Skip to Content

Rapley-methode: Schema & boek met recepten baby led weaning

Rapley-methode: Schema & boek met recepten baby led weaning

Net zoals geen enkele baby direct staat en kan lopen, is eten een vaardigheid, die je moet leren met vallen en opstaan. En vallen zal er heel veel; op de grond wel te verstaan.

Regelmatig hoor je discussies over of het wel of niet verstandig is om dit bij je kinderen toe te passen. Mijn advies; kijk naar wat je eigen kinderen aangeven.

Het ene kind is er met vier maanden klaar voor zoals onze dochter en bij de ander begin je rond de zes maanden met gepureerd voedsel zoals bij onze zoon. Het is allebei even goed.

Het leek me leuk om een overzicht te maken van hoe het introduceren hier in huis is gegaan, inclusief een overzicht van de fasen waar je doorheen gaat.

Rapley methode; baby lead weaning

Even een stukje uitleg / theorie. De Rapley-methode – in het Engels ook wel baby-led weaning genoemd – is het introduceren van vast voedsel aan een baby door hem/haar uit te dagen te onderzoeken, experimenteren en activiteiten na te apen.

Dit in tegenstelling tot het toedienen van gepureerde voedingsmiddelen.

De methode wordt in Nederland genoemd naar onderzoekster Gill Rapley. Zij constateerde dat baby’s goed in staat zijn om zelf te besluiten wanneer ze met vast voedsel beginnen, mits ze de gelegenheid daartoe krijgen.

En dat het veel gemakkelijker is om vast voedsel te introduceren als de controle aan de baby wordt overgegeven. Ouders die ermee worstelen om hun baby aan een serie voedingsmiddelen te laten wennen of wiens baby moeite had met klontjes in het gepureerde eten, ontdekken dat het antwoord ligt in luisteren naar die baby.

Afwachten tot een kind de 6 maanden nadert blijkt het proces bovendien te vergemakkelijken.

Rapley onderzocht tijdens haar Master’s onderzoek of baby’s spontaan op vast voedsel over zouden gaan, als ze de kans kregen. De conclusie was dat ze dat niet alleen deden, maar dat het een gemakkelijke en leuke weg was voor de ouders.

De theorie van ‘baby-led weaning’ was ontstaan. Deze methode geeft de baby de kans om zelf vast te stellen dat er vele soorten voedsel bestaan. Het ontdekken en proeven maakt onderdeel uit van het gehele ontdekken van de wereld rondom hem of haar heen.

De methode speelt in op de aangeboren drang van de baby tot onderzoeken, experimenteren en imiteren.

Rapley methode schema vanaf 4/6 maanden

Vier maanden – Spelend ontdekken

De eerste keer was, toen baby girl vier maanden oud was, met een gekookte wortel. Als je op deze leeftijd begint bleek het vooral belangrijk om heel veel geduld te hebben.

Aangezien ze nog melkvoeding krijgen is het niet belangrijk hoeveel ze naar binnen krijgen, maar vooral dat ze feeling krijgen met het eten en het zelfvertrouwen dit ook in de mond te stoppen.

Kinderen stoppen tenslotte dingen in hun mond, omdat ze daarmee beter kunnen onderzoeken.

Regelmatig hoor je het advies om meerdere dagen achter elkaar hetzelfde te geven zodat ze aan de smaak kunnen wennen, dat was hier in huis niet nodig. Gaf regelmatig ook gewoon ‘iets uit de pan’.

Zes maanden – Eerste vaste hapjes

Toen baby girl ouder werd ging ze meer eten. Zo gaven we haar broodkorsten, en vervolgens pas hele boterhammen, vaak met een beetje boter of ander smeerselbeleg. Gevolg is ook dat er meer op de grond belandt. 

De vloer rondom de eettafel wordt hier in huis daarom altijd gemiddeld zo’n drie keer per dag met de stofzuiger schoongemaakt.

Dit weegt voor mij echter niet op tegen het gemak waarmee ze eet, ook in een restaurant netjes kan eten (maar dan geen rijst of doperwten met de hand, maar grotere brokken).

Met zes maanden mocht ze voor het eerst ook tijdens het uit eten wat hapjes proeven. We waren in een wokrestaurant en de producten werden vers bereid, dus puur en zonder zout en andere kruiden.

Tien maanden – Uit eten

Voor het eerst dat ze tijdens het buitenshuis eten haar eigen bordje krijgt; dit keer een echte kinderpannenkoek met rozijntjes. De pannenkoek ging helemaal op!

Twaalf maanden – Drinken uit open beker

Vanaf dit moment begonnen we ook te oefenen met het drinken uit een beker. Gelukkig was het zomer, dus lekker tijdens het buiten spelen een beker water geven zodat het niet erg is als ze nat wordt.

