Skip to Content

Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer

Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer

Maar liefst 2,5 kilometer lang is het Blotevoetenpad in Buitenpost Twello, vlakbij Deventer. Loop door het water in het moeras en zoek je balans op boomstammen. Van zacht gras en blubber tot harde stenen. Genoeg te voelen aan je blote voeten tijdens het mindful wandelen over het landgoed van Buitenpost. Na afloop kun je genieten van een welverdiende biologische maaltijd in ‘De Groene Huiskamer’.

Landgoed Buitenpost

Mindful wandelen is steeds meer in opkomst. Het is zeker niet alleen voor geitenwollensokken types. En ook niet zweverig, sterker nog, je doet het met beide voeten op de grond. Je kunt het overal en nergens doen, met als doel om je gedachten niet steeds af te laten dwalen naar je wat-neem-ik-mee-op-vakantie-lijstje of alle taken die je voor die tijd nog af moet ronden op het werk. Maar om te genieten in het hier en nu. En dát doe je zeker op het Blotevoetenpad in Twello!

Schoenen uit en gaan!

Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer - Mamaliefde

Je neemt dus niet je schoenen en sokken mee naar het Blotevoetenpad. Die kun je kwijt in een daarvoor bestemde kast. Ook je tas met droge kleding en (oude) handdoeken kun je daar achterlaten. Er is nu ook de mogelijkheid om je waardevolle spullen in een kluisje te doen. Zodat je tijdens de wandeling niet hoeft te piekeren over wat je meedraagt in je rugzak. Want nat en vies word je zeker! Neem dus ook een vuilniszak of iets mee waar je de vieze oude kleding na afloop in kunt ‘afvoeren’, haha. Wat je trouwens niet mee kunt nemen is een buggy of kinderwagen. En honden mogen niet mee.

Je koopt je kaartje voor het Blotevoetenpad bij de kassa in de Streekwinkel. Hier kun je overigens ook terecht voor duurzame, verse en lokale producten zoals ambachtelijke jam, plantenzaden en diverse groenten en fruit. Het assortiment gaat van exotische planten tot aan lokaal bier.

Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer - Mamaliefde

Het begin van het Blotevoetenpad ziet er lekker ‘grassig’ en groen uit. Dat voelt fijn en vertrouwd aan de voetjes. Het zonnetje schijnt en de vogels fluiten. Je zou haast mee gaan fluiten, maar dat wordt al wat lastiger wanneer er dikke wortels van bomen in beeld komen van mijn tenen. Die wortels zijn trouwens nog niks… verderop ga je over complete boomstammen balanceren. Of klauteren over keien. Maar ook kun je klimmen op een olifant, die als een soort klimwand is ingericht.

Het Blotevoetenpad is ingedeeld in verschillende gebieden. Je loopt eigenlijk van tuin naar tuin. Zo heb je bijvoorbeeld de Romeinse tuin. Maar ook het schateiland, het moeras en het bamboebos. Aan het begin van zo’n gebied staat op een bordje aangegeven wat daar te zien is. Na de Farmacologische tuin komt er wat meer bruin in beeld.

Mindful wandelen door de modder op het Blotevoetenpad

Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer - Mamaliefde

Smalle greppeltjes waarbij je als volwassene tot aan je knieën wordt vastgezogen in de modder… Probeer dan maar eens mindful te luisteren naar dat geluid ervan, terwijl je je best doet om niet uit te glijden tijdens het wandelen. Ondertussen besluit je kind om gewoon maar kruipend door de modder het Blotenvoetenpad te vervolgen. Dit alles houd je helemaal in het hier en nu. (Dus nog niet denken aan die vuile was!)

Op de meeste plekken kun je aan de zijkanten langs de diepe modder en obstakels. Let dan trouwens wel op eventuele brandnetels die je hier en daar vindt. Gelukkig stonden die er niet naast het pad met de stenen. Want dat pad vraagt om ervan af te wijken… Het begint dan wel met kleine zachte kiezeltjes. Maar hoe groter ze worden, hoe harder de “Oeh!”’s en “AU!”’s galmen door de stilte van het landgoed.

Van moeras tot wijngaard

Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer - Mamaliefde
Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer - Mamaliefde

Over sommige smalle slootjes kun je springen. Of je evenwicht testen terwijl je over de plank besluit te gaan. Ook kom je door een grote plas (die tot boven de knie komt bij volwassenen) waarin een grote glijbaan staat. Laat je vooral niet afschrikken door dit vermaak. Je kunt namelijk ook gewoon lángs de plas en glijbaan verder op het Blotenvoetenpad. In het moeras kan het water soms wat hoog staan, dus let (ook) hier goed op met kleine kinderen.

Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer - Mamaliefde
Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer - Mamaliefde

Voor je het weet sta je op het gras in een wijngaard en voelt het alsof je écht naar Frankrijk bent gelopen. Al met al best een avontuur dus, dan Blotevoetenpad. Onderweg heb je trouwens géén idee waar je bent en hoelang het in vredesnaam nog duurt voordat je eindelijk op dat terras naast de speelweide kunt gaan zitten. Neem gerust 1,5 uur de tijd voor die 2,5 kilometer.

De Groene Huiskamer

Maar daarna kun je bijkomen in ‘De Groene Huiskamer’. Dat is het Bar- en Kasrestaurant met producten uit eigen tuin en van lokale boeren, telers en leveranciers. Duurzaam en met respect voor dier, omgeving en land. Je kunt er heerlijke ijsjes van eigen fruit bestellen (met korting als je het Blotevoetenpad hebt gelopen). Wel eerst nog even onder de (koude!) buitendouche en/of de modder afspoelen bij de voetenwasbak of pomp.

Floortje