Skip to Content

Railrunner voor trein met kinderen; tot welke leeftijd en waar kaartje kopen of hoe duur?

Railrunner voor trein met kinderen; tot welke leeftijd en waar kaartje kopen of hoe duur?

De trein kan een heel handig vervoermiddel zijn voor mensen die geen auto hebben, maar daarnaast is het ook een heel leuke manier om te reizen! Zeker kinderen zullen het fantastisch vinden om een leuke reis te maken met het openbaar vervoer.

Tegenwoordig kun je bijna alleen nog maar reizen met het openbaar vervoer als je een OV-chipkaart hebt. Hoe zit dat als je reist met kinderen? Ook zocht ik voor je uit wat de Railrunner is en hoe dit werkt. Zo kun jij dus goed voorbereid met de trein op reis samen met je kindje.

Treinkaartjes voor kinderen

Railrunner

Een Railrunner is een los kaartje dat je kunt kopen voor je kind als je gaat reizen met de trein. Dit ticket is bestemd voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar oud.

Je kunt een Railrunnerticket bestellen op de website van de NS of via de app voor slechts 2,50 euro. Hiermee kan jouw kind de hele dag met je meereizen.

Voor kinderen tot en met 3 jaar oud hoef je geen Railrunner aan te schaffen, want zij mogen gratis met je meereizen mits ze geen eigen zitplaats gebruiken.

Je kunt een Railrunner als e-ticket kopen. Deze kun je vervolgens printen of laden in de NS-app. Met de QR-code kun je op het station in- en uitchecken en de toegangspoortjes openen. Als jouw kind al een eigen OV-chipkaart heeft, kun je bij de NS-kaartautomaat of de NS-servicebalie op een station een Railrunner op de kaart laden.

De Railrunner is geldig in alle treinen in Nederland, ook zonder toeslag op de binnenlandse trajecten van de Intercity Berlijn en de ICE Internationaal. Daarvoor is bovendien geen toeslag nodig voor je kind. De Railrunner is alleen niet geldig in de Thalys.

Wist je trouwens dat het Railrunnerkaartje dat je bij NS koopt, ook geldig is bij andere treinvervoerders in Nederland? Dus bijvoorbeeld ook als je reist met R-net of Arriva.

Tijdens het bestellen van een Railrunnerticket, moet je altijd de reis, de naam en de geboortedatum van het kind invullen. Het ticket is namelijk persoonsgebonden, dus je kunt het ticket daarna niet aan iemand anders geven.

Met het Railrunnerticket mogen kinderen zelfstandig in de 2e klas reizen. Zij mogen alleen in de 1e klas zitten als er een volwassen begeleider bij is; per begeleider mogen er 3 kinderen meereizen met ieder een eigen Railrunnerticket.

Kids Vrij

Met NS Kids Vrij mogen kinderen gratis en onbeperkt meereizen met een volwassen begeleider. Kinderen tot en met 3 jaar mogen sowieso al gratis reizen met de trein, maar als je het Kids Vrij-abonnement op de persoonlijke OV-chipkaart van je kinderen laadt, mogen ook kinderen van 4 tot en met 11 jaar gratis met je meereizen.

Dit is dus net iets anders dan het Railrunnerticket, omdat dat bedoeld is voor kinderen die zelfstandig met de trein gaan reizen. Met het Kids Vrij-abonnement is er altijd iemand van 12 jaar of ouder die meereist.

Met Kids Vrij kunnen kinderen dus gratis meereizen met de trein; voor de bus, tram en metro geldt een korting van 34% voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Hiervoor is wel saldo nodig op de kaart; dit kun je er bij een NS-kaartautomaat zelf opzetten. Je reist overal in dezelfde klasse.

Net als bij de Railrunner geldt een maximum van 3 kinderen die gratis mee mogen reizen met 1 begeleider. Als je een treinreis wilt maken met meer dan 3 kinderen, moet er dus een extra begeleider mee met een geldig vervoersbewijs.

Het Kids Vrij-abonnement stopt automatisch wanneer je kind 12 jaar wordt. Voor de persoonlijke OV-chipkaart moet je namelijk een geboortedatum invullen, dus weet de NS precies hoe oud jouw kind is en of het Kids Vrij-abonnement gekozen kan worden.

Ook nog heel handig om te weten: het Kids Vrij-abonnement is ook geldig tijdens de spits! En misschien nog leuker: kinderen mogen met het Kids Vrij-abonnement gratis meereizen naar België en Duitsland als de begeleider een geldig ticket heeft voor die reis (een internationaal ticket).

OV-chipkaart

Het is dus niet verplicht om voor je kind een eigen OV-chipkaart te hebben. Je kunt de Railrunner namelijk gewoon los kopen als e-ticket en vervolgens printen of laden in de NS-app.

Maar het is ook mogelijk om voor je kinderen een OV-chipkaart aan te schaffen en daar de Railrunner op te zetten via de NS-kaartautomaat of de NS-servicebalie op een station. Een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart kost 7,50 euro en kun je online bestellen.

Je ontvangt deze vervolgens binnen 7 dagen thuis. Ook op het station kun je een OV-chipkaart voor je kind aanvragen.

Als je het Kids Vrij abonnement op een persoonlijke OV-chipkaart van je kind wilt zetten, kun je dit doen via de website of app van NS. Hiervoor heb je het OV-chipkaartnummer nodig dat op de kaart staat.

Binnen 1 werkdag kun je het abonnement al ophalen bij de kaartautomaat. Na je bestelling staat het abonnement namelijk nog niet direct op de kaart; je moet dit activeren bij een kaartautomaat op het station.

Treinuitjes met kinderen

Wist je dat de NS ook heel leuke deals heeft voor een leuk dagje weg? Al deze deals kun je vinden in de Spoordeelwinkel van NS. Momenteel kun je kiezen uit de volgende kindvriendelijke uitjes, waarbij je dus een reis én entree in één koopt:

  • WILDLANDS Emmen: dagretour in de daluren + entree WILDLANDS Emmen. Kinderen tot en met 3 jaar hebben geen treinticket nodig. De deal kost 16 euro voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar; volwassenen betalen 31 euro voor de 2e klas en 37 euro om 1e klas te reizen.
  • Efteling: dagretour Den Bosch of Tilburg + bus + entree Efteling. Kinderen tot en met 3 jaar hebben geen treinticket nodig. De deal kost 33 euro voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar; volwassenen betalen 52 euro voor de 2e klas en 58 euro om 1e klas te reizen.
  • Burgers’ Zoo: dagretour naar Arnhem + bus + entree Burgers’ Zoo. Kinderen tot en met 3 jaar hebben geen treinticket nodig. De deal kost 19 euro voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar; volwassenen betalen 36 euro voor de 2e klas en 42 euro om 1e klas te reizen.
  • Walibi Holland: dagretour daluren Station Harderwijk + bus + entree Walibi Holland. Kinderen tot en met 3 jaar hebben geen treinticket nodig. De deal kost 48 euro voor de 2e klas en 55 euro om in de 1e klas te reizen.
  • Toverland: dagretour Horst-Sevenum + bus + entree Toverland. Kinderen tot en met 3 jaar hebben geen treinticket nodig. De deal kost 26 euro voor kinderen va n4 tot en met 11 jaar; volwassenen betalen 39 euro voor de 2e klas en 45 euro om 1e klas te reizen.

Tips voor reizen met de trein met kinderen

  • Neem een eigen spelcomputer of smartphone voor ze mee om tijdens de reis te kunnen gamen en films kijken
  • Neem kinderboeken en kindertijdschriften mee voor vermaak bij een lange reis
  • Laat kinderen foto’s of video’s maken door het raam met een camera
  • Of ga aan boord van speciale treinen die over kinderattracties en speeltoestellen beschikken

Jisca