Vervolgens ook aan tafel tijdens het avondeten, aangezien ze daarna toch naar bed gaat, en dat uitbreiden naar de lunch en alle drinkmomenten. Binnen een maand dronk ze goed uit een beker, de tuitbeker heeft ze nooit gewild (wel geprobeerd).

12 / 18 maanden – Met bestek eten

Vanaf dit moment leggen we ook meer de nadruk op het eten met een lepel of vork. We bieden haar dit altijd aan en helpen haar met opscheppen. Het eten gaat goed, alleen met het opscheppen heeft ze nog steeds moeite, prikken gaat beter.

Gelukkig strekt ze dan haar hand met vork of lepel zodat wij het kunnen opscheppen en ze het dan zelf kan opeten.

Natuurlijk oefenen we ook door haar hand vast te houden (of het einde van de lepel) om de beweging te oefenen. Echter gaan we ervan uit dat dit vanzelf wel komt en hebben we er geen haast mee.

Anderhalf jaar – Zonder knoeien

Sinds dat ze anderhalf is draagt ze dan ook geen slab meer tijdens het eten. Over het algemeen eet ze netjes genoeg met handen of bestek dat haar kleren niet meer vies worden.

Echter bij eten met veel (rode) saus zoals pasta doen we dit vaak toch nog wel om de kleding te beschermen. Ook oefenen we met ja en nee. We vragen haar of ze een boterham wil, of drinken, of nog een beetje. En wachten tot ze ja of nee heeft gezegd / geknikt.

Vlees eten

Bij de Rapley-methode worden vaste voedingsmiddelen in hapklare stukjes aangeboden, zodat de baby deze zelf kan vastpakken en naar de mond kan brengen.

Als u ervoor kiest om uw baby vlees te geven volgens de Rapley-methode, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden:

 1. Kies mager vlees: Als u vlees aanbiedt, kies dan magere stukken zoals kip of kalkoen. Vermijd vette stukken vlees zoals bacon of worst.
 2. Snijd het vlees in kleine stukjes: Snijd het vlees in kleine, hapklare stukjes die gemakkelijk kunnen worden vastgepakt door kleine handjes. Zorg ervoor dat er geen grote stukken vlees zijn die kunnen leiden tot verstikkingsgevaar.
 3. Kook het vlees goed door: Zorg ervoor dat het vlees goed gaar is voordat u het aanbiedt aan de baby. Dit helpt om het vlees zachter te maken en het gemakkelijker te maken om te kauwen en te verteren.
 4. Voeg geen zout of kruiden toe: Voeg geen zout of kruiden toe aan het vlees dat u aanbiedt aan de baby. Baby’s hebben geen extra zout of kruiden nodig in hun dieet en deze kunnen leiden tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd.
 5. Varieer de soorten vlees: Varieer de soorten vlees die u aanbiedt aan de baby, zodat hij of zij verschillende smaken en texturen kan ervaren. Denk aan kip, kalkoen, lam, rundvlees en vis.

Het is belangrijk om te onthouden dat de voedingsbehoeften van elke baby verschillen en dat u advies moet inwinnen bij een arts voordat u begint met het aanbieden van vast voedsel aan uw baby, inclusief vlees.

Rapley methode combineren?

Het is mogelijk om de Rapley-methode te combineren met andere voedingsmethoden, zoals het geven van gepureerde voeding of flesvoeding. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is en dat de voedingsbehoeften van elke baby verschillen.

Hier zijn enkele manieren waarop u de Rapley-methode kunt combineren met andere voedingsmethoden:

 1. Begin met gepureerde voeding: Als uw baby nog niet klaar is voor vaste voeding, kunt u beginnen met gepureerde voeding en geleidelijk aan overgaan op vaste voeding wanneer uw baby er klaar voor is. U kunt ook de gepureerde voeding combineren met vingerfood en stukjes zacht fruit of groenten om de baby aan verschillende texturen te laten wennen.
 2. Combineer met flesvoeding: Als uw baby nog steeds flesvoeding krijgt, kunt u vaste voeding introduceren als aanvulling op de flesvoeding. U kunt kleine stukjes zacht fruit of groenten aanbieden als tussendoortje tussen de flesvoedingen door.
 3. Geef gezonde tussendoortjes: U kunt de Rapley-methode combineren met gezonde tussendoortjes zoals gekookte wortels, gekookte broccoli en zacht fruit zoals banaan. Dit kan helpen om de baby te laten wennen aan verschillende texturen en smaken.
 4. Blijf de moedermelk of formule geven: Het is belangrijk om de baby’s nog steeds moedermelk of formule te geven terwijl ze overstappen op vast voedsel. De moedermelk of formule moet nog steeds een belangrijk onderdeel van hun dieet blijven en helpen bij het geven van de nodige voedingsstoffen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de voedingsbehoeften van elke baby verschillen en dat u advies moet inwinnen bij een arts voordat u begint met het combineren van de Rapley-methode met andere voedingsmethoden.

Is de baby rapley methode gevaarlijk?

De Rapley-methode is niet gevaarlijk als het correct wordt uitgevoerd en onder toezicht staat van een volwassene.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat baby’s nog niet volledig ontwikkeld zijn en dat het geven van vast voedsel vóór de aanbevolen leeftijd van zes maanden het risico op verstikking en ademhalingsproblemen kan vergroten.

Wanneer de baby klaar is voor vast voedsel, moeten de stukjes voedsel die worden aangeboden klein genoeg zijn om te kauwen, zacht genoeg zijn om te breken en groot genoeg zijn om vast te pakken zonder gevaar op verstikking.

Baby’s moeten altijd onder toezicht staan tijdens het eten en er moet worden gezorgd voor een veilige omgeving zonder afleidingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby zich op zijn eigen tempo ontwikkelt en dat sommige baby’s mogelijk meer tijd nodig hebben voordat ze klaar zijn voor vast voedsel.

Overleg altijd met een arts voordat u begint met de Rapley-methode of een ander voedingsplan voor uw baby.

Rapley methode recepten

De Rapley-methode is een manier om baby’s te introduceren aan vast voedsel door ze zelf te laten eten. Hieronder zijn enkele voorbeelden van recepten die geschikt zijn voor de Rapley-methode:

 1. Gegrilde kip met geroosterde zoete aardappelen en broccoli; Snijd de kip en zoete aardappelen in kleine stukjes en leg ze op een bakplaat. Voeg wat olijfolie en kruiden toe en rooster ze in de oven tot ze gaar zijn. Stoom ondertussen de broccoli en serveer alles in hapklare stukjes.
 2. Gepureerde pompoensoep met zachte broodstukjes; Kook de pompoen, pureer het en voeg wat melk toe om het romiger te maken. Serveer het in een kom met zachte broodstukjes die gemakkelijk door baby’s kunnen worden vastgehouden en gegeten.
 3. Quinoa salade met geroosterde groenten; Rooster de groenten zoals paprika, courgette en aubergine en kook de quinoa. Snijd de groenten in hapklare stukjes en meng ze met de quinoa. Voeg wat olijfolie en kruiden toe en serveer als een gezonde en smakelijke salade.
 4. Zelfgemaakte vissticks met geroosterde groenten; Snijd de vis in vingerachtige stukjes en paneer ze met een mengsel van broodkruimels en kruiden. Bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn en serveer ze met geroosterde groenten zoals wortels en pastinaak.
 5. Groentenomelet Klop eieren met wat melk en voeg groenten zoals spinazie, champignons en tomaten toe. Bak het mengsel in de pan en snijd het in hapklare stukjes.
 6. Gepofte zoete aardappel met bonen en avocado; Pof de zoete aardappel in de oven en snijd hem in hapklare stukjes. Voeg bonen en avocado toe en serveer als een smakelijke en gezonde maaltijd.
 7. Groenten- en kippensoep; Kook groenten zoals wortels, selderij en prei met stukjes kip. Serveer de soep in een kom en laat de baby zelf eten met een lepel.
 8. Banaanpannenkoekjes; Prak een rijpe banaan en meng deze met een ei en wat melk. Bak kleine pannenkoekjes in de pan en serveer als een lekkere en gezonde snack.
 9. Geroosterde kikkererwten; Rooster kikkererwten in de oven met wat kruiden. Serveer als een knapperige en voedzame snack.

Het is belangrijk om te onthouden dat bij de Rapley-methode baby’s geleidelijk aan verschillende smaken en texturen leren kennen en dat hun behoeften en voorkeuren kunnen variëren.

Blijf altijd alert op eventuele allergische reacties en pas de maaltijden aan op basis van de individuele behoeften van de baby. Zorg ervoor dat de stukjes zacht genoeg zijn om te kauwen en groot genoeg om vast te pakken.

Blijf altijd in de buurt van de baby tijdens het eten en zorg ervoor dat ze goed gehydrateerd blijven met water of moedermelk/formule.

Meer weten?

Gill Rapley heeft meerdere boeken geschreven met uitleg over de methode en speciale kookboeken met recepten voor baby’s om te proberen. Deze serie over baby led weaning zijn echter wel allemaal engelstalig.

Rapley-methode: Schema & boek met recepten baby led weaning - Mamaliefde

Tien jaar geleden beëindigde Baby-Led Weaning de mythe dat baby’s gepureerd voedsel met een lepel moeten worden gevoerd. Sterker nog, de meeste baby’s zijn rond zes maanden oud klaar om zelf vast voedsel te ontdekken.

Vandaag de dag is Baby-Led Weaning (BLW) een wereldwijd fenomeen en deze tiende jubileumeditie van de definitieve gids legt alle voordelen uit:

 • Baby neemt vanaf het begin deel aan familie maaltijden en leert een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te waarderen.
 • Voedzame melkvoedingen gaan door terwijl Baby op eigen tempo overgaat naar vast voedsel.
 • Door zelf te eten ontwikkelt Baby hand-oog coördinatie, kauwvaardigheden en zelfvertrouwen!

Bovendien is deze editie bijgewerkt met het laatste onderzoek naar allergiepreventie en veilig voeden van Baby, een gids voor het gebruik van BLW op de kinderopvang en nog veel meer.

Hier vindt u alles wat u moet weten over het aanleren van gezonde eetgewoonten die een leven lang meegaan voor uw kind.

Dit boek vind je bij bol.com.

Wil je graag meer lezen over de Rapley-methode en de achtergronden neem dan eens een kijkje op één van de volgende websites:

 • Oei, ik groei– Uit het vuistje; een korte basic uitleg van de Rapley-methode compleet met een voedselintroductieschema.
 • Ecomama – Leren eten met de Rapley-methode; uitleg voor de mama of papa, die wil beginnen met de Rapley-methode met een indeling aan de hand van de leeftijd van de baby.
 • Borstvoeding.com – Introductie van vast voedsel na 6 maanden. Een zeer uitgebreide uitleg voor het introduceren van vast voedsel na 6 maanden (ongeacht of je borstvoeding of flesvoeding hebt gegeven). Ook hier vind je een uitgebreid introductieschema, maar ook praktische tips, voordelen en de ontwikkeling van het kind op dit gebied.

Rapley methode apps

Er zijn verschillende apps die beschikbaar zijn voor ouders die de Rapley-methode willen volgen. Hieronder vindt u enkele suggesties:

 1. Baby Led Weaning Recipes: Deze app biedt honderden recepten die geschikt zijn voor baby’s die de Rapley-methode volgen. De app bevat ook informatie over de verschillende soorten voedsel die geschikt zijn voor baby’s van verschillende leeftijden.
 2. Baby-Led Weaning Guide: Deze app biedt een stapsgewijze handleiding voor ouders die de Rapley-methode willen volgen. De app bevat informatie over het aanbieden van vast voedsel aan baby’s, inclusief tips over het selecteren van geschikte voedingsmiddelen en het vermijden van verstikkingsgevaar.
 3. Baby-Led Weaning Cookbook: Deze app biedt recepten voor baby’s die de Rapley-methode volgen en bevat informatie over het kiezen van geschikte voedingsmiddelen voor baby’s van verschillende leeftijden. De app bevat ook handige tips voor ouders over het koken van voedsel op een manier die geschikt is voor baby’s.
 4. BLW Mealtime: Deze app biedt suggesties voor maaltijden die geschikt zijn voor baby’s die de Rapley-methode volgen. De app bevat ook handige tips voor ouders over het aanbieden van vast voedsel aan baby’s en het vermijden van verstikkingsgevaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat apps nooit een professioneel medisch advies of een consult met een arts kunnen vervangen. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met de Rapley-methode of een ander voedingsplan voor uw baby.

Hebben jullie thuis ook de Rapley-methode gehanteerd, of een andere manier? En wat zijn jullie ervaringen?

Linda van Aken
 1. Karen says:

  Halo Halo,
  Ik heb eens een vraagje, wij zijn sinds enkele weken ook begonnen. Ik heb enkel het boek van Gill Rapley gelezen maar omdat het introductieschema van Kleintjes werd aanbevolen ben ik toch eens gaan kijken. Ik zie nu enkele dingen die ik aan mijn 7-maander al heb gegeven terwijl er in het schema staat dat het pas veel later mag. Zoals aardbeien. Is dit omdat een babymaagje hier nog niet klaar voor is of is het puur omdat het een andere vorm heeft? Of iets anders? 🙈 Merci alvast voor je antwoordt. Ik zag dat het artikel al van 2014 was dus waarschijnlijk ben je er al uit 😅

 2. lortjee says:

  Ook hier succesvol en met veel plezier eten volgens Rapley. Zo grappig dat wij beiden gister (9 mnd en 25 jr) voor het eerst gnocchi (uh ja..) aten! En smullen maar!

 3. twinkelbella says:

  Wij hebben ook deze methode gevolgd en zijn er heel tevreden over. Senna at ook vrij snel netjes en zonder slab. En hij lust alles! Ook een voordeel :-)

 4. Gwen says:

  Hier ook de Rapleymethode, vind het heerlijk om naar te kijken! Geen slab is alleen nog lang niet aan de orde, Olivia blijft er een zooitje van maken en de helft op haar schoot of op de grond gooien ;) Ach, ooit wordt het wel wat denk ik dan maar.

Comments are closed.