Skip to Content

Wat meenemen voor dagje weg met kinderen zoals pretpark

Wat meenemen voor dagje weg met kinderen zoals pretpark

Wij Nederlanders zijn een reislustig volkje, natuurlijk kunnen we genieten van heerlijk een dagje thuis maar we willen ook graag wat van de wereld zien. De Vakantiebeurs, die nu plaatsvindt, is de grote ‘aftrap’ van een nieuw seizoen en een periode waarin er heel veel plannen worden gemaakt.

Voor reizen naar de andere kant van de wereld, lekker aan het strand of gewoon in eigen land. Van drie weken in de zomervakantie tot af en toe een dagje op pad. Vanaf de vakantiebestemming, maar ook gewoon vanuit huis trekken we er tenslotte graag op uit. D

enk bijvoorbeeld aan een dagje naar de stad of juist naar het bos of strand. Naar een museum of een pretpark. Het ligt er maar net aan waar je interesses liggen. Daarom deze handige tips en inpaklijst van wat je moet meenemen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk!

Bereid de kinderen voor op wat er komen gaat

Voordat we op pad gaan zoek ik vaak even een kort filmpje op van maximaal een paar minuten om de kinderen te laten zien wat we gaan doen. Ze weten dan ongeveer wat ze kunnen verwachten en kunnen zich er ook op instellen.

Zelf wil je natuurlijk graag vooraf een beetje weten hoe of wat je kan verwachten, dat geldt ook voor de kinderen. Daarnaast hebben ze er vaak ook wat meer zin in.

Scheelt bijvoorbeeld in de ochtend met aankleden; dan hoef ik ze maar even te helpen herinneren en zijn ze vijf minuten later aangekleed ;-)

Leg echter niet van tevoren de hele dag vast met wat je wilt gaan doen. Je weet nooit hoe een dag loopt en zeker bij een dagje in een pretpark met lange rijen kan dat na afloop enorm tegenvallen wat je hebt kunnen doen. Natuurlijk kan je vooraf wel inventariseren wat de voorkeur is van iedereen.

Check het weerbericht

Oké, we wonen in Nederland dus je weet het nooit helemaal zeker. Maar het is wel handig om de avond van tevoren even het weerbericht te checken. Dan weet je of er korte mouwen en broeken mee moeten en eventueel zwemkleding (afhankelijk van waar je heen gaat) of laarzen en paraplu’s.

Je kan dan voor jezelf ook een beetje een planning maken van hoe de dag er uit zal komen te zien en wat je precies gaat doen.

Ga je bijvoorbeeld voor de wat meer overdekte activiteiten of toch wat meer het water opzoeken in plaats van een flink aantal kilometers wandelen in de brandende zon.

Laagjes kleding

Ongeacht de weersvoorspelling ben ik groot fan van laagjes kleding. Hoeveel en welke laagjes maakt natuurlijk wel uit. Doordat je in laagjes werkt, bijvoorbeeld shirt en vest en jas kan je er altijd één uittrekken of aantrekken als het warm / koud is.

Als je bijvoorbeeld ergens in een binnenspeeltuin gaat spelen kan de temperatuur al snel oplopen en is het (ook in de winter) fijn om een shirtje aan te hebben.

Als het regent kan je dan ook makkelijker even weer iets droogs aantrekken als je binnen bent. Vaak leg ik de kleding de dag van tevoren klaar zodat de kinderen dat zelf aan kunnen trekken.

Eten & Drinken

Zelf vind ik het prettig om altijd wat eten en drinken bij me te hebben. Je zal maar ergens in de rij staan of even moeten wachten en dat de kinderen dorst krijgen of honger. Dan vind ik het fijn als ik ze een paar slokken water kan laten drinken of bijvoorbeeld een krentenbol kan geven.

Het voordeel daarvan is dat je dan ook niet altijd veel tijd kwijt bent aan het vinden van een restaurant of plek om wat te eten / drinken naast dat je dan vaak ook tijd kwijt bent in de rij, want iedereen gaat natuurlijk rond hetzelfde moment eten of drinken. En het scheelt in je portemonnee.

Voor de kinderen maakt het niets uit. Sterker nog, als ze een dagje naar een pretpark zijn, willen ze vaak liever spelen of in de achtbaan, dan een uur ergens zitten. Die van mij wel in ieder geval.

Vaak neem ik ook iets lekkers mee zoals koekjes of wat snoepjes, het is tenslotte een dagje uit en je weet maar nooit in wat voor situaties je ze goed kan gebruiken om de stemming van je kind te beïnvloeden ;-)

Doekjes mee

Als ik het niet vergeet, nadeel van dat ze wat ouder worden, neem ik ook graag een verpakking met babydoekjes mee. Nee, niet voor vieze billetjes, maar je weet maar nooit in wat voor situaties je ze wel nodig hebt.

