Skip to Content

Tulpenvelden bezoeken en bloembollen uitjes Nederland met kinderen

Tulpenvelden bezoeken en bloembollen uitjes Nederland met kinderen

Wat is er Hollandser dan de tulp? Ook al komt hij oorspronkelijk uit Azië. Veel toeristen die hier vanuit het buitenland komen, brengen een bezoek aan de Keukenhof of nemen een zak tulpenbollen mee naar hun eigen land. In Amsterdam vind je dan ook diverse tulpenmarkten.

Nederland is dankzij de lange lentes met koele nachten uitermate geschikt voor de tulpenkweek. De grond in de polders wordt voortdurend afgewaterd. Dit creëert ideale omstandigheden voor de tulpenbollen, die van goed drainerende maar vochtige grond houden. Van half maart tot eind mei transformeren de tulpen grote delen van Nederland tot een kleurrijke lappendeken. 

Tulpenvelden bezoeken

Officieel loopt het tulpenseizoen van eind maart tot begin mei, maar de bollenvelden zijn doorgaans op hun mooist vanaf half april. Dan staan de vele duizenden hectaren aan voorjaarsbloemen in volle bloei en is de knop ook daadwerkelijk open. In de eerste week van mei wordt de bloem vervolgens afgeknipt, zodat de bloembol al zijn energie kan steken in het groeien. Hoe groter de bol, hoe beter, want deze wordt uiteindelijk verkocht. Vanwege het zachte winterweer kan het zomaar gebeuren dat de tulpen eerder in volle bloei staan dan verwacht.

Let op: De tulpenvelden zijn vooral om vanaf de zijkant te bekijken en niet bedoeld om doorheen te lopen waarmee je het risico loopt om ze te beschadigen. De tulpenvelden zijn een bron van inkomsten voor de boeren. Vraag dus altijd eerst toestemming! Doe je dit niet dan kun je een flinke boete krijgen.

Bollenstreek

De Bollenstreek is het bekendste gebied om de wereldberoemde Nederlandse bloemen met eigen ogen te aanschouwen. De bloeiende tulpenvelden leveren elk voorjaar weer prachtige plaatjes op. Rijdend door de Bollenstreek kom je op diverse plekken bloemenstalletjes langs de weg tegen met bloembollen en verse bloemen. De streek begint ongeveer boven Leiden en loopt tot Haarlem, waarbij de meeste bollenvelden rondom Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout liggen. Over het algemeen worden hier tulpen verbouwd, maar daarnaast vind je er ook andere kleurrijke bloemen, waaronder narcissen en hyacinten.

De bloemen kun je het beste bezichtigen met enkele heerlijke wandelingen en fietstochten die in de regio uitgestippeld zijn. De VVV in Lisse raadt het aan om deze route (37 km) te nemen langs de volgende knooppunten: 91 – 29 – 49 – 40 – 28 – 13 – 12 – 17 – 16 – 15 – 44 – 11 – 48 – 47 – 86 – 43 – 42 – 69 – 75 – 74 – 59 – 58 – 55 – 57 – 38 – 30 – 91. Daarnaast gaat er jaarlijks in april een bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem. Heb je genoeg bloemen gezien, dan kun je van overal in deze regio gemakkelijk het strand bereiken.

Let op: In de bloeiperiode kan het tijdens de weekenden erg druk zijn in de regio door de grote hoeveelheid toeristen die hier op zoek gaan naar de bollenvelden. Houd dus rekening met mogelijke files.

Bloemenradar

Op de website van Bloemenradar vind je een actuele kaart met de mooiste locaties van de bloemenvelden.

Bollenstreekroutes

De bloemen kun je het beste bezichtigen met enkele heerlijke wandelingen en fietstochten die in de regio uitgestippeld zijn. Er is heel wat keuze en je hebt bijvoorbeeld een fietsroute van 40 kilometer door de gehele Bollenstreek en een route van 25 kilometer die door de Bollenstreek naar de duinen toe rijdt, maar je kan ook een fietsroute van 5 kilometer rondom Lisse rijden.

Keukenhof Lisse

Keukenhof in Lisse is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Elk jaar komen er duizenden bezoekers van over de hele wereld om de miljoenen tulpen en andere bloemen te bewonderen. De tuinen worden volgens een jaarlijks thema aangelegd. Verder zijn er ook nog bloemenshows en tentoonstellingen te zien in de verschillende paviljoenen, en worden er wekelijks activiteiten georganiseerd voor zowel jonge als de oudere bezoekers.

Tip: Je kan hier ook een fiets huren om de omgeving te ontdekken.

