Skip to Content

Kasteel bezoeken met kinderen; top 10 leukste kastelen Nederland

Kasteel bezoeken met kinderen; top 10 leukste kastelen Nederland

Ben je ook zo’n fan van kastelen? Dan is een bezoek aan een kasteel vast iets wat je graag doet. Voor kinderen doen kastelen vaak denken aan de tijd van de ridders en prinsessen. Maar welk kasteel is ook leuk voor kinderen? Waar mogen ze echt genieten van de middeleeuwse sferen, misschien zelfs als ridder of prinses? Vaak is het ook mogelijk om een kinderfeestje te vieren in een kasteel, zoals dit prinsessenkinderfeestje. We zetten er hier een aantal op een rij.

Kasteel De Haar in Haarzuilens (Utrecht)

We beginnen met mijn eigen grote favoriet: kasteel De Haar. Eigenlijk is De Haar een apart gevalletje. Van het originele kasteel is niets meer te bekennen, want het huidige kasteel dateert uit het einde van de 19e eeuw. Het oorspronkelijke kasteel was namelijk door oorlogen en stormen behoorlijk verwoest. Maar het resultaat is een imposant gebouw, wat in volle glorie staat te schitteren. In combinatie met het prachtige omliggende park is het niets anders dan een prachtig plaatje.

Kasteel De Haar is op meerdere manieren te bezoeken. Is de sfeer rondom al goed genoeg voor je, dan kan je kiezen voor enkel parkbezoek. Maar gaat het toch kriebelen? Natuurlijk ga je dan een rondleiding doen. Het leuke bij De Haar is dat er echt aan de kinderen wordt gedacht. Zo zijn er speurtochten, kan je ook een speurtocht door het park houden en bijvoorbeeld je kinderfeestje daar geven. De speurtochten kan je houden tijdens de speciale kinderrondleidingen, bijvoorbeeld gegeven door ‘de baron en barones’. Hoe echt wil je het hebben? Voor de jongere kinderen is er een speurtocht naar dieren, waarbij ze zelfstandig door het kasteel mogen speuren (met de ouders, uiteraard).

Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve

Slot Loevestein in Poederoijen (Gelderland)

Slot Loevestein heeft een hele geschiedenis achter de rug. Maar liefst 650 jaar bewogen tijden zijn aan het kasteel voorbij gegaan. Onderdeel van de Hollandse Waterlinie, in gebruik al staatsgevangenis, maar ook het gewone middeleeuwse leven: Loevestein heeft het allemaal meegemaakt. Om nog even de naam te noemen van de man, waar we allemaal tijdens geschiedenisles van gehoord hebben: Hugo De Groot! Hugo en zijn ontsnapping in een boekenkist: ook dat was Loevestein.

En jij kan hier zomaar rondneuzen! Je kunt zelfstandig het kasteel en de vesting verkennen. Hiervoor leen je een persoonlijke sleutel: wauw! Maar als je graag wilt horen vertellen over alles wat er hier te zien is, dan kies je gewoon voor een privérondleiding. In vakanties worden ook leuke extra’s georganiseerd, zoals een riddertoernooi of een workshop voor kinderen. Hel leuk is ook aan de zijkant de polder die je zelf onder water kan zetten om te ervaren hoe dat vroeger ging.

Lees ook: Slot Loevestein met kinderen

Muiderslot in Muiden (Noord-Holland)

Muiderslot: Misschien wel het bekendste kasteel van ons landje en tegenwoordig ook bekend als Amsterdam Castle. Een kasteel, zoals je het voorstelt hoe het ooit moet zijn geweest. Het is een verbazingwekkend compleet geheel, met een prachtige binnenplaats, een museumshop en –café. En met heel veel keus voor kinderen om te gaan doen!

Neem bijvoorbeeld de spannende Torenroute waarbij je het kasteel moet verdedigen. Of verkleed als ridder of jonkvrouw de ridderroute lopen. En heb je de opdrachten netjes uitgevoerd? Dan word je ook nog eens tot ridder geslagen en krijg je de Muiderslot riddermedaille. Er zijn familierondleidingen en je kunt ook op bezoek bij de valkenier. Of je kind viert hier zijn verjaardag met zijn vriendjes! Ook hier zijn er in vakanties extra activiteiten.

Lees ook: Muiderslot in Muiden met kinderen

Kasteel Arcen in Arcen (Limburg)

Als je aan Arcen denkt, denk je waarschijnlijk vooral aan de kasteeltuinen. Maar het kasteel zelf is wel degelijk ook te bezoeken. Soms kan deze verhuurd zijn… Het kasteel is relatief jong. Het stamt namelijk uit de 17e eeuw, dus echt middeleeuws is het niet. Denk je aan saai voor kinderen, als je iets over tuinen hoort? Niet doen, want ook in deze tuinen worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals zeer indrukwekkende roofvogelshows. Gewoon even de website checken!

Lees ook: Kasteeltuinen Arcen

Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg (Gelderland)

Huis Bergh is één van de grootste waterburchten van Nederland en je kunt er nu zomaar overnachten. Kinderen kunnen hun partijtje vieren op dit romantische kasteel. Een absolute aanrader is de speciale kinderrondleiding, waar je als ridder of hofdame aan mee kan doen.

