Skip to Content

66x Kabouterpad Nederland; hoeveel zijn er en welke zijn leukste met peuters en kleuters?

66x Kabouterpad Nederland; hoeveel zijn er en welke zijn leukste met peuters en kleuters?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, misschien ook wel: een kabouterpad. Dit is een wandelroute in een bos dat speciaal is bedacht voor jonge kinderen, ongeveer in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar oud.

Bij de meeste kabouterpaden in Nederland van Staatsbosbeheer krijgt je kindje aan het begin van de route een knapzak of kaboutermuts en een opdrachtenboek.

Wist je dat er in elke provincie in Nederland wel meerdere kabouterpaden te vinden zijn? In totaal zijn het er wel 63.

Ik heb ze hier allemaal op een rijtje gezet op alfabetische volgorde per provincie. Indien bekend, staat de lengte van de wandelroute erbij vermeld, evenals de eventuele entreeprijs en eventuele borg. Nieuwsgierig geworden, lees dan verder!

Inhoud toon

Kabouterpad in Drenthe

Kabouterpad Boomkroonpad – Drouwen

Kabouterpad bij het Boomkroonpad. Deze route is ongeveer 1,5 kilometer lang en duurt 1-1,5 uur. Bij Buitencentrum Boomkroonpad van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van ongeveer 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Per kind betaal je 5 euro voor de toegang en wat lekkers. Voor de knapzak en het kabouterboek betaal je 20 euro borg.

Rijk der Kabouters – Eext

Als je niet van massavermaak houdt, is het Rijk der Kabouters echt een leuk uitstapje in Drenthe. Je vindt dit park op Landgoed ’t Wildryck in Eext vlakbij Assen, Dit park vooral leuk voor kleintjes tot een jaar of acht. In het kabouterbos is een wandeling uitgezet over de kronkelpaadjes door het woongebied van meer dan 200 kabouters. En voor wie het aandurft is er ook een heksenpad. Als je eenmaal uitgekeken bent in het bos, kun je heerlijk spelen in de speeltuin of heerlijk genieten van een kopje koffie op het terras.

Kabouterland Exloo

Ook dit is geen wandelroute op zich, maar een heel park vol allerlei leuke attracties. In Kabouterland beleven kinderen een leuke dag vol met kabouters, trollen en dieren. Bovendien is er zowel binnen als buiten volop speelgelegenheid. Er zijn gezellige terrasjes en picknickplekken te vinden en een onderaardse winkel. Kinderen gaan op avontuur op een wandeling langs planten en dieren, door een geheimzinnig konijnenhol, waar ze de kabouters van dichtbij kunnen bespieden. Voor wie durft is er een spannende tocht door de trollengrot.

Lees ook: Kabouterland Exloo

Kabouterpad Odoorn

Deze route is zo’n 1,5 kilometer lang, extra leuk zijn de opdrachten voor onderweg en een bezoek aan de uitkijktoren. Het verhaal draait om een verhaal over een heks en een toverdrank; “De schone taak van Ipsewips”. De lieve heks Ipsewips wil het kabouterbos schoon en netjes maken en bedenkt hiervoor een toverdrank. Maar oh wee! Ze struikelt en valt van de hoge uitkijktoren. De toverdrank valt mee en verandert in een slaapdrank. Iedereen in het bos valt in slaap. Behalve de kabouterkinderen. En wandelend op het kabouterpad, kunnen zíj helpen een nieuwe toverdrank te maken.

Kabouterpad ’t Witte Zand – Meppen

Dit kabouterpad is in 2018 aangelegd, de route duurt ongeveer 1 uur en hoort bij camping ’t Witte Zand. Door al die mooie kabouters aan de bomen kan je niet verdwalen. Voor de kleintjes is het super leuk om met een pony van de camping een buitenritje te maken langs alle kabouters (onder begeleiding).

Kabouterroute de Wiltzangh – Ruinen

Dit kabouterpad bevindt zich op een vakantiepark. Tijdens de anderhalf uur durende speurtocht kom je langs allemaal leuke opdrachten voor de kinderen. Met puntmuts, baard en een knapzak (tegen betaling) volg je de kabouterpaaltjes met de rode mutsjes. Af en toe kom je een kabouter tegen met een blauwe puntmuts op. Dit is de Opdracht-kabouter, deze laat je een opdracht uitvoeren die in de knapzak zit.

Kabouterpad het Kabouterwoud – Zuidwolde

Ieder kind vindt het een feest om bij pannenkoekenhuis het Kabouterwoud te eten. Je kunt er namelijk niet alleen eten, er is van alles te doen. Kinderen kunnen er heerlijk spelen, er rijdt een stoomlocomotief en in de paddenstoel van het kaboutervrouwtje worden de avonturen van de kabouters verteld. Achter het pannenkoekenhuis ligt het kabouterpad. Hier zijn verschillende leuke kabouters te bekijken en er zijn onderweg borden te bekijken met verhaaltjes, liedjes en spelletjes. Tegen betaling is er een kaboutermuts te verkrijgen en kunnen de wangen van je kindje geschminkt worden.

Kabouterpad in Flevoland

Kabouterpad Almeerderhout – Almere

Ben je nieuwsgierig of er rondom het Kabouterpad kabouters wonen? Kom dan naar het Buitencentrum Almeerderhout voor een leuke wandeling! Hier ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. De route is 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Kabouterpad Kuinderbos – Bant

Voor de kinderen ligt er in het Kuinderbos een Kabouterpad. Bij het beginpunt ligt een knapzak en een echte puntmuts klaar, en het grote Staatsbosbeheer Kabouterboek. Hierin staan de opdrachten voor op de route, waarmee jouw kleine kabouter een echte kabouterkenner kan worden! Als alle opdrachten goed zijn uitgevoerd, ligt na afloop een kabouterdiploma klaar. En als afsluiting is er de mogelijkheid om broodjes te bakken op het kampvuur.

Het Grote Kabouterbos – Dronten

Treedt binnen in de wereld van de kabouters! Bij Het Grote Kabouterbos is er van alles te beleven: een kaboutertrein rijdt boven de tafels, de kabouterband speelt de leukste deuntjes en door het hele restaurant vind je knoppen en touwtjes waarmee je van alles in beweging kan zetten. Neem een duik in de grote ballenbak, speel leuke computerspelletjes of kijk je ogen uit bij het Kabouterdiorama. Wil je liever buiten spelen? Dat kan natuurlijk ook! Er staan diverse kabouterspeelhuisjes, klimtoestellen, schommels, een prachtig springkussen of speel lekker bij de waterpaddenstoelen!

Kabouterpad Oostvaardersplassen – Leylstad

Bij Buitencentrum Oostvaardersplassen van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. . Met dit pad ben je zo’n 45 minuten bezig.

Kabouterpad Bultpark – Lelystad

Tijdens de wandeling over het pad, maak je kennis met 16 kabouters. Ieder kabouter kan je wat vertellen over de plek waar je dan staat en de avonturen die worden beleefd. De route is op een interactieve manier te lopen met behulp van een telefoon. Elke kabouter heeft een QR-code op zijn of haar muts die je kan scannen. De camera app toont dan de link naar de pagina van de kabouter.

Kabouterpad Speelbos de Zevensprong – Zeewolde

Wist je dat er kabouters wonen in het Horsterwold? Geknakte grassprietjes en kleine voetsporen verklappen hun aanwezigheid. Loop samen het Kabouterpad en ontdek samen de wereld van dit kleine volkje. De themaroutes van het kabouterpad kan je online downloaden, kies er eentje uit die past bij het seizoen en ga op zoek naar de kabouters. Elke kabouter geeft de kinderen een doe opdracht om ter plekke uit te voeren. De route start in een sprookjesachtig bos voert naar een open bos met speelvoorzieningen en picknicktafels. Dit is een route van 750 meter met gratis toegang.

Kabouterpad in Friesland

Kabouterpad Fries Museumdorp – Allingawier

Wist je dat in het museumdorp ook een kabouterfamilie woont? Kabouters Abe, Siebe, Klaas en Jelle helpen de boer met zijn werk. Maar nu hebben ze jouw hulp nodig! Siebe heeft namelijk per ongeluk het hek van de geitjes open laten staan. Met het kabouterpad is Het Friese Museumdorp ook voor de kleine kinderen een heuse ervaring. De kinderen volgen het spoor van de kabouters en nemen je zo spelenderwijs mee langs de boerderij, de ambachten en de rest van het dorp naar de speeltuin. De kinderen krijgen bij de receptie kleurpotloden en een speurkaart met allerlei leuke opdrachten. Na afloop krijgen de kinderen een lekkere beloning voor al hun harde speurwerk.

Kabouterpad Drents-Friese Wold – Appelscha

Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van ongeveer 1.500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Kabouterpad Elfbergen – Oudemirdum

Speciaal voor de kleinste boskaboutertjes: het kabouterpad! Het kabouterpad is ongeveer 1 kilometer en gaat door het bos Elfbergen. Je kunt het kabouterpad met één kind of met een groepje doen. Langs het Kabouterpad staan vrolijk gekleurde kaboutertjes. In je kabouterboekje zie je welke opdracht of spelletje bij welke kabouter hoort. De kabouters vragen de kinderen om te voelen, tellen, zingen, meten, springen en nog veel meer. Het kabouterpad duurt ongeveer 1 uur en is leuk te combineren met een picknick.

Kabouterpad Rasterhoffpark – Sneek

Het Burgemeester Rasterhoffpark of kortweg Rasterhoffpark is een natuurpark in het zuiden van de stad Sneek. Het park is het grootste park van de stad Sneek. Er zijn paden, bruggetjes en een grote vlonder (knuppelpad) aangebracht, en er zijn diverse speelvoorzieningen en een kabouterpad. In het bos zijn kleine meertjes waar het bos mooi omheen loopt. Hier kun je prachtig omheen lopen of heerlijk picknicken. Ook lopen er in dit gebied Schotse hooglanders en reeën vrij rond.

Kabouterpad Terschelling – Terschelling

Kaboutermannetjes en kaboutervrouwtjes zijn heel aardig en natuurlijk dol op hun kabouterkindertjes. Ze zijn erg ijverig en behulpzaam en de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen. Tegen betaling kan je een opdrachtenboekje kopen bij VVV Terschelling of de Natuurschuur van Staatsbosbeheer.

Kabouterspeurtocht de Noordwester – Vlieland

Wist je dat er heel veel kabouters op het eiland wonen? Ik, Bastiaan de kabouter, woon in De Noordwester. Ik weet overal op het eiland de weg en ik weet heel veel van alle planten, bomen en dieren die er leven. Onderweg vertel ik je alles over de geheimen van het bos en over het leven van mijn kaboutervrienden. De kabouterspeurtocht is te koop bij de balie van De Noordwester. Je krijgt dan een knapzak met daarin een kaboutermuts, de routebeschrijving plus opdrachten, kleurpotloden en een bon om in De Noordwester kabouterpannenkoeken met ranja te komen eten.

Kabouterpad in Gelderland

Kabouterroute – Beek-Ubbergen

Tijdens deze ontdekkingstocht gaan kinderen op zoek naar kabouters die in het bos wonen. Zij hebben zich verstopt in paddenstoelen, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’. In het vernieuwde kabouterboekje staan leuke opdrachten voor de kinderen, met kleurplaat, een memory spel, invuloefeningen en zelfs kabouterliedjes voor onderweg. In het boekje staat precies hoe je de kabouterroute kunt lopen en waar je kabouters tegen kunt komen. Deze route is 1,5 km lang en de route kan je online downloaden.

Kabouterpad Hoenderloo – Hoenderloo

e boswachters van Staatsbosbeheer ontdekken regelmatig sporen in het bos waarvan ze vermoeden dat ze van kabouters zijn. Maar ze weten het niet zeker… Ze hebben jou nodig om de kabouters te spotten. Kom daarom naar het kabouterpad in Hoenderloo. De kabouters mogen je natuurlijk niet herkennen. Daarom krijg je voor de tocht begint een rode muts en worden je wangen rood geschminkt. Je volgt de route langs de gekleurde kabouterpaaltjes. Onderweg doe je de 6 kabouteropdrachten. Deze opdrachten zijn in elk seizoen anders. De route is 800 meter lang en heeft twee beginpunten waar je kan beginnen. De rugzakken met opdrachten en materialen kan je kopen bij de vakantieparken.

Lees ook: Kabouterpad Hoenderloo

Kabouterpad Jena – Hummelo

Wandeling van 5 km met opdrachten waarmee aan het eind van de wandeling een ‘schat’ kan worden gevonden. Startpunt van de route is de receptie van camping Jena in Hummelo. Voor de wandeling is het gebruik van een GPS ontvanger noodzakelijk, deze ontvangers zijn te huur op deze camping. Als je het aangegeven coördinaat hebt gevonden kan je de bijbehorende vraag beantwoorden.

Kabouterpad Nunspeet – Nunspeet

Het kabouterpad loop je als een echte kabouter! Een kaboutermuts op je hoofd, je wangetjes rood en een gevulde knapzak op je rug. Laat de ware kabouter in je naar boven komen. In de begeleiderstas zit het boekje met echte kabouteropdrachtjes die je gaat doen tijdens het kabouterpad. Volg de kleuren van de kralenketting en je komt alle kabouters tegen! Kabouters met een rode muts hebben een leuke opdracht voor je. Bekijk bijvoorbeeld kriebelbeestjes met het loeppotje. Zoek naar kleuren in de natuur met de gekleurde steentjes. De route is circa 1 km en duurt drie kwartier.

Kabouterpad Renkums Beekdal – Renkum

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Tenminste, we denken dat ze hier wonen want we zien overal kaboutersporen.….. Als je heel goed kijkt kun je zelf vast ook kaboutersporen ontdekken. Gewapend met een rugzakje met materiaal en het boekje met opdrachten volgen ze de houten kabouters het bos in. Het kabouterpad is een manier om jonge kinderen op speelse wijze de natuur te laten ervaren. Om de tocht spannender te maken zitten onderin sommige bomen deurtjes en staan er meubeltjes. Deze route is circa 800 meter en duurt drie kwartier.

Kabouterpad Achterhoek – Ruurlo

Er geldt hiervoor geen entree, maar je kunt wel een opdrachtenboekje kopen of een kaboutermuts. Ga op pad met Wouter Kabouter. Met een puntmutsje op je hoofd en rode wangen doe je allerlei leuke opdrachten. Wouter vertelt je hoe de dieren in het bos leven en hoe de bomen groeien. Samen speel je de leukste spelletjes.  Er is ook een klimbos, speeltuin, Roekoetocht en heggendoolhof!

Kabouterpad in Groningen

Kabouterpad Roegwold – Kolham

Deze route is ongeveer 1,5 kilometer lang. De kinderen krijgen bij Ecomotion een knapzak met lekkers. Daarnaast krijgen ze een rode puntmuts op en schminken ze hun wangen rood. De begeleider krijgt een rugzak met een aantal toebehoren voor onderweg, zoals een Kabouterboek met uitleg en opdrachten. De puntmuts mag mee naar huis..

Kabouterpad Curringherveld – Kornhorn

Voor 1,50 euro per persoon krijg je geplastificeerde opdrachtkaarten, een handleiding, plattegrond en wat materialen mee. In totaal kom je langs 13 verschillende opdrachten. Er zijn hier ook nog een aantal andere beleefpaden te vinden.

Kabouterpad Lauwersmeer – Lauwersoog

Bij activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Kabouterpad Sellingen – Sellingen

Biblionet Groningen en Staatsbosbeheer geven het kabouterpad deze zomer een bijzondere invulling. Langs het pad kom je bladzijden tegen uit het dit jaar uitgekomen prentenboek ‘De vier kaboutertjes in de zomer’, van Marianne Busser & Ron Schröder. Geniet samen van de magie van het verhaal en leer de 4 kaboutertjes beter kennen! Aan de route en het boek zijn opdrachten verbonden, die gericht zijn op de natuur en de zintuigen. De route is 1,3 km lang.

Kabouterpad Steendam – Steendam

In het Steendamsterbos is, met prachtig beschilderde kabouterpalen, een geweldig leuke wandelroute uitgezet! Het kabouterpad is geschikt voor de allerkleinsten, maar ook leuk voor de basisschooljeugd. Door de kabouters te volgen, vind je vanzelf de juiste weg door het bos. De hoofd route is 2,3 km maar mocht je deze te lang vinden, is er ook de mogelijkheid een traject te lopen dat 1 km korter is. De start van het pad vind je schuin tegenover het podiumcafe Peter & Leni. Bij het café is een papier te halen met vragen, opdrachten en informatie over de natuur.

Kabouterpad in Limburg

Kabouterpad de Meinweg – Herkenbosch/Roermond

Deze route start bij de ingang van Bezoekerscentrum De Meinweg. Haal de kabouterrugzak op samen met de kabouterknapzakken bij de balie van het bezoekerscentrum/ brasserie De Boshut. In de knapzakken zit een pakje drinken en koek voor onderweg. Maar ook een kaboutermuts en schmink voor echte kabouterwangen. De begeleider krijgt een rugzak met aanvullende informatie en een kralenketting. Na afloop mogen de kinderen niet alleen de kaboutermuts houden, maar ontvangen ze ook een kabouterspeldje!

Lees ook: Nationaal Park De Meinweg; De Boshut & speelbos & kabouterpad

Kabouterpad de Pelen – Ospel

Bij Buitencentrum De Pelen van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 500 meter, dit is dan ook een van de kortste routes in Nederland. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Kabouterpad in Noord-Brabant

Kabouterpad Bospark Bakel – Bakel

In dit bospark is ook een kabouterpad aanwezig, deze is gratis toegankelijk.

Kabouterpad Boshuys- Best

Maak kennis met kabouterfamilie Pluk, vind alle kabouters en leer alles over de bossen rondom ‘t Boshuys! Het kabouterpad is te lopen tijdens openingstijden van ‘t Boshuys. De kosten bedragen 3,00 per groep. Het kabouterboekje is in de zomermaanden op te halen bij museum De Bevrijdende Vleugels en in de wintermaanden in onze brasserie.

Kabouterpad Landgoed Lievensberg – Bergen op Zoom

Op Landgoed Lievensberg staan tien grote houten paddenstoelen in het bos die samen het Kabouterpad vormen. Kinderen kunnen bij Klimbos Brabantse Wal een knapzakje huren, waar puntmutsjes, een routebeschrijving, spelletjes, materialen en instructies in zitten om deze route geheel in stijl af te leggen. Aan het einde van de tocht krijgen de kleine kabouters een leuk aandenken. Het Kabouterpad is in totaal 1,2 kilometer lang.

Kabouterpad Mastbos – Breda

Langs een route van anderhalve kilometer lengte staan vijfentwintig kleurige kabouters waarbij kleine opdrachten gedaan worden. De opdrachten staan omschreven in een routeboekje. Het is een echte doetocht voor kinderen van vier tot zeven jaar waarvoor je één tot anderhalf uur tijd nodig hebt. Het routeboekje kan je hier downloaden en dan kun je direct gaan lopen. Je kunt ook eerst bij restaurant de Boschwachter een kaboutermuts afhalen en een kabouterarrangement boeken…met kabouterdrinken en een echte kabouterpannenkoek!

Kabouterpad Kempen – Eersel

Kabouters wonen meestal in holletjes in de grond of in een holle boom. Ze zijn erg ijverig en behulpzaam en de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! Het Kabouterpad is dagelijks te lopen. De kinderen krijgen tegen betaling een echte kaboutermuts en krijgen voor onderweg een pakje drinken en iets lekkers mee. Na de wandeling krijgen ze ook een leuk aandenken.

Tijdens de wandeling kun je opdrachten maken. De opdrachten wisselen per seizoen, dus in alle jaargetijden kan men bij het Kabouterpad terecht. De kabouterspullen kunnen opgehaald worden bij de receptie van Recreatiepark TerSpegelt. Na het lopen van het Kabouterpad kan er wat lekkers gegeten of gedronken worden bij De Keizer eten & drinken, gelegen tegenover de start van het Kabouterpad.

Kabouteren in ’t Heempark – Eindhoven

Dit is geen vaste wandeling, maar een jaarlijks evenement waar kinderen gratis aan kunnen deelnemen. Tijdens een wandeling onder de bomen, langs de Grote pimpernel en over het spannende Waterleliepad komen de kinderen kabouters tegen met emmers vol zomerse spelletjes en kabouterwerkjes. Wie komt er helpen met de kabouterwas, paddeltjes zoeken, de plantjes in de kwekerij water geven en huppelen tussen de vlinders, ‘n hooikrans maken voor op je bol en nog veel meer?

Kabouterpad De Hooiberg – Etten-Leur

Het kabouterpad is een ontdekkingsroute in de Hooiberg. Daar staan tien kabouterpalen. Elke kabouterpaal bevat een leuke belevingsopdracht die de zintuigen prikkelt. Zo maken de jonge leerlingen spelenderwijs kennis met elementen uit de natuur waar ze anders misschien geen oog voor zouden hebben. Bij het kabouterpad gaat het om de beleving van biodiversiteit in hun eigen omgeving, het park, of het bos om de hoek. Want dichtbij huis valt enorm veel te ontdekken!

Kabouterpad Strabrechtse Heide – Heeze

Bij HeideCafé De Strabrechtse Heide ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders de 1 km lange route. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Je doet hier ongeveer anderhalf uur over inclusief alle opdrachten.

Lees ook: Strabrechtse Heide; kabouterpad, blotevoetenpad, knuppelpad en hutten bouwen!

Kabouterpad de Maashorst – Nistelrode

Laat de kinderen nog meer genieten en huur een mapje met foto’s, verhaaltjes en opdrachtjes. Als de kinderen de groene paaltjes volgen, vinden ze de kabouters in het kabouterbos. Van de kaboutermap zijn vier versies beschikbaar: voor de lente, de zomer, de herfst en de winter. Deze route is 2,5 kilometer lang.

Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis – Sint Anthonis

Bij restaurant de Heksenboom ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders de route van 1 km. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Kabouterpad in Noord-Holland

Boskabouterpad Amsterdamse Bos – Amsterdam

Het Boskabouterpad is geschikt voor kinderen. Je kunt het op eigen gelegenheid lopen en wanneer je maar wilt. Begin en einde zijn bij De Boswinkel. Daar kun je de Boskabouteropdrachten kopen. Ook is er een Boskaboutertasje (incl. kaboutermuts, loeppotje en opdrachten) te koop. Het Boskabouterpad is ontworpen door kunstenares Natasja van der Meer. Elk seizoen zijn er andere Boskabouteropdrachten. Honden zijn niet toegestaan op het kabouterpad.

Kabouterpad bij de Schaapskooi – Bergen

Niet alleen kinderen geloven in kabouters. Ook de gidsen van IVN ontdekken regelmatig sporen in het bos waarvan ze vermoeden dat ze van kabouters zijn. Daarom hebben ze speciaal voor kinderen in het bos een Kabouterpad aangelegd. Vermomd met rode muts, knapzak en rode wangen volgen de kinderkabouters de gekleurde kabouterpaaltjes en doen daarbij de een aantal kabouteropdrachten. Na afloop ontvangen de kinderen een “kabouterdiploma”.

Kabouterpad de Hoep – Castricum

Kabouter Pim en Pientje is een korte uitgezette wandeling (2km) voor kinderen, die start bij Bezoekerscentrum De Hoep. Rode bordjes met kaboutermutsjes erop wijzen de weg.​ Een routebeschrijving en een rugzak vol met spannende opdrachten en materialen maken van deze wandeling een echte belevenis voor de kinderen. Zij zoeken onder ander uit waar kabouters Pim & Pientje wonen, voelen aan het mos en gaan op zoek naar paddenstoelen.

Kabouterpad Schoorlse Duinen – Schoorl

Het kabouterpad start bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Met een puntmuts op loop je samen met je ouders een route van 2 kilometer door de Schoorlse Duinen. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten bij elke Duinkabouter. Na afloop krijg je een kabouterplaat of diploma.

Het Sommeltjespad – Texel

Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad van 1,5 km in natuurgebied Dennen, gemaakt om goed kijken in de natuur te stimuleren. Volgens de legende wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Ze werden het meest gezien in de buurt van De Waal. Hier lag een oude grafheuvel waarop de Sommeltjes bij maanlicht dansten. Wanneer een Sommeltje in de zon komt verandert hij in een steen. Als het donker wordt, komt hij weer tot leven. Langs de route gaan de kinderen op zoek naar de Sommeltjes (stenen figuren), ‘dieren’ die op Texel leven en andere leuke dingen.

Kabouterpad in Overijssel

Kabouterbos Krikkenhaar – Bornerbroek

Als het voorjaar aanbreekt en de kabouters zich weer vertonen is het feest bij Krikkenhaar. Het prachtige bos rondom het Nivonhuis biedt kinderen alle ruimte. Lekker rennen, ontdekken én kabouters zoeken. De kinderen krijgen een kaboutermuts, knapzakje, kabouterlimonade en …. een echt kabouterdiploma.

Kabouterpad landgoed Hof Espelo – Enschede

In het bezoekerscentrum worden regelmatig activiteiten voor jong en oud georganiseerd door vrijwilligers.Zo zijn er middagen waarop kinderen nestkastjes kunnen timmeren of het kabouterpad kunnen volgen. Ook is er een Klauterwoud (natuurspeelplaats) en kun je hier je fietsroute ophalen.

Kabouterpad Sallandse Heuvelrug – Nijverdal

Bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Zie je buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier!

Kabouterpad Weerribben – Ossenzijl

Het kabouterpad is een paaltjesroute voor kinderen. De kinderen krijgen in Buitencentrum Weerribben een knapzakje/rugzakje gevuld met lekkers. Daarnaast krijgen ze een rode puntmuts op en schminken ze hun wangen rood. De begeleider krijgt een rugzak met een aantal toebehoren voor onderweg en een Kabouterboek met uitleg en opdrachten.

Kabouterpad de Veldschuur – Rouveen

Je hoeft geen kind te zijn om in kabouters te geloven. Ook de boswachters van Staatsbosbeheer ontdekken regelmatig sporen in het bos waarvan ze vermoeden dat ze van kabouters zijn. Maar ze weten het niet zeker. Daarom hebben ze bij De Veldschuur in Rouveen een Kabouterpad aangelegd. Speciaal voor kleuters. Want die maken de grootste kans om kabouters te spotten. Vermomd met rode muts en rode wangen volgen de kleuterkabouters de gekleurde kabouterpaaltjes en doen daarbij de zes kabouteropdrachten. Die opdrachten zijn in elk seizoen anders!

Kabouterpad in Utrecht

Kabouterpad Baarnse Bos – Baarn

Bij het startpunt Eethuys-Cafe “De Generaal ligt een knapzak met lekkers klaar. Met een puntmuts op en de knapzak over je schouder loop je samen met je ouders een route van ongeveer 1 kilometer. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. De houten kabouters wijzen je de weg en na afloop ligt er een heus kabouterdiploma voor je klaar.

Kabouterpad Leersumse Veld – Leersum

Bij het startpunt krijg je een rode puntmuts en een kabouterboek mee. Je loopt samen met je ouders of opa en oma een route van ongeveer 1 kilometer. Onderweg luister je naar het verhaal uit het kabouterboek en doe je de kabouteropdrachten. De houten kabouters wijzen je de weg en na afloop ligt er een verrassing voor je klaar.

Kabouterpad Landgoed Maarsbergen – Maarsbergen

Dit kabouterpad vind je op het gebied van Landgoed Maarsbergen waar vaker activiteiten worden georganiseerd.

Kabouterpad Restaurant ’t Hoogt – Soest

De kabouters van ‘t Hoogt heten je welkom in het grote kabouterbos. Volg de kabouterpaaltjes en vind alle 11 kabouters. Elke kabouter geeft je een opdracht. Zo leer je alles over het leven in het bos.

Kabouterpad in Zeeland

Kabouterpad Clingse Bossen – Kapellebrug

Het kabouterpad is een wandelroute van anderhalve kilometer, houten kaboutertjes wijzen de weg. Deze route is / wordt interactief gemaakt met behulp van QR-codes op of bij de kabouterpaaltjes waarbij je meer informatie krijgt over bepaalde bomen en dieren of een spelletje kunt doen.  Er is tevens een waterspeelpark, klimvoorzieningen en een klein openluchttheater in dit speelbos!

Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen – Westenschouwen

Wandel met je kinderen het Kabouterpad in boswachterij Westerschouwen. Want in dat bos zitten kabouters, dat weet de boswachter zeker. Sporen genoeg! Zoveel, dat er een heus Kabouterpad is aangelegd. Met een rugzakje met wat lekkers op de rug, en puntmuts op, gaat jouw kabouter samen met jou op pad. Een kleurige kralenketting en de kabouterpaaltjes wijzen jullie de weg. Het opdrachtboekje wisselt met de seizoenen mee, zodat de route nooit verveelt. Terug bij de schuur krijgen de kinderen nog een kleine verrassing aan de balie.

Kabouterpad in Zuid-Holland

Kabouterpad Bentwoud – Benthuizen

Door de bossen van het Bentwoud kronkelt voor de allerkleinsten een Kabouterpad. Bij het restaurant nabij de start van de route, ligt een gevulde kaboutertas en een heuse puntmuts klaar. En natuurlijk het grote Staatsbosbeheer Kabouterboek, met opdrachten voor op de route. Zo wordt jouw kleine kabouter een echte kabouterkenner! Het pad is 1,2 kilometer lang.

Kabouter & Bosdierenpad  – Delft

Langs dit kabouter & bosdierenpad in Delft vlak bij de A4 vind je heel veel kaboutertjes. De afstand is niet zo heel groot, maar de kinderen zullen hun ogen uitkijken. Onderweg zijn er ook een aantal speelplekken ingericht; zo is er bijvoorbeeld een ponykamp met my little pony’s waar ze kunnen spelen met de pony’s en een dino bos. Dit wordt helemaal in stand gehouden door vrijwillige buurtbewoners.

Duinkabouterpad Hollands Duin – Noordwijk

Bij restaurant Langs Berg en Dal ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op loop je samen met je ouders een route van1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Je volgt de mooie rode routepaaltjes, na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Kabouterpad Hoeksewaard – Oud-Beijerland

Wandelpad met opdrachten voor kinderen in de kleuterleeftijd. Bij aanvang krijgen de kinderen een kaboutermuts op en 15 kaarten met opdrachten.

Het Kabouterpad – Rockanje

Dit kabouterpad in de kabouterweide is speciaal aangelegd om met groepen van 6 tot maximaal 30 kleuters de natuur te ontdekken. Met een echte kaboutermuts op hun hoofd kunnen ze met een bolderkar vol materialen de kabouterweide op. Het is één van de doe-routes die kinderen vanaf het Bezoekerscentrum Tenellaplas kunnen volgen. De doe-routes zijn speciaal gemaakt voor kinderen, om lekker zelf op ontdekking te gaan, heerlijk te ravotten, maar ook nog wat te leren. Een ideale combinatie, want kinderen zijn de natuurbeschermers van morgen, of ze nu in kabouters geloven of niet.

Kabouterpad Plaswijckpark – Rotterdam

Dit kabouterpad bevindt zich in een pretpark, gelijk bij de entree. Bij de eerste kabouter krijg je een verhaaltje te horen en vervolgens kan je het bos in waar je de kabouters tegen komt, maar ook een klein speeltuintje vind en een aantal dieren.Tussen de kabouters wonen ook fazanten en ara’s. Luister maar eens goed! En hoe groot schat je in dat die mega dikke vissen die hier zwemmen zo ongeveer zijn? Daarna kan je verder spelen in de speeltuin, kabelbaan, dierentuin, waterspeeltuin en binnenspeeltuin.

Heb jij al eens een kabouterpad gelopen?

Jisca