Lees ook: Keukenhof Lisse met kinderen

Tulip Experience Amsterdam

Bij Tulip Experience Amsterdam word je meegenomen op een dynamische ontdekkingstocht door de geschiedenis, het kwekersproces en de magie van de tulp. Het verhaal achter hét Nederlandse icoon wordt levendig verteld vanuit het oogpunt van de bollenkweker. Laat je verwonderen in het levendige museumgedeelte. Maak de kleurrijkste foto’s in onze prachtige selfie/showtuin met 1 miljoen tulpen (waaronder 500 verschillende soorten uit eigen kwekerij!) en pluk je eigen bos tulpen in onze indoorpluktuin! Voor kinderen is er een speciale speurtocht.

Bloemencorso Bollenstreek

Het grootste bloemenevenement in de Bollenstreek is het jaarlijkse Bloemencorso Bollenstreek. Een rijdende optocht van tientallen praalwagens vormt een kleurrijke stoet van Noordwijk naar Haarlem. De wagens beelden de mooiste creaties uit met behulp van duizenden bloemen. Na hun aankomst in Haarlem worden ze een dag tentoongesteld op de Grote Markt, zodat je de praalwagens nog eens rustig kunt bewonderen.

Museum De Zwarte Tulp

Museum de Zwarte Tulp is een museum in het centrum van de plaats Lisse. In het museum wordt aan de hand van een interactieve tentoonstelling 500 jaar geschiedenis van de Bollenstreek verteld, en hoe de bolteeltwerkzaamheden op het land er 100 jaar geleden aan toe gingen. Ook vertelt het de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten. Daarnaast toont het museum hoe kunstenaars zich keer op keer laten inspireren door de schoonheid van bloemen aan de hand van onder andere prentencollecties, een kunstcollectie schilderijen, glas, porselein, zilver en hedendaagse kunst.

De Tulperij

Wil je graag meer te weten komen over de tulpen of wil je graag een educatieve rondleiding volgen door de velden, dan kun je hiervoor terecht in De Tulperij. In de zomer is er een dahliashowtuin met 600 soorten dahlia’s in samenwerking met de CNB. In de bloemenkas kunnen de gasten inspiratie opdoen van vele soorten tulpen, narcissen en hyacinten.

Annemieke’s pluktuin

Wil je een bosje echte Hollandse tulpen meenemen als souvenir? Bij Annemieke’s pluktuin in Hillegom mag je de tulpen zelf plukken.

Bollenboot

Een andere leuke manier om de tulpenbollen te bekijken is vanaf het water. In Hillegom kun je bij B.K.O. aan de Hoofdstraat 117 mee met de Bollenboot. Deze boot vertrekt twee keer per dag en vaart ruim een uur rond over de wateren door de Bollenstreek.

Tulpenvelden Kop van Noord-Holland en West-Friesland

In de kop van Noord-Holland, vanaf de hoogte van Schagen en Medemblik, vind je het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland. De bloemen groeien hier zeer goed, omdat het duingebied de perfecte grond biedt voor bollen om op te groeien. In de regio lopen meerdere wandelingen en fietstochten waarbij je langs en door de kleurrijke bloemenvelden loopt. Het centrum van deze bloemenregio ligt bij Breezand, zo tussen Anna Paulowna en Julianadorp in, welke doorloopt tussen Julianadorp en Den Helder.

Eigenlijk hoef je in dit deel van Nederland niet eens op zoek te gaan naar een specifiek adres, want het stikt hier van de mooie tulpenvelden.  Volg de weg langs het Noordhollandsch Kanaal, en je komt vanzelf langs de kleurrijke bloemenvelden. Julianadorp ligt midden in de bollenvelden en wordt omringd door kleurrijke akkers met tulpen. Ook rondom het dorp Anna Paulowna vind je een aantal mooie tulpenvelden. De Zijpepolder wordt ook wel de achtertuin van Schagen genoemd en is naar eigen zeggen de mooiste bloembollenstreek van Nederland. Hier worden tijdens de tulpentijd tal van activiteiten georganiseerd, zoals een hardloopwedstrijd tussen de bollenvelden en de nodige wandeltochten.

Onder de kop van Noord-Holland vind je in de regio West-Friesland ook prachtige bollenvelden. Bij Andijk, Enkhuizen en Bovenkarspel liggen heel wat tulpenvelden, maar ook bij Hoorn kan je je ogen uitkijken. De regio is goed te bereiken met de auto, al kan je ook hier met de fiets langs de bloemenvelden rijden.

