Skip to Content

Uitje met peuter; 100+ leuke dingen en activiteiten om te doen met kind

Uitje met peuter; 100+ leuke dingen en activiteiten om te doen met kind

Een uitje met peuter is leuk, maar soms vind je het dan wel fijn dat je kindje ook veilig kan spelen en niet onder de voet gelopen kan worden door die ‘grote lummels’ of je gaat naar iets leuks, denk je, maar voor je kleintje is het nog veel te ingewikkeld.

Voor je kind hoef je ook echt nog niet stad of land af te reizen om iets leuks te gaan doen, in de eigen omgeving zijn er vast meer dan genoeg leuke uitstapjes te maken! Een tip als je op stap gaat met jonge kinderen; overdag zitten veel kinderen op school.

Dus als je doordeweeks in de ochtend op stap gaat is het vaak een stuk rustiger en daardoor beter te behappen voor je peuter. Tegen de middag kan je dan voordat het echt druk wordt weer naar huis. In dit overzicht vind je een overzicht van gratis uitjes, maar ook tegen betaling. Voor jonge kinderen onder de 2/3 jaar hoef je vaak niet te betalen en zijn daarom extra voordelig.

Fietstochtje

Lekker simpel en toch (juist) zo leuk: een tochtje achterop de fiets of in de fietskar, of misschien al zelf op een loopfiets. Op naar een leuke plek om te spelen of gewoon om even een ijsje te eten. Even stoppen naast een bouwplaats en je vergapen aan de grote kranen of langs de rivier met zijn idioot grote vrachtschepen. Jij weet het beste waar het hart van je kindje sneller van gaat kloppen!

Speeltuinentocht

Geen kroegentocht maar een kindvriendelijker variant. Lopend of met de fiets op pad gaan door je eigen wijk van de ene speeltuin naar de andere. Wie weet kom je zo nog wel nieuwe speeltuinen tegen die je helemaal nog niet kende? Tijdens een tocht hoeft het ook niet heel groot te zijn; een glijbaan en een wipkip en ze vermaken zich weer even. Kan je daarna weer door naar de volgende. Waarschijnlijk sta jij sneller te wachten en willen zij nog wel even spelen.

Picknicken

Mijn kinderen vonden dit geweldig; broodjes smeren, wat te drinken mee, wat lekkers zoals tomaatjes, komkommers en een koekje en gaan. Een grasveldje of ander mooi plekje opzoeken en smullen maar! Eventueel kan je nog wat speelgoed meenemen zoals een vlieger of een bal, maar die van mij vermaken zich prima met beestjes zoeken, heen en weer rennen etc.

Naar de bibliotheek

Op dagen dat het regent is het fijn om een uitstapje te maken dat overdekt is. De bibliotheek kan hier een uitweg voor zijn. Omdat veel bibliotheken draaien op subsidie wordt hun functie steeds breder en zullen ze ook steeds meer werk maken van de kinderafdeling. Naast heel veel boekjes worden het kleine speelpaleizen.

Heerlijk om een paar uur door te brengen, zonder dat je ervoor moet betalen. Als je lid bent kan je de boeken natuurlijk ook nog meenemen naar huis. Ook worden er vaak speciale activiteiten georganiseerd zoals voorleessessies of korte workshops.

De kinderboerderij of geitenboerderij

Nog zo’n ‘gouwe ouwe’: de kinderboerderij. Lekker knuffelen en aaien met de diertjes, zitten op een afgedankte tractor en misschien wel mee mogen helpen met het voeren van de konijntjes. Veel kinderboerderijen hebben tegenwoordig ook een speeltuin of een terrasje waar je als moeder kan gaan zitten. Veel kleintjes vinden het leuk en het is vaak nog gratis ook! Sommige kinderboerderijen zijn  tegen een kleine vergoeding te bezoeken.

Een voorbeeld van zo’n leuke kinderboerderij met (binnen)speeltuin erbij is het Hof van Eckbergen in Eibergen of de Avonturenboerderij Molenwaard waar je echter wel voor moet betalen. Niet alleen een boerderij, maar ook een blotevoetenpad en avonturenpad vind je bij Erve Brooks in Gelselaar.

De grootste kinderboerderij van Nederland vind je in Epe; de Koperen Ezel. Beroemde geitenboerderijen zijn Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos en boerderij Geertjes Hoeve in Haarzuilens, hou er dan wel rekening mee dat het hier ook wat drukker kan zijn omdat mensen ook van een langere afstand komen. Voor peuters is de lokale kinderboerderij in de eigen stad ook al ontzettend leuk om te bezoeken.

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Speel uitje met peuter

Echt een aanrader met kinderen van alle leeftijden, dus ook de jongste zijn speelbossen. Dit zijn plekken in de natuur waar een aantal speelelementen zijn samengebracht. De meeste zijn gratis te bezoeken en prima te bereiken. De ene keer loop je een soort wandeling door het bos van speelplek naar speelplek en de andere keer is het gecentreerd op een plek.

Vaak zijn de speelelementen gemaakt van natuurlijke materialen; of verwerkt in het landschap zoals een boomhut, een tunnel, een aantal touwbruggen of stapstenen en andere keer is er met hout ook echt een speeltuin opgezet en zijn er een paar glijbanen. Tegenwoordig heb je ook een aantal belevenisboerderijen waar je kind ook dieren kan voeren.

Tip: Neem wel schone kleding mee, want grote kans als je kind aan het spelen is hij of zij niet schoon blijft. Want alleen al het spelen met zand en/of water is al een succes! Aanraders zijn onder andere;

Lees ook: Speelbossen en natuurspeeltuinen Nederland

Blote voetenpad

Blote voetenpaden vind je inmiddels op meerdere plekken in Nederland en België. En wat is er nu leuker dan eindelijk eens wel op je blote voeten buiten te mogen lopen! Lekker door de modder, en het leuke is: ook papa’s voeten zien er niet meer uit. Voor sommige blotevoetenpaden zoals in Opende hoef je niet te betalen, andere wel. Bij aankomst doe je je schoenen uit en kan je die veilig opbergen om daarna te gaan wandelen. Lees bijvoorbeeld ons avontuur op het blotevoetenpad in het Drents-Friese Wold.

Lees ook: Overzicht van blote voetenpaden Nederland per provincie

Kabouterpaden

Toch liever met schoenen aan wandelen? Loop dan eens een kabouterpad. Dit zijn kleine wandelingen van nog geen kilometer waarbij de kinderen met een puntmuts de natuur dus ingaan. Op verschillende plekken zijn deze paden te lopen, meestal vanuit een bezoekerscentrum. Je kindje krijgt (tegen betaling) een rugzak met opdrachtjes mee en je hoort bijvoorbeeld een kabouterverhaal. De routes zijn uitgezet met palen in het bos, dus ook zonder routekaart te lopen. Je kan dan ook heel goed zelf een opdracht verzinnen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kabouterpaden in Nederland

Wandelingen

Naast de kabouterpaden zijn er ook diverse wandelingen die zeer geschikt zijn met jonge kinderen. Op de website van Staatsbosbeheer vind je bijvoorbeeld een overzicht waarbij je de maximale lengte kan selecteren. Een wandeling van 2/3 kilometer is echt lang genoeg.

Hier zijn ook de familiepaden op te vinden met een verharde ondergrond die ook geschikt is voor rolstoelen, en natuurlijk voor kinderwagens als je kind afwisselend zelf wil lopen of wil zitten. Of wat dacht je van een natuurpad, een beleefpad, een laarzenpad, een klompenpad. Dit zijn vaak speciale wandelingen in een bepaald thema waarbij je je zeker niet zal vervelen.

Lees ook: Wandelen met kinderen; leuke wandelroutes

Het strand

Heerlijk spelen in de grootste zandbak van het land… Een emmertje en schepje mee om te spelen. Af en toe een beetje water halen, aan de hand van mama en daarna weer lekker verder bouwen aan je kunstwerk. Of op zoek gaan naar schelpjes. Niet alleen op zonnige dagen, maar het hele jaar door is dit een aanrader met kinderen.

In de zomer heerlijk in zwemkleding, en in de winter lekker warm aangekleed even uitwaaien. Naast het strand zijn ook de duinen vaak heel geschikt om door te wandelen. Niet alleen aan zee, maar ook rondom meertjes zijn er vaak stranden te vinden waar je heerlijk een plekje kan zoeken. Eten en drinken mee en de dag vliegt voorbij.

