Skip to Content

Oerbevalling; wat is het en is dit wel realistisch?

Oerbevalling; wat is het en is dit wel realistisch?

De trend om terug te gaan naar onze oerwereld heeft zich ook in bevallingsland aangediend. Natuurlijk bevallen of ook wel de ‘oerbevalling’ wordt zelfs op internet aangeprezen als hét ideaalbeeld door sommige influencers. Maar wat wordt er verstaan onder dit oerbevallen?

Is het echt zo ideaal of zijn er toch wel degelijk minpunten aan? Of zal die gulden middenweg ook hier weer goud waard zijn? De Volkskrant schreef hier een artikel over wat veel discussie opleverde.

Wat is een oerbevalling?

Een oerbevalling wordt vooral gezien als bevallen door/met je eigen oerkracht. Een mooie gedachte, die zeker aan te bevelen is. Daar is ook niks mis mee.

Het is heel goed om niet alleen maar te kijken naar alle mogelijkheden die je hebt en je volledig te storten op alle praktische zaken. Door echt stil te staan bij je lichaam en dat wat komen gaat, kan jij je lichaam helpen om zich voor te bereiden op de komende bevalling.

Bevallen op je eigen manier, zoals jij het voelt, kan jou zeker helpen. Probleem is alleen wel dat dit door kan slaan en men lijnrecht tegenover de medische wereld komt te staan.

Een ideaalbeeld die niet realistisch is

Laten we beginnen met het beeld wat geschetst wordt van een oerbevalling via bijvoorbeeld Instagram. We krijgen verhalen te zien van momfluencers (influencers die zich toespitsen op moeders) waarbij de bevalling heel prachtig wordt neergezet.

Met allerlei attributen als bepaald licht, etherische oliën, onder het zeggen van of luisteren naar mantra’s e.d. En ook het bad kan er een rol in spelen.

De vraag is natuurlijk hoe ‘oer’ in dit geval ‘een oerbevalling’ is, want hadden onze voorouders dit soort dingen bij de hand? Maar goed, dat is een andere discussie.

Als alles goed gaat, kan zo’n rustige start uiteraard prachtig zijn. Maar daar kom je ook meteen op het volgende probleem: het gaat lang niet altijd zo van zelf!

Het beeld wat geschetst wordt zal lang niet door alle vrouwen herkend worden. Als de bevalling niet wil vlotten dan zit je helemaal niet meer te wachten op zoete woordjes of geluiden, dan wil je dat er iets gebeurt…

Is een oerbevalling wel veilig?

En dan komen we direct uit bij de volgende vraag: is een oerbevalling wel veilig? Natuurlijk is het goed om uit te gaan van de kracht van je eigen lichaam. En ja: in principe is een vrouwenlichaam ervoor gemaakt om te bevallen.

Alleen vergeten we 1 ding in dit verhaal: in vroeger tijden, waarin medisch ingrijpen niet gebeurde, overleden er veel meer kinderen!

Juist door de medische kennis van nu kunnen kinderen overleven die het anders niet gered hadden, tijdens zo’n oerbevalling. Star vasthouden aan ‘geen medisch ingrijpen’ neemt simpelweg gevaren met zich mee die niet nodig hadden geweest.

Te snel medisch ingrijpen

Er is een trend geweest dat vrouwen heel snel kozen (en dat gebeurt misschien nog wel) voor pijnstilling. En natuurlijk gebeuren er meer dingen waarbij er te snel gekozen wordt voor medisch ingrijpen.

Bij de eerste kan jij je afvragen inderdaad of dat nodig is. Bij het laatste kom je dan toch uit op het dilemma ‘hoe weet je of het te snel is?’. Sollen met het leven van je kindje is toch het laatste wat je wilt?

De behoefte van de moeder

Heel lang heeft de wetenschap vooral oog gehad voor de baby. Hoe de moeder het ervaarde was eigenlijk niet echt belangrijk. Daar komt ondertussen wel verandering in. Toch blijft, uiteraard, het leven van het kindje het grootste uitgangspunt. Het is goed dat er oog is voor de behoeften van de moeder, dat zij op haar eigen kracht mag vertrouwen.

Maar vanuit mijn oogpunt mag dat ook tijdens een oerbevalling nooit ten koste gaan van de veiligheid van het kindje. Dat zal toch iedere moeder het wel met me eens zijn, zou je zeggen…

Traumatische bevallingen (waarbij het trauma dus de moeder treft) komen vrij veel voor, gelukkig komt daar nu echt oog voor! Er wordt meer naar de moeders zelf geluisterd. Dat is toch alvast een stap vooruit.

Maar hoe dan wel?

De meest ideale wereld is natuurlijk als iedereen het hetzelfde zou zien. Maar een realistische veronderstelling is dat niet. De aanhangers van de oerbevalling zullen het allemaal beredeneren vanuit hun eigen visie en aan de andere kant de medische wetenschap ook.

Ga rustig met elkaar in gesprek! Wees reëel en kies wel voor een ziekenhuisbevalling als er risico’s zijn. Maar uiteraard bepaal jij wat voor sfeer er in je slaapkamer, badkamer of waar je ook wilt bevallen, is.

Wil je een oosterse sfeer creëren omdat jij je daar goed bij voelt? Doen! Maak duidelijk naar de verloskundige toe wat jouw wensen zijn (als het goed is vraagt ze daar trouwens ook gewoon om) en mocht je van tevoren al weten dat je naar het ziekenhuis gaat: vraag eens wat daar eventueel mogelijk is.

Maak duidelijk hoe je over pijnstilling denkt en dat soort dingen. Luister hierin goed naar je eigen behoeften, maak je daar hard voor, maar verlies nooit uit het oog dat het wel veilig moet zijn! Blijf realistisch.

De nadelen van Instagram-bevallingen

Instagram beïnvloedt veel mensen. Ook al weten we best dat we vooral de mooie plaatjes zien. In dit soort gevallen kan er een hype ontstaan, waarbij je toch even goed moet blijven nadenken wat wel en wat niet realistisch is.

Een te rooskleurig beeld kan gewoon levensgevaarlijk zijn! Uiteraard mogen bepaalde ideeën jou inspireren. Maar ga dan open het gesprek aan met de begeleider van jouw bevalling.

Het grote nadeel van dit soort Instagram posts is daarnaast dat een moeder, bij wie de bevalling niet zo vlekkeloos verloopt, zich zelfs schuldig kan gaan voelen of zich nog beroerder voelt omdat ze het idee heeft dat ze iets moois heeft gemist of zelf heeft gefaald.

Bevallingen zijn nu eenmaal niet alleen maar mooi…ze zijn ook heftig voor heel veel moeders. Niks raars aan.

En ja, medisch handelen kan nu eenmaal hoognodig zijn om het leven van je kindje te redden. Of van de moeder, trouwens.

Maar dat vertrouwen dan?

Zoals in veel dingen is het vertrouwen hebben in je eigen kunnen een groot goed. Zeker ook in dit soort ‘oerdingen’.

Spreekt het je allemaal wel aan, dan kun je uiteraard je verdiepen in alternatieve vormen van bevallen of kijk naar de dingen er omheen die jou een goed gevoel geven.

Je kunt overwegen om te gaan voor een bevalling in bad. Je kunt vragen aan je verloskundige of ze zich er pas mee wil bemoeien als het niet meer gaat.

Jij bepaalt in de eerste plaats hoe en waar jouw bevalling plaatsvindt.

Maar zorg er wel voor dat er begeleiding is en de veiligheid van je kindje nooit in het geding komt door jouw idealen.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)