Skip to Content

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten

Koud buiten en op zoek naar een uitje in een wat meer tropischer indoor omgeving? Al dan niet in zwemkleding? Ongeacht of het regent binnen of buiten. Bij een aantal overdekte activiteiten en uitjes ben je de gehele dag zoet, terwijl bij andere het leuk is voor een paar uurtjes in de middag (na school) of ochtend. Van zwembaden, speelgebieden, vlindertuinen of andere unieke uitjes leuk voor het gehele gezin.

Subtropisch Zwembad

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

Bovenaan het lijstje staan de subtropische zwembaden. Eén van de populairste uitjes als het kouder wordt buiten. Heerlijk toch even dat zomerse gevoel. Zwempak aan en spelen maar.

Van de warme temperaturen en tropische sferen krijg je meteen dat instant vakantiegevoel. Lekker van de glijbaan, door de wildwaterbaan of dobberen in het golfslagbad.

Helemaal fantastisch zijn natuurlijk de baden waar je kan snorkelen en aquaria kan bekijken (ook onder water) zodat je helemaal het gevoel hebt in een tropische zee te zwemmen. Wist je trouwens dat niet alleen Center Parcs, maar ook Landal twee vakantieparken heeft met een subtropisch zwembad?

Lees ook: De leukste subtropische zwembaden en zwemparadijzen van Nederland

Aqua Mundo

Dagje uit: Zwembad Aqua Mundo in Center Parcs Het Heijderbos - Mamaliefde.nl

De ultieme aanrader in Nederland is toch wel de Aqua Mundo van Center Parcs. Ook als je hier niet verblijft op het vakantiepark kan je hier als daggast terecht. Hier kan je niet alleen heerlijk zwemmen in een aangename temperatuur, ook de inrichting is zeer tropisch.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje Center Parcs; Zwemmen in Aqua Mundo

Berkenhof’s Tropical Zoo – Kwadendamme

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

In Zeeland vind je Berkenhof’s Tropical Zoo. Een combinatie van een uitgebreide vlindertuin met reptielen, fossielen, dino’s en zelfs een complete kids jungle. En daarom ook apart in dit lijstje ;-)

Je begint in de kas waar je verwelkomt wordt door twee papegaaien. De begroeiing doet zeer tropisch aan en is compleet met vijvers en waterval. Na een wandeling kan je door naar de fossielengrot, bij de dino’s kijken met cactussentuin, waar ook levende dieren te vinden zijn, en tot slot de kidsjungle en het speelbos.

Tijd voor laarzen aan of zwemkleding en spelen maar. Heerlijk met water en zand, klimmen in de toestellen en dat alles in een tropische omgeving. Ideaal ook om tropische foto’s te maken. Twee keer per dag is er ook een mogelijkheid tot fotomoment met verschillende reptielen zoals een slang om je nek.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Berkenhof’s Tropical Zoo; Vlinder dierentuin, dino’s en een indoor speeltuin kids jungle

Omnium; subtropisch zwembad, tropisch bos & binnenspeeltuin

Met een subtropisch zwembad, een tropisch bos en diverse sportaccommodaties is Omnium het sport- en recreatiecomplex van Zeeland. Samen sporten, zwemmen, op ontdekkingstocht tussen tropische planten en spelen.

Bij het Omnium in Goes kun je een hele dag genieten van heerlijk verwarmde baden, uitstekende sportfaciliteiten en gezellige horecagelegenheden. Leuk als kinderfeestje, groepsuitje of een dagje weg in Zeeland met het gezin.

Lees ook: Subtropisch Zwembad Omnium Goes

Meer informatie vind je hier.

Orchideeënhoeve – Luttelgeest

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

In de polder van Flevoland ligt de uitgestrekte Orchideeënhoeve. Na een wandeling door verschillende aangelegde tuinen met verschillende paden zodat je je eigen weg kan uitzoeken, over bruggen, om bruggetjes heen en langs verschillende dieren waarvan je er een aantal ook mag voeren, kom je in de kassen waar de Orchideeën gekweekt worden.

Verder is er een vogelkas waar de vogels vrij rondvliegen en ook graag dichtbij komen en op je hoofd kunnen gaan zitten. Aan het einde is er een enorme speeltuin waar de kinderen heerlijk kunnen klimmen en klauteren, of spelen met water. Uitgekeken en gespeeld? Dan is er een uitgebreide horeca om even bij te komen en een webshop.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook; Dagje Orchideeënhoeve met kinderen

Burgers’ Zoo

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

In de dierentuin Burgers’ Zoo vind je niet alleen buiten meerdere dieren, je vindt hier ook meerdere overdekte verblijven die in het teken staan van een andere flora en fauna. Zo is er nieuw de mangrove waar in een ronde dome de zeekoeien zwemmen en vlinders rondfladderen, de woestijn waar je zelf je weg moet vinden, de vleermuizengrot met klim- en klautergedeelte voor de kinderen.

En het hoogtepunt is toch wel de bush een enorme tropisch ingerichte kas waar alleen al de inrichting en begroeiing de moeite waard is om te bezoeken naast de dieren. Zo is er een enorme waterval, die je zowel vanaf stapstenen onderaan kan bezoeken of achterlangs kan lopen, en kan je hier heerlijk ‘verdwalen’.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Burgers’ Zoo met kinderen

Avonturion Vogeltjeskelder – Den Haag

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

Wat begon als een dierenwinkel is uitgegroeid tot een leuk uitje op zich. Midden in de enorme winkel waar je, als je erdoorheen loopt, al verschillende dieren kan ontmoeten. Niet alleen konijnen en vissen, maar ook schildpadden, papegaaien en flamingo’s in tropische sferen. Een aanrader is echter het bezoek aan Zoo Avonturion. Dit gedeelte is niet zozeer ingericht met tropische begroeiing maar is een soort minipretpark op zich.

Hier zie je energieke en enthousiaste Stokstaartjes, de gezellige Vosmangoesten en Fennekvosjes, Reptielen, Vleermuizen en de lieve Engeltenrecs. Daarnaast kan je bijvoorbeeld goud zoeken, in de zandopgraving kunnen ze archeologen helpen zoeken naar bijzondere vondsten.

In de avonturenboom maak je kennis met de Zoopies, het sprookjesachtige volkje dat in de grote avonturenboom leeft. In Expeditie Bombay gaat de ontdekking verder als je speelt tussen de kisten van de haven

Hier wordt in 2019 een enorme uitbreiding geopend. Uniek is het Haagse Rattenriool, waar je je bevindt onder de straten van Den Haag en neem een kijkje in de keuken van de Verstrooide Professor!!

Ook echt een aanrader voor kinderfeestjes compleet met rondleiding met een ranger en een fotomoment met dier naar keuze.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Avonturia Vogeltjeskelder Den Haag

Taman Indonesia – Kallenkote

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

Niet overdekt, maar wel tropisch aandoend in de sferen van Indonesië. Hier vind je Loewaks die de duurste koffiebonen ter wereld uitpoepen, een Binturong die wel 30 meter hoog in de bomen kan klimmen, en Beo’s die kunnen praten. Deze en nog veel meer bijzondere dieren vind je in dierenpark Taman Indonesia.

Naast het bewonderen van de dieren en planten uit Indonesië, kun je in dit kleine prachtige park ook cultuur snuiven langs de verschillende traditionele huisjes. Kinderen mogen zich verkleden als Javaanse prins of prinses of het tropische dierenkennerexamen doen om vervolgens te genieten van de Indische hapjes uit de waroeng!

Meer informatie vind je hier.

Mondo Verde – Landgraaf

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

In Mondo Verde bezoek je de mooiste plekjes van de wereld in één dag! Onderweg geniet je van de mooiste bloemen en meeste bijzondere planten.

Naast de tuinen waar ze bekend mee zijn geworden, is er een dierenpark en een pretpark met attracties voor kinderen. In de wereldtuinen begint je wereldreis in de tropen met haar kleurrijke jungle (en daarom opgenomen in dit overzicht). Daarna reis je door Europa waar je onder meer de grootste vogelvolière van Europa ziet.

Ook reis je van de Russische bossen naar de woestijn en zie je het indrukwekkende Alhambra. En dan zijn we nog vele mooie tuinen vergeten. Naast de tuinen is er nog een dierenpark, een dinofauna en zijn er verschillende kinderattracties in Monto Verde het mooiste kinderattractiepark van Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Mondo Verde met kinderen; een wereldreis in 1 dag met tuinen, attracties en dierenpark

Jungle Dome – Heijderbos

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

Naast de Aqua Mundo vind je bij Center Parcs Het Heijderbos ook de jungle dome. Een overdekte dome die een tropische indoorthemawereld herbergt met onder meer touwbruggen, lianen en exotische dieren. Jong en oud ontdekt op een speelse en interactieve wijze de verborgen wereld van de jungle.

Kinderen kunnen hier naar hartelust klimmen en klauteren, over het water springen, verborgen plekjes achter de waterval opzoeken en nog veel meer. Terwijl de ouders op het terras van de Safari Camp iets kunnen eten of drinken. Ook hiervoor geldt dat je als daggast hier een bezoek kan brengen, wel even een kaartje kopen bij de kassa anders kom je niet binnen.

Helemaal bijzonder is het natuurlijk om in één van de junglecabana’s te overnachten en ook in de avond hier te blijven en in de ochtend op het terras voor de deur van je huisje te ontbijten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Jungle dome Center Parcs Heijderbos

Sterrenstrand – Terspegelt Eersel

Bij de vijfsterrencamping Terspegelt vind je het overdekte zwembad / speelterrein Sterrenstrand. Niet zozeer subtropisch qua flora en fauna, maar wel heerlijk binnen spelen met de zon op je gezicht!

Kinderen kunnen heerlijk kliederen met water en zand én op avontuur in een echt labyrint, zwemmen in het verwarmde overdekte zwembad. Compleet met whirlpools en glijbanen die in 2019 compleet worden vernieuwd, en is met een peuterbad met speeltoestellen.

In het speelgedeelte is er een spectaculair klim- en klauterkasteel (8 meter!) van de nette kasteeldame Freule, Voetje van de Vloerpad van Timo Timing, Zilva’s Haven, de plek waar transport van water en zand centraal staat, oftewel lekker kliederen met water en zand. Aan de havenkant is in ieder huisje wel iets te ontdekken!

Achter de huisjes zit een geheime ingang verstopt. Deze ingang geeft je toegang tot het spannende ondergrondse labyrint. Aan de allerkleinsten is ook gedacht; voor hen is er Bloostuintje waar ze weg van het water in het zicht van papa of mama kunnen spelen in het zachte zand.

Let op: gesloten in de winter tot en met maart

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Indoor Strand & Zwembad Sterrestrand TerSpegelt
Lees ook: Overnachten Recreatiepark TerSpegelt

Schateiland Zeumeren – Voorthuizen

Op het sfeervolle ‘eiland’ gaan de kinderen tot 12 jaar zowel binnen als buiten terug naar de tijd van zeevaart, onbewoonde eilanden, piraterij en verborgen schatten. Een echt avonturenparadijs: schatgraven, goud zoeken, springen en glijden, klimmen en klauteren, kliederen, bootjes besturen, meedoen aan interactieve spellen. Het Schateiland ligt op RGV-recreatiegebied Zeumeren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Schateiland Zeumeren

Botanische Tuin

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

Verspreid over heel Nederland vind je Botanische tuinen. Deze bestaan over het algemeen al vele honderden jaren en werden vanwege universitaire onderzoeksredenen aangelegd.

Hier werd onderzoek gedaan naar verschillende flora van over de hele wereld. Je vindt deze dan ook over het algemeen in de oude universiteitssteden zoals Amsterdam, Leiden en Delft. Natuurlijk kwamen er ook veel planten uit het verre Oosten die een warmer klimaat gewend waren.

Daarom werden er kassen gebouwd waar deze verbouwd kunnen worden. De één groter dan de ander. Dit is dus voor een deel overdekt binnen, maar ook buiten. In een aantal botanische tuinen is er ook een speurtocht of iets als een blotevoetenpad of iets ingericht om het leuk te maken voor kinderen.

Hortus Botanicus – Amsterdam

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

De Hortus Botanicus Amsterdam uit 1638 is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort merk je daar helemaal niets meer van. In de tuin en de 7 kassen groeien ruim 4000 soorten, van stinklaurier tot cycadeen.

Er is een 300 jaar oude Oostkaapse broodboom. Slentert u op het gemak langs de slingerpaden in de steeds veranderende tuin, door kassen met vlinders en cactussen, door de monumentale Palmenkas en de DrieKlimatenKas. Vooral de DrieKlimatenklas doet zeer tropisch aan met slingerpaadjes en bruggen.

Meer informatie vind je hier.

Vlindertuin indoor activiteiten

Vlinders gedijen over het algemeen het beste in een tropisch klimaat. Daarom dat de meeste vlindertuinen gehuisvest zijn in kassen met een subtropische begroeiing. Soms beginnen als particulier initiatief, uitgegroeid en opengesteld voor volwassenen. Een aantal vlindertuinen zijn in de winter gesloten omdat er dan toch minder vlinders rondvliegen. Een aantal zijn zeer sfeervol aangelegd en zeer geschikt om met kinderen te bezoeken.

Vlinders aan de Vliet – Leidschendam

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

Vlakbij Den Haag vind je Vlinders aan de Vliet. Een enorme kas waarin een vlindertuin is gecreëerd met subtropische begroeiing.

Hier loop je rustig een rondje, maar kan je ook ‘verdwalen’ over de slingerpaadjes door de begroeiing heen, de schildpadden bewonderen in de vijver, een educatief filmpje kijken in de hut of vanuit een uitkijktoren de begroeiing van boven bekijken. Vooraan is er een horecagelegenheid gecreëerd met wat kleur- en speelmaterialen en zijn er diverse dierenverblijven en zijn er zelfs krokodillen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vlinders aan de Vliet met kinderen

Vlinderparadijs Papiliorama – Havelte

Papiliorama in Drenthe is één van de grootste vlindertuinen van Europa met maar liefst 900 vierkante meter. Honderden exotische vlinders vliegen vrij rond in de tropische tuin en op de tropische bloemen en bomen (o.a. banenenbomen) naar hun nectar zoeken.

Een bezoek is niet alleen leuk maar ook leerzaam; zo leer je over de vier stadia van het vlinderleven: ei, rups, pop en vlinder en neem je kennis van talloze weetjes over vlinders. Er zijn educatieve filmpjes te zien. – En oh ja, vlakbij het paradijs Papiliorama bevinden zich het natuurgebied De Havelterberg en een serie hunebedden waar je ook even moet gaan kijken.

Meer informatie vind je hier.

Klein Costa Rica – Someren

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

In Noord-Brabant vind je de vlindertuin Klein Costa Rica, dit is begonnen als particulier en werd een paar jaar geleden opengesteld voor publiek.

Op een oppervlakte van 800 m2 vind je de wondere schoonheid van de tropen en de dieren die in Costa Rica leven. Vlinders, vogels, vissen, reptielen en schildpadden, zijn allemaal te zien in de tropische vlindertuin.

Via een hangtouwbrug ontdek je welke dieren er leven in de top van de tropen en heb je uitzicht op de tropische vijver. In de tropische vijver leven verschillende zoetwatervissen, waaronder de Zoetwaterhaai, Arapaima’s en Zoetwaterroggen. Nieuw is de speeltuin speciaal voor jonge bezoekers.

Meer informatie vind je hier.

Passiflorahoeve – Harskamp

Indoor uitjes Nederland; tropisch en overdekte activiteiten - Mamaliefde

Tussen de tropische planten en fleurige passiebloemen fladderen talloze vlindersoorten rond! In de Passiflorahoeve geniet je van vlinders in de mooiste kleuren in vijf verschillende vlindertuinen.

Je bent niet zomaar uitgekeken, want de tuinen zijn samen wel 2500 vierkante meter groot. Bewonder ook de eitjes, rupsen en cocons in de vlinderkwekerij en neem een kijkje bij de zorgboerderij.

Meer informatie vind je hier.

Wat is jouw favoriete tropische uitje, maar dan gewoon in Nederland?

Linda van Aken