Bijvoorbeeld voor vieze neuzen, als je ergens aan een tafeltje wil gaan zitten die vies is of… Deze babydoekjes zijn multifunctioneel, ook als je geen baby’s meer hebt!

Niet vergeten; inpaklijst dagje uit

Voor het overzicht deze handige paklijst van wat je niet moet vergeten om mee te nemen!

 • Fototoestel: Check ook vooraf of hij opgeladen is, en of de geheugenkaart er in zit. Het is mij al een paar keer overkomen dat je daar staat met fototoestel, maar kaartje nog in de laptop zit…
 • Regen; regenlaarzen, poncho’s en paraplu
 • Zon; zonnebrand, pet en zonnebril
 • Eten; lunchpakketjes (belegde broodjes / krentenbollen), tussendoortjes (snackgroenten bijvoorbeeld), snoepjes. Bij warm weer kan het ook verstandig zijn om zakje chips mee te nemen, vult de zoutvoorraad weer aan.
 • Drinken; naast flesjes / pakjes drinken ook een waterfles die je altijd kan bijvullen.
 • Billendoekjes; zie hierboven ;-)
 • Pleisters en klein ehbo-tasje
 • Naambandje; handige polsbandjes met naam & telefoonnummer ouder voor het geval je onverhoopt je kind kwijtraakt. Geen polsbandje; watervaste stift werkt ook!
 • Eventueel zwemkleding / reserve setje kleding; voor een ongelukje, of als er mogelijk water is waar je kind op een warme dag heerlijk mee kan spelen.
 • Geld; niet alleen pinpas maar ook contant geld kan handig zijn. Bijvoorbeeld voor kluisje zwembad of even iets tussendoor.

Ga je met een baby op stap neem dan ook vooral het volgende mee:

 • Thermosfles met warm water & fles met koud water
 • Melkvoeding
 • Flesjes
 • Speen & spenenkoord om te voorkomen dat hij kwijtraakt
 • Hydrofiele doeken
 • Reservesetje kleding
 • Knuffeldoekje
 • Draagzak
 • Evt. fruithapje
 • Neem je de buggy / wandelwagen mee? Neem dan voor de zekerheid ook een hangslot mee, in het kader van; het zal je maar gebeuren. (En ja, het gebeurt echt)

Goede rugzak

Wat meenemen voor dagje weg met kinderen zoals pretpark - Mamaliefde

Als je met je gezin op pad gaat sleep je al snel een heleboel mee. Dan is het fijn om een goede rugzak bij je te hebben, met voldoende ruimte om alles in op te bergen. Het voordeel van een goede (en grote) rugzak is ook dat daar alles in past.

Dus ook eventueel de jassen als het zonnetje wat warmer is dan verwacht etc. Zelf ga ik altijd liever met 1 wat grotere rugzak op pad dan dat je op een gegeven moment met vier kleinere tasjes loopt te zeulen.

Na de goede ervaringen met Car-Bags vorig jaar voor de autobagageset kreeg ik dit jaar de backpack trekking & laptop rugzak om te testen. En ik moet zeggen toen we een weekendje weg waren naar Zeeland is me dat erg goed bevallen.

Alles bij elkaar opgeteld heb je al snel een behoorlijk gewicht dat je mee draagt. Vaak ga ik op stap met een schoudertas (zonder kinderen), maar op dit soort momenten is dat niet praktisch. Je krijgt dan al snel last van je schouders.

Bij een rugzak heb je twee banden zodat het gewicht verspreid kan worden. De banden van deze rugzak zijn verstevigd zodat het niet in je huid snijdt. Daarnaast zit er een extra riempje voor om je middel zodat je het gewicht niet alleen op je schouders draagt.

Wat ik zelf heel fijn vond is de handige indeling met verschillende compartimenten. Zo is er rekening gehouden met een ruimte voor je laptop, maar kan je ook losse spulletjes handig op bergen. Dan kan je alles ook weer snel terugvinden.

Aan de zijkant zitten er ook handige zakjes. Zelf ben ik altijd wel bang om mijn sleutels te verliezen, zeker als je een tas een paar keer open maakt om er iets uit te pakken is de kans groter dat ze er uit vallen.

Daarom was ik erg blij dat daar rekening mee was gehouden en je ze hier kan vastklikken. De rugzak is ook fijn plat op te bergen zodat het niet veel ruimte inneemt als je niet op reis bent.

Linda van Aken