klein voor uren vermaken. Extra kleding meenemen is geen overbodige luxe, als je met water plezier wilt maken! Maandag tot en met woensdag geopend van tien tot zes en donderdag tot en met zondag van tien tot negen.

Lees ook: Grillrestaurant de Dwaler & Doolhofpark Bakkeveen met kinderen

Gelderland

Minecraft doolhof GeoFort – Herwijnen

In het GeoFort is veel te doen en te beleven. Laat je uitdagen in het spannende Minecraftdoolhof en probeer er als eerste uit te komen, of het doel te vinden tijdens een opdracht. In de Vleermuisspeurtuin kun je zelf een doolhof creëren. Kinderen en ouders zullen zich geen moment vervelen in GeoFort, waar alles om de aarde draait. Iedere dag open van tien tot vijf uur.

Maïsdoolhof – Malden

Speelboerderij Malden heeft alles wat een kind en ouder maar wensen kan. Skelterbanen, een dierweide, uitkijktoren, luchtkussens, een opblaasbare doolhof en nog veel meer! In het maïsdoolhof hoor je de kinderen en volwassenen vrolijk tegen elkaar roepen en lachen, tijdens de speurtocht. Vanaf juli geopend tot en met september.

Labyrint Waalkade – Nijmegen

In Nijmegen ligt op de Waalkade een labyrint. Het werd in 1982 in opdracht van de gemeente Nijmegen gerealiseerd door Jaap van Hunen en Klaus van de Locht. Het geheel is een waterlabyrinth, wat wil zeggen dat je over het pad tussen stroompjes langs het labyrinth kan volgen. Bij hoogwater stroomt het labyrint vol met water.

Doolhof Ruurlo – Ruurlo

Het grootste heggendoolhof, volgens het Guinness Book of Records, van Nederland ligt in Ruurlo. Het doolhof dateert uit 1891 en werd in 1975 weer in zijn geheel gerestaureerd. Het grote doolhof ziet er prachtig uit door zijn dichte heggenhagen van wel één hectare. Het doolhof bestaat uit 1.188 meter paden. Sla linksom, maar ga nooit de weg in die de makkelijkste lijkt. Voor je het weet moeten ze je zelfs bevrijden! Dit doolhof is van 1 april tot en met 31 oktober open voor publiek.

Maïsdoolhof – Voorthuizen

Doe mee met de speur- en puzzeltochten dwars door het maïsdoolhof en probeer als eerste alle opdrachten te voltooien. Ben je klaar dan kun je een duik in het maïszwembad nemen! Verder is er een groot speelpark, waar je met slecht weer ook binnen kunt spelen. Geopend tot eind oktober van tien tot vijf uur.

Groningen

Maïsdoolhof Meerstad – Groningen

Ook deze zomer kan je verdwalen in Maïsdoolhof Meerstad. Het doolhof is bijna 3 voetbalvelden groot en telt maar liefst 4 km aan paden. Genoeg ruimte voor speurneuzen om lekker rond te dwalen. Het Maïsdoolhof kan modderig en nat zijn. Houd er dus rekening mee dat je kleding (flink) vies kan worden. Daarom worden laarzen, of blote voeten, aangeraden. Vieze voeten of niet, je kunt natuurlijk na je speurtocht altijd een verfrissende duik nemen in het naastgelegen meer. Het doolhof ligt pal naast strand Meeroevers. Een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag.

Limburg

Maïsdoolhof Nederweert

Als het maïs drie kontjes hoog is, wordt er jaarlijks een grote doolhof in gemaakt. Dit maïsdoolhof onderscheidt zich doordat er muziekinstrumenten in verstopt zijn, waar je naar hartenlust op mag spelen. Het maïsdoolhof is meer dan zeven voetbalvelden groot en verdwalen kan zomaar gebeuren. Je leert alles over maïs en muziek. Een leuk en uniek uitje voor groepen en gezinnen. Iedere dag geopend van tien tot zes uur.

Labyrint Drielandenpunt – Vaals

Het Drielandenpunt is beroemd om zijn hoogste punt van Nederland. Het Labyrint Drielandenpunt wordt dan ook veel bezocht. De afgelopen jaren is de Labyrint vernieuwd. Een nieuw entreegebouw met vlinderdak en een geweldig leuk waterspeelplein met tientallen fonteinen is er bijgekomen. Zoek de weg naar het midden, maar kijk uit voor de verborgen watermuren! In het doolhof kun je naar hartenlust eindeloos verdwalen, zonder hulp.

Lees ook: Drielandenpunt Vaalserberg met doolhof op hoogste punt Nederland & Wilhelmina uitkijktoren met kinderen

Noord-Brabant

Maïsdoolhof Hof van Overveld – Prinsenbeek

De maïsdoolhof in Prinsenbeek bestaat al vijftien jaar en ieder jaar heeft het doolhof een nieuw thema. Dit jaar is het thema Leonardo da Vinci, vanwege de 500ste sterfdag van de beroemde architect, uitvinder, natuurkundige, beeldhouwer, schilder en meer. Met een puzzelwandeltocht dwaal je door de hoge velden, de route is ongeveer 5 km wat ongeveer anderhalf uur duurt.

Mocht je er serieus niet meer uitkomen, dan heb je altijd nog je noodenvelop, die je veilig weer de goede weg op stuurt. Na afloop krijgt iedereen een gratis drankje op het terras. Vanaf begin juli geopend tot en met de herfstvakantie.

Brandevoortse hoeve – Helmond

De Brandevoortse Hoeve is dé plek in Helmond waar je kan genieten van een drankje en een klein hapje op ons zonnig terras, of bij slecht weer binnen in de Hoeve zelf. Voor de kinderen is er een speelweide met diverse speeltoestellen, traptractors en een spannend maïsdoolhof. In de Hoeve zelf is er een ruime zaal in boerderijstijl met een verhoogde zithoek, tafels bij de open haard en een bargedeelte.

Daarnaast kan je ook zitten in onze serre waar bij goed weer de deuren lekker open staan. In de boerderijwinkel kan je terecht voor de lekkerste eigen geteelde (geschilde) asperges, aardbeien, diverse andere groenten & fruit en streekproducten.

Lees ook: Brandevoortse Hoeve; maisdoolhof & binnenspeeltuin

Noord-Holland

Overijssel

Maisdoolhof Strandhoeve – Blokzijl

Hier vindt je op 3 hectare (!) maar liefst 3 maisdoolhoven. Begin met de makkelijkere variant, lukt het om hier weer de uitgang te vinden? Dan durf je vast wel het moeilijkere doolhof te doorkruisen of misschien is het doolhof voor de gevorderden meer iets voor jou?Rondom de maisdoolhoven ligt ons Blote Voetenpad. Op het blote voetenpad word je uitgedaagd om te klauteren, te voelen én vieze voeten te krijgen (natuurlijk niet verplicht).

Ook heeft het pad een verhaal! Ontdek het zelf tijdens het wandelen.Neem schone kleren én een handdoek mee, want dit blote voetenpad daagt je uit om nat te worden! Houd jij het liever droog? Dat kan natuurlijk ook! De spannende onderdelen kunnen ontweken worden, waardoor het pad ook geschikt is om met een rolstoel of wandelwagen te ontdekken. Let op, het is wel een graspad! 

Ook rondom de doolhoven kan je je prima vermaken. Speel met water en zand in onze grote zandbak; rij een rondje over de skelterbaan en steek het water over op de touwbrug. En natuurlijk alles in het zicht van het terras! Tegen een meerprijs kun je ook wandklimmen op onze klimtoren en kun je leren boogschieten. Uiteraard krijg je instructies van onze ervaren instructeurs, zodat het jou vast gaat lukken

Maisdoolhof Buurse – Buurse

Dwalen in ‘t Maisdoolhof het “perfecte uitje in de buitenlucht”. Niet alleen reuse gezellig, maar ook super gezond! Net als voorgaande jaren is er een leuke puzzeltocht uitgezet in ‘t maisveld. Er zijn twee speurtochten zowel voor de peuters/kleuters als voor de tieners met jaarlijks een wisselend thema.

De entrée is inclusief de puzzeltocht en een ijsje na afloop wanneer je de uitgang hebt gevonden. Voor de achterblijvers zijn er gezellige zitjes, een biologische moestuin, een bloemenpluktuin, voor de mooiste boeketten, bij het Rustpunt gemaakt waar koffie, thee, ijs, fris en andere versnaperingen te verkrijgen zijn.

Groot Twentsch Maïsdoolhof – Fleringen

Een compleet familie-uitje is in het Groot Twentsch Maïsdoolhof te beleven, door mee te doen met de speurders spelopdrachten. Wie heeft als eerst het mysterie ontrafeld en wie is als eerste bij de uitkijktoren? Als de maïsplanten op het hoogst staan, rond begin juli, is het moeilijk om de in-en uitgang weer te vinden! Dagelijks geopend van tien tot zes tot midden september.

Utrecht

Zeeland

Victoria doolhof – Eede

Deze unieke doolhof is ontworpen naar het wapen van Zeeland. In het gangenstelsel is de vorm van de leeuw te vinden. De doolhof is 8000 ²m wat omringd is door de haagbeuk. De paden zijn volledig bestraat, zodat ouderen, buggy’s en mindervaliden vrij toegang hebben.

In het doolhof kun je met warm weer spelen met de vele waterpartijen die in het doolhof zijn. Er zijn vijf aparte doolhoven in de grote doolhof te vinden. Bij de start krijgt iedereen een opdrachtboekje mee die ze moeten voldoen. Een echte aanrader voor een bedrijfsuitje! In het hoogseizoen dagelijks open van elf tot zes.

Zuid-Holland

Maïsdoolhof Labyrint van de Koning – Klaaswaal

Op de Koningshoeve is op 15 mei het maïs gezaaid, in de zomer zijn de maïsvelden hoog genoeg voor de jaarlijkse doolhof. Je hoort het hele verhaal van de maïskoning en probeer na het verhaal maar eens dapper uit de velden te geraken! Wie is als eerste bij de uitkijktoren? Geniet na je doolhofavontuur in het restaurant van een heerlijke maaltijd en drankje.

Maïsdoolhof – Lansingerland

Naast de leuke boerderij die je kunt bezoeken is er het maïsdoolhof, waar kinderen heerlijk kunnen (ver)dwalen. Trek oude schoenen en kleren aan, want het doolhof is een akker met natuurpaden. Met nat weer kunnen de paden glibberig en nat zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Leuk voor kinderfeestjes en bedrijfsuitjes. Na het doolhofavontuur kun je bijkomen op de boerderij voor een heerlijk kopje koffie met gebak of een frietje.

Maïsdoolhof Hoeve Bouwlust – Maasland

Ieder jaar worden de maïsvelden omgetoverd tot een supergroot maïsdoolhof. Je komt hier na een korte wandeling dwars door het koeienveld heen. Met speurtochtvragen over het dagelijkse boerderijleven moeten kinderen en volwassenen alle vragen goed beantwoorden.

In het midden vind je een uitkijktoren en er is zelfs een klein blotevoetenpad aanwezig. Ieder jaar is er een nieuw spannend thema. Na afloop kan je bij de boerderij de voeten spoelen en op het terras nog lekker een ijsje eten of wat eten / drinken terwijl de kinderen spelen of bij de dieren gaan kijken. Open tot eind september.

Edmonton Corn Maze

Tot slot dit zeer unieke maïsdoolhof. Om hem te bezoeken zal je moeten afreizen naar Canada. Waarom hij dan toch in dit overzicht te vinden is met doolhoven in Nederland? Je kan deze ook gewoon vanuit je eigen huis bezoeken! Of het zonnetje schijnt of het regent; hier kan je altijd naar binnen. Via street view lijkt het namelijk net alsof je zelf door het doolhof wandelt zonder een stap te zetten. Dat wordt zoeken naar de uitgang! En kan je het toch niet vinden? Dan sluit je het gewoon af ;-)

Linda van Aken