Skip to Content

Prikkelarme activiteiten & uitjes voor kinderen, peuters, kleuters en tieners

Prikkelarme activiteiten & uitjes voor kinderen, peuters, kleuters en tieners

Is jouw kind snel overprikkeld? Dan kan het een uitdaging zijn om activiteiten te vinden die je wél met je kind kunt doen. De uitdaging wordt nog groter als er meer kinderen in het gezin zijn en je iets wilt doen waar ze zich allemaal prettig bij voelen. Wat kun je doen zonder dat je gevoelige kind (bijvoorbeeld) hierdoor te veel prikkels binnenkrijgt?

We geven een aantal ideeën als inspiratie. Maar we zijn ons er ook van bewust dat ieder kind weer anders reageert. Weten welke prikkels bij jouw kind het meeste los maken is dan ook eigenlijk het begin van alles.

Welke prikkels wil je vermijden?

Het ene kind is het andere niet en dat geldt natuurlijk ook voor kinderen die snel overprikkeld zijn. Is je kind overgevoelig en zal het juist extremer reageren op drukte en geluiden? Is je zoon of dochter dusdanig introvert dat veel sociale contacten moeten maken gewoon niet te doen is?

Probeer er eerst achter te komen (als je dat nog niet helder hebt) waarom je kind snel uit zijn humeur is, prikkelbaar wordt of volledig van slag is als je ergens geweest bent

. Daarmee kun je niet alleen beter bedenken wat je wilt gaan doen, maar het is ook het startpunt om je kind beter te begrijpen en eventueel hulp te bieden.

Voorbereiding is het halve werk

Goed voorbereid op pad gaan, daar valt of staat het succes al mee. Weet waar je aan begint en informeer eventueel vooraf alvast bij de activiteit zelf of het er druk is.

Bereid de reis goed voor. En voor veel kinderen kan het al fijn zijn als ze weten wat er gaat komen. Maar jij kent je kind het beste. Want misschien is dat iets wat je kind niet erg vindt en smult het juist van verrassingen…

Prikkelarme bioscoop

Steeds meer komen er speciale activiteiten die prikkelarm zijn. Zo zijn er bioscopen die speciale voorstellingen bieden. Hierbij staat het geluid zachter en wordt er alles aan gedaan om de voorstelling zo prikkelarm mogelijk te houden.

Staan er normaal allerlei schermen te schitteren, dan worden deze op dit tijdstip uitgezet. Geen extra muziek op de achtergrond of lawaaiige omroepers.

Uiteraard wordt er van de bezoekers ook verwacht dat ook zij zich rustig gedragen. Oordopjes kunnen beschikbaar gesteld worden. Steeds meer bioscopen doen hieraan mee.

Informeer voor de zekerheid even wat zo’n prikkelarme voorstelling bij de desbetreffende bioscoop inhoudt. Iedere bioscoop zal toch zijn eigen invulling geven.

Circus of kermis

Ook circussen en kermissen willen weleens acties hebben waarbij een bepaald dagdeel de voorstelling (of het kermisterrein) prikkelarm is.

Geen overbodig lawaai en licht. Dit kan door een kermis of circus zelf gedaan worden, maar bijvoorbeeld in Tilburg werd het zelfs opgenomen in de vergunning dat op zondag een paar uur de kermis prikkelarm zou zijn!

Is er kermis in de buurt? Kijk eens of zij ook een paar van die uurtjes hebben!

De natuur in

De natuur is vanzelf al rustgevend. Zijn er activiteiten die je kunt doen, gewoon midden in de natuur, dan zit je voor veel kinderen al goed.

Afhankelijk van je kind kun je voor heel uiteenlopende activiteiten kiezen. Zolang je maar kiest voor activiteiten waarbij je niet in een mensenmassa terecht komt.

Nu zal niet ieder kind daar last van hebben, maar vaak neemt dit toch weer extra prikkels mee. Zeker als je kind HSP is. Wat je dan zoal kunt doen?

  • Blotevoetenpaden lopen
  • Schelpen zoeken op een rustig strand
  • Kanoën
  • Varen naar een eilandje in de plassen (bijvoorbeeld de Nieuwkoopse Plassen) en daar picknicken of even zwemmen
  • Natuurtuinen bezoeken en op zoek gaan naar vlindertjes (bijvoorbeeld)

Maïsdoolhof

Naar de boerderij en dwalen door de maïs. Er zullen kinderen zijn die hier juist ontzettend onrustig van worden, maar de enige prikkel die het eigenlijk geeft is de angst er niet meer uit te komen…

Heerlijk, in alle rust, dwalen door de paden in de maïs en daarna mag je misschien nog wel even de kalfjes aaien (dit is per maïsdoolhof natuurlijk verschillend). Ze komen op steeds meer plaatsen, dus er is er vast ook één bij jou in de buurt te vinden.

Dieren zijn rustgevend

Kinderen en dieren zijn een ideale combinatie. Veel kinderen worden rustig van het contact met een dier. Er zijn diverse mogelijkheden om iets met dieren te doen, wat echt is afgestemd op kinderen met een rugzakje. Zo kun je op zoek gaan naar activiteiten met paarden of met honden

. Vaak gaat het dan om een soort behandeling waarbij je kind meerdere keren naar deze dieren toegaat. Meer over dierondersteunende therapie vind je bij Stichting Sam.

Heeft je kind niet echt therapie nodig? Dan kun je deze wetenschap natuurlijk wel meenemen met wat je wilt gaan doen. Ergens op een rustige plek met dieren kunnen knuffelen kan echt heel fijn voor je kind zijn.

De kinderboerderij op tijdstippen bezoeken dat het rustig is, bijvoorbeeld. Of misschien is er wel ergens een asiel waar je kind op een rustige manier met de dieren mag komen spelen. Zeker als je kind al groter is en zelfs leuk vindt om te helpen, zal dit niet moeilijk zijn.

Een andere optie kan zijn om naar een kleine dierentuin te gaan. Je zou voor de zekerheid even kunnen informeren of het er druk is, maar de grote massa van de bekende, grote dierentuinen ontbreekt in ieder geval. AquaZoo is bijvoorbeeld een leuk dierenpark.

Prikkelarme vakantieparken

Een vakantiepark waar het een drukte van belang is en waar je echt niet even rustig op een terrasje hoeft te gaan zitten (want er gebeurt te veel om je heen), biedt voor jou en jouw kind echt geen vakantiegevoel.

Maar met een beetje zoeken kan je prima naar een vakantiepark toe. Ga voor een kleinschalig parkje, gelegen in een rustige omgeving. Midden in de natuur is een prachtige uitvalbasis voor fijne natuuractiviteiten.

Natuurlijk mag er best het een en ander te doen zijn, maar door juist te kiezen voor een park waar geen animatieteam is, heb je wel meer kans op rust. Een park met wel een speeltuintje, maar geen groot speelparadijs, biedt wel speelplekken voor je kind(eren), maar voorkomt dat het er zwart ziet van de kinderen, met alle drukte die daarbij hoort.

Een park wat wel van alles biedt, wat je graag voor je andere kinderen wilt, kan een optie zijn. Vraag dan bij het boeken of je een voorkeursboeking voor de ligging kunt doen. Zo kan je kiezen voor een huisje wat zo ver mogelijk van alle drukte af ligt.

Jouw gevoelige kind kun je dan zo veel mogelijk uit de drukte houden en de anderen hebben toch hun vertier.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)