Avonturenpark Land van Fluwel met Dutch Tulip Experience

In het voorjaar is de tulpenpracht bij Land van Fluwel op z’n mooist! Vanaf de 11 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de bloembollenvelden in de omgeving. In de Dutch Tulip Experience maak je met een audiotour kennis met de sprookjesachtige geschiedenis van Hollands bekendste icoon: de tulp. Vanaf de oorsprong in de wildernis, haar avontuur in Turkije tot de tulpengekte in de Gouden Eeuw.

Trek de stoute schoenen uit en loop met z’n allen het blotevoetenpad. Struin 1 kilometer over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen. Kinderen kunnen zich uren vermaken in het Avonturen Speelparadijs, op de vernieuwde Skelterbaan of in het Klimparcours. Gezekerd klimmen op 2 meter hoogte. Bij mooi weer is het Strand van Fluwel ook een fijne plek om te vertoeven.

Lees ook: Land van Fluwel met kinderen

Bloeiend Zijpe

Bloeiende Zijpe is een tulpenfestival in de Zijpepolder, in het westen van de kop van Noord-Holland. Bij dit festival worden meerdere activiteiten georganiseerd, zoals een wandeltocht en een fietstocht, waarbij je van de bollenkwekers toestemming krijgt om de bollenvelden in te lopen of in te wandelen.

De BloemBollenBoemel

De BloemBollenBoemel is een samenwerking tussen Bloeiend Zijpe en Land van Fluwel en rijdt dagelijks driemaal dwars door de tulpenpracht. Een gids vertelt gepassioneerd over het wel en wee van het bollenvak en het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld.

Lentetuin Breezand

Bezoekers van de Lentetuin genieten niet alleen van een prachtige bloementuin, maar kunnen ook inspiratie opdoen op de Voorjaarsbeurs Expo. Tal van standhouders presenteren sfeervolle artikelen voor tuin, interieur en vrije tijd. Ook aan de kinderen wordt gedacht met een knutselhoek en tal van andere activiteiten. Uiteraard is er op de Voorjaarsbeurs Expo voldoende gelegenheid voor een kop koffie met gebak of een smakelijke maaltijd in het restaurant.

Tulpenkas excursie

Uniek in Nederland: de enige mogelijkheid om tulpen te zien buiten de bloeiperiode op het veld om! In deze kwekerij vind je meer dan 1.000.000 tulpen in verschillende groeistadia. Na de ontvangst volgt een rondleiding door kassen, koelcellen en verwerkingsruimte met hypermoderne röntgenbosrobot. Als de bloemen op het veld bloeien kun je daar ook foto’s maken.

Hortus Bulborum

De hortus Bulborum is de enige tuin ter wereld waar meer dan 5000 verschillende soorten voorjaarsbolgewassen bloeien. Elk voorjaar laat de Hortus Bulborum de bollengeschiedenis in tal van zijn facetten herleven. Bijzonder zijn de vele historische soorten. De oudste tulpensoorten stammen uit de zestiende eeuw, de Fritillaria persica werd al in 1577 beschreven. Op de tuin tref je ook nog rassen aan welke zijn verhandeld tijdens de bekende Tulpenmania uit de 17e eeuw. Daarmee geeft de tuin een boeiend overzicht van de ontwikkeling van deze grenzeloos populaire voorjaarsbloemen door de eeuwen heen.

Poldertuin Anna Paulowna

De Poldertuin is een park met voorjaarsbloeiers (hyacinten, narcissen, tulpen, bijzondere bol- en knolgewassen). De bloembollen zijn beschikbaar gesteld door bloembollenkwekers uit de regio. Een groep vrijwilligers zorgt ervoor, met behulp van gemeente Hollands Kroon, dat er ieder jaar een mooie tuin te bewonderen is. Vanaf half maart tot half mei staat de tuin in bloei en is de tuin op z’n mooist. De tuin is het hele jaar geopend. De toegang is gratis.

Bloemendagen Anna Paulowna

In Anna Paulowna en het naastgelegen Breezand worden er tijdens de bloeiperiode ook de Bloemendagen gehouden. Tijdens dit festival staat de gemeente geheel in het teken van de tulpen en worden de straten en bruggen rijkelijk versierd met bloemen. Daarnaast kan je ook een groot aantal bloemmozaïeken aanschouwen.

Floratuin Julianadorp

In het voorjaar vind je hier een bloeiende showtuin van het nieuwste assortiment bloembollen staan, met onder andere narcissen, tulpen, hyacinten en bijgoed. Deze bloembollen zijn in de winkel met behulp van een bestellijst te bestellen. In de Tulpen-Pluktuin staan honderden soorten tulpen door elkaar geplant. De pluktuin waar je je eigen bos kon plukken is geopend vanaf 1 april tot half mei. Ook kun je terecht in de winkel voor bossen tulpen en bloembollen die deze zomer nog gaan bloeien, met onder andere dahlia’s, begonia’s, freesia’s en ranonkels.

