Skip to Content

Autospeurtocht met het gezin of kinderen

Autospeurtocht met het gezin of kinderen

Komen de muren op je af nu je al weken thuis zit met de kinderen? Wil je graag iets anders doen dan spelletjes in de kamer of de tuin? Denk dan eens aan een autospeurtocht!

In mijn jeugd werden die dingen regelmatig georganiseerd en een enkele keer zie ik hier van een evenementenbedrijf ook mensen zoeken naar bepaalde aanwijzingen. Maar waarom zou je dit ook niet gewoon zelf in elkaar zetten?

Wat kun je doen met een autospeurtocht?

Normaal gesproken zou ik zeggen rijd via een puzzeltocht naar een leuke plek voor de kinderen of een pannenkoekenboerderij of zoiets. Dat gaat in de Coronatijd natuurlijk wat lastiger.

Hoewel je nog best plekken zult kunnen vinden waar geen mensen zijn en jouw kinderen even heerlijk kunnen uitrazen. Je kunt nu natuurlijk andere dingen eraan vastplakken om het extra leuk te maken.

Maak er een wedstrijdje van door vragen te stellen en te kijken wie de meeste dingen heeft gezien.

Zorg dat er thuis een verrassing klaarstaat, zoals het favoriete eten of iets anders lekkers. En heb vooral lekker veel lol met elkaar! Uiteraard kun je de route zo plannen, dat je langs een park of bos komt.

Is het droog (bij een snertzomer) of is het er uitgestorven (in onze beruchte Coronacrisis) dan kun je er altijd toch nog even stoppen. Zorg dan ook stiekem dat je toch wat eten en drinken bij je hebt en wat speelgoed…

Route bepalen

Vooraf zal één van jullie de route moeten bepalen. Het is handig om eerst te bedenken hoe lang je weg wilt zijn. Let hierbij goed op de voorkeuren van je kind. Jij weet het beste hoe lang je kinderen het volhouden!

Plan deze route thuis vast in met behulp van bijvoorbeeld Google Maps. En dan zul je de route moeten gaan rijden om aanwijzingen te vinden die de kinderen moeten gaan vinden!

Werk vooral met foto’s, maar je kunt uiteraard ook afwisselen met geschreven aanwijzingen.

Op de tablet of papier?

Ben je handig op de tablet, dan kun je misschien een vrolijke versie maken van de speurtocht. De kinderen kunnen handig de antwoorden direct invullen, maar…. Helaas is digitaal leuk zolang het werkt.

Soms is uitprinten op papier net zo makkelijk en papier heeft geduld, krijgt geen storing enz. Zorg in ieder geval dat je goed voorbereid op pad gaat. Dus de tablets vol, als dat het toch wordt. En zorg voor extra pennen als je voor de papieren vorm gaat.

Uiteraard kun je ook kiezen voor de digitale vorm en voor de zekerheid ook de papieren versie achter de hand houden!

Maak duidelijke foto’s

Werk je met foto’s? Zorg voor duidelijke foto’s! Zorg dat ze goed scherp zijn en het duidelijk is waar het hier om gaat. Heel veel voorwerpen op de foto is dus niet handig.

Het beste kun je kiezen voor een foto van echt enkel en alleen het huis waar het om gaat, of boom, of beeld of wat dan ook. Zo is het voor je kind helder waar het op letten moet en zijn misverstanden niet zo snel aan de orde.

Maak een keuze

Wat wil je gaan doen met deze speurtocht? Gaan de kinderen aanwijzingen vinden die vertellen hoe jullie moeten rijden, moeten de kinderen zoveel mogelijk voorwerpen zien en daarmee punten halen, moeten oudere kinderen opdrachtjes doen aan de hand van wat ze zien en kunnen ze daarmee punten halen of mix je deze vormen door elkaar?

Uiteraard hangt hierbij een hoop af van de leeftijd van je kinderen.

De aanwijzingen bepalen de route

Een echte speurtocht wil meestal zeggen dat de aanwijzingen laten zien waar je heen moet. Nu kan dit op meerdere manieren zijn. Neem foto’s van karakteristieke dingen die je tegenkomt en meld wat je daarbij moet doen.

Op de lijst die de kinderen krijgen print je de foto’s en de aanwijzing. Bijvoorbeeld bij een foto van dat mooie witte kerkje zet je de aanwijzing: hierna linksaf.

Je kunt variëren in moeilijkheid door niet altijd op de kruising zelf een foto te maken, maar bijvoorbeeld te zeggen dat je de vierde straat na dat kerkje links af moet.

Zoveel mogelijk objecten vinden

Een soort zoekspelletje maar dan al rijdend in de auto. Opnieuw maak je foto’s en de kinderen moeten deze vinden. Wie de meeste vindt (dat moeten ze melden en jij houdt de stand bij wie bijvoorbeeld het eerste was) is de winnaar.

Kies voor grote objecten die je langere tijd kunt zien, want je rijdt wel in een auto en bent dus zo voorbij het object.

Met opdrachten

Je kunt het moeilijker maken door opdrachten aan de aanwijzingen te koppelen. Stel vragen over de objecten (welke kleur iets was, hoeveel ramen en dat soort zaken) of verbind er zelfs rekensommen en dergelijke aan vast.

Tel de ramen en de deuren en trek dit van elkaar af, bijvoorbeeld. De antwoorden worden ingevuld en er mag dus niet overlegd worden. Thuis kun je zo bekijken wie de meeste antwoorden goed had.

Digitaal

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een digitale versie. Laat de kinderen met Google Maps bijvoorbeeld vertellen waar je heen moet. En meld dan zaken als ‘vertel wat er bij de derde keer links op het verkeersbord staat’.

Komt dus vrij veel opletten bij kijken voor de kinderen zelf, maar zeker voor oudere kinderen is dat juist wel leuk.

Een bestaande speurtocht doen

Vind je dit allemaal wel erg veel werk? Heb je helemaal geen inspiratie of puf in deze hectische tijd om ook nog eens zoiets in elkaar te zetten? Er zijn aanbieders van autospeurtochten waarbij je de tocht gewoon op internet kunt aanschaffen en nog kans maakt op een prijs ook. Misschien zit hier wel iets voor je bij!

Het is dus eenvoudig om de speurtocht te bestellen en je kunt rijden wanneer je maar wilt! Kijk maar eventueel bij meerdere aanbieders, zodat je een route vindt die in de buurt is of de juiste lengte heeft!

Je vind je onder andere hier.

Denk aan de veiligheid

Voor welke vorm je ook kiest, zorg voor de veiligheid. De bestuurder is dus echt met het verkeer bezig en laat het zoekwerk over aan de rest!

Iedereen houdt braaf zijn gordel om en er wordt niet zomaar opeens stil gestaan op de weg. Zorg dat je nooit de veiligheid uit het oog verliest en voorkom dat je een gevaar wordt voor jullie zelf óf een ander!

Wil Cats
Volg me via: