Skip to Content

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin

Op stap met het gezin is altijd leuk, alleen is het gemiddelde pretpark of de dierentuin best aan de prijzige kant. Afgezien van de acties die er ieder jaar weer zijn bij verschillende supermarkten, zijn er ook een behoorlijk wat goedkope uitjes waarbij je gratis of minder dan 10 euro per persoon kwijt bent. Je vindt ze overzichtelijk per provincie.

Inhoud toon

Goedkope uitjes Drenthe

Boomkroonpad – Drouwen

In de boswachterij Gieten-Borger kun je een bijzonder boswandeling maken. Niet op de grond, maar over een smal bospaadje hoog in de lucht, tussen de toppen van de bomen. Hiermee biedt het Drouwense Boomkroonpad in Drenthe je de unieke mogelijkheid in Nederland om het bos eens vanuit een geheel ander perspectief te bekijken: van de bovenkant!

Tip: het mooist in het voorjaar als alles in de knop staat of in de herfst door de schakering van kleuren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Boomkroonpad, Speelbos Lorken en kabouterpad Staatsbosbeheer Borger in Drenthe

Rijk der Kabouters (Landgoed ‘t Wildryck) – Eext

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Als je niet van massavermaak houdt, is het Rijk der Kabouters echt een leuk uitstapje in Drenthe. Je vindt dit park op Landgoed ‘t Wildryck. In Eext vlakbij Assen, ligt een klein familiepark, vooral leuk voor kleintjes tot een jaar of acht. In het kabouterbos is een wandeling uitgezet over de kronkelpaadjes door het woongebied van meer dan 200 kabouters. En voor wie het aandurft is er ook een heksenpad. Als je eenmaal uitgekeken bent in het bos, kun je heerlijk spelen in de speeltuin of heerlijk genieten van een kopje koffie op het terras.

Meer informatie vind je hier.

Ermerstrand & Binnenspeeltuin Dol-fijn – Erm

In een natuur- en recreatiegebied aan de rand van Erm, een klein dorp bij Emmen, ligt Ermerstrand. Het park heeft een oppervlakte van 80 hectare waarvan ongeveer de helft water is. Alle faciliteiten zijn rond deze recreatieplas gebouwd en bezoekers hebben dan ook overal uitzicht op het water. Op het Ermerstrand is altijd iets te beleven, maar door de ruime opzet van het park is het ook de ideale plek om volledig tot rust te komen. Met binnenspeelparadijs DOL-FIJN staat Ermerstrand voor kinderen gelijk aan genieten. Je kan hier ook je kinderfeestje vieren.

Meer informatie vind je hier.

Kabouterland – Exloo

Kabouterland ligt in het Drentse dorpje Exloo. Een bezoek aan Kabouterland betekent een leuk dagje uit vol met kabouters, trollen en volop speelgelegenheid in de binnen- en buitenspeeltuinen. Buiten kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen met tal van echte dieren zoals kangoeroes en wasberen. In de onderaardse gangen van het reusachtige konijnenhol kun je, als je heel stil bent, het leven van de Kabouters en hun vriendjes, de dieren, bespieden. Achter iedere bocht ontdek je weer een nieuw sprookjesachtig tafereel. Ook is er het kasteel met zijn geheimzinnige gangen en trappetjes.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Dagje uit: Kabouterland (Exloo in Drenthe)

Zoo Bizar – Orvelte

Zoo Bizar, een mini-zoo vol met bijzondere dieren. Opgezet in een oude Saksische boerderij, is Zoo Bizar de kleinste Zoo van Nederland en misschien wel van heel Europa! Begeef je tussen de verschillende bijzondere dieren die ze hier in Zoo Bizar hebben. Kom oog in oog te staan met bijvoorbeeld “Takkie” de wandelende tak of “Brechje” de Vogelspin. Er is altijd wel een begeleider aanwezig om van alles te vertellen over de bijzondere dieren. Ook kunnen er demonstraties worden gegeven over de verschillende dieren en hun wonderlijke leefgewoontes.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Monumentendorp Orvelte; het oerdorp van Drenthe met Zoo Bizar

Speelgoedmuseum Kinderwereld – Roden

De meeste aandacht gaat uit naar oud speelgoed van eind 1700 tot 1950. De collectie van het museum bestaat onder meer uit poppen en poppenhuizen, serviesjes, treinen, auto’s, bordspellen, tinnen soldaatjes, speelautomaten en LEGO. Naast het bekijken van het speelgoed is er ook de mogelijkheid met verschillend speelgoed te spelen. Ook heeft het museum een spoorbaan en een antieke draaimolen en is er een buitenspeelplaats waar op oude fietsen gefietst kan worden.

Meer informatie vind je hier.

Drentse Koe – Ruinerwold

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

De Drentse Koe in Ruinerwold is een prachtige speelterrein voor jonge kinderen. Door de vele mogelijkheden zullen je kinderen zich geen enkel moment vervelen. Van klimmen boven de koeien, tot skelteren langs boerderijdieren en klimmen en klauteren in de vele speeltoestellen, niets is te gek op deze speelboerderij.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Drentse Koe; speelboerderij, waterspeeltuin, binnenspeeltuin en maisdoolhof

Nationaal Gevangenismuseum – Veenhuizen

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het Nationaal Gevangenismuseum is gevestigd in een voormalig werkgesticht in Veenhuizen. Het museum informeert op interactieve wijze over de omgang met misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot vandaag de dag. Ook wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Veenhuizen als gevangenisdorp.

Meer informatie vind je hier.

Tip: Wist je dat je hier ook kan overnachten! Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gevangenismuseum Veenhuizen met kinderen

Attractiepark Sprookjeshof – Zuidlaren

In dit attractiepark is het niet alleen genieten als het mooi weer is, ook wanneer het buiten regent kun je er prima terecht. Er is namelijk een 3000m2 grote indoorspeeltuin. Daarnaast kun je er ook nog een rondvaart maken en heerlijk eten in de sfeervolle Brasserie, waar men lunch, diner of een kop koffie en nog veel meer op de kaart heeft staan. Verder komen in het Sprookjeshof maar liefst 25 sprookjes tot leven en zijn er op de kinderboerderij zelfs Alpaca’s te bewonderen.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Sprookjeshof Zuidlaren

Goedkope uitjes Flevoland

Almere Jungle; Dierenpark & Botanische tuin – Almere

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Almere jungle is niet zomaar een dierenpark! Maak een reis langs de vijf werelddelen waarin zowel dier als plant samenkomen. Neem een kijkje bij de wasberen of kom oog in oog te staan met een stokstaartje. Beklim het geurenpad en voer zelf de schildpadden! Alle dieren zijn afkomstig uit de opvang. Dit betekent dat de vorige eigenaren de dieren niet meer willen of kunnen houden of dat de dieren uit een benaderde situatie bevrijd zijn. In ieder werelddeel krijg je ook een glimp te zien van de uiteenlopende flora met bijbehorende educatie.

Meer informatie vind je hier.

PIT Veiligheidsmuseum – Almere

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

PIT is het nationaal veiligheidsmuseum van Nederland, vernoemd naar het blauwe zwaailicht van de politie, brandweer en ambulance. Ontdek de wereld van de politie, brandweer en ambulance aan de hand van een historische collectie en interactieve games. Het museum is een leuk voor jong en oud!

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Pit Veiligheidsmuseum Almere

Ontdekhoek – Lelystad ( & Rotterdam & Zwolle)

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Een grote werkplaats waar kinderen zelf proefjes mogen uitvoeren waardoor ze zich geen seconde hoeven te vervelen. Ze mogen uit meer dan 30 proefjes kiezen. Zo maken ze bijvoorbeeld chips van aardappelen en ontwikkelen ze foto’s in een donkere kamer. Heel leuk voor het vieren van kinderpartijtjes of een dagje uit. Kinderen komen er tijd te kort. Zeker weten dat ze nog een keer terug willen komen!

De Ontdekhoek is voor nieuwsgierige jongens en meisjes van 4 tot 14 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Ontdekhoek Rotterdam

Netl de Wildste tuin – Kraggenburg

Netl de Wildste Tuin, een avontuurlijk speellandschap waar je kunt spelen in en met de natuur en speeltoestellen. Kinderen gaan helemaal los in “de Wildste tuin”, het nieuwe speel- en doepark voor kinderen en hun ouders of opa’s en oma’s. Bewegen en leren gaan spelenderwijs samen in het avontuurlijke speellandschap met natuurlijke hindernissen. Word vies op de modderglijbaan, werk samen op het trekpontje en de touwbruggen, ga hard op de kabelbaan, lach je rot bij de lachspiegels en ontdek de wereld van de bamboejungle.

Meer informatie vind je hier.

Museum Schokland – Schokland

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Op Werelderfgoed Schokland ligt een eeuwenoud verleden klaar om ontdekt te worden. Wandel in de voetsporen van onze voorouders langs bloeiende graslanden en wel 10.000 jaar oude sporen van menselijk leven. Duik in de geschiedenis van onze aarde in het museum. Begin het bezoek in de Gesteentetuin en verken van daaruit het hele eiland. Verscholen in het Schokkerbos, vind je het bezoekerscentrum. Centraal op het voormalige eiland ligt Museum Schokland op terp De Middelbuurt, op een steenworp afstand van De Gesteentetuin. De houten zeewering is al van ver te zien en het karakteristieke kerkje bij het museum is nog altijd een baken in het nieuwe land, dat ooit de drukbevaren Zuiderzee was.

Meer informatie vind je hier.

Goedkope uitjes Friesland

Fries Museumdorp – Allingawier

In het Friese landschap onberoerd door de tijd ligt Het Friese Museumdorp. Het karakteristieke terpdorp werd ooit bestempeld als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Een schilderachtig dorpje net beneden de afsluitdijk in Allingawier. Het perfecte dagje uit. Wandel verder door het dorp naar de museumboerderij en ervaar het leven van een Fries boerengezin van de afgelopen eeuwen alsof ze even een ommetje aan het maken zijn.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Naturij – Drachten

Op De Naturij vind je een prachtig aangelegde kinderboerderij met allerlei dieren. Je kunt toekijken als ze gevoerd worden, of misschien kun je zelfs wat dieren aaien. Ook is er een grote speeltuin voor de kinderen met veel speeltoestellen en een overdekte speelhal. Neem een kijkje bij het vlinderhuis met een expositie. Ook is er een speciale thematuin en zijn er recreatiepaden waar je een lekkere wandeling kunt maken. En als onderbreking kun je zelfs nog je kunsten laten zien op de midgetgolfbaan. Eindig de dag met een lekker drankje op het terras voordat je op huis aan gaat.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Familiepark & kinderboerderij Naturij Drachten met kinderen bezoeken

Sanjesfertier speel- en dierenpark – Feanwalden

Binnen in het indoorspeelparadijs klauteren kinderen in de spannende griezelapenkooi of bouwen op de grote blokkenzolder. Buiten is er de verkeerstuin, een botenbaan, een monorail en midgetgolf. Bij Sanjesfertier hoort ook nog een dierenpark! Hier wonen wel veertig verschillende soorten dieren, zoals stokstaartjes, prairiehondjes, wallabies, neusberen en kamelen. Volwassenen zitten met met mooi weer lekker op het terras of met minder weer lekker binnen.

Meer informatie vind je hier.

Eise Eisinga Planetarium – Franeker

Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten. Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. Het is tevens een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt. Ideaal in combinatie met een dagje Franeker.

Meer informatie vind je hier.

Puzzel museum – Joure

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het puzzelmuseum Joure staat boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Er is ook volop gelegenheid om zelf te puzzelen. Tijdens uw bezoek aan het puzzelmuseum word je op een leuke en enthousiaste manier verrast door magisch entertainment. Iedereen vindt het leuk om op een ongedwongen manier getuige te zijn van kleine “wonderen”.

Let op: Je kan hier alleen naar binnen op afspraak.

Meer informatie vind je hier.

Natuurmuseum Fryslan – Leeuwarden

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Bekijk de schatten die kapitein Severein verzamelde op zijn reizen rond de wereld. Voel je Klein Duimpje naast de enorme kaken van de blauwe vinvis. En kijk hoe de preparateur een ransuil of torenvalk opzet in het Open Atelier. De allerkleinsten kunnen op bezoek bij de lieve Draak Li-Ming en haar vrienden de schildpad en de uil. Op Darwin’s Zolder maken bezoekers kennis met de evolutietheorie.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natuurmuseum Fryslan Leeuwarden met kinderen

Hege Gerzen – Oudemirdum

Strandpaviljoen en recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum ligt op een unieke locatie in Gaasterland aan het IJsselmeer. Je kunt er terecht voor een heerlijk dagje recreëren aan het strand. Naast een hoog gelegen grazige zonneweide (Hege Gerzen) is er een prachtig zandstrand. Je kunt er zwemmen in het IJsselmeer. Er is een voetbal- en volleybalveld. Het grote terras biedt naast een uitgebreid koffie- en drankenassortiment. Voor de kleintjes is er een veilig peuterbad met een glijbaan. Daarnaast zijn er speeltoestellen en een midgetgolfbaan. Ook is er een compressor om bootjes en luchtbedden op te blazen.

Meer informatie vind je hier.

Sybrandy’s Ontspanningspark – Oudemirdum

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Sybrandy’s Ontspanningspark is een attractiepark in Zuidwest-Friesland voor kinderen van 3 t/m 13 jaar. In dit park zijn attracties als de zweefmolen, het loopspookhuis, een superschommel, een springkussen, een skelterbaan, een bootspringschans en diverse leuke en spannende draaimolens. Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij de cafetaria en op het terras. Ook zijn er door het park picknickmogelijkheden, waaronder een overdekte picknickzaal. Het park maakt reclame als goedkoopste attractiepark van Nederland.

Hier vind je meer informatie.

Jonas in de walvis – Sumar

Jonas en de Walvis is een ideale plaats aan het Bergumermeer en een geschikt uitje voor kinderen tot en met 12 jaar. In de grote Apenkooi kun jij je uitleven en klimmen, klauteren, springen en natuurlijk glijden. Ben je uitgeklauterd dan hebben wij ook nog een groot luchtkussen en een heel mooie waterspeeltuin met allemaal leuke, spuitende objecten, of van de glijbaan. Na al dat spelen en zwemmen kun je terecht in het zelfbedienings-pannenkoekrestaurant met heerlijke pannenkoeken, diverse plates en natuurlijk ook gewoon patat.

Meer informatie vind je hier.

Kameleondorp & Avontureneiland – TerHerne

In het midden van Terherne vind je de Kameleonboerderij. Hierin is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd. De pratende melkbussen vertellen je over het dorpsmysterie en leiden je door het hele dorp met een speurtocht. Stap vervolgens op de veerdienst en vaar naar het Avontureneiland van Gerben Zonderland. Er zijn spannende paden die je leiden over en langs het water, door de bomen en over de moerassen. Blijf jij schoon?

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kameleondorp TerHerne

Goedkope uitjes Gelderland

Speelboerderij Binky – Apeldoorn

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Speelboerderij Binky (voormalig Kinderparadijs Malkenschoten) is een echt familiepark. Op de speelboerderij kun je gezellig spelen met de dieren. Hoe leven de dieren op de boerderij en wat vinden ze leuk? Binky, de mascotte van Kinderparadijs Malkenschoten, laat alles zien. In de speeltuinen kun je al je energie kwijt door te klimmen over het klimparcours, racen op de skelterbaan, schommelen, glijden, hutten bouwen en waterfietsen op onze reuzenvijver.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Binky Malkenschoten; kinderparadijs met kinderboerderij en waterpark

Tuinen van Appeltern – Appeltern

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Behalve dat je in de Tuinen van Appeltern inspiratie opdoet voor je tuin, is het ook gewoon een leuk dagje uit. Wandel door ruim tweehonderd voorbeeldtuinen, bezoek de plantenmarkt en decoratiewinkel en doe ideeën op voor je droomtuin. In de restaurants De Wintertuin, De Oranjerie en Het Glazen Paviljoen schuif je aan voor een lekker bakje koffie of thee. Voor kinderen zijn er boomhutten, schommels en allerlei speeltoestellen. Er is een kabouterpad, een hagendoolhof en een natuurspeeltuin voor echte tuiniers.

Meer informatie vind je hier.

Museumpark Orientalis – Berg & Dal

Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark is een Rijksmonument en bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen, een woestijn en een vredespad. In de dorpen maak je kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten. Verder bevindt zich in het museumpark een binnenmuseum met de tentoonstellingen Eeuwige Verhalen en Toen God nog schreef.

Meer informatie vind je hier. Met het familieticket blijf je ruim onder de 10 euro pp.

Lees ook: Museumpark Orientalis

Watermuseum – Arnhem

Het Nederlands Watermuseum vertelt van alles over het water. Het museum is eigentijds, interactief en is geen museum voor mensen die alleen willen kijken. Hier mag je zelf veel doen! Speel met water, voer proefjes uit, maak je eigen shampoo en doe mee aan spelletjes. In de waterbibliotheek lopen mensen rond die veel van water weten. Heel handig dus om te bezoeken voor een spreekbeurt of een werkstuk. Als bezoeker kun je aan veel dingen meedoen: het museum is interactief.

Meer informatie vind je hier.

Jan Klaassen – Braamt

Het Land van Jan Klaassen is een pretpark in Braamt. In het pretpark kunnen kinderen spelen in een buitenspeeltuin van 30 000 m² en een binnenspeeltuin van 2000 m². In deze speeltuinen zijn verschillende speeltoestellen en attracties aanwezig. Ook is er de eetgelegenheid Katrijn met een terras.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Land van Jan Klaassen

De Spelerij & Uitvinderij – Dieren

Kunstenaar Jos Spanbroek heeft vreemde, wonderlijke en fantasierijke creaties gemaakt. Hij creëerde een plek waar je, tussen allerlei gekke speelbeelden, je fantasie de vrije loop kunt laten. Al sinds 1984 verwonderen bezoekers, jonge en minder jonge, zich over zijn wonderwereld. Bij De Spelerij ontdek je ‘hoe dingen werken’. En hoe samenwerken werkt. Wat het is om op avontuur te gaan. Hoe het (ook alweer) voelt als alles mogelijk is. De Spelerij is gewoon grenzeloos leuk! Als lunch kan je zelf stokbroodjes bakken. Naast de Spelerij heb je hier ook de Uitvinderij.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Hof van Eckberge – Eibergen

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Binnen en buiten kun je hier avontuur beleven. Je vindt hier o.a. een lasergamejungle, een snoezelruimte, bowling, en natuurlijk een klim- en klauterstructuur. Maar daarnaast ook aquaria, een buitenspeeltuin en een kinderboerderij met een belevingspad. Ook voor de allerkleinsten erg leuk!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hof van Eckberge Eibergen

Heggies Speelschuur – Epe

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Binnenspeeltuin Heggies Speelschuur zorgt voor droog en warm speelplezier. Er kan zowel in de binnenspeeltuin, maar ook in de buitenspeeltuin of op de sportvelden gespeeld worden. Nieuw in 2018 is het nieuwe speelplein. Een buitenspeeltuin was al aanwezig met schommels klimtoestellen en een grote wipwap. Nu is dit uitgebreid met trampolines waar je superhoog op kunt springen, een airtrampoline zo groot dat er wel 20 kinderen tegelijk op kunnen en een stoere pannakooi om je voetbaltrucs nog beter te oefenen.

Meer informatie vind je hier

Erve Brooks – Gelselaar

Dagje uit: Erve Brooks - Mamaliefde.nl

Midden tussen de bossen en uitgestrekte boerderijen vind je Erve Brooks. Er is hier een blotevoetenpad met aan het einde een bad maar ook een avonturenpad met diverse hindernissen die leuk zijn voor jong en oud (en zelfs te doen zijn met een buggy). Er is een grote speeltuin en watertuin, air trampoline maar ook her en der nog een aantal speelplekken. Daar is ook een kinderboerderij aanwezig en een karakteristieke winkel en lunchroom. In het nieuwere gedeelte vind je in de schuur een overdekte binnenspeeltuin, theetuin en pannenkoekenrestaurant. Hier vermaken je kinderen dus wel even maar is het ook zeker leuk voor de ouders.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Museumboerderij & blotevoetenpad & speeltuin Erve Brooks

Avonturenbos Strekkenberg – Groesbeek

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Avonturenbos Stekkenberg vindt je in Groesbeek, vlakbij Nijmegen aan de rand van een woonwijk in het bos. Hier kunnen kinderen zich prima uitleven in de natuur. Hier vind je geen speeltoestellen maar speelelementen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, voor zover mogelijk uit het bos zelf. Daarbij is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tegenstellingen die van nature al in het bos aanwezig zijn, zoals nat-droog, hoog-laag, zon-schaduw en open-dicht. Het speelbos heeft diverse delen; gericht op verschillende leeftijdsgroepen.

Meer informatie vind je hier.

Huis ten Bergh – ‘s-Heerenberg

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het is één van de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen van ons land. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw. Het kasteel wordt omringd door wallen en grachten. Op de voorburcht bevinden zich verdedigingstorens. Het kasteel is ingericht met een voor Nederland unieke collectie laatmiddeleeuwse kunst. Middeleeuwse boeken met prachtige miniaturen, een verzameling vroeg-Italiaanse schilderijen, een 15e en 16e eeuwse portrettengalerij laat het ontstaan van het portret zien. In de verdedigingstoren een wapen- en muntverzameling.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Huis ten Bergh; prinsen & prinsessen kinderrondleiding

Geofort Herwijnen – Herwijnen

Kom naar het spannende forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. In de GeoExperiene ga je binnen en buiten het experiment aan. Je raakt gedesoriënteerd in de donkere ondergrondse gang. Je wordt uitgedaagd in het doolhof en raakt gefascineerd door de speurtochten en het schatzoeken. Kinderen kunnen speuren in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer. Tieners kunnen een eigen projectie van hun hoofd maken en naar hun Facebookpagina sturen.

Meer informatie vind je hier

Speeltuin Megapret – Lievelde

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Megapret is de leukste speeltuin van Gelderland. Het speelparadijs is de plek waar kinderen de hele dag kunnen vertoeven. Van een binnenspeeltuin tot een buitenspeeltuin, van midgetgolf tot een waterspeeltuin: alles is mogelijk bij Megapret. Het enorme oppervlak van het park maakt het het ideale speelparadijs voor jouw kinderen.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Megapret Lievelde

Pret Inn – Malden

Een veilige en overzichtelijke binnenspeeltuin. Ook aan de ouders wordt hier gedacht door de brasserie, een sfeervolle zithoek en de mogelijkheid om lekker plaats te nemen op het buitenterras. Geschikt voor kinderen van 2 t/m 13 jaar. Jonger of ouder? Dan mag je gratis naar binnen. Peuterochtenden zijn er iedere doordeweekse ochtend, behalve in de vakanties en op feestdagen.

Meer informatie vind je hier.

Goedkope uitjes Groningen

Buitenspeeltuin ’t Speulparadies – Beerta

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Er is volop vermaak: er is een grote dierenweide met konijnen, schapen, geiten, alpaca’s en vele andere dieren. De speeltuin is compleet en avontuurlijk met een springkussen, glijbaan, skelters, klimrekken etc. Tevens is de speeltuin aangepast voor mensen met een beperking. Voor de volwassenen is er een terras met zicht op de spelende kinderen. Tegen betaalbare prijzen kun je genieten van diverse versnaperingen. ‘t Speulparadies is een geschikte locatie voor kinderfeestjes of schoolreisjes.

Meer informatie vind je hier.

Vesting Bourtange – Bourtange

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Breng je een bezoek aan Westerwolde dan mag vestingdorp Bourtange niet op het programma ontbreken. In Bourtange vind je een reconstructie van de oorspronkelijke vesting van 1742. Wandel over de ophaalbrug het vestingdorp in en stap het verleden binnen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vesting Bourtange met kinderen; van wandelen tot musea, restaurant en winkels

LEGiO-museum – Grootegast

In het noorden van ons land vind je het Legio-museum; een museum waar kijken, bouwen en spelen met het populaire Lego-speelgoed centraal staat. In het museumgedeelte staan er vitrines en is er een documentaire te zien over de geschiedenis van dit speelgoed. Zijn er diverse displays met werkende treintjes van decennia jaren oud en zijn er diverse modellen nagebouwd en kun je natuurlijk ook zelf spelen met dit speelgoed!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Legiomuseum met kinderen

Landgoed Nienenoord & Zwemkasteel – Nienoord

Geniet van de prachtige natuur, kom spelen en knuffelen met de dieren van de kinderboerderij in het Familiepark, neem een duik in het subtropisch Zwemkasteel, of sla je slag op de midgetgolfbaan! Een unieke lokatie, midden in de bossen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed Nienoord met kinderen; familiepark, zwemkasteel, treinen, kasteel borg en museum

DoeZoo – Leens

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Spelenderwijs maken de bezoekers kennis met deze dieren en ontdekt men welke plaats de diverse insecten in de kringloop innemen. Behalve een groot aantal insecten herbergt het centrum ook insectenetende planten en dieren, zoals hagedissen, neusberen, kikkers, spinnen en slangen. DoeZoo organiseert veel kinderactiviteiten. Het biedt alles voor een leuk en leerzaam dagje uit. In de expositieruimte is een boeiende videopresentatie te zien. Er is een uilenpad en je kunt er stinkdieren kijken (en ruiken?). En wat is eigenlijk het verschil tussen bijen en hommels? Hoe leven zij? Zet net als sommige insecten de ogen op stokjes en je vindt de antwoorden in Insektenwereld.

Meer informatie vind je hier.

Zeehondencentrum – Pieterburen

Een bezoek aan het Zeehondencentrum in Pieterburen is een bijzonder dagje uit. Het is een bezoek aan een echt zeehondenziekenhuis. In Pieterburen vind je dieren die in de problemen zijn gekomen en hier worden behandeld en verzorgd door een gepassioneerd team van specialisten en vrijwilligers vanuit de hele wereld. Er zijn volop activiteiten waarbij je alles kunt leren over zeehonden en natuurlijk hun leefgebied: Werelderfgoed de Waddenzee. Buiten kun je ook zeehonden bekijken in hun bassins terwijl je ondertussen op het terras zit of lekker vies wordt van de Waddenspeelplaats.

Meer informatie vind je hier.

Openluchtmuseum Het Hoogeland – Warffum

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Kinderen luieren in een warme bedstee, ouders gluren even in een ouderwetse woonkamer. Openluchtmuseum Het Hoogeland is eigenlijk een soort tijdmachine. De bestemming? Honderd jaar terug! In de twintig gebouwen op het terrein van het museum heeft de tijd stil gestaan. Het is net alsof de bewoners slechts even weg zijn geslopen. Neem snel een kijkje in hun dorp, huis en leven!

Meer informatie vind je hier.

Landgoed & Miniaturenpark Tennaxx – Wedde

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

In Wedde ligt het Landgoed Tenaxx waar volwassenen en kinderen niet alleen alles kunnen leren over dinosaurussen maar ook van alles kunnen doen en beleven. Speciaal voor de kinderen is er een groot dinopark waar ze stempels kunnen verzamelen in hun dinopaspoort. Zo kunnen ze bijvoorbeeld brullende dino’s in het Krijtwoud leren herkennen, een dinoskelet opgraven of met een lasergun op dino’s jagen. In het grote bomenpark staat een verzameling van ruim 650 treurbomen en is daarmee de grootste verzameling treurbomen ter wereld. Tot slot is er ook nog eens een miniaturenpark met bouwwerken op schaal nagebouwd.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dinopark Landgoed Tenaxx met kinderen

Goedkope uitjes Noord-Brabant

Dippiedoe – Best

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het grootste in- en outdoorspeelpark van Nederland. Dát is Dippiedoe. Vlakbij Eindhoven gelegen en aan het zwemmeer Aqua Best, ligt dit familiepark waar er van alles te beleven is voor zowel jong als oud. Ik ben er zelf nog niet geweest maar ben binnenkort dit zeker van plan! Mijn nicht heeft een jaarabonnement gehad met haar kids, zo leuk vonden ze het (toen 3 en 8).

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dippiedoe Best

Oertijdmuseum – Boxtel

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Dit museum is ook bekend als het Dinosaurusmuseum. Het is het grootste geologisch museum van het land. Binnen wandel je tussen levensechte dinosaurussen en heel veel verschillende fossielen uit alle tijdperken. Maak kennis met “Lucy”, één van de oudste mensen ooit gevonden. Bekijk de grootste potvis van Nederland, en de vele dinosaurusskeletten zoals o.a. een Brachiosaurus, Diplodocus en Trex. Buiten is er een speeltuin, oertijdtuin en oertijdwoud. Tussen de meer dan 1.000 soorten bomen en struiken staan allerlei levensechte diermodellen uit lang vervlogen tijden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Oertijdmuseum Boxtel

Toon Kortoomspark – Deurne

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Ontdek in dit wandelgebied met allerlei verschillende ondergronden de Peel op je blote voeten. Het is mogelijk om speciale wombats te huren voor op het blotevoetenpad, zodat gasten die slecht ter been zijn ook deel kunnen nemen aan deze beleving. De entree is 3.50 en voor kinderen tot 3 jaar gratis. Het Toon Kortoomspark is gevestigd op de plek waar de bekende romanschrijver Toon Kortooms is opgegroeid. Het park is ca. 3 ha groot en bevindt zich midden in natuurgebied De Peel.

Meer informatie vind je hier.

Pukkemuk – Dongen

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Kinderen kunnen onbeperkt spelen en hun grenzen verleggen in de binnen- en buiten speeltuin. Kom ook de dieren bewonderen in het dierenpark. Maak een wandeling door het mooie boerensprookjesbos. Leer tijdens het spelen van de midgetgolf meer over dieren en de boerderij. Maak een gezellig tochtje door het Brabantse landschap met de huifkar. Samen zijn met geitjes, hertjes, paarden, schapen, eendjes, varkens, konijnen, cavia’s, vogeltjes, vissen en kippen. Wie wil dat nu niet? Al deze dieren kun je bekijken, met sommige kun je zelfs spelen en knuffelen. Je kunt ook op de pony een rondje rijden!

Meer informatie vind je hier.

preHistorisch Dorp – Eindhoven

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

In prehistorisch Dorp beleef je zes tijdperken, van de prehistorie tot aan de late middeleeuwen. Ontdek hoe de Romeinen in Brabant leefden, bezoek boeren uit de ijzertijd en ga op jacht in de prehistorie. Oude ambachten herleven in eeuwenoude hoeves, middeleeuwse vakwerkhuizen en prehistorische boerderijen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: preHistorisch Dorp Eindhoven

Ontdekfabriek – Eindhoven

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

De Ontdekfabriek is de plaats waar kinderen zowel binnen als buiten verschillende avonturen kunnen beleven. Na het bekijken van een film kunnen ze zelf knutselen en uitvindingen doen, waarbij hun fantasie en creativiteit een grote rol speelt. Ze maken een eigen film of ontdekken in een dolfijn de schatten van de zee.

Meer informatie vind je hier.

Het Aardbeienhof – Gemert

Het Aardbeienhof is een familiepark voor jong en oud. Je kunt het vinden in Gemert en voor zowel kinderen als volwassenen is er genoeg te zien en te beleven. De kinderen kunnen naar hartenlust spelen in de buitenspeeltuin van 3000m² en spelenderwijs meer leren over de aardbei. Ouders genieten van de aardbeienspecialiteiten en kijken hoe de aardbeienteelt in zijn werk gaat. Let op! het aardbeienseizoen begint eind mei/begin juni en zal omstreeks eind oktober/begin november eindigen.

Meer informatie vind je hier.

Goudenwoud – Liempde

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Een heerlijke combinatie van buiten en binnen bezig zijn. Natuurlijk spelen: aai de dieren, speel met water, kuilen graven of toch maar roetsjen van de glijbaan. Het kan allemaal in Liempde.

Meer informatie vind je hier

Doe boerderij “De Steenuil” – Oirschot

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

De Steenuil is een speelboerderij en ook nog een echte boerderij. Ze hebben een nieuwe binnen- en buitenspeeltuin met een grote bandenglijbaan, indoorzandbak, verkleedhoek en veel meer. Buiten kun je spelen met de skelter’s, fietsjes, zandbakken, trampoline’s, speelhuisje, speeltoestellen en nog veel meer. Maar je kunt ook de dieren knuffelen of uitlaten. Spelen in de hooischuur kan ook! (eind van de zomervakantie is ook ons Maïsdoolhof geopend).

Hier vind je meer informatie.

Gerrithoeve – Oisterwijk

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Een gezellige landelijke speelboerderij, kinderen kunnen hier hun hart ophalen en heerlijk spelen in onze binnen- en buitenspeeltuin. Elk speeltoestel draagt op zijn eigen manier bij aan de ontwikkeling van het kind. Mocht het eens wat minder weer zijn dan hebben wij overalletjes klaar liggen in diverse maten zodat ze volop kunnen ravotten. Onze speelboerderij ligt in een fijne rustige omgeving en is ruim opgezet. Ouders kunnen genieten van een hapje en een drankje, we serveren lunch, diner maar ook heerlijk huisgemaakt gebak en lekkers voor bij de borrel.

Meer informatie vind je hier.

Dierenpark de Oliemeulen – Tilburg

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Er is een klein, gezellig dierenparkje in Tilburg wat zich het vreemdste dierenpark van Nederland noemt. In dit park, dat in 1987 is begonnen als reptielenhuis, vind je allerlei ‘normale’ dieren zoals apen, krokodillen en papegaaien. Het meest bijzondere is vooral dat je hier ook dieren aan mag raken. Zo mag je een slang en een vogelspin vasthouden bij een demonstratie. Maar ook Molly, een stinkdiertje, mag je aaien als ze losloopt in het park! Door de uitleg van enthousiaste medewerkers worden fabeltjes uit de wereld geholpen en blijken de vreemde dieren niet eens zo vreemd te zijn.

Meer informatie vind je hier.

Speelpark Hullie – Uden

Het Speelpark Hullie in Uden is geschikt voor alle leeftijden. Niet alleen heeft het een gewoon speelpark, maar ook een groot skelterparcours. Gewoon lekker spelen. Voor de allerkleinsten spelen in de kleine ballenbak of het Hullie Hufke. Of voor de wat grotere kinderen lekker spelen in het klimparcours, buiten of op de outdoor lasergamebaan.

Meer informatie vind je hier.

BillyBird Hemelrijk – Volkel

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Op het overzichtelijke en gemoedelijke familiepark is zowel binnen als buiten van alles te beleven; het hart van het park bestaat uit een prachtig strandbad. Rondom het strandbad bevinden zich allerlei attracties. Wat dacht je van een uitdagende survivalbaan, een supersnelle bootjesglijbaan, een klimberg en een achtbaan? Of kom lekker springen op de airtrampolines en springkussens in Kinderland of stap gezellig in in één van de helicopters in de helihaven. Voor de kleinste kinderen is een nieuw speelgebied “de Kleuterkade” ingericht. Kom tot rust tijdens een voorstelling van het poppentheater.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Billybird Hemelrijk; met strandbad, aquafunpark, attracties en binnenspeeltuin

Zie-Zoo – Volkel

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Zie-ZOO wordt namelijk grotendeels gerund door mensen met een vorm van autisme. In Dierenpark Zie-ZOO valt veel te ontdekken en te beleven voor jong en oud. Naast het bezoeken van het park, zijn er dagelijks andere dingen te beleven! Zoals de speciale Zie-ZOO-Zjow. Een dierenshow die in de zomer gegeven wordt waarbij je wel heel dicht bij dieren komt… En ‘s winters wordt er dagelijks het kriebelshowtje gegeven met allerlei kriebelende diertjes.