Ook de papa’s en mama’s of opa’s en oma’s moeten zich hierbij verkleden! De rondleiding wordt zeer interactief verteld zodat je het gevoel hebt alsof je zelf meespeelt in die tijd. Ook worden er weleens andere kinderactiviteiten georganiseerd. Zo konden ze in de zomervakantie leren hoe je een kasteel verdedigt of juist aanvalt.

Lees ook: Kinderrondleidingen Huis Bergh

Kasteel Doornenburg in Doornenburg (Gelderland)

Het kasteel zelf is alleen te bezichtigen met een rondleiding, maar je kunt de voorburcht wel vrij betreden en hier wat drinken, bijvoorbeeld. Het kasteel zegt een echt familiekasteel te zijn. Zo is er bijvoorbeeld een sprookjesfestival tijdens de vakantie. Er zijn geen speciale kinderrondleidingen, maar volgens het kasteel zelf zijn de rondleidingen zeker geschikt voor kinderen! Ook is er een speeltuin in de directe omgeving.

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten (Zuid-Holland)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen (of in dit geval met de poort in het kasteel…): dit kasteel wordt nog altijd bewoond! Maar niet getreurd, want sinds 1963 zijn bezoekers welkom, dus dat scheelt weer. De stichting, die sindsdien bestaat, organiseert leuke activiteiten, ook voor kinderen. Lekker griezelen met Halloween, bijvoorbeeld.

Wil je gewoon het kasteel bezoeken? Kies dan voor de familierondleidingen, die gegeven worden op iedere woensdag- en zondagmiddag tijdens het museumseizoen. Het kasteel biedt ook andere rondleidingen aan voor kinderen, maar deze zijn op aanvraag. Vanaf hier lopen er ook veel wandelingen richting de Horsten in Wassenaar.

Lees ook: Kasteel Duivenvoorde met kinderen

Ruïne van Valkenburg (Limburg)

Niet alleen kastelen, maar ook de overblijfselen spreken vaak tot de verbeelding. Niet alleen die van jou, maar zeker ook voor de kinderen. Jezelf een ridder voelen tussen de overblijfselen… spannend! Ruïne Valkenburg in Limburg is zeker een bezoekje waard. Deze is niet alleen prachtig om te bezoeken, maar ook super om te combineren met een bezoekje aan de grotten in Valkenburg. Van deze grotten zijn er meerdere te vinden. Bij de ruïne vind je de Fluweelengrot, maar in Valkenburg zijn er ook nog de mergelgrotten van Mergelrijk.

Lees ook: Landal Kasteeldomein de Cauberg Valkenburg

Kasteel Keukenhof in Lisse (Zuid-Holland)

Kasteel Keukenhof is vooral bekend van de toeristen die hier heen komen vanwege de tulpenbollen en andere tulpenvelden. Toch is dit landgoed ook een aanrader om te bezoeken met kinderen. Het kasteel zelf is niet toegankelijk, maar op het landgoed zullen ze de ogen uitkijken. Zo is er bijvoorbeeld ook een kinderboerderij aanwezig en kan je heerlijk plaatsnemen op het terrasje. Er worden ook regelmatig hele grote events georganiseerd op dit terrein zoals Castlefest wat ook echt een aanrader is met kinderen en ze zich naar hartelust kunnen verkleden.

Lees ook: Keukenhof Lisse met kinderen

Doornwerth (Gelderland)

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel en laat zien hoe vroeger op een landgoed werd geleefd. In de ingerichte vertrekken kun je de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Het thema ‘kasteel in bedrijf’ verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht. Speciale exposities worden afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School.

Voor kinderen is er een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel. De kasteelwinkel verkoopt lekkere streekproducten, boeken, kaarten, souvenirs, voor iedereen wat. Bij Kasteelcafé de Zalmen kunt u genieten van een hapje en een drankje. In kasteel Doorwerth is ook Museum Veluwezoom gevestigd.

Overnachten in een kasteel?

Wil je de fantasie helemaal compleet maken, blijf dan een nachtje overnachten in een kasteel! Er zijn kastelen met zeer luxe accomodaties onder andere in Limburg en Brabant waar je kan boeken. Wil je met kinderen overnachten in een kasteel dan zijn Kasteel Heemskerk en Kasteel Domsburg een absolute aanrader. Hier overnacht je bij Stayokay en slaap je in een fijne familiekamer.

Dag van het kasteel

De Dag van het Kasteel wordt ieder jaar georganiseerd op Tweede Pinksterdag en is een ervaring die je bij blijft. Het is een leuke dag voor jong en oud waarbij er allerlei activiteiten worden georganiseerd en waarop je de verhalen over kastelen en buitenplaatsen ontdekt en van alles leert over (het leven in) deze bijzondere woningen.

Dit wordt georganiseerd om te laten zien dat behoud van dit culturele erfgoed van belang is voor iedereen. Door één dag in het jaar kastelen en buitenplaatsen in de spotlight te zetten, geven we meer bekendheid aan deze monumenten. Op deze dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen de verhalen van hun geliefde monument.

Heb jij al eens met je kinderen een kasteel bezocht?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)