Skip to Content

38 Mooie blotevoetenpad Nederland met kinderen

38 Mooie blotevoetenpad Nederland met kinderen

Met je blote voeten door het bos struinen, door modderpoeltjes heen en het verschil voelen tussen een bodem van gras of bijvoorbeeld grind. Je even één voelen met de natuur, terug naar je roots of gewoon even lekker iets anders doen dan anders: blotevoetenpaden zijn inmiddels een populair uitje aan het worden.

Mijn eigen eerste kennismaking was in Duitsland. Een leuk avontuur voor de kinderen, maar ook voor jou! Ook in ons eigen landje zijn er diverse prachtige paden te lopen. Je kunt het heerlijk doen tijdens je vakantie, maar waarom ook niet gewoon op een vrije dag of in het weekend?

Misschien zit er ook wel één gewoon bij jou in de buurt! In dit overzicht vind je maar liefst 37 blote voeten paden gerangschikt op provincie.

Inhoud toon

Wat is een blote voeten pad?

De naam zegt het eigenlijk al; dit is een pad dat je op blote voeten bewandeld. Deze paden zijn dan ook speciaal aangelegd met dit doel zodat je deze veilig kan bewandelen. Het idee hier achter dat het de ultieme natuurbeleving is, daarnaast is het heerlijk ontspannen en gezond.

Door met je voeten over zachte, harde, koude, warme, natte en droge ondergronden te lopen voelt het als een uitgebreide voetmassage.

En doordat je de gebruikelijke ondersteuning van je schoenen mist en je toch loopt over ongelijkmatige en afwisselende ondergrond en materialen, train je gelijk je balans als alle spieren in je voeten en onderbenen.

De kinderen zullen in het begin misschien even raar opkijken als de schoenen uit moeten en ze buiten op blote voeten moeten lopen, maar zullen het al snel helemaal geweldig vinden!

Dit kan gaan om een mooie route door het bos, maar ook een soort hindernisbaan achtige constructies met obstakels onderweg. Vaak zitten er verrassende elementen tussen voor onderweg; zo kan je voelbakken hebben met verschillende materialen zoals stokken, kiezels en mos of moet je door een slootje lopen. Ook bruggen en houten constructies kan je onderweg tegen komen. De ene keer is het pad een paar meter, de andere keer een kilometer en echt een wandeling. In Nederland zijn er een aantal gratis blote voeten paden, paden die worden onderhouden door Staatsbosbeheer waar je een kleine bijdrage voor betaald en je bijvoorbeeld je schoenen kan opbergen of die onderdeel zijn van een park met bijvoorbeeld een maisdoolhof of tuinen. Vaak vind je aan het einde een kraantje en bank waar je je voeten weer kan schoon spoelen voordat je je schoenen aantrekt. Tip; Neem wel een handdoek mee om je voeten mee af te drogen, of een fles water als je niet zeker weet dat er een fonteintje is.

Vanaf welke leeftijd dit geschikt is? Dat is afhankelijk van het pad dat je kiest; het een is vrij makkelijk wandelen en een korte afstand dat al te lopen is zodra ze kunnen lopen. Voor andere paden langer dan een kilometer met hindernissen is het fijn als ze wat ouder zijn zodat ze dit zelfstandig kunnen lopen. Blote voeten paden zijn over het algemeen niet geschikt met een wandelwagen, soms loopt er een pad langs. Maar mocht je met een jonger broertje of zusje lopen, is het wel zo handig om je kind in een draagzak bij je te dragen.

Blote voeten pad Drenthe

Zie Friesland; Drents-Friese Wold in Appelscha

Blote voeten pad Flevoland

Speelnatuur Harderbos – Biddinghuizen

Kom struinen in het plukbos, dwalen in het doolhof of zwemmen in de grote vijver. In de herfst kun je bramen en walnoten plukken en in de zomer vlinders bewonderen op de mooie vlinderstruiken. Door het bos slingeren spannende ontdekpaadjes. Ook is er een super blotevoetenpad. Deze vindt je vlakbij Hans en Grietje pannenkoekenhuis en speelpark.

Meer informatie vind je hier.

De Sternhof – Zeewolde

Het blotevoetenpad Zeewolde is een verrassende route van verschillende paden over het erf van de Sternhof met allerlei ondergronden: o.a. mos, houtsnippers, grind, modder, steen, wiebelbrug en andere verschillende materialen. Het pad is circa 1500 meter lang. De wandeling duurt een 45 minuten bij een normaal tempo en met rust/genietmomenten. Uitrusten kan tussendoor op de twee hoge bungelbanken die langs het pad staan of aan de tafels bij de receptie. Het pad gaat ook door de bloementuin, de grote biologische moestuin en het mooie labyrint op het gras of het doolhof.

Meer informatie vind je hier.

Let op: Het blotevoeten zeebodempad in Kraggenburg Noord-Oostpolder is definitief gesloten.

Blote voeten pad in Friesland

Natuurcentrum Nes – Ameland

Bij het Natuurcentrum in Nes kun je in de zomer ook het Blotevoetenpad lopen. Je kan een rugzak huren om je schoenen in te dragen en vervolgens in de ‘achtertuin’ kennismaken met de diverse ondergronden die je op dit eiland tegenkomt en verschillende hindernissen overbruggen.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Drents-Friese Wold – Appelscha

38 Mooie blotevoetenpad Nederland met kinderen - Mamaliefde

Gelegen in het nationaal park Drents- Friese Wold, bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer. Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold ligt een bijzonder pad: het blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit, en lopen maar! Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten, die meestal toch verstopt zitten in een paar schoenen. De route is ongeveer 2km. Je krijgt een sleutel mee om de deur bij de ingang te openen. Na afloop kan je je voeten afspoelen bij de kraan. Naast het blotevoetenpad kan je hier natuurlijk meer te weten komen over het natuurgebied of het kabouterpad wandelen.

Meer informatie vindt je hier

Lees ook: Blotevoetenpad in Drents-Friese Wold

Boeren Loop pad- Delfstrahuizen

Aan het Tjeukemeer vind je dit leuke pad. Langs koeien, door de natuur en over bruggetjes wandelen. Op stap met een kaart met informatie over de vogels en weidebloemen. En je kunt ook nog zoiets leuks (???) doen als vlaaitrappen. Een eventueel modderbad hoort ook tot de mogelijkheden, net als een duik in het meer. Een blotevoetenpad en nog een beetje meer dus!

Meer informatie vind je hier.

Blote voeten pad in Gelderland

Erve Brooks – Gelselaar

38 Mooie blotevoetenpad Nederland met kinderen - Mamaliefde

Lopen over allerlei verschillende ondergronden, spelen in het water en zand, een eilandje om uit te rusten, uitkijken vanaf een toren en nog meer. Er is zelfs een binnen- en buitenspeeltuin. Lekker smullen van pannenkoeken kan ook in de pannenkoekenboerderij of je neemt een kijkje in de museumboerderij. Een heerlijk dagje uit dus.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje buiten spelen & blotevoetenpad bij Erve Brooks

A.Vogeltuin – ’t Harde

Inderdaad, een tuin vol met geneeskrachtige kruiden en planten. En een pad wat o.a. loopt over gras en mos, stenen maar ook houtsnippers én uiteindelijk een waterbron. Een kort pad, maar daarna kunnen de kinderen zich uitleven in de natuurlijke speeltuin Speeldernis. Er is ook een kruidentheehofje, Landgoedwinkel, Trimbaan en je kunt speurtochten lopen.

Meer informatie vind je hier.

Hessenbad – Hoog-Keppel

Aan de rand van het bos, bij het buitenzwembad Hessenbad in Hoog-Keppel ligt een pad van ruim 300 meter met beweegtoestellen en trampolines op de ligweide van het bad. Uiteraard is deze wandeling af te sluiten met een duik in het water (tijdens het seizoen).

Meer informatie vind je hier.

Kijktuinen – Nunspeet

Een pad van 1 km waar je spelenderwijs kennis maakt met de natuur en de tuinbouw. Boomstammen om overheen te klimmen, lopen over gazongras of juist hoog prairiegras… Evenwichtsbalken, bungelbanken en nog veel meer. Een leuke belevenis in de Kijktuinen van Nunspeet. Ook kan je verdwalen in de doolhoven.

Meer informatie vind je hier.

Landgoed Buitenpost Twello – Twello

Dit pad loopt langs een hoogstamboomgaard, door de permacultuurtuin en je ziet prachtige paddenstoelen. Maar ook duik je de geschiedenis in! Historische tuinen uit de Middeleeuwen, de Romeinse tijd én de prehistorie. Alsof dat nog niet genoeg is, want je komt ook door de savanne, er is een tropisch eiland, een sprookjesbos en een wijngaard. Moe geworden? Dan rust je uit in een lekkere hangmat. Naast het blotevoetenpad is er ook evenwijdig hieraan een natuurpad. Je kunt ook kiezen voor een GPS tocht of zelfs een smulroute lopen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer

Blote voetenpad Nationaal Landschap – Winterswijk

In de lente van 2017 is er op het terrein een zogeheten ‘blote voetenpad’ aangelegd. Lopend over dit ‘pad’ kun je het Nationaal Landschap Winterswijk op een bijzondere manier ervaren en beleven. Dat landschap kenmerkt zich door kleinschaligheid, afwisseling, verscheidenheid in natuurlijke elementen, geriefbosjes, houtwallen en steilranden tussen lager gelegen weides en hoger gelegen essen (achterhoeks voor akkers). Onderweg vind je een aantal informatieborden die uitleg geven over de kenmerken van dit landschap, maar ook over kleinschalige duurzame technologie die op het terrein is toegepast, zoals zonnepanelen, een rietbed voor zuivering van afvalwater en een cvketel die op snoeihout uit de buurt gestookt wordt.

Meer informatie vind je hier.

Blote-voetenpad Elten – Hochelten

Net over de grens in Duitsland vind je dit barfusspad Elten. Geniet van het Kneipp watertrapbad aan het begin en loop over verschillende ondergronden zoals modder, beton, boomstamzaagsel, verschillende houtsoorten, kiezelstenen van verschillende sterkte, gruis en zand. In totaal zijn er 20 stations. Tussen de stations ligt natuurlijk bosgrond en grasbodem. De lengte van dit pad is ongeveer 1,8 km lang.

Meer informatie vind je hier.

Blote voeten pad in Groningen

’t Blôde Fuottenpaad – Opende

Een tocht van 4 km in natuurgebied Doezumermieden, tussen Groningen en Drachten. Parkeren doe je bij de theetuin. Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Het idee voor het pad is ontstaan door het verhaal van een mevrouw die vroeger het pad liep van haar huis naar de kerk in het dorp. Het Blotevoetenpad kent een korte en een lange route. De lange route is 3,4 km, de korte 1,6 km. De korte versie is ook voor de allerkleinsten een leuke uitdaging. De meeste bruggen en speeltoestellen vind je op dit deel van de route.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Blotevoetenpad Opende Groningen

Blote voeten pad Fontana – Bad Nieuweschans

Dit pad is onderdeel van het kuur- en welness resort en is alleen ter volledigheid opgenomen in dit overzicht.

Blote voeten pad Limburg

Blotevoetenpark – Brunssum

Zoals ze zelf zeggen: In deze natuurlijke omgeving ontdek je de kracht van vitamine G: Groen, Gezond, Geluk, Gevoel, Geest, Geloof en Genieten. Ook geopend bij slecht weer. Zeer gevarieerd aangelegd voor kinderen. Maar stiekem vind jij het ook vast leuk. Met schuilhutten, doolhoven en wat al niet meer. Maar liefst 4 km lang! Hier zijn ook workshops en arrangementen te boeken, ook voor volwassenen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Blotevoetenpadpark Brunssum

Elisabethpad – Leudal

Dit blotevoetenpad is onderdeel van het familiepad dat ook toegankelijk is voor personen in een rolstoel of met een rollator. Het eerste gedeelte, ca. 1 km, is verhard, zodat hierdoor iedereen van het mooie Leudal kan genieten. Daarnaast zijn er leuke elementen aangebracht, zoals de Vlonderbrug die over een poel is gebouwd, een avontuurlijk blotevoetenpad, een takkenril, een klimboom maar ook genoeg rustpunten met bankjes voor een mooi uitzicht.

Meer informatie vind je hier.

Blote voeten pad in Noord-Brabant

Landgoed Lievensberg – Bergen op Zoom

2 ½ km lang lopen over het landgoed, waarbij je begint bij de monding van een denkbeeldige rivier. Hoe dichter je bij de uiteindelijke bron komt, hoe meer de ondergrond grover wordt, zoals in het echt. Bij het hoogste punt kan je mooi uitkijken over het bos. Je kunt hier ook tochten met de mountainbike maken en er is een klimbos en een kinderboerderij. Het pad begint tegenover restaurant Het Appeltje.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste tips en bezienswaardigheden in Bergen op Zoom

Toon Kortoomspark – Deurne

Ongeveer anderhalf uur lopen over verschillende ondergronden. Er is van alles te beleven zoals een klankenpad, waar je geluid en muziek kunt maken. Onderweg kan je pauzeren in het restaurant. Dit afwisselende pad in De Peel vind je in Griendtsveen.

Meer informatie vind je hier.

Christoffelhoeve – Elsendorp

Het blotevoetenpad bij de Christoffelhoeve biedt de wandelaar een heerlijke sensatie in een natuurlijke omgeving. Dit speciaal aangelegd pad, is het eerste blotevoetenpad van Noord Brabant. Er zijn waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen, een houten uitkijktoren, een doolhof, een hangbrug, enz. Voel met je blote voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water en geniet met al je zintuigen van deze bijzondere sensatie.

Meer informatie vind je hier.

Let op: er zijn klachten binnen gekomen dat dit blotevoetenpad is verouderd en niet wordt onderhouden met als gevolg splinters en spijkers op het pad.

Dierentuinweide – Heeswijk-Dinther

Er zijn twee routes die samen 3,5 km lang zijn; de korte route is ongeveer 1,5 kilometer lang en duurt ongeveer een uurtje. De lange route loopt verder door het bos en is ongeveer 2 km extra. Onderweg kom je op de korte route verschillende ondergronden en hindernissen tegen. Dit geeft een apart maar bijzonder gevoel aan je voeten. In totaal zijn er 25 hindernissen over gras, kiezels, palen, deurwater, door de modder, klapzand, houtsnippers. Halverwege kan je kiezen voor de verlengde route. Het pad eindigt bij het Dr. Kneip waterbassin waar de voeten gewassen kunnen worden.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Herperduin – Herpen

Vlakbij het speelbos Herperduin en het beroemde speelobject de Das is er nu ook een blotevoetenpad geopend. Deze is circa 300 m lang dus prima te doen ook met jonge kinderen. Kunnen ze daarna lekker spelen.

Meer informatie vind je hier.

Landwinkel Valenkamp – Rosmalen

Kinderen en volwassenen kunnen hier heerlijk genieten van al het moois wat de polder en de natuur hebben te bieden. Het pad is ongeveer 1,5 km lang waarbij je langs de verschillende dieren loopt, aangelegde natuurlijke oevers, bloemenweide en paddenpoel. door de hoogstamfruitgaard en langs de moestuin. Onderweg zijn er veel speelse onderdelen die het pad spannend maken, zoals bruggen, klimbomen en buis onder de grond om door heen te kruipen. Ook is er een leuke waterspeelplaats in de route verwerkt.

Meer informatie vind je hier.

Autarkia – Schaijk

Een permacultuur tuin met een blotevoetenpad van een paar honderd meter. Ook een bezoek aan de Shitake-kwekerij is mogelijk. Autarkia is in ontwikkeling, dus komt er steeds meer om te doen. Ook is het mogelijk om hier arrangementen te boeken.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad Lieteberg – Zutendaal (België)

Ook dit blotevoetenpad ligt net over de grens, maar dan in België. Deze wordt echter geroemd als mooiste blotevoetenpad van West-Europa, dus verdiend wel een plaatsje in dit overzicht. Zet al je zintuigen en beide voeten in om de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water waar te nemen op een zorgvuldig samengesteld parcours. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af tijdens een route van bijna 3 km lang, die enkel toegankelijk is op blote voeten. De voormalige kiezel- en zandgroeve, het decor waarin het blotevoetenpad werd uitgestippeld, biedt zowel afwisseling als spanning en beleving. Zo zijn er waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen… waar je kan klauteren, ploeteren en klimmen. Onder andere een houten uitkijktoren, een doolhof en een hangbrug maken deze ervaring nog dat tikkeltje specialer.

Meer informatie vind je hier.

Blote voeten pad Noord-Holland

Gouwe Voeten – Bovenkarspel

Naast de boerencamping ‘De Gouwe Stek’ vind je dit pad, waar je niet alleen voelt met je voeten, maar ook mag proeven met je mond! Verder krijg je meer info tijdens de route over het agrarische leven. Geïnteresseerd in kruiden? Op vrijdagmiddag komt een kruidendeskundige langs.

Meer informatie vind je hier.

Helderse Vallei – Den Helder

Een afwisselende route van 250 meter, waarbij je kennis maakt met de omgeving van Den Helder in het klein. Duin, bos, wadden, bollenland: je vindt het er allemaal. Het pad is gratis toegankelijk. Wil je meer, dan kan je tegen geringe betaling aan de slag met de ontdekkisten. In het winterseizoen is het pad gesloten (nov t/m mrt).

Meer informatie vind je hier.

Schoorse Duinen – Schoorl

Een leuk kinderpad in de duinen van Staatsbosbeheer. Na een tocht over dennenappels en schelpen, mos en wat al niet meer, kan je even lekker schone voeten krijgen met echt water uit de duinen. Het pad ligt bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Meer informatie vind je hier.

Land van Fluwel – Sint Maartenszee

Op dit uitdagende blotevoetenpad van 1 kilometer struin je over ons gehele park en voel je de natuur tot in je tenen. Onderweg maak je kennis met mooie verhalen uit de regio die in de route van het blotevoetenpad zijn gebouwd. Zo waad je door ons eigen Noord-Hollands kanaal, loop je over de Westfriese Omringdijk, stap je door het Wildrijk en kom je er eindelijk achter waarom de landerijen rond Land van Fluwel regelmatig onder water staan.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Avonturenpark Land van Fluwel

Blote voeten pad Overijssel

Strandhoeve – Blokzijl

Rondom de maisdoolhoven ligt het Blote Voetenpad. Op het blote voetenpad word je uitgedaagd om te klauteren, te voelen én vieze voeten te krijgen (natuurlijk niet verplicht). Ook heeft het pad een verhaal! Ontdek het zelf tijdens het wandelen. De spannende onderdelen kunnen ontweken worden, waardoor het pad ook geschikt is om met een rolstoel of wandelwagen te ontdekken. Ook rondom de doolhoven kan je je prima vermaken. Speel met water en zand in onze grote zandbak; rij een rondje over de skelterbaan en steek het water over op de touwbrug.

Meer informatie vind je hier.

Schaapskooi Stroothuizen – Denekamp

Naast vele activiteiten heeft de Schaapskooi ook een speciaal belevingspad, dit pad wordt ook wel ‘het blote-voeten-pad genoemd. Hier is ook een natuurlijke speeltuin aangelegd, zodat je samen met de kinderen heerlijk een stukje kunnen wandelen en gebruik kunnen maken van de speeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Blotevoetenpad – Engbergen

Het nieuwe blotevoetenpad in dit natuur- en recreatiegebied is een bijzondere belevenis voor jong en oud. Een mooi en avontuurlijk wandelpad van ongeveer 1,5 kilometer lang. Tijdens de wandeling loop je op verschillende verrassende ondergronden. Zand wordt afgewisseld met grind, gras, mos, modder, houtsnippers, etc. De route begint en eindigt bij restaurant Engbergen aan de Bosweg in Voorst (Oude IJsselstreek) en is bewegwijzerd met houten voetjes.

Meer informatie vind je hier.

Generatietuin – Wieden

Er zijn plannen om blotevoetenpad gaan maken in De Wieden.

Meer informatie vind je hier.

Blote voeten pad Utrecht

Natuurkwartier -Nieuwegein

Op dit Blote Voeten Pad loop je een korte route van ongeveer 30 minuten op jouw blote voeten. Een parcours, over verschillende soorten ondergronden: van zacht gras of mos en fijn zand tot grind en grote keien, van houtsnippers tot houtstronken en dikke takken. Voor kinderen zijn vooral het strandje en de andere avontuurlijke elementen zoals de brug erg leuk. Ook zijn er dit jaar extra modderige stukken toegevoegd, dus gegarandeerd vieze voeten. Achteraf kun je je voeten weer wassen bij de schuur, neem een handdoek mee.

Meer informatie vind je hier.

Stadsboerderij Griftsteede – Utrecht

In de provincie Utrecht is nog niet veel te beleven op blote voeten. In het stadspark, bij de kinderboerderij, is eventueel een blotevoetenpad te vinden en een speeltuin. Leuk voor partijtjes! Dit is allemaal te vinden in de stad Utrecht.

Meer informatie vind je hier.

Blote voeten pad Zeeland

Park de Mirakel – Goes

In dit park is ook een blotevoetenpad. Helaas is er weinig informatie verder over te vinden…

Blote voeten pad Zuid-Holland

Klokshuys – Brielle

Voel de modder tussen je tenen, loop over gras, houtsnippers of zand. Wordt vuil, balanceer op een boomstam, speel buiten! Heerlijk struinen over het net aangelegde blotevoetenpad. Tussen de appel- en perenbomen en soms zelfs door het water. Om vervolgens een pannenkoek te eten bij het pannenkoekenhuis.

Meer informatie vind je hier.

Avonturenboerderij Molenwaard – Groot-Ammers

38 Mooie blotevoetenpad Nederland met kinderen - Mamaliefde

Op deze leuke boerderij is er ook een blotevoetenpad aangelegd voor de kinderen. Schoenen of laarsjes uit en wandelen maar. De afstand is niet zo heel groot, omdat er natuurlijk nog veel meer leuks te doen is. Liever niet de schoenen uit? Dan is er ook een voelbord aan het begin waar je kan voelen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Avonturenboerderij Molenwaard

Hoeve Bouwlust – Maasland

38 Mooie blotevoetenpad Nederland met kinderen - Mamaliefde

Houd de site in de gaten, want ergens begin juli opent het maïsdoolhof misschien wel weer, met een klein stukje blotevoetenpad! Maar je kunt hier nog veel meer doen, zoals met een tandem de buurt door of een gps-tocht maken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hoeve Bouwlust

Mis je nog een blotevoetenpad in dit overzicht; laat het dan vooral weten!

Wil Cats
Volg me via:
  1. Inge says:

    In Renswoude is ook een bloten voeten pad! Het Leugthenpad .

Comments are closed.