Skip to Content

Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen

Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen

Toen we vroeger op pad gingen met de auto deden we vaak een spelletje met de kinderen om ze af te leiden en ze te wijzen op wat we zagen.

Vooral draaiende molens; van de traditionele molen tot en met de moderne windmolen, scoorden daarbij vaak hoge ogen en kwamen we vooral op weg van Delft naar Amsterdam vaak tegen.

Maar wat een molen doet en een molen van binnen bekijken, dat was een “ver van hun bed”-show voor ze. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen.

De Molenmaatjes van Vereniging de Hollandsche Molen zet zich in voor het voortbestaan van de molen en heeft speciaal voor kinderen een themapagina gemaakt.

De digitale molenaars Jan en Wieke vertellen je daar graag meer over samen met de molenmaatjes die ieder hun eigen interesse hebben.

Van meer informatie over de werking tot molens tot leuke mopjes, lekkere recepten of knutsels om te maken.

Samen met dochter en een vriendin verdiepten we ons in het kader van de Nationale Molendagen een dag in de wereld van de molens. En volgens de kinderen was dat zeker voor herhaling vatbaar!

Pannenkoeken eten

Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde
Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde

We begonnen de middag met pannenkoeken eten, na een ochtend school gaat dat er natuurlijk wel in. We gingen niet zomaar ergens heen, maar de molen Windlust te Nootdorp.

In deze molen zijn mijn ouders getrouwd, en mocht ik getuige zijn. Dat heeft veel indruk op me gemaakt dus deze plek heeft een speciale herinnering.

Helaas is de molen alleen op zaterdag geopend, dus nu gesloten. Naast de molen vindt je restaurant de Vang waar je terecht kan voor een heerlijke lunch.

Er stonden onder andere heerlijke pannenkoeken op de kaart en appeltaart die gemaakt wordt met meel dat in de molen wordt gemalen. Hoog tijd dus voor een proefsessie!

Die pannenkoeken gingen er natuurlijk wel in! Aangezien het zonnetje heerlijk scheen en de lucht strakblauw was, gingen we vervolgens buiten een ijsje eten.

Deze molen vind je bij de Dobbeplas waar ze ook een heel fijn speeltuintje hebben op het strand met watertoestellen en een soort hindernisbaan / blotevoetenpad.

Nu was het te koud voor het spelen met water, maar op zomerse dagen komen wij hier altijd erg graag en is het heerlijk rustig.

Een absolute aanrader dus voor een bezoek met kinderen waarbij je een bezoek aan de molen kan combineren met een lekker ijsje, borrel of maaltijd en lekker (met water) spelen.

Molen beklimmen

Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde
Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde
Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde
Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde
Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde

Naast de molen in Nootdorp zijn er nog veel meer molens in de regio die met elkaar verbonden zijn met de Trekvlietroute van 42 km (dus erg pittig met kinderen, maar je kan altijd een stukje doen).

Waaronder Molen de Roos in Delft op de plaats waar ooit de stadsmuren van Delft te vinden waren. Ooit stonden er 18 molens in Delft, dit is de enige overgebleven molen.

In het verleden maalde hij koren voor de bakkers, gerst voor de bierbrouwers en veevoer voor de boeren.

Sinds 2015 is de molen weer actief en kan je een bezoekje brengen aan de molen! Op verschillende dagen zijn de vrijwilligers aanwezig en kan je de klim naar boven maken.

Na vier trappen en verdiepingen waarbij je op iedere verdieping weer wat anders ziet, kom je bovenin waar de molenaar aan het werk is en je naar buiten kan.

Je bent zo hoog dat je over de daken van de stad heen kan kijken en een mooi uitzicht hebt over de stad Delft.

Naar beneden was toch wel weer even een uitdaging, in ieder geval bij de eerste trap omdat je dan achteruit moet.

Stiekem waren ze ook wel erg opgelucht toen we weer beneden waren.

Tip: Als je een bezoek brengt aan de molen kan je hier op de website van de Hollandsche Molen excursiebladen vinden met vragen om te beantwoorden over de molen.

Koekjes bakken

Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde
Molenmaatjes; molen bezoeken of knutselen met kinderen - Mamaliefde

Melk komt uit een pak in plaats van uit een koe, kip koop je in de supermarkt en is voor kinderen lastig te beseffen dat het dezelfde kippen zijn die je ook op de kinderboerderij ziet.

En koekjes; die koop je kant en klaar in een pakje of in een handige mix, maar waar het bloem vandaan komt… Steeds meer kinderen zijn niet meer bekend met de herkomst van bepaalde producten.

Daarom maakte het extra veel indruk om te zien hoe dit meel in de molen werd gemalen. Ze konden zowel zelf met een kleine molensteen aan de slag als bovenin zien hoe het meel gemalen werd.

En hoe leuk is het dan om thuis met dit meel aan de slag te gaan? Natuurlijk namen we ook een zakje meel mee zodat we daar thuis zandkoekjes van konden bakken.

Het advies van de molenaar was om daar Zeeuwse bloem voor te gebruiken die extra fijn is. Natuurlijk namen we ook een molenuitsteekvormpje mee voor de koekjes.

Thuis gingen ze aan de slag om zelf koekjes te maken met suiker, ei, roomboter en als extra ingrediënt chocolade chipjes. Zelf koekjes bakken is altijd wel een groot succes bij de kinderen want ze vinden het heerlijk om bijvoorbeeld te kleien en als je dan ook nog iets kan maken wat je daarna mag opeten…

Natuurlijk werden de koekjes aan een strenge test onderworpen waar ook zoonlief totaal geen probleem mee had om bij te helpen ;-)

En ja hoor, ze werden goedgekeurd. Het liefste waren ze allemaal achter elkaar opgegeten dus ik kon er nog net een paar achterhouden voor papa om te proeven.

Tip: Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf pannenkoeken bakken, of chocolade cupcakes of volkoren koekjes, de recepten hiervoor vind je op de website van Molenmaatjes.

Molen knutselen

Nu was de middag voorbij gevlogen maar als je meer tijd hebt kan je bijvoorbeeld ook zelf een windmolentje knutselen.

Op de website molenmaatjes kan je een beschrijving vinden van de werkwijze. Je vindt hier ook kleurplaten die je eenvoudig kan uitprinten om te kleuren.

Tip; neem deze mee voor de molenaar als je een bezoekje brengt, zal hij vast heel erg leuk vinden!

Vinden jouw kinderen molens ook zo indrukwekkend?

Floortje