Skip to Content

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten 

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten 

Leuke dingen doen is niet alleen leuk, maar kost ook geld. Tenminste: we hebben vaak het idee dat leuke dingen doen gelijk staat aan betalen voor de dingen die je doet. Of dat je er weer van alles voor moet aanschaffen.

Zeker in een lange vakantie, zoals de zomervakantie, kun je simpelweg niet continue leuke dingen doen die geld kosten. Gelukkig hoeft dat ook niet, want er is héél véél mogelijk om te doen wat geen geld kost! Laat je inspireren door de ideeën hieronder!

Knutselen met afval

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Spaar oude dozen en potjes, wc-rollen en al die heerlijk bruikbare materialen om mee te kunnen knutselen. Het enige wat je misschien even moet kopen is lijm (maar dat heb je vast toch wel in huis) en gekleurd papier kan ook een fijne extra optie zijn. Geen idee wat je moet gaan maken? Gewoon even op Pinterest kijken!

Lees ook: Knutselen met kosteloze materialen

Hutten bouwen

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Hutten bouwen kun je overal doen. In de natuur (als dat mag), maar misschien nog wel veel simpeler: gewoon thuis! Zorg voor dekens en objecten waar ze overheen gehangen kunnen worden. Maak een ‘bouwwerk’ gewoon met de grote tafel en de stoelen en dekens.

Natuurlijk zorg je voor kleine dingetjes die de kinderen in de hut kunnen gebruiken. Ligkussens van de terrasstoelen, bijvoorbeeld. Lekker eten en drinken in de hut, een muziekje erbij. Wat stripboekjes, een zaklantaarn…

Lees ook: Hutten bouwen

Overnachten in de tuin

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Of zet je eigen tent of de speeltent op in je eigen tuin! Gaan jullie altijd naar de camping? Boots het campingleven na! Lol verzekerd en je hebt meteen zelf ook een echt vakantiegevoel! En waarom niet gewoon ook slapen in de tent in de tuin?

Ga je niet op vakantie? Dan ga je toch gewoon lekker in je eigen tuin op vakantie! Ook leuk: verzin een spetterende naam voor jullie eigen camping en maak er een leuk naambord van die je uiteraard ook ergens ophangt!

Lees ook: Kamperen in de achtertuin

Kinderboerderij

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Misschien wel een open deur, maar het blijft gewoon leuk voor de jonge kids: een kinderboerderij bezoeken! Welk kind wil nou niet knuffelen met een konijn of even op een oude tractor zitten? Sommige kinderboerderijen hebben ook een gratis te bezoeken waterspeeltuin.

Lees ook: Kinderboerderijen Nederland

Naar het park

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Neem de bal mee, een picknickmand en een leuk voorleesboek en je komt een heel eind voor een gezellige middag in het park met de kids. Zorg voor genoeg drinken en wat lekkers om te smikkelen. 

Naar het strand

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Nog zo’n leuke plek om gratis heen te kunnen en waar kinderen gek op zijn: het strand! Niet alleen in de zomer, want in de andere maanden kun je ook nog altijd heerlijk spelen in die grote zandbak! Of wat dacht je van vliegeren als het harder waait?

Lees ook: Dagje uit naar het strand

Geocaching

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Speuren met geocaching: je hebt even de app nodig op je telefoon en gaan! Lekker samen op zoek naar de schatten, die over de hele wereld verstopt zijn. 

Lees ook: Geocaching met kinderen

Speurtocht maken/lopen

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Maak zelf een leuke speurtocht door je eigen wijk of daar waar je op vakantie bent en op een later tijdstip ga je hem met je gezin lopen. Of als de kinderen groter zijn, kunnen zij hem zelf gaan lopen. Je kunt dit doen door met foto’s te werken.

Hebben ze de foto gevonden in het echt, dan kunnen ze de opdracht lezen die daarbij staat. Waar ze nu heen moeten lopen bijvoorbeeld of echt een kennisvraag of doe-opdracht.

Je kunt natuurlijk ook traditioneel met lintjes of pijltjes werken. Alleen moet je dan maar hopen dat andere kinderen/mensen dit niet weggehaald hebben!

Lees ook: Speurtocht maken

Zoek een gratis museum

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Ja hoor, ze zijn er nog. Kleine musea en tentoonstellingen willen weleens gratis zijn! Even Google raadplegen welke musea in de buurt van waar jij bent gratis zijn. Denk bijvoorbeeld aan Futureland in de Maasvlakt of het Afsluitdijk Wadden Center.

Een ander idee die het overwegen waard is: schaf een museumkaart aan. Ja, die kost geld, maar vind je het leuk om naar musea te gaan dat is het echt een aanrader. Met een paar keer gaan heb je de kaart er al uit en alle overige keren dat je gaat, ga je dus eigenlijk gratis!

Lees ook: Kindermuseum Nederland

Vliegtuigen of treinen spotten

Miljoenenlijn Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij Simpelveld - Mamaliefde.nl

Is je kind gek op vliegtuigen of treinen? Zoek een mooie plek op waar je ze lekker kunt bekijken. Vlakbij vliegvelden op een parkeerplaats gaan staan en zien hoe ze heel dichtbij landen of opstijgen! Misschien is er wel een echte spottersplek te vinden. Of ga naar een groter treinstation waar veel treinen langskomen.

Natuurlijk kun je ook het station of het vliegveld met een bezoekje vereren, want vaak is daar ook wel van alles te zien. Helaas heb je dan zeker bij Schiphol wel te maken met parkeerkosten… Maar misschien is een ritje op de fiets naar een station ook een optie?

Natuurspeeltuinen

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Lekker spelen in een speeltuin is altijd leuk en gelukkig ook gewoon gratis. Net even anders is een speeltuin in de natuur. Leuk om te combineren met een boswandeling, bijvoorbeeld. .

Maar er zijn op meer plekken leuke speeltuinen in de natuur te vinden. Misschien ook wel gewoon bij jou in de buurt. Soms hebben deze speeltuinen extra’s als een blote voetenpad. Of een waterspeeltuin

Lees ook: Natuurspeeltuinen & speelbossen Nederland

Open dagen

Soms geven brandweer of politie een open dag. Natuurlijk vindt je kind het leuk om daar heen te gaan. Maar er zijn ook andere bedrijven die open dagen houden en die net zo goed leuk kunnen zijn. Of bijvoorbeeld een heropening van een winkelcentrum of iets dergelijks.

Omdat er dan heel vaak ook allemaal leuke extra’s voor kinderen zijn, kan het een perfect uitje zijn. Grote kans dat er springkussens zijn of zoiets als geschminkt kunnen worden. Misschien loopt er wel een goochelaar rond of een clown of zijn er leuke spelletjes om te doen!

Open dagen op boerderijen of bij tuinders hebben ook zo hun eigen charmes die ook kinderen heel interessant vinden. Zeker op boerderijen waar ze dan ook nog mogen spelen.

Eigen blote voetenpad maken

Leuke dingen om te doen die geen geld kosten  - Mamaliefde

Ben je wel eens naar een bloten voetenpad toe geweest? Leuk om te doen, hè. Maar je kunt het ook in je eigen tuin beleven! Heel simpel om te maken en zowel het maken als het er doorheen lopen is leuk om te doen.

Kies diverse soorten materialen uit waar je overheen kunt lopen. Een stuk oud tapijt (wat dus vies mag worden), een bak met zand, een bak met water, modder, rijst, gewoon een stukje gras en een stuk tegels en ga zo maar door.

Lees ook: Blote voetenpad maken

Wil Cats
Volg me via: