Skip to Content

100 Gratis uitjes & activiteiten met kinderen Nederland

100 Gratis uitjes & activiteiten met kinderen Nederland

Op stap met het gezin is altijd leuk, alleen is het gemiddelde pretpark of de dierentuin best aan de prijzige kant. Naast betaalde uitjes, al dan niet met korting, zijn er ook heel veel gratis uitjes die vaak goed scoren.

Het hele jaar door. In de zomer doet het strand het altijd goed, of als het erg warm is, het bos. In de winter kun je denken aan een bezoekje brengen aan een bevroren plas of rivier om te schaatsen.

Wat bij mijn kinderen altijd goed scoort is een bezoekje aan de kinderboerderij, waterspeeltuin of een speelbos. Hieronder een overzicht met eerst wat algemene gratis uitjes en vervolgens concrete tips en aanraders per provincie.

Inhoud toon

Gratis uitjes voor heel Nederland

Speeltuinentocht

Tegenwoordig moet je voor steeds meer grotere speeltuinen betalen, ondanks dat deze vaak draaien op vrijwilligers. Dit is namelijk nodig voor het onderhoud en het veilig houden van de speeltoestellen. De gemeente zal hier misschien een bijdrage aan geven, maar dat is niet voldoende. Blijven de kleinere speeltuinen met een zandbak waarin een speeltoestel staat, een paar wippen en een bankje over. Leuk, maar voor een uurtje.

Daarom combineer ik er vaak een paar achter elkaar. In een echte speeltuinentocht, weer eens iets anders dan een kroegentocht. We lopen gewoon van speeltuin naar speeltuin, spelen overal even. Of het nu vijf minuten is of een half uur. En gaan dan weer verder. Als ik op de fiets ga ontdek ik vaak nieuwe speeltuintjes.

Lees ook: Grote speeltuinen voor kinderen, gratis

Waterspeeltuin

Naast de gewone speeltuinen heb je in veel steden en dorpen ook een waterspeeltuin. Heerlijk voor dagen als de zon lekker schijnt. Dan trek ik ze een uv-suit aan zodat ze lekker in het water kunnen spelen, maar ook op de overige speeltoestellen zonder dat ze het snel koud krijgen. Na het spelen even afdrogen en je kan weer verder.

Lees ook: Buitenzwembad & waterspeeltuinen Nederland

Naar het strand

Water en zand; wat willen kinderen nog meer. Als je goed voorbereid op pad gaat kan je rustig een hele dag doorbrengen op het strand. Zorg dan wel voor een tent of parasol zodat je ook wat schaduw hebt. Woon je niet dicht genoeg bij de kust zijn strandjes bij grote meren / rivieren en plassen ook altijd een succes.

Lees ook: De leukste stranden van Nederland
Lees ook: De mooiste meren en plassen in Nederland (om te zwemmen)

Bibliotheek

Op dagen dat het regent is het fijn om een uitstapje te maken dat overdekt is. De bibliotheek kan hier een uitweg voor zijn. Omdat veel bibliotheken draaien op subsidie wordt hun functie steeds breder en zullen ze ook steeds meer werk maken van de kinderafdeling. Naast heel veel boekjes worden het kleine speelpaleizen. Heerlijk om een paar uur door te brengen, zonder dat je ervoor moet betalen. Als je lid bent kan je de boeken natuurlijk ook nog meenemen naar huis.

Kinderboerderij

Naar de dierentuin gaan is natuurlijk altijd leuk, maar een kinderboerderij of stadsboerderij is voor kleine kinderen prima. Gezellig langs de dieren, ze ruiken en voelen. En misschien wel aaien in een hok. Geen kinderboerderij in de buurt? Maak dan eens een ommetje door de weilanden langs de paarden, koeien, schapen en misschien zie je ook nog wel wat konijnen weg sprinten.

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Speelnatuur / Staatsbosbeheer

Met zand en water spelen kan vaak op een strand. Een leuk alternatief zijn de zogenaamde speelnatuurtuinen. Dit is een stukje ‘wilde’ natuur waarin elementen zijn toegevoegd zodat kinderen hier heerlijk kunnen spelen. Bruggen, heuvels, een waterpomp, bogen, tenten van levende bomen genoeg om er een dagdeel van te genieten. Nieuwsgierig waar er eentje bij jouw in de buurt is? Kijk dan eens op deze landkaart.

Lees ook: De leukste natuurspeeltuinen, speelbossen van Nederland

Vliegtuigen spotten

Niet alleen leuk als je in de buurt van Schiphol woont. Het spotten van vliegtuigen blijft indrukwekkend. Groot en klein. Ook bij Rotterdam, Eindhoven of andere kleinere lokale (zweef)vliegtuigvelden kan je kind genieten van alle vliegtuigjes die stijgen en landen. Op Schiphol is er ook een vliegtuig waar je naar binnen kan om te kijken.

Lees ook: Schiphol met kinderen; van dagje vliegtuigen kijken tot wat is er te doen op de plaza na douane.

Jaarlijkse evenementen

Er zijn veel speciale dagen die worden georganiseerd waarbij bepaalde uitjes of monumenten worden opgesteld, dit zijn lokale gratis uitjes. Dit kunnen landelijke dagen zijn waarbij er overal activiteiten worden georganiseerd of juist meer lokaal zoals de Delflanddag, de Westlanddag etc. waarbij ondernemingen in een bepaalde regio de deuren open zetten en allerlei activiteiten aanbieden. Ook steeds meer woonboulevards of winkelcentra organiseren gratis activiteiten, wat dacht je bijvoorbeeld van de langste stormbaan eerder dit jaar in Zoetermeer.

Lees ook: Overzicht van festivals & evenementen & open dagen Nederland

14 gratis uitjes Drenthe

Arboretum – Assen

Een Arboretum, het Latijnse woord voor bomentuin, is een met wetenschappelijke bedoeling bijeengebrachte verzameling van houtige gewassen. De bomentuin in Assen is verzameling van bijzondere bomen uit drie werelddelen; Amerika, Azië en Europa. In totaal heeft het Arboretum honderden verschillende soorten bomen uit deze werelddelen in hun natuurlijke groeivormen. Ondanks dat kan je toch heerlijk wandelen over onze zorgvuldig aangelegde paden langs de meest exotische bomen en struiken.

Duurzaamheidscentrum – Assen

Laagdrempelig, actief, speels, verrassend, uitdagend, leerzaam, gratis en vooral leuk: dát is een bezoek aan het Duurzaamheidscentrum Assen. Hier is er altijd wel wat te doen. Zo zijn er wisselende exposities en allerlei activiteiten. Je kunt het prachtig vormgegeven gebouw met diverse duurzame oplossingen bekijken. Daarnaast kun je één van de vele routes in het Asserbos lopen of spelenderwijs leren over de duurzame toepassingen in het gebouw met de wist-je-dat-route.

Speelbos Lorker – Borger

Spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos, waar niets hoeft en veel mag. Hutten bouwen bijvoorbeeld of broodjes bakken. Samen op speurtocht door het woud of wandel langs de mooiste plekjes van de boswachterij.

Hier vind je ook het enige Boomkroonpad van Nederland. Dit is een pad hoog tussen de boomtoppen met een schitterend uitzicht over het bos. Ook rondom Buitencentrum Het Boomkroonpad is heel veel te beleven! Denk bijvoorbeeld aan een spannende tocht door de worteltunnel. Als een eekhoorn door de toppen van de bomen.

Lees ook: Boomkroonpad, Speelbos Lorken en kabouterpad staatsbosbeheer Borger in Drenthe.

Unesco Geopark De Hondsrug – Borger

Bezoek je de Hondsrug, dan sta je echt in een uniek gebied in Europa. Wist je dat er minstens 23 ijstijden zijn geweest? De eerste begon ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden. In de voorlaatste ijstijd is dit unieke natuurgebied ontstaan. De hunebedden die je hier vindt, stammen uit die ijstijd. De keien zijn door de enorme kracht van het ijs meegekomen, vanuit Scandinavië naar Drenthe.

De rivierstromen onder het ijs zorgden voor de heuvels (ruggen) in het landschap. Daar komt de naam Hondsrug dan ook vandaan. Best bijzonder om te bedenken dat hier toen gewoon mammoeten rondliepen. In het gebied zijn diverse Expeditiepoorten te vinden met tentoonstellingen met een bepaald thema zoals water of ijstijd die al dan niet gratis te bezoeken zijn.

Rensenpark – Emmen

Op de plek waar vroeger de dierentuin in Emmen was, is nu het Rensenpark gemaakt. Het Rensenpark in Emmen is een creatief park waar steeds iets nieuws te beleven is. Een verrassende ontmoetingsplaats voor initiatieven rond kunst, cultuur en innovatie. Een plek waar creatieve ondernemers elkaar vinden. Ook is er een kinderboerderij en een grote peeltuin.

Kamp Westerbork met Melkwegpad en radiosterrenwacht Hooghalen

Het Melkwegpad is een mooie wandelroute waarin de fascinerende wereld van het heelal en de grootste radiotelescopen van Europa centraal staan. Spelenderwijs leert jong en oud over de werking van de enorme schotels. Het melkwegpad loopt langs de grootste zandbak van Drenthe, een speelplaats zo groot als een voetbalveld en eindigt bij de radiosterrenwacht op het voormalige Kamp Westerbork met enorme schotels.

Monumentaal dorp – Orvelte

Een wandeling door dit monumentale dorp geeft je het gevoel terug te gaan in de tijd. Zo krijg je een indruk van de manier waarop mensen in de negentiende eeuw in de Drentse dorpen woonden en werkten. Bekijk de prachtige boerderijen en monumentale panden. Binnen het dorp kan je vrij rondlopen, maar om bepaalde boerderijen of attracties zoals de draaimolen te bezoeken moet je betalen.

Lees ook: Monumentendorp Orvelte; het oerdorp van Drenthe met Zoo Bizar

Familiepad Dwingelderveld – Ruinen

Het Familiepad begint en eindigt bij de grote parkeerplaats vlakbij de schaapskooi. Vervolgens slingert het pad door het heidegebied en is ongeveer 3 kilometer lang. Wie dat een te grote afstand vindt, kan de route met de helft inkorten. Langs de route zijn op verschillende plekken “inhammen” aangelegd, waar picknickbanken de mogelijkheid bieden voor een moment van rust.

Het Familiepad is vooral mooi om te wandelen, omdat het door zo’n afwisselend landschap voert: bos, heide en water. En wie daarna nog wandelenergie over heeft, kan altijd even een kijkje nemen bij de nabije schaapskooi. Het familiepad is ook goed te doen met rolstoel of kinderwagen. Tip: Er zijn nog veel meer van dit soort belevingspaden in Drenthe!

Griendtsveenpark – Schoonebeek

Met een groot hart voor de natuur is dit prachtig parkje opgezet met allerlei dieren. Zo zijn er schapen, kippen, herten, konijnen, pony’s, ganzen, pauwen, kalkoenen en nog vele andere dieren. Er is bewust gekozen voor een opzet waarbij contact tussen mens en dier centraal staat, met de dieren als uitgangspunt. Het geeft de bezoekers, vooral de kinderen, de mogelijkheid om in alle rust van de dieren te genieten.

Voor de ouders en ouderen onder ons zijn er diverse zitmogelijkheden. Er is tevens een speeltuin voor de kleine kinderen, een speeltuin voor oudere kinderen en een kabelbaan. Je merkt het, een mooie oplossing om de hedendaagse drukke tijd te ontvluchten.

Andere gratis uitjes in Drenthe zijn;

 1. Hoornse Plas – Paterswoldsemeer – Eelderwolde
 2. Noaberhoeve – Erica
 3. Speelvijver Ieberenplas – Grolloo
 4. Kinderboerderij & Natuurspeeltuin – Roden
 5. Zuursche duinen – Roden
 6. Belevingsbos Kerkenveld – de Wolden

22 gratis uitjes Flevoland

Stichting AAP – Almere

Stichting AAP is gevestigd op Landgoed de Kemphaan in Almere. De dieren die bij AAP binnenkomen zijn vaak verwaarloosd, zowel qua verzorging als sociale omgeving. Bij AAP krijgen zij de professionele zorg die zij nodig hebben, zodat ze weer ‘dier’ kunnen zijn. Je kan het pad volgen langs de verschillende verblijven en eilanden waar de apen verblijven om ze te zien spelen. Het is ook mogelijk om een rondleiding te reserveren zodat je ze van dichterbij kan bekijken. Hier hoef je niet voor te betalen. Naast Stichting Aap vind je hier ook de stadsboerderij en Zuiderzeespeelbos en kabouterpad.

Speelnatuur Harderbos – Biddinghuizen

Kom struinen in het plukbos, dwalen in het doolhof of zwemmen in de grote vijver. In de herfst kun je bramen en walnoten plukken en in de zomer vlinders bewonderen op de mooie vlinderstruiken. Door het bos slingeren spannende ontdekpaadjes. Ook is er een super blotevoetenpad. Deze vindt je vlakbij Hans en Grietje pannenkoekenhuis en speelpark.

Kabouterbos – Dronten

Treedt binnen in de wereld van de kabouters! Bij Het Grote Kabouterbos is er van alles te beleven: een kaboutertrein rijdt boven de tafels, de kabouterband speelt de leukste deuntjes en door het hele restaurant vind je knoppen en touwtjes waarmee je van alles in beweging kan zetten. Neem een duik in de grote ballenbak, speel leuke computerspelletjes of kijk je ogen uit bij het Kabouterdiorama.

Wil je liever buiten spelen? Dat kan natuurlijk ook! Er staan diverse kabouterspeelhuisjes, klimtoestellen, schommels, een prachtig springkussen of speel lekker bij de waterpaddenstoelen! Let op: Je betaald hier wel voor het eten en drinken.

Belevenissenbos – Lelystad

Met “Het Belevenissenbos” heeft Lelystad het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland binnen haar grenzen. In “Het Belevenissenbos” vinden zij een natuurlijke omgeving die bestaat uit bos, water en weide. De echte natuur dus. Het leerzame aspect is vormgegeven door de uitwerking van de speelplekken te baseren op een viertal thema’s: sport & beweging, waterbeheer, archeologie & prehistorie en natuureducatie. Het uitgestrekte gebied is vooral geschikt voor de leeftijdsgroep van 6 tot 16 jaar.

Lees ook: Belevenissenbos Lelystad

Swifterkamp – Lelystad

Het Swifterkamp is een gereconstrueerde prehistorische nederzetting in Flevoland. Het kamp is even buiten Lelystad te vinden, aan de rand van Natuurpark Lelystad. Het kamp bestaat uit twee prehistorische boerderijen en een aantal hutten, die allemaal zijn nagebouwd naar archeologische vondsten in de buurt. In het Swifterkamp wordt de Swifterbantcultuur tot leven gebracht.

Waterloopbos – Marknesse

In de Noordoostpolder vind je het Waterloopbos. Dit is het bos waarin vroeger het waterloopkundig laboratorium is aangelegd. Een paar jaar geleden is het in beheer gekomen van Staatsbosbeheer die er wandelpaden heeft aangelegd zodat je hier heerlijk kan rondwandelen. Het vele water is een bron van leven voor libellen maar ook de buizerd en reeën vind je hier. In de ondiepe watermodellen kunnen kinderen veilig spelen met het schone water. Er is ook een speeltuin en bezoekerscentrum.

Lees ook: Waterloopbos voormalig waterloopkundig laboratorium

Speelbos – Urk

Het Speelbos in Urk is een typisch speelbos voor kinderen van alle leeftijden. Met de stapstenen bij de recreatieplas, de klimtoestellen tussen de bomen en de smalle sloten zal het kind maar heen en weer blijven lopen, niet wetend wat nu het leukst is om te doen.

Gesteentetuin – Schokland

In De Gesteentetuin maakt u een reis door de tijd. Die reis begint zo’n 200.000 jaar geleden. In de Gesteentetuin is een aantal zwerfkeien te zien, die door de gletsjers van de voorlaatste ijstijd in de Noordoostpolder zijn achtergelaten. In het bezoekerscentrum kunt u een tentoonstelling bekijken over het ontstaan van de aarde en van stenen. Ook is er informatie te vinden over de geschiedenis en de natuur van Schokland. Kinderen kunnen zich op de kijk- en doezolder vermaken met allerlei spellen en activiteiten.

Horsterwold – Zeewolde

Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Waar zou je beter van rust en ruimte kunnen genieten? Je deelt het bos alleen met reeën, wilde paarden, damherten en vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar. Maar er zijn ook grote delen bos met minder paden, waar het nóg rustiger is.

Zo’n groot gebied zit ook vol met speciale plekjes en bezienswaardigheden. Ontdek ze met de fiets, lopend, te paard of vanuit de kano. Of ga mee met een van de safaritochten die Staatsbosbeheer hier organiseert, te voet, te water of in de ecokar. En beleef mee hoe de rijkdom aan planten, bomen, dieren en paddenstoelen zich nog steeds verder uitbreidt.

Lees ook: Horsterwold Flevoland; oog in oog met wilde paarden

Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje – Zeewolde

Hans & Grietje is namelijk meer dan alleen een pannenkoekenhuis. Als je aan komt lopen en het huis ziet, is dat al heel bijzonder. Er is een heel speelpark bijgebouwd zodat je kind zich hier rustig een paar uur vermaakt. In en rond pannenkoekenhuis Hans & Grietje kunnen kinderen het gelijknamige sprookje in het echt beleven. Zo vind je er het populaire heksenorgel of de Groninger kamer, waarin alles op zijn kop staat.

Niet alleen buiten maar ook binnen is er speelgelegenheid. Zo kunnen kinderen met glijbanen vanuit de bibliotheek naar beneden glijden en rondjes maken door het pand. Buiten zijn er trampolines en springkussens van klein tot heel groot.

Aan de overkant vind je het Harderbos waar je de Broodkruimeltjesroute (ook helemaal in thema) kan lopen. Ook het eten is een bijzondere ervaring, zo kunnen de tafels bewegen! Niet voor niets hebben zij de prijs gewonnen voor leukste uitje van Flevoland. Het bezoek is gratis, wel betaal je voor eten en drinken.

Lees ook: Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje

Andere gratis uitjes in Flevoland zijn;

 1. Strandbad Duin – Almere
 2. Zuiderzeespeelbos – Almere
 3. Dorpsboerderij – Dronten
 4. Kinderboerderij Emmelerbos – Emmeloord
 5. Wellerwaard – Emmeloord
 6. Spettertuin Woldbos – Lelystad
 7. Dierenweide Stadspark – Lelystad
 8. Houtribhoekstrand – Lelystad
 9. Oostvaardersplassen – Lelystad
 10. Strand Schokkershaven – Nagele
 11. Kinderboerderij de Stekplek – Urk
 12. Boeren Pitstop – Zeewolde

32 gratis uitjes Friesland

Doolhofpark – Bakkeveen

Het Doolhofpark omvat drie verschillende doolhoven, waar je heerlijk doorheen kan rennen en het een hele klus is om de uitgang te vinden. Tevens is er een traditionele speeltuin, waarbij kinderen zelf in actie moeten komen om de toestellen (schommels, wippen, kabelbaan, familieschommel, etc.) te laten bewegen. Ook kan je hier komen goudzoeken in onze goudstroom! Daarnaast is er oa een evenwichtsbalk, het slingertouw, de loopbrug over onze waterpartijen! Let op: en bezoek is gratis, bij bezoek aan het terras.

Lees ook: Grillrestaurant de Dwaler & Doolhofpark Bakkeveen met kinderen

Oranjewoud – Heerenveen

Ook Friesland heeft koninklijk groen: Oranjewoud. Dit koninklijke bos ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, wandel je over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin.

Overige gratis uitjes zijn;

 1. Beleefboerderij Boereijs – Akkrum
 2. Natuurgebied ‘It Mandefjild.’ – Bakkeveen
 3. Cultuurspeelplaats – Bears
 4. Speeltuin Spijkerdorp – Drachten
 5. Speelbos Hossebos – Drogeham
 6. Bezoekerscentrum NP Alde Feanen & Havenspeeltuin – Earnewâld
 7. Zwemstrand – Earnewâld
 8. Kweldercentrum Noarderleech -Hallum
 9. Boeddhistische stoepa – Hantum
 10. Blauwe bos met speeltuin – Haulerwijk
 11. Speelbos Sparjebird – Hemrik
 12. Zwemstrand Blauwhoek – Jistrum
 13. Afsluitdijk Wadden Center – Kornwerderzand
 14. De groene ster & De Kleine Wielen speeltuin & Strand – Leeuwarden
 15. Historisch Centrum – Leeuwarden
 16. Museum de Grutterswinkel – Leeuwarden
 17. Waterspeelplaats Potmarge – Leeuwarden
 18. Speeltuin De Toekomst Vossepark – Leeuwarden
 19. Ecokathedraal – Mildum
 20. Geologisch Zwerfstenenmonument – Mûnein
 21. Speelvijver Spokeplas – Noordwolde
 22. Paesens – Moddergat
 23. Blote voetenpad – Opende
 24. Bezoekerscentrum Mar en Klif – Oudemirdum
 25. Nationaal Openbaar Vervoer museum – Ouwsterhaule
 26. Het Rysterbosk met klim & klauterbaan & heksenpad – Rijs
 27. Strand Ulesprong Tjeukermeer – Sint Nicolaasga
 28. Natuurzwembad de Swanneblom – Slappeterp
 29. Kaasboerderij ‘de Gelder’ & Kaasboerderij De Deelen – Tijnje

28 gratis uitjes Gelderland

Speelboerderij De Neeth – Aalten

Speelboerderij De Neeth is een totaalconcept van pannenkoekenrestaurant tot speeltuin en boerderij met museum. Neem een kijkje bij de koeien en kalfjes of ga spelen in de speeltuin van De Neeth. Hier vindt je speelhuisjes, springkussen, een trampoline, een kabelbaan, nestschommel, een konijnentuin… én een (selfservice) terras vanwaar je de hele speeltuin kunt overzien! De pannenkoekenboerderij heeft een eigen terras en grote speelzolder.

Kinderboerderij de Koperen Ezel – Epe

De Koperen Ezel is de grootste kinderboerderij van Nederland compleet met speeltuin. Er zijn maar liefst 40 ezels, maar ook cavia’s, konijnen, geiten, hangbuikzwijnen, kippen, schildpadden, parelhoenders, kalkoenen, fazanten, pauwen, schapen, chinchilla’s uilen en geregeld jonge kalfjes. Kortom: een kinderboerderij met heel veel dieren om te bewonderen en mee te knuffelen tegen een kleine vergoeding.

Daarnaast kunnen kinderen klauteren en klimmen, springen op de springkussens, spelen in de overdekte apenkooi en skelteren op de skelterbaan! Bij de kinderboerderij is een binnen- en buitenspeeltuin waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. En na afloop kan je terecht in het pannenkoekenrestaurant.

Erve Brooks – Gelselaar

In Gelderland, ‘ver’ weg in de Achterhoek ligt Erve Brooks. Het is dus waarschijnlijk een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. Want midden tussen de bossen en uitgestrekte boerderijen vind je Erve Brooks. Hier ben je zeker wel een dagje zoet. Er is hier een blotevoetenpad met aan het einde een bad maar ook een avonturenpad met diverse hindernissen die leuk zijn voor jong en oud (en zelfs te doen zijn met een buggy).

Er is een grote speeltuin en watertuin, air trampoline maar ook her en der nog een aantal speelplekken. Bijvoorbeeld bij de oude museumboerderij. Daar is ook een kinderboerderij aanwezig en een karakteristieke winkel en lunchroom. In het nieuwere gedeelte vind je in de schuur een overdekte binnenspeeltuin, theetuin en pannenkoekenrestaurant. Hier vermaken je kinderen dus wel even maar is het ook zeker leuk voor de ouders.

Lees ook: Dagje uit: Museumboerderij & blotevoetenpad & speeltuin Erve Brooks

Natuurpark de Leemputten – Groenlo

In het natuurgebied werd vroeger leem gegraven voor de steenfabriek. Later werd het een natuurgebied die grotendeels alleen toegankelijk is per waterfiets. Aan de waterkant zit een gezellig terras en een speelweide.

Avonturenbos Strekkenberg – Groesbeek

Avonturenbos Stekkenberg vindt je in Groesbeek, vlakbij Nijmegen aan de rand van een woonwijk in het bos. Hier kunnen kinderen zich prima uitleven in de natuur. Hier vind je geen speeltoestellen maar speelelementen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, voor zover mogelijk uit het bos zelf. Daarbij is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tegenstellingen die van nature al in het bos aanwezig zijn, zoals nat-droog, hoog-laag, zon-schaduw en open-dicht.

Het speelbos heeft diverse delen; gericht op verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er een gebied voor kinderen vanaf 3 t/m 6 jaar en het andere deel vanaf 7 t/m 12 jaar. Er komt nog een speelplek voor 0-4 jarigen en een bloemenweide.

Roofvogeltuin De Havikshof – Klarenbeek

De Havikshof aan de Oudhuizerstraat is een vier seizoenentuin, voorzien van een waterpartij en diverse mogelijkheden om even ongestoord van een prachtig stukje natuur te genieten. Ook zijn er diverse roofvogels te bezichtigen.

Kinderboerderij de Goffert – Nijmegen

Kinderboerderij De Goffert in Nijmegen is meer dan een kinderboerderij alleen. De boerderij wil bezoekers in contact brengen met dieren, natuur, milieu en elkaar. Het is een ontmoetingsplek voor Nijmegen. Kinderen en volwassenen kunnen helpen bij de verzorging van de dieren of bij het beheer van het terrein. Ook schoolklassen komen regelmatig langs. De educatieve functie van de boerderij bestaat uit het geven van achtergrondinformatie en het meehelpen in projecten van scholen op gebied van dieren en milieu.

Speelbos Landgoed Schovenhorst – Putten

Hutten bouwen, ravotten en klauteren: het kan allemaal in het Speelbos. In dit deel van het bos is een bostheater, een grote zandbak, er zijn klauternetten en omgevallen bomen en stronken om hutten mee te bouwen. Kinderen zijn de baas op dit deel van het Landgoed dat speciaal voor hen is ingericht. Terwijl zij zich hier helemaal mogen uitleven kunnen ouders, grootouders en begeleiders heerlijk relaxen op de picknickplek. Het Landgoed is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk op wegen en paden.

Kinderboerderij & Kabouterbos Heemtuin Freriks – Winterswijk

Een prachtige kinderboerderij, aan de ingang zit een koffie/theehuis met buitenterras. De Heemtuin heeft een plantenrijkdom wat van oorsprong uit de Gelderse Achterhoek komt. Vergeten groentes, oude cultuurgewassen en nog veel meer. Een hertenweide, watervogels en boerderijdieren verwelkomen iedere bezoeker. Voor de allerkleinsten is er het Kabouterbos.

Recreatiegebied Hilgelo – Winterswijk

Vlakbij Winterswijk ligt het veelzijdige recreatiegebied Hilgelo. Het zandstrand, de ruime ligweiden en diverse voorzieningen maken Hilgelo tot de ideale plek voor een dagje uit. Jouw kinderen vermaken zich uitstekend op het strand en bij de vele speeltoestellen. Bij het Paviljoen kun je terecht voor lekkere versnaperingen. Hilgelo biedt je een breed scala aan activiteiten. Wat dacht je van zwemmen, duiken, waterfietsen, fietsen en wandelen? Een bezoek aan Hilgelo kun je prima combineren met een prachtige fietstocht door de directe ligging aan diverse fietsroutes of de ATB-route rondom Winterswijk.

Pannenkoekenboerderij De Heikamp – Ruurlo

Ga je liever wandelen in de Achterhoek? Bij pannenkoekenboerderij De Heikamp vind je allemaal leuke kinderactiviteiten, waaronder een doolhof en kabouterpad van 1 km lang. Voor een deel van de activiteiten dient wel betaald te worden zoals het klimbos of klootschieten. De speeltuin grenst aan het terras.

Overige uitjes zijn;

 1. Kinderboerderijen – Apeldoorn
 2. Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek – Arnhem
 3. Sterrenwacht Preasikhaven – Arnhem
 4. Speeltuin de Koppel – Borculo
 5. Recreatiegebied Stroombroek – Braamt
 6. Schaapskooi – Ermelo
 7. Recreatiegebied Kievitsveld – Ermst
 8. Beeldentuin – Garderen
 9. Ouwendorperhoeve – Garderen
 10. Zintuigentuin – Haarlo
 11. IJsboerderij IJscowd – Hattem
 12. A. Vogeltuinen met blotevoetenpad en speeldernis – Het Harde
 13. Schaapskooi – Loenermark
 14. Recreatiegebied Zandenplas – Nunspeet
 15. Van ‘t Lindenhoudtmuseum – Nijmegen
 16. Recreatiegebied Gouden Ham – Nijmegen
 17. Paardenspeelwei Velp -Rheden
 18. Zandbulten in Bergherbos – Stokkum
 19. Pinetum de Belten – Vorden
 20. Recreatiegebied Lingebos & Speelbos De Kleine Waterlinie – Vuren
 21. Recreatiegebied Beerendonck -Wijchen
 22. Kinderboerderij BeestenboelZaltbommel

28 gratis uitjes Groningen

De Onlanderij – Eelderwolde

Op De Onlanderij is een natuurlijke speelplek gecreëerd, kinderen kunnen hier klimmen en klauteren over boomstammen, spelen bij de natuurlijke watertafel en gangen graven in de zandbak. Achter de boerderij is een blotevoetenpad aangelegd van ca. 100 meter. Ervaar hier modder tussen je tenen en kriebelend gras onder je voeten! Of ga met een schepnet waterbeestjes zoeken in het poeltje. Zomers is er een plukveld waar je je eigen boeketje wilde bloemen mag plukken voor thuis. In de grote potstal staan vaak Limousin koeien, maar ook het insectenhotel is het bekijken waard!

Oerrr Kardinge – Groningen

Uitleg over wat je allemaal in de speelnatuur van Kardinge kan doen is bijna niet nodig. Het ontdekken van de speelnatuur gaat hier bij de kinderen vanzelf. Water, zand, boomstammen, stapstenen en wilde bloemen, wat wil je nog meer? Pomp water op met de waterpomp bovenop een oude wierde en loop met je blote voeten door de modder. De speelnatuur van Kardinge is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. De speelnatuur is zo ingericht dat alle kinderen samen kunnen spelen.

Activiteitencentrum  & kabouterpad Lauwersoog

Zo vogel je hier uit hoe trekvogels het Lauwersmeer als tankstation gebruiken in de Oost Atlantische trekroute. Of neem een kijkje in de geheimen van de nacht en word een ster in de duisternis. Vanuit het centrum loop je zo de natuur in. Je vindt er verschillende wandelroutes en het is startpunt voor excursies, zo kun je hier het kabouterpad lopen. Naast het centrum ligt een spelbos en nestbouwbos waar kinderen met natuurmaterialen zelf een eigen nest bouwen en lekker spelen.

Borgerswoldhoeve – Veendam

De Borgerswoldhoeve heeft een prachtige speeltuin. De toegang is gratis, alleen consumptie is verplicht. Naast leuke speeltoestellen is er ook de mogelijkheid om lekker een kop koffie met verse appeltaart of voor de (groot)ouders om een lekker wijntje of een biertje te bestellen. Ook hebben we heerlijke verse friet en uiteraard een lekker (soft) ijsje. Nieuw in 2020 is het enorme reuzenrad waar je zelfs een diner kan boeken. Hier moet je echter wel voor betalen.

Meer gratis uitjes vind je hier;

 1. Knoll’n toen – Godlinze
 2. Blauwestad stranden – Groningen
 3. Boerderijum kinderboerderij – Groningen
 4. Beestenborg kinderboerderij – Groningen
 5. Stadspark – Groningen
 6. Paviljoen & Speeltuin Appelbergen – Groningen
 7. Stadspark kinderboerderij & speeltuin – Groningen
 8. Natuurpark de Noorderriet – Grijpskerk
 9. Mikkelhorst, Kinderboerderij, speeltuin, pluktuin en theeschenkerij – Haren
 10. Cosis Ons Hertenkamp – Harkstede
 11. Natuurtuin, natuurhuis én kinderboerderij – Hoogezand-Sappemeer
 12. Speelbos Houwerzijl – Houwerzijl
 13. Waterspeeltuin het Booze Wijf – Lauwersoog
 14. Huttenbouwbus Bezoekerscentrum – Lauwersoog
 15. Abel Tasmanmuseum – Lutjegast
 16. Trimunt – Marum
 17. Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen – Muntendam
 18. Heeresmeer – Nieuwe Pekela
 19. Kuzemerkooi, kabouterpad & Speeltuin – Oldekerk
 20. Natuurspeelplaats Sintmaheerdt – Tolbert
 21. Natuurspeeltuin – Tjuchem
 22. Kinderboerderij – Veendam
 23. Spelerij – Veendam (consumptie verplicht)
 24. Burcht tuin & Museum – Wedde
 25. Kinderboerderij – Winschoten
 26. Kinderspeeleiland Waterschapsheuvel – Zuidhorn

21 gratis uitjes Limburg

Speeltuin Roeffen Mart – Grubbenvorst

Buiten spelen in en met de natuur staat centraal bij Speeltuin Roefffen Mart in Grubbenvorst vlakbij Venlo. Deze speeltuin grenst aan een bosrijk gebied waar je heerlijk kan wandelen om daarna hier te gaan spelen in een van de vele speeltoestellen. Van schommels tot draaimolens of klimrekken. Ook zijn er een aantal waterpompen. Een deel van de speeltuin is omheind zodat kinderen niet zomaar weg kunnen.

Drielandenpunt & Labyrinth – Vaals

Sinds mensenheugenis wordt de streek rond het Drielandenpunt door duizenden wandelaars en natuurliefhebbers bezocht. Er zijn dan ook vele wandelroutes uitgezet. Veel van de kleine bos- en weidepaden waarover deze wandelroutes je leiden, waren vroeger smokkelroutes en voeren je door zowel Nederland, België als Duitsland! Naast het spannende Labyrint is er de grote, gratis toegankelijke speeltuin en zijn er ook de vele wandelmogelijkheden en de gezellige terrassen in een aantrekkelijke omgeving.

Let op: het Drielandenpunt zelf is gratis te bezoeken, voor een bezoek aan het labyrinth betaal je wel een toegangsprijs.

Lees ook: Drielandenpunt Vaalserberg met doolhof

Overige gratis uitjes zijn;

 1. Streekboerderij Daniken – Geleen
 2. Speelnatuur Brunssummerheide – Heerlen
 3. Speelnatuur Imstenraderbos – Heerlen
 4. Speelbos De Meinweg – Herkenbosch
 5. Speeltuin Heer – Maastricht
 6. Natuurtuinen Jekerdal – Maastricht
 7. Kinderboerderij Daalhoeve – Maastricht
 8. Kinderboerderij Limmel – Maastricht
 9. Schuilkeldermuseum – Maastricht
 10. Sint Pietersberg – Maastricht
 11. Amerikaanse Begraafplaats – Margraten
 12. Recreatiegebied – Mook en Middelaar
 13. Kinderboerderij Dierenrijck – Reuver
 14. De Speelkoel – Sint Joost
 15. Kinderboerderij Ophovenerhof – Sittard
 16. Speelnatuur Hompesche Molen – Stevensweert
 17. Kinderboerderij Hagerhof – Venlo
 18. Recreatiegebied IJzeren Man – Weert
 19. Speelbos – Well

21 gratis uitjes Noord-Brabant

Poort van Heusden – Heusden

Het voormalige kasteelterrein van D’Oultremont is onder meer bekend van het attractiepark ‘Het Land van Ooit’. Na het faillisement kocht de gemeente Heusden in 2008 het terrein en gaf het de nieuwe naam: ‘De Poort van Heusden’. De brede oprijlaan, het roze kasteel, eeuwenoude bomen en de Franse soldaten in de vijver herinneren aan de lange geschiedenis van dit terrein, gelegen op de grens van Nieuwkuijk en Drunen. Ook een deel van de attracties en decoraties zijn nog aanwezig zoals het roze kasteel. Het gebied is vrij toegankelijk voor wandelaars op wegen en paden van zonsopgang tot zonsondergang.

 1. Klauterwoud in Hoessenbosch – Berghem
 2. Kinderboerderij – Boxtel
 3. Speelbos Boeverijen – Breda
 4. Natuurspeeltuin Zand Bos – Deurne
 5. Speelpark de Splinter – Eindhoven
 6. Eekhoorn Experience exotisch tuincentrum De Evenaar – Ettenleur
 7. Speelbos – Gilze
 8. Fort Sabrina – Heijningen
 9. Het Genieten (water)speeltuin – Kaatsheuvel
 10. Natuurcentrum de Maashorst – Maashorst
 11. Natuurspeeltuin de Zwarte molen – Nistelrode
 12. Speelbos de Kemmer – Oirschot
 13. De Elzenhoek – Oss
 14. Aardbeienterras – Rijsbergen
 15. Kinderboerderij ‘t Veldje – Rosmalen
 16. Speeltuin ‘t Kwekkeltje – Rosmalen
 17. Natuurspeeltuin – Sint-Michielsgestel
 18. Kinderboerderij – Veldhoven

28 gratis uitjes Noord-Holland

Speelboerderij Elsenhove – Amstelveen

De speelboerderij is een combinatie van een kinderboerderij met een avontuurlijke én een natuurlijke speeltuin, de vervulling van een kinderwens… Allerlei boerderijdieren, een grote avontuurlijke én natuurlijke speeltuin en de mogelijkheid om veel over natuur, milieu en duurzaamheid te leren. Speelboerderij Elsenhove is heerlijk voor kinderen en voor volwassenen. Het is bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor fietstochten en wandelingen door recreatiegebied Elsenhove, de Middelpolder, Groengebied Amstelland en het Groene Hart.

Amsterdamse Bos – Amsterdam

In het Amsterdamse Bos vind je veel activiteiten die buiten te doen zijn. Natuurlijk kan je hier terecht voor een wandeling door het bos of park, maar er is nog veel meer! Wat dacht je bijvoorbeeld van maar liefst 2 buitenbaden om te zwemmen als het warm is. Of speeleilanden in de grote vijver bij de kiosk waar je ook waterfietsen kan huren? Een hoogtepunt is toch wel de geitenboerderij Ridammerhoeve compleet met stallen, moestuin en speeltuin. Liever iets actiefs? Dan kan je terecht in de Boswinkel waarvandaan er regelmatig activiteiten worden georganiseerd.

Natureluur – Amsterdam

Deze plek combineert de natuur van het Sloterpark met spannende speeltoestellen. Zo heeft het Sloterpark een plek waar kinderen kunnen spelen met en in het water, meer leren over planten en beesten die leven in het Sloterpark en op een speelse manier het park kunnen verkennen en gebruiken. De speeltuin is openbaar toegankelijk. Je kunt dus altijd komen spelen. Daarnaast worden er een aantal activiteiten georganiseerd en kan je hier een kinderfeestje vieren.

Woeste Westen – Amsterdam

Vlakbij Amsterdam ligt Het Woeste Westen. Een natuurspeeltuin die je net even moet weten. Neem zeker droge kleding mee, want het is volop waterpret voor kinderen. Daarna kan je zelf popcorn poffen boven een kampvuurtje. Eigenlijk moet je deze niet verder vertellen ;-).

Speelbos ’t Laer – Laren

Het speelbos is gesitueerd in een geheel natuurlijke omgeving: een groot bos van ruim 2 hectare met zandverstuivingen, heuvels, oude eikenbomen en vogelbosjes. Het is een speelbos gericht op kinderen van 4 t/m 14 jaar, met uitsluitend natuurlijke speelelementen zoals, een beekloop met pomp, een boomstammenpad, holle weggetjes en nog veel meer. Kinderen kunnen zich uren uitleven met zand, water, keien, bomen klimmen en hutten bouwen. Voor de ouders zijn er zitbanken, maar zij kunnen ook gewoon meespelen.

Landgoed de Olmenhorst – Lisserbroek

De leukste pluktuin vind je in Lisserbroek, namelijk Landgoed de Olmenhorst. Je kunt hier appels en peren plukken en er worden regelmatig leuke workshops georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen. Ook is er een speeltuin en de gelegenheid om een hapje te eten. Je kunt je makkelijk een hele middag vermaken in de Olmenhorst! Er worden het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo kun je hier appels en peren plukken, workshops volgen, is er een openluchttheater, diverse markten door het jaar heen, een speeltuin en ga zo maar door.

Duinmeer Het Wed – Overveen

Wat een fijne plek om te vertoeven bij mooi weer! Makkelijk parkeren en dan na een korte maar mooie wandeling neerploffen in het witte zand van de Kennemer Duinen. Het meer wordt maar geleidelijk diep, ideaal met de kindjes. Een andere fijne plek in de duinen is duinmeer Oosterplas; wat moeilijker bereikbaar (te voet of met de fiets) en daardoor een stuk rustiger.

Panoramaterras & Vliegtuigen spotten – Schiphol

Op het dak van Schiphol vind je een speciaal terras met zicht op de achterkant van het vliegveld. Oftewel waar zich alle gates bevinden en de vliegtuigen. Je zit vlakbij de luchtverkeerstoren en hebt een goed uitzicht. Ideaal als je iemand wilt gaan uitzwaaien of vliegtuigen wil kijken. Ook op Schiphol zelf vind je een aantal leuke dingen voor kinderen zoals een enorme motor waar je in kan zitten. Of wat dacht je van een rondleiding in een busje over het vliegveld? Met de auto kan je ook naast de snelweg op de parallelweg vliegtuigen spotten.

Lees ook: Schiphol met kinderen; dagje vliegtuigen kijken

Speelbos Schoorlse Duinen – Schoorl

In de duinen naast Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt Speelbos Zandspoor, beschermd door een legertje wortelwakers en knotse knoesten. Deze grappige boompoppen bewaken je zodat jij fijn kan spelen! Lekker met water kliederen bij de waterspeelplek, klauteren over de omgevallen boom, zand verplaatsen met een treintje of verspringen in de zandbak. Kan je gelijk opmeten of je verder komt dan de vos. Tussen de bomen en achter de schermen van takken in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is het leuk verstoppertje spelen!

Fort de Schans – Texel

Fort de Schans is aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. Die wilde het eiland en de Reede van Texel beschermen tegen de Spanjaarden. Het stervormige fort nabij Oudeschild is rond 1574 gebouwd. Na de Franse bezetting raakten ze in verval en is een deel afgegraven voor dijkverhogingen. Natuurmonumenten heeft Fort de Schans enkele jaren terug in fases laten restaureren. Bij die werkzaamheden werden diverse interessante vondsten gedaan. Het fort is vrij toegankelijk voor wandelaars, van zonsopgang tot zonsondergang. Het is leuk om er overheen en langs te lopen. Natuurmonumenten heeft diverse fiets- en wandelroutes die langs het fort voeren.

Speelwrak & Waterspeeltuin Oudeschild

In de haven van Oudeschild vind je een erg leuke buitenspeeltuin. Centraal staat een enorm speelschip waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Daarnaast zijn er een aantal losse elementen waar ze lekker kunnen spelen. Naast dit schip zijn er ook een aantal speeltoestellen voor jongere kinderen. Bij mooi weer is het watergedeelte een absolute aantrekker. Rondom de speeltuin vind je grasvelden en picknicktafels zodat je lekker kan zitten terwijl je kind aan het spelen is.

Lees ook: Dagje uit; Speelwrak & waterspeeltuin Oudeschild Texel

Zaanse Schans – Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een unieke woon-en werkbuurt vol werkende molens, oude ambachten, bijzondere musea en prachtige groene houten huizen. Beleef, proef en ruik de sfeer uit de achttiende en negentiende eeuw! Een prachtige locatie voor een dagje uit. Je kunt jouw uitstapje nog unieker maken met één van de arrangementen. Een combinatie van cultuurhistorie, landschap, goede accommodatie en catering vormen een prachtige basis voor een familiedag of bedrijfsuitstapje, productpresentatie of event.

Overige gratis uitjes vind je hier;

 1. Kinderboerderij Boerenvreugd – Aalsmeer
 2. Kinderboerderij Gliphoeve – Amsterdam
 3. Kaasboerderij en Klompenmakerij Clara Maria – Amstelveen
 4. Dierentuin Animal Farm – Beverwijk
 5. Schaapskooi – Blaricum
 6. Hertenkamp & Kinderboerderij – Bussum
 7. Bezoekerscentrum de Hoep & Johanna’s Hof – Castricum
 8. Helderse vallei; Natuurspeeltuin, blote voetenpad en kinderboerderij – Den Helder
 9. Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek & Speelbos – ‘s-Graveland
 10. Haarlemmerkweektuin – Haarlem
 11. Natuurspeeltuin Jeugdland – Haarlem
 12. Speelterrein Meermond – Heemstede
 13. Speelbos Waarderhout – Heerhugowaard
 14. De Heimanshof – Hoofddorp
 15. Natuurspeeltuin De Weijver – Hoogwoud
 16. Floratuin – Julianadorp
 17. Kaas- en klompenboerderij Simonehoeve – Katwoude
 18. Speeltuin de Eekhoorn – Kortenhoef
 19. Twiske Waterland‘ – Oostzaan
 20. Speelstrand Ouderkerkerplas – Ouderkerk aan de Amstel
 21. Kinderparadijs – Purmerend
 22. Speeltuin de Speelkraam – Purmerend
 23. Automuseum – Schagen
 24. Bosspeelplaats Fonteinsnol – Texel
 25. Novalishoeve – Texel
 26. Speelbos Spaarnwoude – Velsen
 27. Pompoenboerderij Onderdijk – Wevershoof
 28. Kinderboerderij Rooswijk – Zaandijk
 29. Juttersmu-ZEE-um – Zandvoort

26 gratis uitjes Overijssel

Ulebelt; Natuur & Milieu educatie & kinderboerderij – Deventer

Strijk neer op het gezellige terras terwijl de kinderen heerlijk spelen op de natuurspeelplekken en dieren aaien en knuffelen op de kinderboerderij. Voor kinderen tot 7 jaar is er een speelplaats ‘de Takkenbende’ en een natuurspeelplek met ontdekhoekjes. Voor peuters is er een klimbosje. Voor de grotere kinderen is er de Waterstam, een avontuurlijke natuurspeelplek met hutten, en een groot waterspeelplek. Trek dus oude kleren en laarzen aan zodat je urenlang kan ravotten!

In het hol van de Leeuw – Lemele

Bovenop de Lemelerberg, naast de theetuin, vind je het speelbos In het hol van de Leeuw. Er is van alles te beleven. Klim naar een hoge boomstoel, zwaai aan touwen, verstop je in de boomhut of kruip door rioolbuizen. Moe van het spelen. In het bos hangen hangmatten waar je lekker in kunt liggen. Het speelbos is leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Hier kun je rustig een paar uur lekker spelen. Ook de ideale afsluiting van de wandeling Het spoor van de Leeuw (2,5 verkort of 4km) langs het Ravijn (uniek in Nederland) en de Grote Steen.

Vlakbij vind je ook de berg in Ommen met uitkijktoren.

Overige uitjes zijn;

 1. Het Wevershuisje – Almelo
 2. Ter Huurne Hollandmarkt – Buurse
 3. Natuurboerderij Lindehoeve – Dalfsen
 4. Erve Kuiper – Denekamp (consumptie verplicht)
 5. Landgoed Kaamps – Deurningen
 6. Woeste Willem Speelnatuur – Deventer
 7. Zuiderspeeltuin – Enschede
 8. Kinderboerderij De Wesseler – Enschede
 9. Recreatiepark Het Rutbeek – Enschede
 10. Speelbos ‘t Klauterwoud – Enschede
 11. Speelnatuur Erve de Bos – Haarle
 12. Koppeltuinen waterspeeltuin & blotevoetenpad – Hardenveld
 13. Aardbeienkwekerij Kalter – IJsselmuiden
 14. Voedselbos & Natuurspeelplaats – Kampen
 15. Speelbos Sallandse Heuvelrug – Nijverdal
 16. De Hofte Natuur & Milieu educatief Centrum – Oldenzaal
 17. Indoor speeltuin Happy Heintje – Ootmarsum (consumptie verplicht)
 18. Speelvijver Zwarte Dennen – Punthorst
 19. IJsboerderij Rosahoeve – Raalte
 20. De Molenberg – Reutum
 21. Roofvogelshow Valkerij Rijssen in Volkspark – Rijssen (op woensdagmiddag)
 22. Kakelbont – Tilligte (consumptie verplicht)
 23. Natuurspeelbos De Klimkuil – Wierden
 24. Kinderboerderij Eekhout – Zwolle

29 gratis uitjes Utrecht

Overdekt verkeerstuin – Amersfoort

Heb je een dagje weg gepland in de buitenlucht en komt het met bakken uit de hemel? Geen reden voor paniek, het is niet nodig om je uitje af te zeggen. Maar het is tijd om je plannen iets aan te passen. Geen speeltuin buiten maar een indoorspeeltuin. Binnen spelen is natuurlijk net zo leuk. Bij deze indoorspeeltuin oefenen de kinderen ook nog eens met verkeersregels. Zo wissel je lekker spelen en leren met elkaar af.

Geertjes Hoeve – Haarzuilens

Iedereen is elke dag welkom om een bezoekje aan de boerderij te brengen en wat van het boerenleven op te snuiven. Hier is het altijd leuk voor kinderen: dieren, trekkers en lekkers. Alle dieren zijn toegankelijk voor bezoek. Dit is al een belevenis op zich en de entree is vrij. Stiekem genieten niet alleen de kinderen… Wat is er nu mooier dan een varken met big of genieten van de zon op het terras? Ervaar al het moois dat het platteland ons biedt.

Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve

Boerderij de Boerinn – Kamerik

Kom langs op Boerderij De Boerinn voor een gezellige dag met vrienden of familie. Met meer dan twintig activiteiten binnen en buiten is er voor ieder wat wils. Of je nu een leuke activiteit wilt doen, spelen in de speeltuin in het midden van de boomgaard, bij de dieren wil kijken of een groot feest wilt geven of samen aan het water nog wilt barbecueën, het kan er allemaal.

Lage Vuursche

Het dorpje Lage Vuursche ligt in het centrum van Nederland en trekt meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar vanwege de bosrijke omgeving, de gezellige restaurants, winkeltjes en natuurlijk de eindeloze recreatieve mogelijkheden. Je kunt heerlijk wandelen, fietsen, midgetgolfen of paardrijden. De pannenkoek vindt nog steeds grote aftrek maar ook een gastronomisch maal kan gevonden worden in de zes restaurants die Lage Vuursche rijk is.

Dankzij de tientallen rijksmonumenten en de achttiende-eeuwse huizen in en om de Dorpsstraat heb je het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan. Een Anton Pieck achtige sfeer in het dorp en het feit dat Lage Vuursche en omgeving het eerste grote bosgebied vanuit de randstad is, zorgt voor veel belangstelling. Het dorp heeft een Vorstelijke status omdat prinses Beatrix weer op kasteel Drakenstein woont. Hoewel het kasteel vrijwel geheel aan het oog wordt onttrokken, heeft het op velen een grote aantrekkingskracht.

Maximapark & Bosspeeltuin – Vleuten

Centraal gelegen in Nederland vind je in het Maxima Park de bosspeeltuin. Hier kun je lekker wandelen, spelen en eten & drinken. Er is een overdekt gedeelte met waterfonteintjes die plotseling uit de grond schieten. Maar ook een grote klimtuin waar de wat oudere kinderen kunnen klimmen en klauteren en glijden, ze worden hier ook goed uitgedaagd. Er is heel veel zand (en waterpomp) om eindeloos mee te spelen. En een aantal muzikale muziekinstrumenten.

Voor de kleintjes is er een kleiner toestel, waar ze wel nog wat hulp bij nodig hebben. Bij mooi weer kan je bij het restaurant Anafora niet alleen heerlijk op het terras zitten voor een hapje en drankje maar ook een bootje huren of een picknickmand! Of je wandelt omhoog in de uitkijktoren.

Lees ook: Dagje uit Maxima Park Utrecht & Bosspeeltuin

Piramide van Austerlitz – Woudenberg

De Piramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en in 1804 gebouwd. De bosrijke omgeving rond dit monument leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. De Piramide is officieel start- en eindpunt van wandelroutes drie door de ANWB gemarkeerde fietstochten. Daarnaast ligt een grote speeltuin en lunapark met onder andere botsauto’s, draaimolens en een treintje. In de speeltuin staan speeltoestellen voor alle leeftijden. Er is ook een restaurant, snackbar en terras.

Boswerf – Zeist

De Boswerf in Zeist bevind zich te midden van de natuur en de speelmogelijkheden zijn daar ook op gebaseerd. Met stapstenen, klimtoestellen en hutten in het bos zal jouw kind zich hier prima vermaken, terwijl je van je rust geniet in het prachtige bosachtige gebied.

Meer gratis uitjes zijn;

 1. Natuurspeelplek Liendert – Amersfoort
 2. Fort Vechten & Castellum – Bunnik
 3. Buurtspeeltuin de Balije – De Meern
 4. Fort Ruigenhoek – Groenekan
 5. Speelbos Nieuw Wulven – Houten
 6. Kinderboerderij Otterspoor – Maarssenbroek
 7. Strand met speeltuin & Echobos – Muiderberg
 8. Kinderboerderij IJsselstee – Nieuwegein
 9. Paardenkamp – Soest
 10. Historische Collectie Bevoorrading & Transport – Soestbergen
 11. Domkerk – Utrecht
 12. Griftsteede speeltuin & kinderboerderij – Utrecht
 13. Kinderboerderij Nieuw Rotsoord – Utrecht
 14. Kruideniersmuseum – Utrecht
 15. Fort & Speelbos Gagelbos – Utrecht
 16. Traject Lumen – Utrecht
 17. Wilhelminapark – Utrecht
 18. Castellum Hoge Woerd – Utrecht
 19. Molen de Ster – Utrecht
 20. Bouwspeeltuin De Albatros – Vleuten
 21. Stichting Dierenweide – Vleuten
 22. Kinderboerderij de Brink – Zeist

19 gratis uitjes Zeeland

Kinderboerderij Cantecleerhoeve – Clinge

De kinderboerderij bestaat uit een hoofdgebouw, gebouwd als een gewone boerderij, bestaande uit voor- en achterhuis. Het achterhuis heeft op de zolder een educatieve ruimte, een kantoor en vooral bij de jeugd in trek: een hooizolder. Apart staat een kapschuur met geitenhok en varkenshok met uitloop. Ook op het erf staat een kippenhok met ren. Een beetje verscholen staat de bijenstal. Op bet land is een wilgenhut, als beschutting voor de dieren. De speeltuin bestaat uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen, o.a. een pomp en speelhutten. Bij de boerderij hoort een eco-bos.

De Hollandsche Hoeve – Goes

In Goes op wandelafstand van het centrum vindt je stadsrecreatiepark ‘De Hollandsche Hoeve’. In De Hollandsche Hoeve kun je van alles, het is een wandelgebied, natuurgebied, en biedt mogelijkheid tot sport en recreatie, zoals een midgetgolfbaan, binnenspeeltuin, buitenspeeltuin, waterspeeltuin en een mooie heemtuin. Er zijn verschillende wandelroutes, voetbalvelden en sportveldjes. Ook is er kinderboerderij waar verschillende dieren zijn te zien en te aaien. Ook een aanrader is een bezoek aan het Ambachtscentrum waar oude ambachten tot leven komen (en kinderen tegen betaling ook zelf kunnen proberen).

Speelboerderij Molen de Jonge Johannes – Serooskerke

Onder het ­genot van een drankje, een ­hapje of een ­heerlijke verse Zeeuwse Pannenkoek of American Fluffy Pancake genieten van de weidse ­­vergezichten die de Jonge Johannes te bieden heeft in het prachtige Zeeuwse landschap. De kinderen vermaken zich in de ­speeltuin, het maïsdoolhof (tegen betaling) of ­tijdens een rondje midgetgolf. Voor de jongsten is er ook een leuke en ­veelzijdige kinder­speelhoek in het restaurant. Molen De Jonge Johannes is voor jong en oud.

Speelparadijs Scheldorado – Terneuzen

In Aquadome Scheldorado is ook een mini indoorspeeltuin. Terwijl je zelf geniet van een hapje of drankje kunnen de kinderen zich uitleven in de overdekte speeltuin. Lekker avontuurlijk klimmen, klauteren, glijden en springen. Ook voor de hele kleintjes is er een ruimte met speelblokken, waarbij ze lekker hun energie kwijt kunnen.

Portaal van Vlaanderen – Terneuzen

Bij deze spreekwoordelijke poort naar Vlaanderen vindt je de sluizen van Terneuzen. Hier komen de gigantische zeeschepen wel heel dichtbij. Op de kade zijn er een hoop bankjes vanwaar je kan kijken. Heel veel kinderen zullen dit mega indrukwekkend vinden! Het is ook mogelijk om een rondleiding te volgen, of bijvoorbeeld tegen betaling een rondvaart te maken.

Overige gratis uitjes in Zeeland zijn;

 1. Speelbos Axel – Axel
 2. Oorlogsmuseum Gdynia – Axel
 3. Speelbos de Braakman – Biervliet
 4. Plompe toren – Burgh-Haamstede
 5. De Knokkert of Bos van Erasmus – Cadzand
 6. Groede podium – Groede
 7. Schaapskooi Schaap en Zo – Heinkenszand
 8. Kinderboerderij de Klepperhoeve – Middelburg
 9. Speelhof Hoogerzael – Middelburg
 10. Natuurspeelplaats Bûûtenplaets – Ooltgensplaat
 11. Geitenboerderij De Mekkerstee – Ouddorp
 12. Kinderboerderij Paardoes – Vlissingen
 13. Kinderboerderij – Terneuzen
 14. Museumhaven Zeeland – Zierikzee

Top 15 gratis uitjes Zuid-Holland

Landgoed Clingendael – Den Haag

Clingendael is een prachtig landgoed tussen Den Haag en Wassenaar. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl met mooie gebouwen, tuinen met indrukwekkende boomgroepen en spiegelende waterpartijen. Pronkstuk van Landgoed Clingendael is de bijzondere Japanse Tuin die slechts enkele weken per jaar geopend is. Met z’n prachtige natuur, slingerende wandelpaden en grote speelweide met speeltuin  is het landgoed een fantastische plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen ook met kinderen. Gedurende het hele jaar is Clingendael vrij toegankelijk.