Meer informatie vind je hier.

Goedkope uitjes Noord-Holland

Landgoed Hoenderdaell – Anna Paulowna

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Op dit landgoed vind je dieren in kooien, maar ook dieren die los lopen. Het dierenpark bevindt zich in een groot natuurgebied. Ideaal voor mensen die graag wandelen! Omdat er veel oorspronkelijke natuur is en er dieren los lopen, wordt dit park gezien als één van de diervriendelijkste parken.

Meer informatie vind je hier.

Sprookjeswonderland – Enkhuizen

Figuren en taferelen uit bekende sprookjes, geweldig uitgebeeld en boeiend voor kinderen tot een jaar of tien tot twaalf. Er is een kabouterdorp, een sprookjesbos en we zien bijvoorbeeld Gepetto die juist bezig is Pinokkio uit een stuk hout te hakken. Kasteel Violinde heeft een groot plein met muren en torens die de kinderen kunnen beklimmen. Dan zijn er nog de kinderboerderij, een speeltuin, de vogeltjestrein… Kortom, ouders, aan het eind ga je huiswaarts met een auto vol dankbare kinderen…

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Sprookjeswonderland Enkhuizen

Oud Valkeveen – Naarden

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Speelpark Oud Valkeveen ligt in een prachtig, bosrijk natuurgebied tussen Huizen en Naarden. Het speelparadijs van Oud Valkeveen is één van de grootste speeltuinen van Nederland. Ook heeft het speelpark een binnenspeeltuin met glijbanen, een ballenbak, touwbruggen en zelfs een bioscoop en theater waar voorstellingen worden gehouden. De indoorspeelhal is maar liefst 1500m2, dus zelfs als het minder mooi weer is kun je toch nog spelen. Het park heeft ook een grote speelweide en een eigen strand aan het Gooimeer.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Speelpark Oud Valkeveen

Land van Fluwel – Sint Maartensvlotbrug

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het Land van Fluweel in Sint Maartensvlotbrug laat ouders tot rust komen en kinderen heerlijk spelen. Met stapstenen, een klein eiland en klimbruggen over het water zullen de kinderen zich hier zeker vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Avonturenpark Land van Fluwel

Attractiepark De Goudvis – Sint Maartenszee

Maar liefst drie speelparadijzen vind je hier terug. Ballenbakken, een kabelbaan, of doe de Interactive Challenge met je broer of zus (of je ouders natuurlijk). Maar ook een monorail en natuurlijk de ‘gewone’ glijbanen. De verscheidenheid is dus groot in Sint Maartenszee.

Meer informatie vind je hier.

Ecomare – Texel

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Als je vanuit Den Helder naar Texel gaat, dan is het de moeite waard om naar Ecomare te gaan in De Koog! Ecomare is een zeehondenopvang, een vogelopvang, een zeeaquarium en een natuurmuseum. De zeehonden kan je van heel dichtbij bekijken. Zelf vind ik de zeehonden en bruinvissen het allerleukste van Ecomare. Ik denk dat dit voor kinderen ook wel zo is.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dagje uit Ecomare

Landgoed De Bonte Belevenis – Texel

Landgoed de Bonte Belevenis is prachtig gelegen aan de duinen bij het pittoreske dorpje Den Hoorn op Texel. In twee sfeervolle boerenschuren zijn verschillende ambachten gevestigd, zoals een kaarsenmakerij, zeepmakerij, papierschepperij, bakkerij, brouwerij en distilleerderij. De ambachtslieden zijn aan het werk en demonstreren hoe de verschillende producten worden gemaakt, welke in onze eigen winkel te koop zijn. Met de Ambacht-Strippenkaart kan ook zelf actief worden deelgenomen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed de Bonte Belevenis

Holle Bolle Boom – Tuitjenhorn

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

De Holle Bolle Boom is een speelpark dat is opgedeeld in drie verschillende delen; Binnen, Buiten en Plons (zwembad). Je kan een ticket kopen voor één van deze delen, maar ook een ticket voor alle delen. Je bent dus niet afhankelijk van het weer als je hier naar toe gaat. Binnen kunnen kinderen lekker klimmen, glijden en springen. Voor de heel kleintjes is er een speciaal afgezet gedeelte. Buiten kunnen de kinderen ook lekker spelen in de grote speeltuin en ze kunnen zich verstoppen in de speeltoestellen.  In het zwembad kan er natuurlijk heerlijk met water gespeeld worden. Er zijn drie verschillende glijbanen, een fonteinplein en leuke speeltoestellen.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Camping de Bongerd & Holle Bolle Boom met kinderen

Goedkope uitjes Limburg

BillyBird Park Drakenrijk – Beesel

Op het overzichtelijke en gemoedelijke familiepark is het van mei tot en met eind september altijd vakantie. Het hart van het park bestaat uit een prachtig strandbad. Rondom het strandbad vind je een buitenspeeltuin, een voetbalveld en een volleybalveld. Heb je het warm en wil je afkoelen, neem dan een verfrissende duik in het strandbad. Voor de echte waaghalzen ook een AquaFunPark, een luchtkussenparcours op het water. Bij de Beach Bar haal je een heerlijk gekoeld drankje en voor een smakelijk hapje ga je naar het terras met uitzicht op het strandbad. Bij Drakenrijk is eigen eten ook toegestaan, met uitzondering van barbecues.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: BillyBird Park Drakenrijk; strand en speeltuin Limburg

BloteVoetenPark – Brunssum

Heb je nog nooit op blote voeten gelopen door de natuur? Loop dan nu door het Blotevoetenpark in Brunssum en voed je voeten met 100% natuurlijke prikkels. Het Blotevoetenpark is avontuurlijk, uitdagend, gezond en filosofisch. Onder alle weersomstandigheden gewoon open!

Tip: Vlakbij vind je het speelbos Brunssummerheide.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Dagje uit BloteVoetenPark Brunssum

Kasteelpark Born – Born

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Ook dit dierenpark is gebouwd rondom een kasteel. In Born stond een mooi kasteel, maar helaas brak er brand uit. Rondom dit kasteel is nu Kasteelpark Born gebouwd.

Meer informatie vind je hier.

Avonturenpark Valdeludo – Echt

Ontdek Valdeludo in Echt, het avonturenpark waar kinderen kunnen ravotten, klimmen en klauteren, spetteren in de speelrivier, hutten bouwen en nog veel meer! Met stoere attracties en unieke speeltoestellen bezit Valdeludo alle ingrediënten voor een avontuurlijk dagje uit voor de kinderen en de ouders! Valdeludo is dé buitenspeeltuin in Limburg en geschikt voor ieder verjaardagsfeestje, familie uitje en schoolreisje.

Meer informatie vind je hier.

Mattel Play – Sevenum

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Mattel Play! Sevenum bestaat uit volledig gethematiseerde zones waar kinderen zich wanen in de werelden van hun favoriete TV-personages, zoals Thomas De Stoomlocomotief™, Bob de Bouwer™, Angelina Ballerina™ en Brandweerman Sam™. Daarnaast kunnen kinderen eigen creaties bouwen in de Mega zones en volop plezier beleven in de Roller Disco. De indoorspeelwereld biedt zowel kinderen als ouders de mogelijkheid om echt samen te spelen en te genieten van kostbare tijd met elkaar. Waar veel standaard indoorspeelparadijzen zich enkel richten op actief spelen, ligt bij Mattel Play! de focus op leren met plezier, het prikkelen van de creativiteit en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Mattel Play! Sevenum indoor speelwereld

Cave Experience Gemeentegrot – Valkenburg aan de Geul

Ontdek de oudste mergelgrot van Nederland en laat je onderdompelen in een spectaculaire andere belevingswereld. Met de ontginning van deze grot werd zo’n 2000 jaren geleden begonnen toen de Romeinen de mergel uit de bodem nodig hadden als bouwmateriaal. De Gemeentegrot geeft daarnaast ook een boeiend overzicht van verschillende kunstuitingen en levensomstandigheden van talloze generaties van mensen. Je vindt er muurschilderingen en plaquettes.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Valkenburg met kinderen

Sprookjesbos – Valkenburg

Ontdek het Sprookjesbos spelenderwijs. Klimmen, draaien, vliegen, glijden of gewoon met zand spelen? Een slim potje schaak of petanque? Zwieren en zwaaien in de draaimolen of hopper-de-hop over de balanceerdraak? Het Sprookjesbos telt vele sprookjes. Van Doornroosje en Sneeuwwitje tot Klein Duimpje en de Bremer Stadsmuzikanten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Sprookjesbos Valkenburg

Speelpark Klein-Zwitserland – Venlo

Piratenland is één van de spannende speeleilanden van Klein Zwitserland. Je kunt er elke dag je eigen piratenavontuur beleven. In een diep dal, achter rotsen verscholen, wonen de piraten. Van toren naar toren klim je over het hoge water of zwier aan een lange kabel van het ene naar het andere eiland. Kruip door de kanonsgaten in het binnenste van de uitkijktoren.  Piratenland bereik je door in een zwart gat te klimmen en met een rotvaart steil naar beneden te suizen door de langste buisglijbaan van Europa.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Speelpark Klein Zwitserland

Irrland – Duitsland

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Vlak over de Limburgse grens, in Duitsland vind je Irrland. Een erg leuk, niet te duur, pretpark. Je kunt je BBQ-spullen meenemen en gebruik maken van de BBQ`s op het park. Ook kun je bolderkarren huren. Het park bestaat uit verschillende gedeeltes, maar je kunt er echt wel een dag ronddolen. Voor het hele gezin betaal je geloof ik €20. Dat zijn nog eens leuke prijsjes. :-)

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Irrland; speeltuin en kinderboerderij net over de grens in Duitsland

Goedkope uitjes Overijssel

Het giga konijnenhol – Beerze

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Indoorspeeltuinen hebben we ook in Overijssel genoeg. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal noemen, dus houd het bij het Giga Konijnenhol. Een bekend begrip hier onder de mensen met kleine kinderen. Het is overdekt dus perfect voor de druilerige dagen. Het is een grote overdekte speeltuin, maar er is ook een zwembad, je kunt er knutselen en er is een meeleeftheater.

Meer informatie vind je hier.

Strandhoeve – Blokzijl

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Hier vind je maar liefst 3 maisdoolhoven. Begin met de makkelijkere variant, lukt het om hier weer de uitgang te vinden? Rondom de maisdoolhoven ligt ons Blote Voetenpad. Ook rondom de doolhoven kan je je prima vermaken. Speel met water en zand in onze grote zandbak; rij een rondje over de skelterbaan en steek het water over op de touwbrug. En natuurlijk alles in het zicht van het terras! Tegen een meerprijs kun je ook wandklimmen op de klimtoren en kun je leren boogschieten. Uiteraard krijg je instructies van onze ervaren instructeurs, zodat het jou vast gaat lukken

Meer informatie vind je hier.

Familiepretpark Waarbeek – Enschede

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Kom zweven in de zweefmolen, botsen in de botsauto’s en geniet van nog meer gezellige attracties. Met de oudste stalen achtbaan van de wereld biedt de Waarbeek al bijna 95 jaar veel plezier! Voor de kleintjes zijn er de Pompoenmolen, de Eendencarrousel en de gave Spoortrein. En voor de allerkleinsten is er zelfs een eigen veilige speciale speeltuin! Het park wordt nog gezelliger gemaakt met het dagelijkse live entertainment dat bestaat uit een spannende avonturenshow.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Familiepretpark Waarbeek

Twentsche Bloemenpluktuin & Maisdoolhof – Fleringen

De bloemenpluktuin in Fleringen (Twente) is erg leuk. De Twentsche Bloemenpluktuin staat vol met prachtige snijbloemen in alle kleuren van de regenboog, je vindt hier meer dan honderd verschillende soorten bloemen waaronder dahlia’s, zinnia’s en zonnebloemen. De Twentsche Bloemenpluktuin is ruim drieduizend vierkante meter groot, waarin paden zijn aangelegd zodat u vrij door de tuin heen kunt lopen zonder dat u perken betreedt of planten vertrapt.

Meer informatie vind je hier.

Natura Docet Wonderryck Twente – Ootmarsum

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Museum Natura Docet Wonderryck Twente is het oudste natuurhistorische museum van Nederland en is voor jong en oud een belevenis. Verwonder je over de enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de mooie landschapstuin. Ga op avontuur en verwonder je over de bijzondere collectie dieren in de Wonderkamers, bouw je eigen digitale bos in Funky Forest, ontdek de natuur in 3D en geniet van de mooie museumtuin en het landschap van Noord Oost Twente.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natura Docet Wonderryck Twente

Flierefluiter – Raalte

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Spring zo hoog als je kan op de springkussens en trampolines, race met de skelters en crossfietsen en klim en klauter in het avonturendorp. Voor een klein bedragje zijn kinderen in speel- en recreatieboerderij De Flierefluiter de hele dag in touw! En zelfs regen kan geen roet in het eten gooien, want er is een uitgebreide overdekte speeltuin. Er is zelfs een indoorzandbak! En ook de kinderboerderij is zowel binnen als buiten. Dus ja: een compleet geheel dit keer ook binnen!

Meer informatie vind je hier.

Doolhof – Ruurlo

Niet ver van het kasteel Ruurlo, langs de weg naar het Gelderlandse Hengelo, ligt een doolhof uit 1891 dat geheel verwaarloosd was, in de periode 1975 – 1984 weer is gerestaureerd en er nu prachtig bij ligt. Qua oppervlakte is dit de grootste doolhof van Nederland, maar omdat de ruimte tussen de hagen wel vijf meter bedraagt, kost het toch niet zo veel tijd om het midden te vinden als in andere doolhoven van gelijke oppervlakte.

Meer informatie vind je hier.

Landgoed Buitenpost – Twello

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het leukste blotevoetenpad is te vinden bij Hof van Twello, tussen Apeldoorn en Deventer. Goed bereikbaar voor een dagje uit of vanaf je vakantieadres op de Veluwe. Hof van Twello is niet alleen een blotevoetenpad, er is ook een grote biologische winkel met heel veel lekkere streekproducten. Na het wandelen is het er goed relaxen op één van de picknickbanken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed Buitenpost Twello; Blotevoetenpad en Groene Huiskamer

Dinoland – Zwolle

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

In Dinoland Zwolle kunnen kinderen tussen de 2 en 14 jaar oud leren, ontdekken en spelen tussen de dino’s. Er is zowel binnen als buiten van alles te beleven. Zodat het ook bij slecht weer een geschikt uitje is. Test je kennis met de Dino-speurtocht en ontdek alle dinosaurussen die verspreid staan over het park. Speel in de overdekte speelhal vol met speeltoestellen en interactieve games, eet een hapje in het restaurant, graaf een dinoskelet uit, ga op onderzoek uit in het Paleolab, beklim het klimparcours, speel een potje minigolf of leef je uit in de speeltuin!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dinoland Zwolle met kinderen

Goedkope uitjes Utrecht

Mondriaanhuis – Amersfoort

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944). Piet Mondriaan werd hier geboren en bracht er zijn kinderjaren door. Na het vertrek van de familie Mondriaan herinnerde er op deze plek lange tijd niets aan de wereldberoemde schilder, tot de architect Leo Heidenrijk en zijn vrouw Cis er in 1994 het Mondriaanhuis van maakten en het openstelden voor publiek. In het Doe-het-zelf-atelier ga je aan de slag met één van de opdrachten of bedenk je zelf een kunstwerk. In het atelier worden regelmatig workshops gehouden en voor de kleinsten is er een Legowand van vijf meter lang.

Meer informatie vind je hier

Verkeerstuin – Amersfoort

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen heerlijk overdekt spelen, verkeerslessen volgen en lekker rondrijden met skelters, de step, loopfietsjes en andere vervoersmiddelen. Maar pas op, er gelden wel verkeersregels!

Meer informatie vind je hier

Speelbos ’t Laer – Laren

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het speelbos is gesitueerd in een geheel natuurlijke omgeving: een groot bos van ruim 2 hectare met zandverstuivingen, heuvels, oude eikenbomen en vogelbosjes. Het is een speelbos gericht op kinderen van 4 t/m 14 jaar, met uitsluitend natuurlijke speelelementen zoals, een beekloop met pomp, een boomstammenpad, holle weggetjes en nog veel meer. Kinderen kunnen zich uren uitleven met zand, water, keien, bomen klimmen en hutten bouwen. Voor de ouders zijn er zitbanken, maar zij kunnen ook gewoon meespelen.

Meer informatie vind je hier.

Geertjes Hoeve – Haarzuilens

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Iedereen is elke dag welkom om een bezoekje aan de boerderij te brengen en wat van het boerenleven op te snuiven. Hier is het altijd leuk voor kinderen: dieren, trekkers en lekkers. Alle dieren zijn toegankelijk voor bezoek. Dit is al een belevenis op zich en de entree is vrij. Stiekem genieten niet alleen de kinderen… Wat is er nu mooier dan een varken met big of genieten van de zon op het terras? Ervaar al het moois dat het platteland ons biedt.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve
Lees ook: Boerderij ’t Geertje Zoeterwoude

Nijntje Museum – Utrecht

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het Nijntjemuseum is de wereld in het klein. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er het huis van Nijntje, de dokter, de dierentuin, en een hele verkeerstuin en noem maar op. Kinderen stappen hier écht in de wereld van Nijntje en haar vriendjes.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Nijntje Museum Utrecht

Maximapark & Bosspeeltuin – Vleuten

Bosspeeltuin maximpark Utrecht Vleuten Leidsche Rijn - Mamaliefde.nl

Centraal gelegen in Nederland vind je in het Maxima Park de bosspeeltuin. Hier kun je lekker wandelen, spelen en eten & drinken. Er is een overdekt gedeelte met waterfonteintjes die plotseling uit de grond schieten. Maar ook een grote klimtuin waar de wat oudere kinderen kunnen klimmen en klauteren en glijden, ze worden hier ook goed uitgedaagd. Er is heel veel zand (en waterpomp) om eindeloos mee te spelen. Bij mooi weer kan je bij het restaurant Anafora niet alleen heerlijk op het terras zitten voor een hapje en drankje maar ook een bootje huren of een picknickmand! Of je wandelt omhoog in de uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Maxima Park Utrecht & Bosspeeltuin

Piramide van Austerlitz – Woudenberg

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

De Piramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en in 1804 gebouwd. De bosrijke omgeving rond dit monument leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. De Piramide is officieel start- en eindpunt van wandelroutes drie door de ANWB gemarkeerde fietstochten. Daarnaast ligt een grote speeltuin en lunapark met onder andere botsauto’s, draaimolens en een treintje. In de speeltuin staan speeltoestellen voor alle leeftijden. Er is ook een restaurant, snackbar en terras.

Meer informatie vind je hier.

Stichting de Paardenkamp

Boerderij Vosseveld is sinds 1965 in handen van De Paardenkamp. Het gebouw (anno 1915) ligt aan de rand van Soest Zuid. De stallen achter de boerderij bieden plaats aan 51 paarden en pony’s. ‘s Winters gaan de paarden dagelijks naar buiten op de paddock of de achterliggende kleine weides. ‘s Zomers staan daar de dieren die intensieve verzorging nodig hebben. Tweehonderd meter verderop liggen de grote weides langs de rand van het bos en de korte duinen. Bezoekers kunnen op Vosseveld, behalve voor een rondleiding, terecht voor koffie, thee, fris en versnaperingen.

Goedkope uitjes Zeeland

Klok’uus – Aarendskerke

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Binnen en buiten spelen. Binnen is het ingericht als een boerenschuur. Glijden vanaf een combine, bijvoorbeeld. Een groot touwenparcours en nog meer hoge avonturen. Het maakt het helemaal leuk voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Cantecleerhoeve – Clinge

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

De kinderboerderij bestaat uit een hoofdgebouw, gebouwd als een gewone boerderij, bestaande uit voor- en achterhuis. Het achterhuis heeft op de zolder een educatieve ruimte, een kantoor en vooral bij de jeugd in trek: een hooizolder. Apart staat een kapschuur met geitenhok en varkenshok met uitloop. Ook op het erf staat een kippenhok met ren. Een beetje verscholen staat de bijenstal. Op bet land is een wilgenhut, als beschutting voor de dieren. De speeltuin bestaat uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen, o.a. een pomp en speelhutten. Bij de boerderij hoort een eco-bos.

Meer informatie vind je hier.

Hof van Poppendamme – Grijpskerke

Midden in het Zeeuwse landschap staat een grote natuur- en speelboerderij, waar je heerlijk kunt spelen en ravotten, buiten in de natuur.  De boerderij heeft een hele grote binnenspeeltuin. Er is van alles te ontdekken in de vele verborgen gangetjes en trappetjes. Buiten is er een enorme zandbak, een springkussen, trampoline, verborgen gangen in heggen, een beleeftuin met kruiden, knopjes die je kan indrukken om geluiden te ontdekken, en nog een paar speeltoestellen!  Mocht je dan toch bij de kas zijn, kijk even om het hoekje bij de geitjes, kippetjes en konijntjes.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hof Poppendamme; natuur- en speelboerderij met restaurant

Speelboerderij Five Star Farm – Kamperland

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Op deze speelboerderij ervaren de bezoekers spelenderwijs alle facetten van het platteland. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven op onze speelboerderij in Kamperland. Race over de skelterbaan of sla aan het bouwen in de mega zandbak. De binnenspeeltuin bevindt zich in de grote schuur. Net buiten het rumoer van het speeltoestel, aan de andere kant van de schuur, bevindt zich zaal ’t Achterste Deel. Buiten bij het terras bieden een skelterbaan, grote zandbak en een speelveld nog eens extra mogelijkheden voor de kinderen om zich uit te leven. Ook is er een tuinwaterbed en kunt u een kijkje gaan nemen bij de natuurmuur of bij de paardenstallen.

Meer informatie vind je hier.

Berkenhof Tropical Zoo – Kwadendamme

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Een groene leguaan ritselt door de groene boomkruinen, dwergkaaimannen beloeren je vanachter de struiken en een vogelspin kan hier zo maar op je hand belanden. Of wat dacht je van een fotomoment met een slang om je nek? En laten we ook de tropische vlinders niet vergeten. Ga ondergronds in de fossielenmijn en ontdek mammoeten, sabeltandtijgers en dino’s. Na de spannende tocht kom je ineens tussen reusachtige dino’s terecht. Om tot slot heerlijk te ravotten in de indoor Kids jungle en het Buitenspeelbos.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Berkenhof’s Tropical Zoo; Vlinder dierentuin, dino’s en een indoor speeltuin kids jungle

Mini Mundi – Middelburg

Mini Mundi in Middelburg is een leuk uitje met voor iedereen wat wils: het pretpark heeft een heuse achtbaan en een schommelschuit en met de Mini Mundi Express krijg je een mooi overzicht wat er allemaal te doen is. In samenwerking met Madurodam is er ook een miniatuur Walcheren gebouwd, schaal 1:20. Zie de klokken van Arnemuiden en het stadhuis van Middelburg op klein formaat. Tenslotte kunnen de kinderen zich uitleven in de indoorspeeltuin met o.a. botswagens, een stormbaan en een klimvulkaan.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Mini Mundi in Middelburg

Pannenkoek & Speelboerderij Molen de Jonge Johannes – Serooskerke

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Onder het ­genot van een drankje, een ­hapje of een ­heerlijke verse Zeeuwse Pannenkoek of American Fluffy Pancake genieten van de weidse ­­vergezichten die de Jonge Johannes te bieden heeft in het prachtige Zeeuwse landschap. De kinderen vermaken zich in de ­speeltuin, het maïsdoolhof (seizoen) of ­tijdens een rondje midgetgolf. Voor de jongsten hebben ze ook een leuke en ­veelzijdige kinder­speelhoek in het restaurant. Molen De Jonge Johannes is voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

MuZEEum – Vlissingen

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

In het muZEEum kun je het maritieme heden en verleden van Zeeland zien, horen, ontdekken en ervaren. Je treedt letterlijk in de voetsporen van roemruchte zeehelden als Michiel de Ruyter. Precies op deze plek werd historie gemaakt. Hier hoor je de verhalen over rijkdom en avontuur, over verlies en gevaar. Voor kinderen is er van alles te ontdekken en er zijn spelletjes en speurtochten. Van april t/m oktober zijn de Kazematten ook geopend. In deze donkere, spannende ruimtes direct aan zee is het niet moeilijk terug te reizen naar de tijd van Napoleon.

Meer informatie vind je hier.

Reptielenzoo Iguana – Vlissingen

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Erg leuk om te bezoeken is de reptielenzoo Iguana. Dit is Europa’s grootste, geheel overdekte reptielenzoo. Er is een subtropische serre en verdeeld over vier gebouwen, zijn er ruim 500 levende reptielen, amfibieën en insecten uit de hele wereld te zien. Ook is er een babykamer waar eieren worden uitgebroed en jonge dieren te zien zijn. Iguana is een opvangcentrum waar dieren worden ondergebracht die in beslag zijn genomen of niet meer gewenst waren. Ze kunnen vaak niet meer terug in de natuur om diverse redenen.

Meer informatie vind je hier.

Speelpaleis Bambini – Vlissingen

Bij Bambini spelen de groten en de kleintjes apart in eigen speeltuinen. Voor de jonkies is er bijvoorbeeld Reuzenlego en kunnen ze klauteren op hun eigen speeltoestel, met glijpret en ballenbak. Voor de oudere kinderen zijn er hoge klim-en klauterwerken, een jump tower waar ze vanaf 7 meter kunnen springen (vanaf 7 jaar) en bijvoorbeeld een megaballenbak! Wat uniek is, is dat deze binnenspeeltuin is gebouwd in een voormalig zwembad, de klimtoestellen staan in het ‘bad’. De tegels liggen er nog steeds. Ook uniek is dat je bij de ingang een snoepkaart krijgt waarmee je kind o.a. snacks en popcorn en slushpuppie kan halen.

Meer informatie vind je hier.

Goedkope uitjes Zuid-Holland

Avonturia de Vogeltjeskelder – Den Haag

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Een spannende speurtocht voert je langs bijzondere dieren zoals stokstaartjes, woestijnvosjes, vleermuizen en nog veel meer! Bezoek de ontdekhaven van Bombay en klim en klauter door de scheepskisten die in de haven zijn achtergebleven of de nieuwe binnenspeeltuin. Of help de onderzoekers een handje bij het opgraven van een echte dinosaurus. Goudzoeken, de grote Avonturenboom beklimmen, lavabollen kraken, uilenballen uitpluizen of creatief aan de slag. Avonturia is een dagje uit voor het hele gezin!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Avonturia Vogeltjeskelder dierentuin & dierenwinkel Den Haag

Kinderwerkplaats – Den Haag

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

In de kinderwerkplaats kunnen jongens en meisjes vanaf 4 jaar spelen, knutselen en proefjes doen. Plezier staat voorop, er kan veilig gewerkt worden met écht gereedschap en vrijwel alles wat er gemaakt wordt mag mee naar huis genomen worden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kinderwerkplaats Den Haag; Leuk dagje uit met spelen & experimenteren & bouwen voor kinderen in centrum Den Haag

Kinderboekenmuseum – Den Haag

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Het Kinderboekenmuseum is een museum over Nederlandse jeugdliteratuur dat deel uitmaakt van het Literatuurmuseum in Den Haag. Het archief van het museum bevat onder meer het manuscript van Dik Trom, handschriften van Annie M.G. Schmidt, de Kikker-illustraties van Max Velthuijs en de typemachine waarop Thea Beckman haar bestseller Kruistocht in Spijkerbroek schreef. Van alles wat het museum bewaart, stelt het maar een heel klein gedeelte tentoon, de rest is beschikbaar voor bijvoorbeeld onderzoek.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Uitje kinderboekenmuseum

Omniversum – Den Haag

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Omniversum is een grootbeeldfilmtheater. De films worden door een geavanceerde techniek op een enorm koepelscherm geprojecteerd. De beleving wordt nog eens extra versterkt door een subliem geluidssysteem. Ronduit Spectaculair dus!

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Sammy’s Avonturen; in Omniversum Den Haag

Science Center – Delft

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Beleef de wereld van Wetenschap & Techniek in het Science Center Delft. Science, Design & Engineering. Dat zijn de drie hoofdthema’s in dit ‘museum’. Een unieke verzamelplaats van alle onderzoeken die aan de TU Delft worden gedaan. Als bezoeker krijg je de kans om de onderzoeksopstellingen van de TU Delft onderzoekers en studenten zelf te beleven. Bouw bijvoorbeeld je eigen huis en test of hij een aardbeving kan doorstaan, race in de simulatie, of ga vliegen, bouw met witte Lego en nog veel meer! Durf je onder te dompelen in de wereld van Wetenschap en Techniek.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Science Center Delft met kinderen

Dino Experience Park – Gouda

Is je kind helemaal gek op dinosauriërs? Dan is een bezoek aan het Dino Experience park in Gouda een absolute aanrader. Hier komen ze weer helemaal tot leven. Daarnaast zijn er allemaal activiteiten te doen zoals goud zoeken. Eventueel is het mogelijk om een combi-ticket of tegen bij betaling te gaan minigolfen tussen de dino’s en onder de watervallen door. Onze zoon vond dit helemaal geweldig. Honger; dan kan je binnen genieten van kinderpannenkoeken die ze zelf mogen versieren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dino Experience Park Gouda

Vlinders aan de Vliet – Leidschendam

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

In de tropische vlindertuin van Vlinders aan de Vliet vliegen zo’n 1500 verschillende soorten tropische vlinders rond. De 850 m2 grote overdekte tuin begon ooit als hobby van eigenaar Jan Kienjet en herbergt nu de meest exotische vlindersoorten. In de tuin leert jong en oud alles over de levenscyclus van de vlinder en maken de bezoekers ook kennis met tropische gewassen. Zeker voor kinderen is er veel te ontdekken over de natuur.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vlinders aan de Vliet

Avonturenboerderij Molenwaard – Groot-Ammers

Superleuk is deze avonturenboerderij meer dan alleen een natuurspeeltuin, maar wel iets waar de natuur centraal staat. Je hebt hier speeltuinen, kan dieren aaien, de molen beklimmen, bootje varen, er is een blotevoetenpad, wilgendoolhof je kan vogels spotten en nog veel meer. In al zijn aspecten, dus van dieren op de boerderij tot spelen en het Hollandse leven. Het is zelfs een themapark compleet met animatie van Fien en Teun.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje Avonturenboerderij Molenwaard met Fien en Teun

MiniWorld – Rotterdam

In deze grote overdekte miniatuurwereld vlakbij Rotterdam CS is een wereld in het klein te ontdekken, vol met mooie en vaak grappige details. Ontdek op unieke wijze wereldstad Rotterdam, inclusief haar prachtige havens en omringende, typisch Nederlandse landschappen. In Miniworld duurt een dag maar 24 minuten. Voor je het weet wordt het nacht en fonkelen duizenden lampjes in het donker. Als de dag weer aanbreekt, ontwaken de 27000 inwoners en komt de wereld tot leven. Overal snellen treinen naar hun bestemming.

Meer informatie vind je hier.

Plaswijckpark – Rotterdam

In familiepark Plaswijckpark kan het hele gezin zich met gemak een dag vermaken. In het park vind je een grote speeltuin met draaimolen, klimrekken, schommels en een avontuurlijke zandspeeltuin. Ze hebben zelfs een kleine dierentuin met herten, lama’s en aapjes. In het park zijn er 8 speelwijcken: speeltuin, verkeerstuin, havenspeeltuin, binnenspeeltuin, boemeltrein, rondvaart, waterfietsen en apenspeeltuin. Kortom heel veel speel plezier voor de kinderen.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam; (Indoor) speeltuin, dierentuin en nog veel meer! 

Speeldernis – Rotterdam

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Natuurspeeltuin De Speeldernis is een bijzondere speeltuin in Rotterdam, ingericht met natuurlijke elementen en materialen. Inmiddels bestaan ze al ruim 15 jaar! In De Speeldernis bieden ze kinderen de ruimte om zelf avonturen te beleven, vies te worden, te struinen en aan te rommelen. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs grenzen te verleggen en de natuur in de stad te verkennen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natuurspeeltuin Speeldernis Rotterdam

Villa Zebra – Rotterdam

Top 100 leuke goedkope uitjes / dagje weg & activiteiten met kind of gezin - Mamaliefde

Op de kade in Rotterdam vind je Villa Zebra; een kunstmuseum speciaal voor kinderen. Er zijn twee tentoonstellingen: voor kinderen van 3 tot 7 en van 8 jaar en ouder. Het leuke aan deze tentoonstellingen is dat ze niet alleen kunnen kijken maar ook overal aan mogen zitten. Terwijl je als ouder van een afstandje toekijkt. Er worden ook regelmatig workshops georganiseerd waar je kind aan kan deelnemen en er staat divers speelgoed en tafels klaar waar je kind zich urenlang mee kan vermaken.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Uitje Villa Zebra Rotterdam

Landelijke uitjes

Landelijke uitjes die onder de tien euro per persoon (kunnen) blijven zijn;

Wat is jouw favoriete goedkope uitje?

Linda van Aken
 1. Bart says:

  Wat een geweldige lijst! Ik ga graag picknicken in de speeltuin vlakbij huis, een zak kibbeling erbij en iedereen blij. Maar wat ook heel leuk is, is samen leren tekenen bijvoorbeeld.

 2. Manon Bosch says:

  Bedankt voor de mooie tips zitten veel leuke uitstapjes bij.
  Wil er nog 1 toevoegen voor Limburg namelijk Mattel play in sevenum erg leuk voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Kunnen in verschillende thema’s lekker spelen en ontdekken

 3. Trientsje says:

  Echt een hele mooie lijst heb je samen gesteld en vind het echt heel handig zo’n lijst te hebben. Echter kan ik je nog aanvullen wat betreft Groningen en Friesland. Mag ik je aanvullen? In Groningen heb je de Doe Zoo (leukste uitje in Groningen volgens ANWB) in Leens en het zeehonden centrum in Pieterburen.
  En in Friesland Jonas in de walvis (spelen en zwemmen onder een dak) in Sumar. Sanjesfertier speel- en dierenpark in Feanwalden. En voor de puzzel fan het puzzel museum in Joure (meer dan 50.000 puzzels) entree inclusief koffie/thee. Kinderboerderij de Naturij in Drachten (meer dan dieren, oa speelhal, verkeerstuin en speelbos etc.)

Comments are closed.