En dan is je surprise af en moet er nog een gedicht bij, of misschien heb je wel afgesproken om alleen sinterklaas gedichten te doen? Een gedicht schrijven an sich is voor de meeste mensen al een probleem, laat staan een Sinterklaasgedicht voor verschillende personen.
Want hoe pak je dat nou eigenlijk het beste aan? Je wilt tenslotte niet aankomen met “Sint zat te denken, wat hij ….. zou schenken”.
Een origineel en persoonlijk gedicht kan een boel los maken bij een ander, zelfs als het een Sinterklaasgedicht betreft. En heel eerlijk; die rijmpiet die moet al zo ontzettend veel schrijven, dat je hem best een handje kan helpen dit jaar, toch? Ik heb altijd een soort van ‘stappenplan’ wat ik gebruik als ik het weer tijd is om te dichten. Voor mij werkt het, ik hoop voor jou/jullie ook! Succes in ieder geval!
Voor wie schrijf je het gedicht?
Bedenk van tevoren goed voor wat voor persoon je precies een gedicht schrijft. Is het je oma, dan kom je waarschijnlijk minder goed weg met een schuine grap, dan bij bijvoorbeeld je broer.
En als het een kind betreft, dan zul je toch ook goed op moeten letten wat er in het gedicht staat. Maak het in ieder geval persoonlijk, zodat de lezer/lezers zich extra speciaal zal voelen.
Trefwoorden/eigenschappen noteren
Pak een wit papier en schrijf de naam van de persoon in het midden (in een cirkel). Schrijf vervolgens alle trefwoorden/eigenschappen die in je opkomen eromheen. Pik er uiteindelijk 3 á 4 uit waarmee je verder aan de slag gaat.
Wellicht hebben jullie samen wel eens iets heel moois of grappigs meegemaakt. Daar kun je verder op voortborduren. Benoem de positieve eigenschappen van de persoon in kwestie en complimenteer hem/haar met een behaald doel. Een kritische noot in een sinterklaasgedicht mag altijd, maar houd het wel gezellig en eindig positief.
Zoek de rijmwoorden erbij
Tenzij je echt heel erg goed kunt rijmen, is het verstandig om alle rijmwoorden op te zoeken. Want geloof mij, het is soms een serieus probleem om een woord te vinden wat rijmt op wat jij geschreven hebt.
Een heel handig rijmwoordenboek vind je hier. Het is al lastig genoeg om een gedicht op papier te krijgen, dus maak er zeker gebruik van!
Wil je heel erg modern gaan, zoek dan originele rijmwoorden uit in plaats van het geijkte waar de meeste dichters in de dop voor zouden gaan.
Begin met de coupletten
Voordat je aan het meesterwerk begint, kun je het beste eerst wat kleine gedichtjes schrijven, die je uiteindelijk kunt samenvoegen (soort van coupletten dus).
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te gaan voor één gedichtje, wat je uiteindelijk verder gaat uitwerken. Kijk vooral goed naar wat voor jou haalbaar is en maak het jezelf zeker niet te moeilijk, want dan komt er niet uit wat je eruit wilt hebben.
Niet het hele gedicht hoeft in rijm
Klinkt eigenlijk best gek he? Maar wat je altijd moet onthouden is, dat het soms niet perfect hoeft te rijmen. Het gaat namelijk om de inhoud van het gedicht. De persoon die het zal lezen hecht daar meer waarde aan, dan aan een perfect gerijmd verhaal.
Gun de lezer ook wat rijmloze zinnen, zodat hij/zij eventjes op adem kan komen tijdens het voorlezen (want dat hoort er natuurlijk gewoon bij).
Kom je er niet helemaal uit, dan kan je ook een ander rijmschema gebruiken. Bijvoorbeeld een abab-schema of abba waarbij de a-zinnen en b-zinnen met elkaar rijmen ipv aabb.
Beter goed gejat…
Kom je er helemaal niet uit; doe dan inspiratie op bij bijvoorbeeld kkant-en-klare Sinterklaasgedichten. Misschien kan je wel een paar zinnen of zelfs een stukje overnemen, zonder dat je meteen het hele gedicht hoeft te kopiëren.
Zorg wel dat je er dan een goed lopend verhaal van maakt en alles bij elkaar aansluit. Voorbeelden van kant-en-klare gedichten vind je hier.
Eéntje tegelijk
Begin nooit aan verschillende gedichten op hetzelfde moment. Zorg dat je er eerst eentje af hebt voordat je aan een nieuwe begint.
Zo voorkom je tenslotte dan e.e.a. door elkaar heen gaat lopen. Je moeder stond vorige week niet op een hoverboard, maar je zwager wel….staat een beetje vreemd als dit in haar gedicht staat toch?
Doe het eens met pen en papier
Tegenwoordig grijpen we allemaal snel naar de laptop als we een gedicht moeten “neerpennen”. Heb je wel eens overwogen om het gewoon op de ouderwetse manier te doen? Pak een mooi vel papier en een pen en maak het op deze manier nog een stuk persoonlijker.
Misschien is het zelfs wel een idee om je oude vulpen weer eens uit de la te trekken. Schrijf je wel een beetje netjes? Dat doet Sint ook…evenals de Rijmpiet.
Begin op tijd
Begin op tijd met het schrijven van je Sinterklaasgedichten. 4 december om 23.00 uur is niet zo heel erg handig. Afraffelen is niet de manier en zou ook teleurstellend zijn voor degene voor wie het gedicht is.
Zorg dat je, zodra de cadeautjes binnen zijn, aan je brainstormsessie begint. Ook leuk; verwerk het cadeau in het gedicht…maar zet er bijvoorbeeld niet letterlijk in wat er in zit.
Vind jij het leuk om gedichten te schrijven of stel je het liever zo lang mogelijk uit?
Sinterklaas
- Waarom Sinterklaas vieren?
- Waar woont Sinterklaas?
- Hoe oud is Sinterklaas?
- Het paard van Sinterklaas
- Sinterklaas België
- Sinterklaas aftelkalender
- Aftelkalender maken kind
- Sinterklaasjournaal 2023
- Sinterklaasintocht tips
- Sinterklaasintocht 2023
- Sinterklaas vieren ideeën
- Sinterklaas met pubers
- Zo overleef je Sinterklaas?
- Zwanger met Sinterklaas & Kerst
- Sinterklaasliedjes zingen
- Geheim van Sinterklaas vertellen
- Geheim van Sinterklaas contract
- Sinterklaas decoratie & versiering
Sinterklaas schoen zetten
Sinterklaas cadeau & surprise
- Hoeveel cadeaus Sinterklaas?
- 4 cadeautjes regel
- Wel of geen Sinterklaas cadeautjes
- Verlanglijstje maken
- Bol.com speelgoedboek Sinterklaas
- Goedkope Sinterklaas cadeau ideeën
- Goedkope Sinterklaas cadeautjes
- Duurzame Sinterklaas cadeautjes
- Herinnering cadeau geven
- Surprise maken
- Kant en klare surprises
- Surprise cadeau ideeën
- Sinterklaas gedicht voorbeelden
- Sinterklaas gedicht maken
- Sint Swap
- Cadeau inpakken
- Cadeautjes verstoppen
Sinterklaas activiteiten
- Sinterklaas spelletjes thuis & klas
- Pietengym spelletjes
- Pepernoten spelletjes
- Sinterklaas speelgoed
- Huispiet komt logeren
- Pepernotenpong
- Sinterklaas Bingo
- Sinterklaas verkleedkleding
- Sinterklaas knutselen
- Open haard knutselen
- Pieten muts & mijter knutselen
- Stoomboot knutselen
- Sinterklaas kleurplaten
- Sinterklaas krijtstift raamtekening
- Sinterklaas uitjes
- Sinterklaas voorstellingen
- Zapp Sinterklaasfeest
- Pietentraining Maritiem Museum
- Sinterklaasweekend arrangement
- Weekend van Sinterklaas Landal
- Weekend van Sinterklaas Center Parcs
Sinterklaas zoetigheid
- Sinterklaas hapjes; 25 gezonde en hartige snacks - 1 October 2023
- Surprise maken; 75x makkelijke & grappige Sinterklaas ideeën - 1 October 2023
- Sinterklaas gedicht maken met rijmmachine - 1 October 2023