Skip to Content

Bossen Nederland overzicht leukste en mooiste om te wandelen

Bossen Nederland overzicht leukste en mooiste om te wandelen

Als het zonnig is denk je al snel aan afkoelen op het strand. Toch zijn er veel meer plaatsen die erg fijn zijn in de zomer (of herfst en winter). Zoals de bossen! Mijn kinderen (Randstad) roepen een groepje van tien bomen al een bos ;-) Toch vinden ze dit heerlijk, dan fantaseren ze dat ze olifanten zien (olifantje, in het bos) of vossen en beren.

‘Echte’ bossen hebben we helaas niet meer in Nederland, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven waar je heerlijk door kan wandelen of op een andere manier kan vermaken. Daarom mag dit ook niet ontbreken in het overzicht van de leukste plekjes van Nederland.

Amsterdamse Bos (Amsterdam, Noord-Holland)

Aangezien Melanie vlakbij het Amsterdamse bos woont kan ze dit niet overslaan. Technisch gezien is het een park. Maar het heet het Amsterdamse bos. Hier lijkt het ook meer op dan op een park. Er is hier zo veel te doen. Wandelen, fietsen, kanoën, zwemmen (zowel in kinderbadjes als in een natuurlijke vijver.

Klimmen, picknicken, theatervoorstellingen voor jong en oud. (kijk op de site van het Amsterdamse bostheater voor het actuele overzicht) Festivals, diverse speeltuinen, een kinderboerderij en geitenboerderij. Kortom genoeg te doen en nooit een moment van verveling.

Het Amsterdamse bos heeft een rijke geschiedenis. Aangezien de aanleg van het park begon tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de loop der jaren steeds meer vorm kreeg. Het park is zo groot. Je kan onmogelijk het hele park in een dag bekijken.

Dit park is zelfs groter dan het beroemde Central Park in New York. En daarom moest ik dit park wel noemen. Het Amsterdamse bos wordt veel gebruikt door mensen uit de omgeving maar zal ook zeker in goede aarde vallen bij mensen die er iets verder voor moeten reizen.

Ook van Judith is dit de favoriet. Een heerlijke bos met goede parkeergelegenheid, een pierenbad en een geitenboerderij. Kortom genoeg leuks om te doen.

Lees ook: Amsterdamse bos; uitjes & bezienswaardigheden

Asserbos (Assen, Drenthe)

In Het Asserbos ligt het Duurzaamheidcentrum, een gratis te bezoeken centrum die kinderen op een speelse manier vertelt over hoe je duurzaam kan leven. Er is op het dak van het gebouw een tuin aangelegd, en voor de waaghalzen is er een uitkijktoren te beklimmen.

Een tijdelijke expositie deze zomer is de Wolf die zijn wandeling door de bossen van Drenthe maakte in 2015. Waar liep hij langs? Je kan hem zelfs van dichtbij bekijken. Ook kun je hier een lekker kopje koffie drinken, met iets lekkers. Vanuit het duurzaamheidscentrum zijn er verschillende wandelroutes die je kan meenemen en op pad gaan door het Asserbos.

Boomkroonpad (Borger, Drenthe)

Wil je het bos eens van de andere kant bekijken? Kies dan voor een boomkroonpad. De mooiste staan volgens Saskia in Duitsland, maar in ons eigen land hebben we er ook eentje in Drenthe. In Borger is het boomkroonpad te vinden en goed te combineren met een bezoek aan het Hunnebedcentrum, kabouterland Exloo of een mooie wandeling door de Drentse bossen.

Lees ook: Boomkroonpad, Speelbos Lorken en kabouterpad staatsbosbeheer Borger in Drenthe.

Bos Lage Vuursche

Het leukste bos volgens Maaike zijn de bossen bij Lage Vuursche, mooie omgeving, mooie horeca en een heerlijk gebied om te wandelen.

Numansdorpse Bos

In Numansdorp ligt het Numansdorpse Bos. Als kind is Merel hier weleens op excursie geweest en met een kinderfeestje. Je kon er een leuke natuurspeurtocht doen en genieten van de bosrijke omgeving – die hier in de regio toch wel schaars is. Het bos staat ook hoog op mijn verlanglijstje om nog eens te bezoeken met de kinderen.

Sonse Heide (Son, Noord-Brabant)

De bossen in de Sonse Heide in Son zijn erg leuk om een keer heen te gaan. In deze bossen bevindt zich ook een Kabouterpad waar je een route van 500-1500 meter kunt lopen.

Linda van Aken