Skip to Content

Dierentuin Europa; De leukste, beste en mooiste

Dierentuin Europa; De leukste, beste en mooiste

Dierentuinen. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Ikzelf ook niet hoor, en als ik het geld en de tijd had ging ik er wekelijks eentje bezoeken. De vakantieperiode is bij uitstek geschikt voor het bezoeken van een leuke dierentuin. Ook als je ergens in Europa op vakantie bent kun je dat doen natuurlijk. In dit artikel laat ik je zien wat de leukste dierentuin Europa zijn en natuurlijk waar je ze kunt vinden.

Dierentuin Europa

Leukste dierentuinen in België

Zoo – Antwerpen

ZOO Antwerpen is de oudste dierentuin van België en één van de mooiste 19e-eeuwse dierentuinen ter wereld. Deze vind je in het hartje van Antwerpen vlak naast het Centraal Station. Dit park trekt zo’n één miljoen bezoekers per jaar. Het prachtige decor behoort tot het culturele erfgoed. Honderden exotische dieren verwelkomen je: olifanten, brilberen, (zee)leeuwen, okapi’s, gorilla’s… In totaal zijn er maar liefst 425 diersoorten te vinden.

Meer informatie vind je hier.

Sea Life – Blankenberge

Sea Life Blankenberge in Blankenberge werd geopend in 1995. Het park heeft ruim 2500 dieren en meer dan 50 aquariums. Er is ook een zeehondenopvang aanwezig en een aantal jaar geleden is er een speelpark toegevoegd aan het park. Dit park bestaat uit twee grote torens, een boot en meer dan 100 meter aan loopbruggen.

Meer informatie vind je hier.

Paira Daiza – Brugelette

Dit unieke park stelt je een onverwachte reis voor op ontdekking naar de natuur en wilde dieren. Er wachten je hier niet minder dan 5000 dieren zoals witte tijgers, panters, giraffen, nijlpaarden, zebra’s, olifanten, zeeleeuwen, pinguïns, halfapen, doodshoofdapen, reuzenotters en veelkleurige vogels. Je kan hier zelfs kennismaken met Hao Hao en Xing Hui, de 2 reuzenpanda’s uit China. Er worden roofvogeldemonstraties gegeven en je kan op bezoek bij de pasgeboren baby’s. Naast de dieren is er ook veel aandacht voor tuinen en natuur. Ontdek de reuzenaquaria van de Nautilus.

Bezwijk onder de charmes van de koningin der bloemen in de rozentuin, ervaar de warmte en de geuren van het Zuiden van Spanje te midden van de Andalusische tuin. Bezoek ook Le Rêve de Han Wu Di, de grootste Chinese tuin van Europa. Mis zeker het Koninkrijk van Ganesha niet, een authentieke Indonesische tuin van bijna 4 ha. Verken La Terre des Origines, 8 hectare savanne gewijd aan Afrika en ook het land van de “Big Five”, de vijf meest symbolische dieren van Afrika: de leeuw, de olifant, de Kaapse buffel, de neushoorn en het luipaard. Deze dierentuin werd niet voor niets meerdere keren uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa en hoort dus ook zeker op je bucket list te staan!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Pairi Daiza

Domein van de Grotten van Han – Han-Sur-Lesse

Domein van de grotten van Han ligt in Han-sur-Lesse. Hier kun je door middel van een 100 jaar oude tram de grotten in gaan. Er zijn verschillende zalen met allemaal een ander thema. Ook is er een wildpark te vinden waar je met een safaricar doorheen kunt, zowel te voet met onderweg een touwbrug met prachtig uitzicht over het dal als met een bus die op een aantal plekken stopt. Je kan het ook combineren met elkaar. Je kan hier zelfs overnachten in een echte treetent!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Domein van de Grotten van Han & Wildpark
Lees ook: Overnachten in een treetent bij de Grotten van Han

Leukste dierentuinen in Denemarken

Aalborg Zoo – Aalborg

Aalborg Zoo heeft ongeveer 138 diersoorten. Nergens anders in Denemarken vind je zoveel exotische dieren bij elkaar! De Afrikaanse olifant, de Borneo Oerang Oetang, de Aziatische leeuw, ze zijn allemaal van de partij, samen met meer dan 100 andere exotische dieren. Ook is er in deze dierentuin een Afrikaans dorp te vinden waar soms optreden worden gehouden. Daarnaast is er volop ruimte om te rennen, te klimmen, te picknicken en om die typisch Deense gigantische ijsjes te eten. Tot slot mag je helpen voeren bij de pinguïns, de olifanten, de zeeleeuwen en de oerang oetangs.

Meer informatie vind je hier.

Ree Park Safari – Ebeltoft

De dieren in het Ree Park Safari Ebeltoft worden zoveel mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving gehouden. Daarom is het safaripark in continenten ingedeeld: Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië. Stap in de America Express of een landrover en je wereldreis kan beginnen! Onderweg kun je uitstappen voor een kamelentochtje of meehelpen met het voeren van de dieren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Ree Park Safari Ebeltoft

København Zoo – Frederiksberg

København Zoo is één van Europa’s oudste dierentuinen. Er zijn maar liefst 4200 dieren te vinden, verdeeld over 264 verschillende diersoorten. Zelfs als het een dagje regent zit je hier goed: in het gigantische overdekte regenwoud is het namelijk altijd mooi weer! Ook de Artic Ring is een must see. Je staat er letterlijk oog in oog met de ijsberen en zeehondjes. Ben je in København Zoo met kleine kinderen? Vergeet dan niet langs te gaan bij de kinderboerderij om de dwerggeitjes te knuffelen.

Meer informatie vind je hier.

Givskud Zoo – Givskud

Givskud Zoo staat bekend om zijn grote verblijven en een aantal dieren die bijna uitgestorven zijn. Zo kun je er de Aziatische olifant en de witte neushoorn vinden. Ook kun je hier net zoals Safaripark Beekse Bergen met je eigen auto of met een bus een safari maken, tussen de dieren door. Deze dierentuin vind je vlakbij Legoland Billund en als je in het hotel of vakantiepark Lalandia Billund verblijft is het mogelijk om een resort ticket te kopen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Givskud Zoo; Dierentuin & safari park in Denemarken 

Leukste dierentuinen in Duitsland

Zoologischer Garten – Berlijn

De Zoologischer Garten Berlin in het centrum van Berlijn is ook één van de oudste dierentuinen ter wereld. De dierentuin is wereldberoemd en trekt jaarlijks vele bezoekers. Er leven meer dan 20.000 dieren, op een oppervlakte van 35 hectare. Hieronder vele zoogdieren en vogels, maar er hoort ook een gigantisch aquarium bij de dierentuin, waar vissen, reptielen en amfibieën te bekijken zijn.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dierentuin; Aquarium & Zoologischer Garten Berlijn 

Zoo Dortmund – Dortmund

Zoo Dortmund heeft ongeveer 1500 dieren verdeeld over 240 soorten. Deze dierentuin is vooral bekend vanwege zijn grote collectie Zuid-Amerikaanse diersoorten. Met onder andere een groot glazen Amazonehuis met drie verdiepingen die staan voor de verschillende niveaus in de jungle; de aquaria van de rivier Amazone, de bosbodem en de bodemtoppen. Vervolgens vind je een weide met diverse dieren zoals miereneters en tot slot het Tamanduahuis met verschillende vogelsoorten.

Meer informatie vind je hier.

Tiergarten Nürnberg – Neurenberg

Tiergarten Nürnberg in Neurenberg is één van de grootste dierentuinen van Europa met meer dan een miljoen bezoekers per jaar . Er zijn hier bijna 300 diersoorten te vinden, waaronder veel bedreigde diersoorten. Met bijna 70 hectare behoort de dierentuin in Neurenberg tot de grootste zoölogische tuinen van Europa. Bijna 3000 dieren hebben in de royaal aangelegde idyllische landschapsdierentuin hun leefruimte.

Meer informatie vind je hier.

Leukste dierentuinen in Frankrijk

CERZA in Hermival-les-Vaux – Calvados

CERZA in Hermival-les-Vaux vlakbij de Invasiestranden is een dierentuin van 60 hectare groot. Er zijn meer dan 1000 dieren te vinden. Ook is er een safaritrein en een 3D-bioscoop. Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om te overnachten in de CERZA Safari Lodge.

Meer informatie vind je hier.

La Ferme aux Crocodiles – Pierrelatte

La Ferme aux Crocodiles is een krokodillendierentuin. Er zijn honderden krokodillen te vinden, daarnaast zijn er ook schildpadden en vogels te zien.

Meer informatie vind je hier.

Marineland – Antibes

Marineland in Antibes is een groot dolfinarium. Je vindt er onder andere orka’s, dolfijnen en haaien. Het Orka-bassin is tevens het grootste zeedieren-bassin ter wereld.

Op het park vind je ook een groot zwembad en een wild-west-park.

Meer informatie vind je hier.

ZooParc de Beauval – Saint-Aigan

ZooParc de Beauval heeft meer dan 3000 dieren. Deze dierentuin heeft één van de grootste dierencollecties van Frankrijk en Europa. Beauval was vaak de eerste dierentuin in Frankrijk die een bepaalde diersoort in zijn collectie had. Het was bijvoorbeeld de eerste dierentuin met witte tijgers en witte leeuwen. Daarnaast zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in een van de driesterrenhotels.

Meer informatie vind je hier.

Leukste dierentuinen in Oostenrijk

Tiergarten Schönbrunn – Wenen

Tiergarten Schönbrunn is de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. De dierentuin is opgericht in 1752 en bevindt zich in de tuinen van het voormalig keizerlijk paleis Schönbrunn in Wenen. Hoewel de Tiergarten al meer dan 250 jaar oud is, is Schönbrunn volgens de moderne eisen ingericht. Van de natuurlijke omgeving, bestaande uit loofbos en rotswanden, is goed gebruikgemaakt.

