Skip to Content

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum

Is je kind gek op auto’s of andere vervoersmiddelen zoals een zwak voor brandweerauto’s of ziekenwagens? Als je het belangrijk vindt om je kinderen wat meer te leren over het verkeer, maar dat wel op een leuke manier wil doen, maak dan gebruik van onderstaande speelparken en musea. Kinderen spelenderwijs laten deelnemen aan het verkeer maakt het leuk, laagdrempelig en prettig voor kinderen om hier actief mee bezig te zijn en te ontdekken.

Verkeerstuinen in Nederland

Verkeerspark Duinen Zathe – Appelscha

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

Attractiepark Duinen Zathe staat voor een dag vol plezier, vermaak en vertier! Het is een stoer en overzichtelijk park voor een compleet en betaalbaar dagje uit voor het hele gezin. Van de ‘indoor Apenkooi’ en de ‘Flying Heli’ voor de allerkleinsten tot de ‘Super Nova’ en de ‘Hara Kiri’ voor de swingende jeugd. In het park zijn verschillende luchtkussens, klim- en klautertoestellen en vele attracties voor jong en oud. Uniek is dat entreeprijzen all-inclusive zijn. Je krijgt dus toegang tot het park en onbeperkt drinken, eten, fruit en ijs.

Verkeerstuin Plaswijckpark Rotterdam

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

Het Plaswijckpark in Rotterdam is opgedeeld in diverse ‘wijken’ waaronder een dierentuin, binnenspeeltuin en nog meer. In dit speelpark kunnen de kinderen heerlijk spelen. Er zijn meerdere speeltuinen waar gespeeld kan worden. In de apenspeeltuin slinger de kinderen aan de touwen, in de verkeerstuin leren de kinderen alle regels van het verkeer. De verkeerstuin is compleet met echte verkeerslichten en een tankstation om te tanken. Ook bij slecht weer is het mogelijk om hier lekker te spelen, dan is er binnen nog genoeg te doen.

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam

Verkeerstuin Utrecht

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

Bij de verkeerstuin in Utrecht staat er een hele weg klaar voor de kinderen. Doordat ze in de kleine auto’s stappen leggen ze een route af naar de eindbestemming. Onderweg staan er bepaalde obstakels in de weg. Er zijn verkeersborden die ze moeten opvolgen. Kinderen met een trapauto, fiets of kinderen die lopen leren zo op een speelse manier de verkeersregels.

Verkeersdorp en kartbaan Linnaeushof

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

Linnaeushof is een groot speelpark met wel 350 speeltoestellen en attracties. Er zijn kabelbanen, trampolines, luchtkussens, waterfietsen, minigolfbanen en nog veel meer. In het verkeersdorp leren kinderen samen gebruik te maken van de weg. Hierbij leren ze verschillende verkeersregels. Voor de oudere kinderen is er ook de kartbaan waar je (tegen betaling) een aantal rondjes kan rijden; wie is de snelste? Dit veelzijdige park is daarom leuk voor jong en oud.

Lees ook: Linnaeushof; grootste speeltuin van Europa

Overdekt verkeerstuin Amersfoort

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

Heb je een dagje weg gepland in de buitenlucht en komt het met bakken uit de hemel? Geen reden voor paniek, het is niet nodig om je uitje af te zeggen. Maar het is tijd om je plannen iets aan te passen. Geen speeltuin buiten maar een indoorspeeltuin. Binnen spelen is natuurlijk net zo leuk. Bij deze indoorspeeltuin oefenen de kinderen ook nog eens met verkeersregels. Zo wissel je lekker spelen en leren met elkaar af.

Raceplanet for kids

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

Het is een feest voor kinderen bij raceplanet for kids. Bij dit speelparadijs kan je bowlen, laser gamen, spelen met vele speeltoestellen en karten. Door deze kindvriendelijke kartbaan leren de kinderen ook nog eens meer over het samen rijden en de vele verkeersborden en regels.

Verkeerstuin Hans en Grietje

Hans en Grietje Speelpark & pannenkoekenrestaurant - Mamaliefde.nl

In het speelpark van Hans en Grietje vermaken de kinderen zich optimaal. Het pannenkoekenrestaurant heeft een grote speelruimte met bewegende vloeren, betoverende plafonds, glijbanen en zwevende tafels. Het is één groot feest voor de kinderen. Dat is nog niet alles, ook is er buiten nog een speelpark met trampolines, schommels, en een skelterbaan.

Deze skelterbaan is toch wel het hoogtepunt voor veel kinderen. Er zijn heel veel skelters in diverse vormen en maten zodat er voor ieder kind wel eentje beschikbaar is. Vervolgens kan je de baan op. Helemaal geweldig is de echte wasstraat; dus kijk niet raar op als je kind nat van de skelter afkomt ;-)

Lees ook: Hans en Grietje pannenkoekenrestaurant & speelpark

Auto & veiligheidsdiensten musea

Spoorweg museum – Utrecht

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

In dit museum bekijk je de geschiedenis en de ontwikkeling van de trein. Wat vroeger een stoomtrein was is nu een sneltrein.

De kinderen genieten er van verschillende voorstellingen, maken een ritje in één van de wagons en spelen met de verschillende onderdelen van een trein.

Er is zelfs een indoorachtbaan, buiten een treintje dat rond rijdt en diverse speeltuinen.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht

Louwman museum – Den Haag

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

Ga met je kinderen naar dit museum om ouderwetse auto’s te bekijken.

De collectie is al door twee generaties van de familie samengesteld en bevat tweehonderdvijftig antieke auto’s.

De collectie is één van de mooiste die er maar bestaat. Om je kinderen een stukje geschiedenis mee te geven is dit museum zeker een aanrader. Ook zijn er een aantal vliegtuigjes en is er een speurtocht voor de kinderen

Lees ook: Louwman Museum Den Haag

Daf museum – Eindhoven

Vervoer uitjes Nederland; van verkeerspark tot automuseum - Mamaliefde

In het Daf museum bekijk je de verschillende oude auto’s uit de collectie. Met een rondleiding voel je de geschiedenis van dit bedrijf en zie je ook de ontwikkeling van de verschillende auto’s. De vele zwart/wit beelden en video’s schetsen een mooi beeld van het bedrijf.

Overige musea in vervoer thema;

Spelenderwijs verkeersveilig worden

De regels voor het verkeer zijn voor ons heel gewoon. Voor onze kinderen zijn ze nog helemaal nieuw en dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Oversteken zonder te kijken en afslaan met de fiets zonder een arm uit te steken zijn hier enkele voorbeelden van. Kun je jonge kinderen al verkeerregels leren? Niet op een vervelende, belerende manier maar juist laagdrempelig en speels?

Door de volgende verkeerstuinen worden kinderen uitgedaagd om lekker te spelen met skelters en fietsen. Op een laagdrempelige manier komen ze dan in aanraking met de verkeersregels en leren ze rekening te houden met anderen op de weg.

We zijn allemaal jong geweest en daarom begrijpen we het enthousiasme van onze kinderen maar al te goed. Het is en blijft frustrerend om je kinderen hetzelfde verhaal steeds maar weer uit te leggen. Daarom werkt het juist goed om kinderen op een speelse manier te laten kennis maken met de regels. Door te ontdekken wat er gebeurt als ze hier geen rekening mee houden voorkom je veel ongelukken.

Vooral voor jonge kinderen is het nodig dat ze meer leren over het verkeer. Een rondje rijden met de skelter kan uitlopen tot een groot drama als je kind zomaar de weg oversteekt. Vooral op de momenten dat je er even niet bent of de andere kant op kijkt wil je natuurlijk wel dat het goed gaat. Het leren van de verkeerregels is dan ook iets wat onwijs belangrijk is.

Linda van Aken