Skip to Content

Quality time met gezin & kinderen

Quality time met gezin & kinderen

Tijd vrijmaken voor je gezin, je kinderen én je partner: een keuze die de binding tussen jullie alleen maar ten goede zal komen. Even geen splintertjes aandacht tussen alle bedrijvigheden door, maar échte aandacht. Wat zou je dan kunnen doen? En waarom is het belangrijk voor de kinderen? Maar ook net zo goed voor jouw partner!

Waarom is quality time belangrijk?

Quality time staat voor die tijd die je heel bewust met je gezin besteedt. Tijdens de gewone routine geef je natuurlijk je kinderen ook aandacht, maar vaak kijk je ondertussen toch even snel op je telefoon, gooi je nog even de was in de wasmachine of kijk je met één oog naar je kind en met je andere oog naar de pan die op het vuur staat.

En dan hebben we het nog niet eens over gesprekjes die je voert met je kind, waarbij je eigenlijk er helemaal niet bij bent met je gedachten en je maar een beetje mee mompelt.

Echte quality time is dus specifiek gericht op je gezin. Geen andere stoorzenders of bezigheden. Je kind of partner heeft echt wel door dat je dan echt geïnteresseerd bent in hun gesprekken.

Omdat jij bewust tijd voor hen vrijmaakt, zullen zij het signaal krijgen dat ze ertoe doen, dat ze het waard zijn. En dan nog iets: samen dingen ondernemen is sowieso niet alleen leuk en fijn, maar ook goed voor de binding onderling.

Hoeveel tijd kost een kind?

Over het algemeen is het belangrijk voor ouders om voldoende tijd door te brengen met hun kinderen, vooral tijd die gericht is op het opbouwen van verbinding en interactie. Dit kan helpen om de band tussen ouder en kind te versterken en bij te dragen aan de ontwikkeling en het welzijn van het kind.

Het kan echter ook belangrijk zijn om als ouder voldoende tijd voor jezelf te nemen om je eigen behoeften en welzijn te ondersteunen.

Ieder mens heeft erkenning nodig

Andersom heb jij ook die erkenning nodig, want dat geldt voor ieder mens. Erbij mogen horen, ertoe doen. Dat jezelf dus ook even alle aandacht krijgt van je gezinsleden zal jou net zo goed een fijn gevoel geven.

Aan je kind ‘voorbij hollen’ in de hectiek van de dag is niet fijn voor het kind, maar jij mist zo ook veel van je zoon of dochter. En dat wil je als ouder toch juist heel bewust meemaken?

Moet je altijd op stap?

Misschien krijg je weleens de indruk dat het dan gaat om uitstapjes met het hele gezin en heb je daar echt geen geld voor of is het om andere redenen niet in te plannen. Maar wees gerust, daar gaat het nu juist helemaal niet om.

Natuurlijk is op stap gaan met elkaar een heel leuke bezigheid. En omdat je dan ook weg bent van al je andere bezigheden zal het misschien makkelijker zijn om ook echt met je kinderen of partner bezig te zijn. Maar thuis kun je prima tijd voor elkaar vrijmaken. Echt ingewikkeld hoeft het helemaal niet te zijn!

Voorbeelden voor quality time met het gezin

Als gezin tijd voor elkaar vrijmaken kan natuurlijk op meerdere manieren. We stippen er hier enkele aan om je zo een idee te geven! Maar het is ook leuk om de vraag wat jullie gaan doen in de groep te gooien.

Maak een lijstje van alles wat naar voren komt en prik daar ook eens iets vanaf! Je kunt er ook meteen een activiteit van maken om die lijst in te vullen…

Je zou ervoor kunnen kiezen dat om de beurt iemand een idee van de lijst mag kiezen en dat jullie dat dan dat weekend (bijvoorbeeld) gaan doen. Dan zal het vaak toch om uitstapjes gaan. Tussendoor kun je dan prima de gewonere dingen thuis doen.

Gezelschapsspellen doen

Met het hele gezin een leuk bordspel spelen is zeker een vorm van aandacht geven. Mits jij je telefoon weglegt en echt je focust op het spel en de spelers…

Maar dat geldt natuurlijk voor alle voorbeelden die gegeven worden. Een spel maakt dat jullie met iets leuks bezig zijn en geeft er een heel eigen sfeer aan.

En niet alleen kleintjes houden van spelletjes doen. Er zijn minstens net zo veel spellen voor pubers/volwassenen te koop. Daag ze maar uit!

Voorlezen

Voorlezen is ook zo’n fijn voorbeeld. En dat is dan dus niet even snel een bladzijde afraffelen voordat je kind gaat slapen… Zak eens op de bank neer met je kind en lees gezellig een stuk voor. Of neem er in de avond even echt de tijd voor. 

Eet zo veel mogelijk samen

Maak van etenstijd quality time. Dus weg beeldschermpjes, ook die van pa en ma! Met oudere kinderen, die baantjes hebben of trainingen, kan het weleens lastig zijn, maar probeer toch dat jullie zo veel mogelijk met elkaar aan tafel zitten.

En luister met interesse naar de verhalen van de ander. Je kunt het gesprek ook op gang brengen door gewoon eens te vragen hoe de dag van de anderen was.

Samen een hobby uitoefenen

Natuurlijk is een hobby hebben heel leuk. Een hobby delen met je gezin maakt het nog specialer. Misschien ben je zelf wel gek van schilderen. Lekker met de kinderen ergens gaan zitten met allemaal een eigen ezel en schilderdoek en je maakt er iets bijzonders van…

Maar het kan natuurlijk ook eenvoudiger: samen koken of samen wandeltochten maken, bijvoorbeeld.

Uitstapjes maken

En dan komen we ook nog even uit bij de uitstapjes. Deze lijst is natuurlijk nooit af. Maar je zou nu dus inderdaad die ideeënlijst kunnen maken. Waar je onder andere heen zou kunnen gaan:

 • Zwembad
 • Attractiepark
 • Het park in je eigen stad/dorp (en daar een potje voetballen bijvoorbeeld of houd er een picknick)
 • Museum over een onderwerp wat je kind boeit
 • Op stap met de fiets
 • Naar zee of bos
 • Speurtocht doen of Geo Tracking
 • Een escaperoom 
 • Een speeltuin
 • Naar de bioscoop
 • Naar het theater
 • Enzovoort

Tijd voor elkaar

In hectische gezinnen, wat veel jonge gezinnen nu eenmaal vaak zijn, kunnen partners elkaar nog weleens ‘kwijtraken’. Voorkom dat jullie langs elkaar heen gaan leven en plan ook echt tijd voor elkaar in!

Af en toe een oppas en er samen tussen uit. Maar je kunt ook denken aan even bewust aandacht voor elkaar als de kinderen op bed liggen. Informeer oprecht hoe de dag van de ander was of hoe hij of zij zich voelt.

Laat zien dat je van je partner houdt en hem/haar nog altijd de moeite waard vindt!

Tips voor quality time

Plan reguliere gezinsactiviteiten

Samen tijd doorbrengen is belangrijk, maar het is ook belangrijk om dit op regelmatige basis te doen. Plan bijvoorbeeld wekelijkse of maandelijkse activiteiten, zoals een gezinsfilmavond, een spelletjesavond, of een wandeling in het park.

Door deze momenten in je agenda te zetten, zorg je ervoor dat je tijd vrijmaakt voor je gezin en dat je deze momenten koestert.

Zet technologie opzij

Hoewel technologie ons helpt om verbonden te blijven met vrienden en familie op afstand, kan het ons ook afleiden van het doorbrengen van quality time met onze dierbaren die dichtbij zijn.

Maak tijdens gezinsmomenten afspraken over het gebruik van telefoons, tablets en andere elektronica. Dit helpt om onnodige afleiding te verminderen en zorgt ervoor dat iedereen zich volledig kan concentreren op het samen zijn.

Geniet van buitenactiviteiten

De natuur biedt tal van mogelijkheden om samen plezier te hebben en te ontspannen. Probeer eens samen te fietsen, wandelen of picknicken.

Buitenactiviteiten bevorderen niet alleen de fysieke gezondheid, maar zijn ook goed voor de mentale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarnaast leert het hen om de natuur te waarderen en te respecteren.

Leer nieuwe vaardigheden samen

Samen leren kan een geweldige manier zijn om quality time met je gezin door te brengen en tegelijkertijd nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Denk aan het samen leren koken van een nieuw recept, een nieuwe sport beoefenen of samen een muziekinstrument bespelen.

Dit bevordert niet alleen het gevoel van verbondenheid, maar helpt ook om het zelfvertrouwen van de kinderen te vergroten.

Betrek de kinderen bij huishoudelijke taken

Hoewel huishoudelijke taken misschien niet het eerste zijn waar je aan denkt bij het doorbrengen van quality time, kan het betrekken van de kinderen bij deze taken hen leren om verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan het gezin.

Maak het leuk door samen te werken aan taken zoals koken, schoonmaken, tuinieren of boodschappen doen. Hierdoor voelen kinderen zich gewaardeerd en onderdeel van het team.

Maak tijd voor individuele aandacht

Hoewel het belangrijk is om tijd door te brengen als een gezin, is het ook belangrijk om tijd vrij te maken voor individuele aandacht voor elk kind.

Dit kan variëren van een-op-een gesprekken tot het deelnemen aan een activiteit die uw kind specifiek interesseert.

Door individuele aandacht te geven, kun je jouw kind beter leren kennen en hun unieke talenten en interesses ondersteunen.

Creëer tradities en rituelen

Het creëren van familietradities en rituelen kan helpen om herinneringen te koesteren en een gevoel van verbondenheid te bevorderen.

Dit kan variëren van het vieren van feestdagen op een bepaalde manier, het hebben van een wekelijkse zondagbrunch, of het maken van een jaarlijks uitstapje naar een favoriete bestemming.

Deze tradities en rituelen worden de basis voor waardevolle herinneringen die jouw gezin in de loop der jaren zullen koesteren.

Communiceer open en eerlijk

Een open en eerlijke communicatie is cruciaal voor het opbouwen van een sterke gezinsband. Moedig jouw kinderen aan om hun gedachten, gevoelens en zorgen te delen. Luister actief en zonder oordeel. Door een veilige omgeving te creëren waarin iedereen zich vrij voelt om te praten, versterk je de onderlinge band en het vertrouwen binnen het gezin.

Vier successen en ondersteun bij tegenslagen

Gezinsleden moeten elkaar steunen, zowel in goede als in slechte tijden. Vier de successen van jouw kinderen en wees er voor hen wanneer ze tegenslagen ervaren. Het erkennen van hun prestaties en het bieden van steun in moeilijke tijden zorgt voor een sterke basis van vertrouwen en aanmoediging.

Wees flexibel

Het leven kan hectisch en onvoorspelbaar zijn, en het is belangrijk om flexibel te zijn in het plannen van quality time. Wees bereid om plannen te wijzigen of aan te passen indien nodig en begrijp dat het soms niet mogelijk is om alles perfect te laten verlopen.

et belangrijkste is om het meeste uit de tijd te halen die je samen doorbrengt, ongeacht de omstandigheden.

Quality time met jouw gezin en kinderen is van onschatbare waarde en draagt bij aan het creëren van een liefdevolle, hechte en ondersteunende omgeving.

Door regelmatig tijd samen door te brengen, open en eerlijk te communiceren, en flexibel te zijn in je planning, kun je samen onvergetelijke momenten beleven en een sterke gezinsband opbouwen.

Neem deze tips ter harte en geniet van de waardevolle tijd die je met jouw dierbaren doorbrengt.

Wil Cats
Volg me via: