Zoals je wel zult weten, is de navelstreng een soort levenslijntje van je kindje. Met deze streng staat je baby verbonden met de placenta en krijgt het voedingsstoffen en zuurstof binnen.
De navelstreng wordt na de geboorte doorgeknipt, omdat deze dan dus niet meer nodig is. Vaak voelt dat toch wel als een bijzonder moment. Het kleine stompje wat aan je kindje vast blijft zitten, zal er doorgaans na zo’n 10 dagen afvallen.
Maar helaas kan dit levenslijntje ook voor problemen zorgen.
Zonder navelstreng zou je baby niet kunnen leven. De placenta zorgt voor voedingsstoffen en zuurstof, die het uit jouw bloed haalt.
Andersom zal de navelstreng er ook voor zorgen dat alles wat niet bij het baby’tje hoort, weer afgevoerd wordt.
Aan het einde van de zwangerschap zal de placenta ook nog eens zorgen voor antistoffen, zodat het kleintje beter beschermd ter wereld komt. Deze antistoffen blijven ongeveer drie maanden hun werk doen.
Het doorknippen of afnavelen van de navelstreng gebeurt kort na de geboorte. Met een speciaal navelklemmetje wordt de streng afgeklemd. Daarna zal de navelstreng doorgeknipt worden.
Vaak wordt dit door de vader gedaan, wat het toch een extra bijzonder moment maakt. Daarna zal je kindje het dus zelf moeten gaan doen! Gelukkig doet dit afknippen geen zeer, want er zit geen gevoel in de streng
Inmiddels zijn er onderzoeken geweest waardoor men anders is gaan denken over de snelheid waarmee de navelstreng wordt doorgeknipt. Het blijkt namelijk dat het later doorknippen van de navelstreng beter voor je kindje is.
O.a. de hoeveelheid ijzer kan positief veranderen door het navelstrengetje later door te knippen.
Na het doorknippen blijft er een klein stompje achter bij de baby. Deze moet er vanzelf afvallen, waarna het naveltje zich op een mooie manier kan gaan vormen.
Het afknellen kan met een navelklem, maar tegenwoordig kan je ook kiezen voor de cordring (hier) vind je meer informatie.
Natuurlijk zal er voorzichtig omgegaan moeten worden met dit stompje, de eerste dagen van het kersverse leventje. Zorg dat de luier niet over het navelstompje valt en dat het navelstompje niet kan gaan smetten.
Is de luier te groot? Sla dan gewoon een randje om. Zorg dus ook voor luchtige kleding zodat het snel kan indrogen, als dit natuurlijk kan met de temperatuur.
Eventueel schoonmaken doe je voorzichtig met een washandje.
Droog het niet ruw af, maar doe dit deppend met een zachte doek, bijvoorbeeld met een hydrofiele luier. Zorg dat deze doek hygiënisch schoon is!
Kom nooit in de verleiding om even te voelen of het er nog niet af wil vallen…het moet echt vanzelf indrogen om complicaties te voorkomen en een mooi naveltje te laten ontstaan. Dit naveltje is natuurlijk niets anders dan een litteken.
Na ongeveer tien dagen valt het klemmetje er met de navelstreng vanzelf af.
Om indrogen te bevorderen: let op bij het in badje doen. Probeer het navelstompje boven water te houden. Is het toch nat geworden? Laat het dan goed drogen. Soms zijn er complicaties.
Neem contact op met de arts als :
- Er viezigheid (pus) uit het naveltje komt
- De navel rood wordt en warm aanvoelt
- Je baby koorts krijgt/ziek wordt
Natuurlijk neem je altijd contact op met je huisarts als je iets niet vertrouwt!
Het kan voorkomen dat er bloed komt uit de navelstreng, ook na het afvallen van het stompje. Het blijft tenslotte een open wond met een korst die nog moet opdrogen.
Een druppeltje bloed kan in principe geen kwaad, maar als je het niet vertrouwt of bij een open navelstreng is het altijd goed om de verloskundige te bellen of naar de huisarts te gaan en erger zoals een navelstrengontsteking te voorkomen.
Het advies kan onder andere zijn om het af te plakken met een gaasje en die er in een badje af te laten weken. Daarna ontsmetten met alcohol en dat een paar dagen volhouden tot het stopt.
Welke complicaties kunnen optreden bij de bevalling?
Helaas komt het soms voor dat de navelstreng om het nekje van het kindje is gaan zitten. Dit kan natuurlijk voor bedreigende situaties zorgen tijdens de bevalling. Toch gaat het bijna altijd goed! Dit noem je navelstrengomstrengeling.
Daarnaast bestaat er ook kans op een navelstrengprolaps, dit is een uitzakking van de navelstreng. Deze complicatie zorgt voor meer problemen.
Wanneer de navelstreng eerst het geboortekanaal ingaat en daarna pas je kleintje, kan het gewicht van je baby de streng dichtdrukken. Hierdoor kan de baby geen voedingsstoffen én geen zuurstof meer binnen krijgen!
Mocht dit ontdekt worden, zal men direct tot actie overgaan, want je zult begrijpen dat dit ernstig is. Deze complicatie komt niet veel voor. Maar 0,2% van de geboortes heeft hier mee te maken.
Twee vaten in plaats van drie
Een navelstreng hoort uit drie vaten te bestaan, dat wil zeggen dat er 2 slagaders en 1 ader in de navelstreng horen te zijn. Dit zal altijd gecontroleerd worden bij de echo.
Soms is er maar 1 slagader en 1 ader aanwezig. Het komt ongeveer voor bij 1 op de 50 zwangerschappen.
Vaak wordt dit al ontdekt tijdens de zwangerschap, omdat men tegenwoordig altijd een echo krijgt. Dan zullen er extra onderzoeken gedaan worden, omdat het wel kán wijzen op afwijkingen, bijvoorbeeld aan het hartje, de nieren of bijvoorbeeld te maken kan hebben met het Downsyndroom
. Maar in de meeste gevallen zal er niets aan de hand zijn en regelmatig komt er nu ook naar voren dat extra onderzoeken niet nodig zijn.
Natuurlijk zal dit per geval verschillen en zal de verloskundige of gynaecoloog hierover moeten beslissen.
Lotusbevalling
Nu we ‘alles’ weten over de werking en de eventuele complicaties, is er eigenlijk nog 1 ding te vertellen om het hele verhaal compleet te maken. Er zijn moeders die kiezen voor een lotusbevalling. Hierbij zal de navelstreng niet doorgeknipt worden!
Door de navelstreng niet door te knippen zullen de voedingsstoffen nog altijd bij je kindje terecht komen.
De baby blijft dus al die tijd verbonden met de placenta! De navelstreng zal uiteindelijk vanzelf eraf moeten vallen nadat het opgedroogd is. Dit kan een paar dagen tot zelfs een paar weken duren.
Er wordt beweerd dat lotusbaby’s minder vaak ziek zijn. Toch krijgt de baby ook alle voedingsstoffen binnen als er wordt gewacht met doorknippen tot de navelstreng stopt met kloppen.
Wil je ook graag dat je kindje van alle voedingsstoffen kan profiteren? Overleg dit met je begeleider van je zwangerschap en bevalling. Jouw verloskundige of gynaecoloog moet hier immers van op de hoogte zijn.
Schrijf jouw voornemen dan ook op in je bevallingsplan.
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
Bevalling complicaties
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024