Kinderdijk

Eén van de must-see’s van ons land en daarom ook UNESCO Werelderfgoed: de molens van Kinderdijk. In 1997 werden de negentien molens van het Zuid-Hollandse Kinderdijk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Rond 1740 begon de bouw van de molens die het water uit de lager gelegen polder van de Alblasserwaard naar de Lek moesten pompen. Vandaag de dag is het een ‘must’ voor internationale toeristen, maar een fiets-, boot-, of zelfs koetstocht door dit typisch Nederlandse landschap blijft ook leuk voor Nederlanders zelf.

Lees ook: Kinderdijk met kinderen

Natuurtuin Varsseveld – Leerdam

De Natuurtuin Varsseveld in Leerdam is een supermooie en leuke natuurspeeltuin. Het is speelbos dat pal aan de Linge ligt. Je hebt hier dan ook een prachtig uitzicht. Je kan hier heerlijk wandelen en voor kinderen zijn er klim- en klautertoestellen. Ook is er een waterbaan en een mooi klein strandje. Je vindt hier prachtige bomen en dieren. Samen met onze kleine zoon wandelen we hier meerdere keren per maand, om te genieten van de natuur, de omgeving en de dieren.

Geitenboerderij de Mèkkerstee – Ouddorp

Op de Mèkkerstee beleef je de charme van het boerenleven. Ervaar de wellness van de geiten en bezoek je de vernieuwde kinderboerderij. Geniet tussendoor van het zelfgemaakte ijs of bezoek het restaurant voor een heerlijke kop koffie met appeltaart. In de kaasmakerij zie je hoe de kaas wordt gemaakt en in de  landwinkel kun je terecht voor allerlei streekproducten. De kinderen kunnen zich verder ook nog uitleven in de speeltuin.

Belevenisboerderij Schieveen – Rotterdam

Op de Rotterdamse belevenisboerderij is het altijd feest, voor jong en oud! Er is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR, knuffel met boerderijdieren in de knuffelweide of ontdek bloemen en planten in de tuin. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken.

Lees ook: Belevenisboerderij Schieveen met speelbos bij Rotterdam

Futureland Maasvlakte – Rotterdam

Informatiecentrum FutureLand op de Maasvlakte laat je zien hoe de nieuwste havens van Rotterdam zijn opgespoten. In vijf jaar is twintig vierkante kilometer zee omgetoverd tot een havengebied waar Nederland in de toekomst mee vooruit kan. Hoe Maasvlakte 2 is bedacht en aangelegd is beslist niet het enige dat je beleeft tijdens een bezoek aan FutureLand. Stap in de toekomst en vlieg met een VR-bril over de haven van 2066.

Kralingse Bos & Kinderboerderij de Kraal – Rotterdam

Aan de rand van Rotterdam vindt je het Kralingse Bos; een mooi natuurgebied rondom een plas water. Je kan hier niet alleen mooi wandelen, maar ook spelen in een van de speeltuinen aan de noordzijde van het water. Natuurlijk zit er ook een waterspeeltuin bij. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Kinderboerderij de Kraal; daar kan je niet alleen de dieren knuffelen of aaien maar er is ook een moestuin en nog meer speelgelegenheid. Ook is er een terras.

Fort Drakensteijn – Schiedam

Een heel speciale speeltuin: Fort Drakensteijn. De onwijs spannende speeltoestellen zijn natuurlijk gaaf, maar vooral uniek omdat ze zo gebouwd zijn dat ook kinderen met een handicap er plezier aan kunnen beleven. Zo is er onder andere een fort, een water- en zandspeelplaats, een zeshoekschommel, een grote en een kleine netschommel en een groot nieuw klim en klauterspeeltoestel. Begin 2019 is de speeltuin helemaal gerenoveerd.

Tegenover de speeltuin vind je kinderboerderij ‘t Hoefblad met verschillende soorten dieren. Naast de speeltuin vind je een brasserie waar je een ijsje kan halen of wat kan eten / drinken. Ook een wandeling door het Beatrixpark is een aanrader.

Monkeybos Meijndel – Wassenaar

In Meijendel kun je heerlijk spelen. Zo is er een waterspeelplaats voor kinderen naast De Tapuit (het bezoekerscentrum). Lekker kliederen met water en zelf voelen hoe nat het water is! Opdrogen kan daarna op het terras van de pannenkoekenboerderij. Nog niet uitgespeeld kun je heerlijk ravotten in het Monkeybos. Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Ze kunnen er hutten bouwen, in bomen klimmen, er is een kabelbaan, een uitkijktoren, hele grote waterleidingbuizen waar ze doorheen kunnen lopen en nog veel meer. Te veel eigenlijk om op te noemen.

Lees ook: Meijendel; met speel Monkeybos, bezoekerscentrum en wandelroutes

Biesbosch Museumeiland – Werkendam

Een belangrijk onderdeel van het museumeiland is de ‘Biesbosch Beleving’. Een schaalmodel van de Biesbosch met polders, dijken en stromen, maakt de waterhuishoudkundige werking en het belang van dit gebied inzichtelijk. De ‘Biesbosch Beleving’ is een educatiemiddel waar kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met eb en vloed door schuifjes en sluisjes open of dicht te maken. Tip: Neem een handdoek mee want er mag gewoon door het water heen worden gelopen of in worden gespeeld!

Speelbos & Kinderboerderij de Balij – Zoetermeer

Verstoppertje spelen, slootje springen, klimmen en struinen of een hut bouwen? Dat kan in het Speelbos De Balij van Staatsbosbeheer, vlak bij Zoetermeer. Alles staat hier in het teken van ridders. Houten ridders bewaken de poort in de stadsmuur. Vul met de pomp in het midden van het plein de slotgracht. Spring over de stapstenen of slinger jezelf via de touwen over het water. Of trek jezelf gewoon over via het pontje. Er zijn picknickbankjes bij het speelbossen, dus neem je boterhammen mee. Bij Speelbos de Balij vindt je ook een kinderboerderij met terras.

Geitenboerderij Het Geertje – Zoeterwoude

Boerderij ‘t Geertje is een veehouderij met geiten, kippen, koeien, varkens, pony’s en paarden. De jonge geitjes een grote attractie. Ze mogen geaaid worden. Het is ook toegestaan de geitjes te voeren met flesjes melk, die op de boerderij te koop zijn. Kinderen kunnen een ritje maken op een pony. Er is een boerderijwinkel en een boerderijrestaurant ‘t Geertje verhuurt boten, kano’s en fietsen. Het is ook mogelijk om op de boerderij te overnachten in een tentje of in een trekkershut.

Speelnatuur Tiengemeten – Zuid-Beijerland

Meer dan 4,5 hectare bomen, beekjes, bloemen, blubber en beesten. Speelnatuur Tiengemeten is een ruig dagje uit voor het hele gezin. Ontdek het zelf: hoe ben jij in het wild? Voor de kleintjes is er een veilig Ukkie-eiland. Ouders houden makkelijk toezicht, terwijl de peuters en kleuters spetteren op de schildpadfontein of waden door het ploeterbeekje. Je komt hier met een pontje (tegen betaling) en als je uitgespeeld bent kun je de rest van het eiland ontdekken of heerlijk pannenkoeken eten.

Meer gratis uitjes vind je hier;

 1. Recreatieboerderij De Kleine Duiker – Barendrecht
 2. Natuurspeelplaats Tuin van Floddertje – Berkel en Rodenrijs
 3. De Oude Zustertuin – Bodegraven
 4. Land Art tuin – Delft
 5. Stoomgroep West Zuiderpark – Den Haag
 6. Huis te Merwede – Dordrecht
 7. Strand & Duinen – Kijkduin
 8. Burcht van Leiden – Leiden
 9. Speelakker – Noordwijkerhout
 10. Dobbeplas – Nootdorp
 11. Fort Buitensluis – Numansdorp
 12. Zwembad de Oude Tol – Oud Beijersland
 13. Kinderboerderij Agathahoeve – Oostvoorne
 14. Beatrixpark met Fort Drakesteijn- Schiedam
 15. Klauterwoud Broekpolder – Vlaardingen
 16. Museum de Bommelzolder – Zoeterwoude
 17. Arboretum Munnikepark – Zwijndrecht
 18. Grevelingenmeer

Landelijke uitjes

Landelijke uitjes die onder de tien euro per persoon (kunnen) blijven zijn;

Linda van Aken