Kleurrijk Julianadorp

Julianadorp beleeft in april en mei één van haar mooiste maanden van het jaar. Als alles in bloei staat kun je hier volop genieten van een kleurrijk palet van diverse bloemen. Prachtige vergezichten vanaf de duinen of juist met de duinen op de achtergrond. Kleurrijk Julianadorp wil iedereen optimaal laten genieten van de bloemen en biedt daarom een gevarieerd programma aan in april: schilderen, bloemschikken, fotograferen, maar ook dineren tussen de bloemenvelden maken Julianadorp in april een geweldige plek om heen te gaan.

Tulpenvelden Noordoostpolder

In het noorden van Flevoland, in het gebied rondom Emmeloord, liggen meerdere grote tulpenvelden. In deze regio is de landbouw erg belangrijk, en hier zijn dan ook de meeste tulpenboerderijen van Nederland te vinden. Je vindt hier dan ook ruim 2000 hectare aan bollenvelden.

Tulpenroute

Jaarlijks loopt er van midden april tot begin mei een bewegwijzerde route langs zo’n 1000 hectare aan tulpenvelden. Deze Tulpenroute kun je zowel met de auto als met de fiets afleggen, en is volgens National Geographic één van de mooiste autoroutes ter wereld. De route is 100 km lang en daarmee de langste route in Nederland tussen tulpenvelden. Hij begint bij het Tulpeninformatiecentrum in Creil.

Tulpenbelevingsveld

Op het Tulpenbelevingsveld kun je maar liefst 500 soorten tulpen bewonderen. Jaarlijks is het tulpenbelevingsveld gedurende de hele festivalperiode toegankelijk voor bezoekers. Met leuke activiteiten voor kinderen, veel te zien en te doen voor volwassenen, lekker eten en drinken, luisteren naar sfeervolle (live) muziek en andere belevingselementen.

Tulpenpluktuin Marknesse

In december 2005 is hier als eerste in de Wereld een Tulpenpluktuin aangelegd. Met meer dan 5000 m2 tulpen en 50 verschillende exclusieve rassen om door heen te wandelen, van te genieten en vanaf half april zelf te plukken. Tijdens de Tulpenpluktijd vinden er diverse activiteiten plaats. Natuurlijk staat alles in het teken van de Tulpenpluktuin en het tulpen plukken.

Tulpeiland

Het Tulpeiland, in de vorm van een tulp, is een markant onderdeel van de Kustzone van Zeewolde. Er zijn maar liefst 15.000 bollen gepland, die het schiereiland tijdens het tulpenseizoen straks prachtig in bloei zetten.

Amsterdam

Wat is er nou Hollandser dan tulpen uit Amsterdam?

Nationale Tulpendag Amsterdam

In Amsterdam wordt elk jaar in januari tijdens de Nationale Tulpendag de officiële aftrap gegeven voor het tulpenseizoen. Nederlandse tulpenkwekers nodigen iedereen uit om in een speciaal aangelegde pluktuin, pal voor het Paleis op de Dam in Amsterdam, gratis een bosje tulpen te plukken.

Voor wie van kleur houdt, van het thema World of Colours en het verbindende effect van de tulp wil ervaren, is de Dam op Nationale Tulpendag ‘the place to be’. Mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten komen hartje winter naar dit typisch Hollandse lentefeest. In totaal kunnen zo’n 200.000 (!) tulpen geplukt worden die thuis voor een vrolijk lentegevoel zorgen. Voordat de poorten van de pluktuin opengaan, is de immense bloemenzee te bewonderen vanaf een speciale kijkersbrug.

Tulpenmuseum

Het Tulpenmuseum Amsterdam is opgericht en wordt gesponsord door een lokaal bloembollenbedrijf. Het ligt in de Jordaan en beschrijft en illustreert de geschiedenis van de tulp in Nederland. Je vindt hier informatie over de tulpenmanie en de fascinerende economische macht van de bloem tijdens de Gouden Eeuw in de zeventiende eeuw. Het museum is opgericht om het hele jaar door een historische achtergrond te bieden voor de tulpenfestivals en –verkoop die nog steeds op het Nederlanse platteland plaatsvinden.

Pluktuin Amstelveen

Onder de rook van Amsterdam vind je hier meer dan 25.000 tulpen in 30 verschillende kleuren gepoot. Je kan hier niet alleen langs langs de tulpenbedden lopen om de tulpen te bewonderen maar je mag ze ook plukken met bol en al. Omdat deze tulpen o.a. in de buitenlucht geteeld zijn en daardoor langzaam tot bloei zijn gekomen zijn de tulpen extra groot, lang én houdbaar! Daarnaast zijn er tulpen in kisten gepoot zodat deze al eerder bloeien.

Zeeland; Zeeuws-Vlaanderen & Goeree-Overflakkee

Ook in Zeeland zijn prachtige tulpenvelden te zien. Deze vind je voornamelijk in Zeeuws-Vlaanderen, rondom de gemeentes Terneuzen en Hulst. De bloemenvelden liggen veelal bij elkaar in de buurt, vooral rondom de plaatsen Graauw, Lamswaarde en Absdale, waardoor je er gemakkelijk met een wandeling of fietstocht de tulpen kan bezichtigen. Ook tussen Hulst, Koewacht en Absdale kan je nog meer tulpenvelden vinden. Of denk het westen van Zeeuws-Vlaanderen rondom Aardenburg mooie tulpenvelden, en in Zuid-Beveland liggen er ook veel tulpenvelden bij Heinkenszand.

Boven Zeeland kan je ook op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee veel tulpenvelden vinden. Zo vind je onder andere veel bloemenvelden rondom Den Bommen en bij Ouddorp. Hier is onder andere een fietsroute uitgezet van 37 kilometer.

Pluktuinen van La Fleur

Zelf de mooiste bloemen plukken, heerlijk in de buitenlucht. Dat kan in de acht bloemenpluktuinen in Zeeland maar ook West-Brabant en Oost-Vlaanderen. De vele verschillende bloemen bloeien van eind maart tot en met september en je bent van maandag tot en met zaterdag welkom. Omdat de bloemen vers geplukt worden, staan ze over het algemeen langer in de vaas. Een bezoekje aan Pluktuin la Fleur is ook leuk voor kinderen die zelfstandig de bloemen plukken die ze leuk vinden. De pluktuinen zijn onbemand en je kan contant betalen of via een QR-code.

Tulpenvelden Midden-Drenthe

Een bollenregio die al helemaal in opkomst is is Midden-Drenthe. Hier is het aantal bloembollenkwekers de laatste jaren behoorlijk gestegen.
Zo vind je in de omgeving van Smile en Hijken heel wat mooie tulpenvelden, die door het grote toerisme nog niet ontdekt zijn.

Autoroute

Je kan hier met een uitgezette autoroute vanuit Assen langs de tulpenvelden van Smilde, Hooghalen en Hijken. Tip: Doe dit ook een keer bij nacht, wanneer de tulpenvelden mooi verlicht zijn.

Tulpenpluktuin

Bij Tulpenpluktuin in Beilen, Drenthe voorzien ze je graag van zowel de tulp als de bol. In het voorjaar hebben ze de tulp in de pluktuin klaarstaan om te plukken. In het najaar kun je hier terecht voor een goede kwaliteit tulpenbol.

Laag-Holland

De mooiste bollenvelden in Laag-Holland vind je in de Noordbeemster. Als je met de auto een rondje rijdt door het gebied kom je tal van mooie tulpenvelden tegen. Bij de Nicolaashoeve in Middenbeemster ben je van harte welkom om foto’s te maken tussen de tulpen. Je moet van tevoren wel even laten weten dat je eraan komt. Het dorpje Limmen ligt tussen Castricum en Uitgeest, en wordt omringd door de mooiste bloemenvelden. Je kunt op het station in Castricum een fiets huren en een mooie route maken door de bloeiende tulpenvelden.

Groningen

Ook de akkers rondom het Groningse Woldendorp kleuren in april in alle tinten van de regenboog. De omgeving van Uithuizermeeden bestaat uit oerhollandse boerenlandschappen met (wind)molens, kerkjes, buitenplaatsen en natuurlijk prachtige bollenvelden. In Oosternieland reiken de uitgestrekte tulpenvelden tot aan de horizon. Sowieso kom je in Groningen niet heel veel tulpentoeristen tegen, maar hier kun je ze gegarandeerd ontlopen.

Rondom Kloosterburen kom je ook een paar mooie tulpenvelden tegen. Wil je velden met gele koolzaadbloemetjes spotten, ga dan naar Oost-Groningen. Daar kun je de koolzaadvelden vinden ter hoogte van Termunten, Nieuw-Scheemda, Drieborg en Uiterburen in Zuidbroek.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)