Woon je niet bij de zee, maar wil je toch met zand spelen? Er zijn ook heel veel andere natuurlijk ‘zandbakken’ in Nederland die gevormd zijn door zandverstuivingen of andere aangelegde redenen.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland
Lees ook: De leukste zandverstuivingen en duinen in Nederland

Overdekte binnenspeeltuin met peuterhoek

In heel het land zijn ze te vinden. Overdekte binnenspeeltuinen. Heeft het speelparadijs een eigen peuterhoek? Dan is het ook voor de kleinsten een leuk uitje. Het grote voordeel is dat oudere broertjes en zusjes het hier ook heerlijk vinden. Is het slecht weer? Dan is dit uiteraard helemaal een uitkomst. Helaas denk je daar dan weer niet als enige bij na, dus druk zal het dan wel zijn…

Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland;
Lees ook: Krijspaleis goed voor de ontwikkeling van je kind

Playhood

Playhood is anders dan alle andere binnenspeelconcepten. Bij deze eerste rollenspellocatie van Nederland draait alles om edutainment, een combinatie van educatie en entertainment. Tijdens de speelsessies worden kinderen op een speelse wijze gestimuleerd in hun ontwikkeling.

Stel je een plein voor met allemaal winkeltjes op miniformaat, waar kinderen het dagelijkse leven kunnen naspelen. Bij het ontwerp van elk winkeltje op het buurtplein zijn educatieve elementen geïntegreerd, waardoor kinderen spelenderwijs leren. Of het nu gaat om sociale vaardigheden of de ontwikkeling van hun creativiteit.

Lees ook: Playhood Amsterdam rollenspel

Lekker dagje zwemmen met papa en mama

Samen zwemmen is altijd leuk. Maar let eens op wat de zwembaden aanbieden. Voor peuters blijft het vaak beperkt tot een eigen badje met een clowntje die water spuwt. Vinden ze prachtig hoor, maar wil je eens iets specialers, kijk dan eens naar grotere zwembaden. Bij sommige zwemparadijzen is er juist ook aan de kleintjes gedacht.

Zo zijn er bijvoorbeeld zwembaden met diverse peuterbaden mét tussen het water kunnen spelen in een zandbak! Speciale peuterglijbanen die groter zijn dan de plastic glijbaantjes. Een piratenschip om op te spelen of lekker in een bandje dobberen op de stroomversnelling (met papa of mama, uiteraard).

Lees ook: Baby-, en peuterzwemmen; vanaf wanneer en praktische tips
Lees ook: De leukste subtropische zwembaden & zwemparadijzen van Nederland
Lees ook: Openluchtzwembaden en buitenbaden Nederland

Kindermuseum bezoeken

Nederland heeft heel veel museum, en tegenwoordig is dat echt niet allemaal meer saai met de handjes op de rug langs een tentoonstelling lopen. Veel musea hebben speciale interactieve tentoonstellingen, programma’s of activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Waardoor een bezoek aan een museum nog veel leuker wordt. Aanraders voor musea om met hele jonge kinderen te bezoeken zijn onder andere;

Maar zelfs het Rijksmuseum is echt heel leuk om met kinderen te bezoeken! Als je met een kind gaat, zal je het opeens vanuit een heel ander standpunt kijken. Kinderen hebben tenslotte de neiging om meer te zien dan wat wij zelf kunnen zien. Ook hierbij ligt het echt aan je verwachtingen vooraf, verwacht je niet teveel zal het alleen maar meevallen. En kijk ook goed naar je kind wat hij of zij leuk vind of interessant vindt.

Lees ook: Leukste museum met kinderen in Nederland

Dino uitjes

Dino’s zijn het helemaal, vaak al voor de kleinsten. En dat weten aanbieders ook. Dinoparken schieten dan ook de grond uit als paddenstoelen. Of als onderdeel van een dierentuin, dat kan ook nog. Zo heeft dierenpark Amersfoort een leuk dinobos. Of ga naar Zwolle, naar het Dinoland of Dino Experience Park bij Gouda.

Lees ook: De leukste dino-uitjes en museum in Nederland

Naar de dierentuin

De meeste kinderen zijn verzot op dieren, dus een bezoek aan de dierentuin is hartstikke leuk. Voor grote dierentuinen is het handig om een buggy mee te nemen aangezien het soms nog wel flinke afstanden zijn. Tussendoor kom je vaak langs speeltuintjes zodat je kind ook zelf even de aap kan uithangen. Dit zijn vaak uitjes waar je een hele dag zoet bent.

Ook kleinschaliger dierentuinen met een bepaald thema zoals Sea Life of een overdekt aquaria met vissen of een vlindertuin zijn met peuters heel leuk om te bezoeken. Een twijfelgeval is Apenheul, het leuke is natuurlijk dat de aapjes gewoon bij je kunnen komen! Houdt er echter rekening mee dat sommige kinderen dit ook heel spannend kunnen vinden.

Lees ook: De leukste dierentuinen van Nederland
Lees ook: Overzicht kleine goedkope dierentuinen Nederland

Grote speeltuin

Naast de kleine speeltuinen in je eigen wijk en omgeving zijn er ook een aantal grotere speeltuinen in Nederland. Hier staat actief spelen centraal. Kinderen kunnen volop hun energie kwijt en naar hartelust glijden, schommelen, klimmen en klauteren. Veel speeltuinen hebben speciaal een ruimte voor de jongere kinderen waar ze veilig kunnen spelen zonder bang te hoeven zijn onder gelopen te worden door oudere kinderen. Ideaal als er ook oudere broers of zussen zijn, die zullen zich hier ook prima vermaken.

Een aantal speeltuinen hebben ook een aparte waterspeeltuin of toestellen om op zomerse dagen mee te spelen. Wist je trouwens dat de grootste speeltuin van Europa in ons landje ligt.. Met waterplezier, binnenvertier, maar vooral een ouderwetse supergrote speeltuin.  Linnaeushof ligt in Heemstede, bij Bennebroek (onder in Noord-Holland).

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste buitenspeeltuinen van Nederland

Kleinschalige kinder pretparken

Natuurlijk kan je je kind meenemen naar de Efteling of naar Disneyland, natuurlijk zullen ze dat leuk vinden maar bedenk eens goed voor wie je dat echt doet. Niet alle attractieparken zijn geschikt om te bezoeken met kinderen, vaak zijn deze groot en overweldigend en moeten ze de halve dag in de wandelwagen zitten. Er zijn ook parken waar ook echt aan de kleintjes wordt gedacht. Met een eigen speelplek, aangepaste attracties of bijvoorbeeld een sprookjesbos.

Het is handig om vooraf even goed op te zoeken wat de ervaringen zijn van anderen. Verwacht ook geen mega pretpark vol met attracties, maar vooral veel speelattributen buiten (en vaak ook met een binnenspeeltuin) en een aantal attracties. Kinderen zullen zich daar prima vermaken, en tegen de tijd dat ze een middagdutje moeten doen kan je ook rustig weer weg. Aanraders zijn onder andere;

Lees ook: De leukste kinderpretparken (ook voor peuters en kleuters)

Sprookjes en kabouterbossen

Op diverse plekken zijn er kabouterbossen. Bijvoorbeeld in Dronten, waar de kinderen lekker kunnen spelen. En je kan er nog pannenkoeken eten ook. Maar je kan ook terecht in Drenthe, in het Rijk van de Kabouters of Kabouterland Exloo en het Sprookjesbos Valkenburg. Ook hier kunnen de kleintjes genieten van de kabouters, er heerlijk spelen en natuurlijk een eigen kaboutertje kopen?

Peutertheater

Houd het programmaboekje van het theater eens in de gaten! Veel theaters hebben af en toe een voorstelling speciaal voor peuters. Een hele belevenis en echt eens iets heel anders dan de poppenkastvoorstelling van mama… Denk bijvoorbeeld eens aan de Dikkie Dik Dagen of het Prentenboekjesfestival.

Lees ook: De leukste kindermusicals & theatervoorstellingen ook voor peuters en kleuters

Peuterbioscoop

Bij de peuterbioscoop worden er vaak kortere filmpjes gedraaid van televisiekarakters die ze ook kennen van bijvoorbeeld Nick Jr. Het licht wordt gedimd in plaats van helemaal donker en het geluid staat iets zachter om de oren niet te beschadigen. Afhankelijk van de bioscoop krijg je ook popcorn / wat te drinken en na afloop een heus bioscoopdiploma. Sommige maken er een heel festijn van met vooraf wat activiteiten zoals kleurplaten en schminken.

Knutselen ‘op locatie’

Buurtcentra, tuincentra of misschien wel de peuterspeelzaal: hier en daar worden soms knutselmiddagen georganiseerd voor de jongste mensjes. Leuk, gezellig en er even lekker uit!

