Skip to Content

Tips voor uitjes en activiteiten voor kinderen in rolstoel / met een beperking

Tips voor uitjes en activiteiten voor kinderen in rolstoel / met een beperking

Ieder kind wil graag een dagje weg om nieuwe avonturen te beleven. Voor kinderen met een beperking zijn er bij het organiseren van een uitje extra dingen waar je over na moet denken. In dit artikel geven we handige tips waar je vooraf aan kunt denken.

Ook zullen we de leukste en origineelste uitjes op een rij zetten waarbij kinderen in een rolstoel en/of met een een zintuiglijke en verstandelijke beperking een zorgeloze dag aan kunnen beleven.

Handige tips bij de voorbereiding

Bedenk vooraf goed wat je mee moet nemen, heeft je kind bijvoorbeeld extra medicijnen nodig om mee te nemen, heb je noodtelefoonnummers bij je? Maar ook praktische hulpmiddelen.

Eventueel kun je deze altijd nog lenen zoals bij Vegro. Op sommige plekken kun je die ook ter plekke huren, maar niet vooraf reserveren waardoor je niet zeker weet of ze deze nog wel op voorraad hebben of al uitgeleend.

Een prikkelarme of prikkelrijke activiteit?

Is je kind op zoek naar avontuur, snelheid of beweging? Ga dan op zoek naar speeltuinen of attractieparken die afgestemd zijn bij de beperkingen van het kind. Zit je kind in een rolstoel dan is dit vaak alsnog mogelijk.

Het is dan verstandig om contact op te nemen met het park waar je heen wil gaan, om te informeren naar de rolstoelvriendelijkheid en mogelijke begeleiding van je kind in bepaalde attracties.

Het kan ook zijn dat je kind geniet van een wat minder prikkelende omgeving. Ook dan zijn de opties talrijk. In veel bossen en andere natuurgebieden zijn wandelroutes uitgezet die toegankelijk zijn met een rolstoel. Ga op pad in de natuur en op zoek naar dieren, op deze manier kan je kind veel leren!

Het is dus goed om na te denken hoeveel het kind aankan op een dag, om zo overprikkeling te voorkomen en er het beste dagje uit van te maken.

Denk daarom ook aan de geschatte drukte op de locatie waar je naartoe gaat, bij bijvoorbeeld vakantiedagen kunnen parken namelijk overvol zijn.

Pauzes

Voor kinderen met een beperking zijn rustmomenten in de dag vaak erg belangrijk. Bedenk waar je deze kunt nemen bij bijvoorbeeld picknicktafels en rustige horecagelegenheden. Op deze manier kan je kind bijkomen van de prikkels en nieuwe energie opdoen voor de activiteiten die gepland staan op deze dag.

Interesse

Het is goed om te kijken waar je kind van houdt bij het zoeken naar een activiteit. Er zijn bijvoorbeeld veel musea geschikt voor kinderen en kinderen met een beperking/in een rolstoel die over een bepaald interessegebied gaan. Denk hierbij aan historische, natuurhistorische of kunstmusea.

Bedenk dus wat voor activiteit je kind doet opleven, zodat het voor iedereen een extra speciale dag kan zijn. Zoek hieronder tussen de tips voor uitjes naar welke activiteit het beste bij je kind past.

De 7 leukste uitjes voor kinderen in een rolstoel / met een beperking

Musea

In musea kun je als kind van alles te weten komen en ze zijn vaak prikkelend voor de fantasie en het nieuwsgierigheid van kinderen. Voor binnenmusea ben je niet afhankelijk van de weersvoorspelling en ze zijn vaak ook erg rolstoelvriendelijk ingericht.

Deze activiteit is vooral geschikt voor kinderen in een rolstoel, doordat de activiteit niet om het bewegen gaat en dus niet bezig hoeft te zijn met zijn/haar beperking.

Ook zijn er in musea meestal workshops te volgen of speurtochten voor kinderen, waardoor zij nog meer plezier kunnen beleven aan dit bezoek. Vraag hier vooral naar bij de infobalie van het museum!

Vliegtuigen of treinen spotten

Veel kinderen zijn dol op het zien van voertuigen zoals treinen en vliegtuigen. Op het internet kun je plekken vinden waar je rustig met je kind hiervan kan genieten.

Zelfs op Schiphol is er een speciaal panoramaterras ingericht voor het bewonderen van de grote vliegtuigen, te vinden op de derde verdieping en bereikbaar tussen vertrekhal 1 en 2.

Dierentuin of kinderboerderij

Houdt je kind van dieren? Dan is een dierentuin of kinderboerderij natuurlijk het allerleukste
om te doen. Wandel rondjes en bekijk de bijzonderste diersoorten in geheel je eigen tempo. In veel dierentuinen zijn er ook rolstoelen voor kinderen beschikbaar, informeer hier van tevoren naar bij het park.

Wandelroutes

Heeft je kind meer behoefte aan stilte en natuur? Gelukkig is Nederland rijk aan vele mooie duinen, bossen en parken. In veel natuurgebieden zijn rolstoelvriendelijke wandelroutes uitgezet. Deze zijn ideaal voor het hele gezin; van kinderen in de wandelwagen tot en met grootouders met een rollator.

Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er soms leuke opties zoals een rondrit met een huifkar getrokken door een paard. Op deze manier kan iedereen alsnog genieten van de mooiste natuurplekjes.

Print van tevoren wat vogel- of insectenzoekkaarten uit, zodat de kind(eren) kunnen leren, zoeken en spelen in de natuur.

Bezoek een kasteel

Een kasteel is een ontzettend sprookjesachtig gebouw, waardoor kinderen vaak kunnen genieten in deze historische omgeving. Tip: Informeer vooraf wel even of er een lift aanwezig is of dat er vooral veel trappen zijn. Soms zijn er ook speurtochten en activiteiten speciaal afgestemd op kinderen (met rolstoel / beperking).

Speeltuinen of attractieparken

Tot slot zijn er natuurlijk veel speeltuinen en attractieparken in Nederland te vinden waar ook kinderen met een beperking een bijzondere dag kunnen hebben. Misschien kun je kijken naar meer kleinschalige parken zodat de activiteit is afgestemd op het kind.

Check ook van te voren altijd de rolstoelvriendelijkheid bij verschillende attracties en andere begeleiding die het park biedt.

Bij Disneyland en Efteling zijn er bijvoorbeeld speciale ingangen waarbij je met een rolstoel en 1 of 2 begeleiders naar binnen mag en je dus niet in de rij hoeft te wachten.

Zo kom je niet voor onverwachtse verassingen te staan en weet je waar je aan toe bent voor vertrek. Wist je dat er tegenwoordig ook steeds meer speeltuinen zijn met speciale toestellen voor kinderen in een rolstoel?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)