Je vindt hier onder andere reuzenpanda’s, een reptielenhuis, een vogelhuis, lynxen, wolven en uilen. Ook zijn er verschillende pooldieren, roofdieren en bergdieren te vinden. Daarnaast zijn ook dieren als zebra’s, orang-oetans, Afrikaanse olifanten en Indische neushoorns in Tiergarten Schönbrunn te zien.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schönbrunn Wenen

Leukste dierentuinen in Polen

Ogród Zoologiczny we Wroclawiu – Wroclaw

Ogród Zoologiczny we Wroclawiu is een wetenschappelijke dierentuin. Er zijn hier zo’n 1100 dieren te vinden op 33 hectare grond. Deze dierentuin heeft ongeveer 3000 dieren, verdeeld over bijna 500 verschillende soorten.

Meer informatie vind je hier.

Leukste dierentuinen in Portugal

Oceanario de Lisboa – Lissabon

Oceanario de Lisboa is één van de grootste aquariums van Europa. Het oceanarium heeft 6 verschillende themagebieden met in het midden een grote tank met diverse soorten haaien en roggen. Ook een zeldzame maanvis en tandbaarzen zijn hier te zien. Ook is het mogelijk een rondleiding achter de schermen te volgen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Oceanarium Lissabon

Jardim Zoológico de Lisboa – Lissabon

Jardim Zoológico de Lisboa is een dierentuin waar je vooral hoefdieren, katachtigen, tropische vogels en primaten vindt. Ook is er een dolfinarium en een reptielen huis te vinden op het park.

Meer informatie vind je hier.

Leukste dierentuinen in Spanje

Parc Zoològic de Barcelona – Barcelona

Parc Zoològic de Barcelona is een dierentuin van 13 hectare met een collectie van 7500 dieren. Ze hebben een grote collectie primaten, een dolfinarium met tuimelaar dolfijnen en nog andere bijzondere dieren.

Meer informatie vind je hier.

Zoo Aquarium Madrid – Madrid

Zoo Aquarium Madrid is een dierentuin van 20 hectare groot en heeft meer dan 5000 dieren verdeeld over meer dan 500 soorten. Deze dierentuin is een combinatie van een dierentuin en een aquarium. Er zijn 5 geografische gebieden met als grootste blikvanger de reuzenpanda’s in het Aziatische deel.

Meer informatie vind je hier.

L’Oceanogràfic – Valencia

Dit is het grootste aquarium van Europa met meer dan 500 verschillende zeedieren. Alleen al de architectuur en de gebouwen aan de rand van Valencia zijn de moeite waard om te bezoeken. Een paar gave elementen: Beluga-dolfijnen, je kan een duik nemen tussen de haaien of voor een verjaardagsfeestje in de tunnel onder de haaien slapen.

De belangrijkste marine ecosystemen van de planeet zijn hier vertegenwoordigd. Elk gebouw wordt geïdentificeerd met de volgende aquatische milieus: Middellandse Zee, Wetlands, Gematigde en Tropische Zeeën, Oceanen, Antarctica, Arctische eilanden, Rode Zee en het Dolfinarium. Het is zowel binnen als buiten en uiteraard is er ook horeca en zijn er souvenirwinkeltjes. Als je meer onderdelen wilt bezoeken, kun je combinatiekaartjes kopen.

Meer informatie vind je hier.

Leukste dierentuinen in Tsjechië

Zoo Praha – Praag

Zoo Praha heeft 4600 dieren verdeeld over 630 verschillende soorten over een oppervlakte van 60 hectare. Er is een Indonesische Jungle, een Afrikaans gebouw met zoogdieren en diverse terraria en een Savanne.

Meer informatie vind je hier.

Leukste dierentuinen in Zweden

Skanes Djurpark – Höör

Skanes Djurpark is de grootste dierentuin van de wereld met ‘lokale’ Scandinavische dieren. Er zijn ongeveer 85 diersoorten te vinden over een oppervlakte van 100 hectare.

Meer informatie vind je hier.

Orsa Björnpark – Orsa

Orsa Björnpark is het grootste roofdierenpark van Europa. Het is begon als berenpark en er zijn nog steeds verschillende soorten beren te vinden waar je soms wel heel dichtbij kan komen. Er zijn verschillende diersoorten te vinden en er zijn verschillende uitkijkpunten op het park, om de dieren te spotten. Naast de dieren is er ook veel aandacht voor educatie en diverse speelterreinen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Roofdierenpark Orsa Björnpark

Skansen – Stockholm

Skansen is een openluchtmuseum en dierentuin. In deze dierentuin zijn vooral Scandinavische dieren te vinden. Ook staat er op het park een tropenhuis, hier dient apart entreegeld voor betaald te worden.

Meer informatie vind je hier.

Leukste dierentuinen in Zwitserland

Papiliorama – Fribourg

Papiliorama is een natuurpark. Het is één van de belangrijkste attracties in het Merengebied van Zwitserland. Wat je hier vooral kunt vinden is een tropisch regenwoud met vlinders.

Meer informatie vind je hier.

Wat is jouw favoriete dierentuin in Europa?

Renate