Lees ook: Knutselen met peuters

Winkelen

Winkelen met kinderen? Ja! Er komen steeds meer winkels met aandacht voor de jonge bezoekers die een winkel combineren met een horeca gedeelte en een speelplek hebben voor de kinderen. Er zijn ook steden zoals Almere waar je in het midden van de stad een glijbaan vindt! Ook organiseren heel veel winkelcentra speciale activiteiten voor kinderen, zo hebben wij al eens een voorstelling gezien van Het Zandkasteel en Ernst & Bobbie.

Met de trein mee

Ga je altijd met de auto overal heen? Dan zal je kleintje het machtig vinden om eens een keer met de trein mee te gaan. Maak er een leuk uitstapje van. Met de trein naar opa en oma is een heel ander verhaal dan gewoon met de auto gaan… Of je pakt de trein als je naar de dierentuin gaat!

Vliegtuigen kijken Schiphol of ander vliegveld

Gewoon naar Schiphol en je dan vergapen op het panoramaterras aan alle vliegtuigen die daar staan, landen en opstijgen. Maar daarnaast ook aan al die andere dingen die er onder je gebeuren. Auto’s met karren vol koffers scheuren er rond, vrachtwagens komen het vliegtuig voorzien van brandstof enz. Vet cool, man!

Lees ook: Schiphol met kinderen; dagje vliegtuigen kijken

Lokale evenementen en open dagen

Welk kind is er niet geboeid door auto’s met zwaailichten? Dus neem de kans waar en bezoek de open dagen. Je kindje mag zelf met de brandslang spuiten of plaats nemen in de politieauto en de sirene misschien wel laten loeien… In de polder zijn er de jaarlijkse open dagen van boerderijen of tuinderijen. KOM in de KAS is er zo één. Leuk om er eens nader kennis mee te maken.

Lees ook: Overzicht van festivals, evenementen & gratis activiteiten

Terrasje pakken of uit eten met kinderen

Huh, uit eten met peuters? Jazeker! Er zijn steeds meer pannenkoekenrestaurants en restaurants waar ze spelen combineren met lekker eten. Jij kan rustig aan tafel zitten terwijl de kinderen zich prima vermaken in de speelhoek of speeltuin. Vanaf het terras kan je vaak prima overzicht houden. Of je gaat omstebeurt even mee.

Aanraders zijn onder andere Hans & Grietje in Zeewolde met niet alleen een pannenkoekenrestaurant maar zelfs een compleet speelpark. Of het ABC Restaurant Sevenum met een soort overdekte foodcourt waar je allemaal verschillende gerechten kan proberen. Houden je kinderen van pizza dan is Happy Italy en dan zeker de locatie in Hendrik-Ido-Ambacht een aanrader, leuk en ook nog eens heel betaalbaar! En anders een terrasje pakken en ergens een ijsje halen is vaak ook al een heel avontuur voor je peuter!

Lees ook: Kindvriendelijke restaurants met speeltuin of speelhoek

Nachtje weg

En tot slot kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een nachtje weg te gaan. In Nederland zijn er hele unieke locaties te vinden die echt een aanrader zijn met kinderen zoals de brandweerwagens compleet met outfit bij Land van Jan Klaassen in Braamt of in een wigwam bij Vakantiepark Slagharen (hier). De Sprookjescamping Vechtstreek zal ook hoge ogen scoren bij je kind.

Steeds meer campings hebben vaak buiten het hoofdseizoen speciale dreumes en peuterweken voor kinderen met jonge gezinnen met een animatie programma dat is afgestemd op deze leeftijd. Ook veel vakantieparken zoals Landal spelen ook slim in op deze doelgroep door te zorgen voor standaard faciliteiten zoals babybedjes en kinderstoelen zodat ze ook gewoon aan tafel kunnen zitten of zelfs speciale baby en kinderbungalows.

Lees ook: Kindvriendelijke vakantieparken Nederland
Lees ook: Kindercampings Nederland met zwembad of andere animatie
Lees ook: Glamping met kinderen
Lees ook: Boomhut overnachting Nederland
Lees ook: Nachtje weg met kind; hotel overnachting met kinderen in Nederland met familiekamer.
Lees ook: Vakantie met peuter Nederland; leukste vakantieparken, campings en hotels

Wat is jouw favoriete uitje met je peuter?

Wil Cats
Volg me via: