Skip to Content

Beste houdingen om bevalling op te wekken

Beste houdingen om bevalling op te wekken

Je bent er ondertussen wel klaar mee en het is ook gewoon tijd voor je kindje om te komen…maar wat kun je doen om de bevalling op te wekken? Er zijn meerdere methoden die de bevalling zouden starten en één ervan is bepaalde houdingen aan te nemen. Welke houdingen je kunnen helpen, vertellen we hier.

Ga overigens nooit zomaar zelf experimenteren, maar overleg met je verloskundige of het verstandig is! Je baby moet er immers wel aan toe zijn en de baarmoeder moet ook al klaar zijn voor de bevalling!

Yogahoudingen en de bevalling opwekken

Er is een hormoon dat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd: oxytocine. Dit hormoon komt vrij als je bijvoorbeeld knuffelt met iemand. Maar het speelt ook een grote rol bij het opwekken van de bevalling. En ook bij de borstvoeding, trouwens. Het is sowieso een belangrijk hormoon, want het zorgt eveneens voor de hechting met je baby en het heeft ook invloed op de bevruchting. 

Yoga helpt bij het aanmaken van dit hormoon en daarmee kunnen yoga-houdingen dus helpen om een bevalling te laten beginnen. Het zijn eigenlijk niet de houdingen op zich die voor het opwekken zorgen, maar wel het hormoon oxytocine wat door de yoga gestimuleerd wordt om aangemaakt te worden. Je kunt hier meerdere oefeningen vinden die je zouden kunnen helpen. Ben je al een yoga-expert? Dan zullen de namen je misschien al genoeg vertellen:

  • Malasana (yogi squat) is een squathouding waarbij je heupen en bekken geopend zullen worden. Dit bevordert de doorgang voor de baby naar de baarmoederhals en jij kunt zo beter je bekkenbodem ontspannen.
  • Godess pose opent eveneens je heupen en bekken. Hierbij ga je op een bepaalde manier door je knieën.
  • Baddha Konasana is een zittende positie. Het opent je bekken en heupen, maar zorgt ook voor kalmte voor jouzelf.
  • Tafelbladhouding helpt je om je rug en de spieren aan de zijkant van je lichaam te versterken.

Seks voor het opwekken van de bevalling

Om dezelfde reden is ook seks een manier om de bevalling op te wekken. Ook nu speelt de aanmaak van oxytocine de grote hoofdrol. Er is nu echter meer aan de hand. Niet alleen zal de baarmoeder samentrekken door de oxytocine, wat weeën kan opwekken, maar er komt nu nog een hormoon een rolletje opeisen. In sperma zit namelijk prostaglandine. En door dit hormoon zal de baarmoedermond zachter worden!

Let wel op dat je geen geslachtsgemeenschap hebt als je vliezen al zijn gebroken. Dit kan namelijk een infectie veroorzaken omdat de vliezen niet meer zorgen voor extra bescherming hiertegen. Uiteraard moet je geen seks (met penetratie) hebben als de verloskundige dit aangegeven heeft. 

Fitness

Naast yoga zijn er ook fitnessoefeningen die je zouden kunnen helpen. Je kunt op YouTube zien welke oefeningen je kunt doen. Bij Fit Mums Channel vind je een filmpje met oefeningen. Kortweg gaat het om de volgende oefeningen, maar natuurlijk is het duidelijker als je het kunt zien! 

  • Je gaat eerst wandelen en daarna doe je de volgende oefeningen.
  • Met een rechte houding ronddraaien zittend op een zitbal.
  • Door je knieën en gehurkt met rechte benen even blijven ‘hangen’. Dit doe je met behulp van een houvast anders wordt het wel heel zwaar! 
  • Op een matje ga je op handen en knieën staan en je gaat van achteren naar voren bewegen.

Verticale houdingen is beter voor de bevalling

Is de bevalling al begonnen? Een verticale houding kan helpen om de ontsluitingsfase te versnellen. Door deze houding zal de baby met zijn hoofdje op jouw baarmoedermond drukken. Hierdoor zal de baarmoedermond openen.

En daarnaast zorgt het er (weer) voor dat er oxytocine aangemaakt wordt. Inmiddels is het wel bekend dat dit hormoon belangrijk is om de beste weeën te krijgen en om daarmee dus werkelijk te kunnen bevallen.

Bewegen

Bewegen in het algemeen schijnt sowieso mee te helpen aan het starten van je bevalling. Men zegt dat door het bewegen je baby er eerder klaar voor gaat liggen. Regelmatig een wandelingetje maken of de trap nemen zijn voorbeelden van bewegen. 

De zitbal

De zitbal kwam al eerder voorbij. Op de bal zitten en wiegen kan je baby aansporen om zo te gaan liggen dat hij (of zij) geboren kan worden. 

Beetje gelijke oefeningen

Een oplettende lezer zal vast ook zien dat de fitnessoefeningen en de yoga-houdingen een grote overlap hebben. Bij praktisch allemaal draait het om het aanmaken van oxytocine. Zijn er nog meer manieren om de bevalling op te wekken op een natuurlijke manier? Die zijn er zeker.

We stippen er even een aantal aan. Maar ook nu geldt: zorg dat je geen ondoordachte dingen doet. Overleg met je verloskundige of jij en je baby hier al aan toe zijn en of de methode die je wilt toepassen wel veilig is in jullie situatie!

Andere methoden

De volgende methoden komen voor op internet. Of ze allemaal ook bij jou zullen werken is natuurlijk niet voor honderd procent zeker. Waar de één er volledig van overtuigd is, zijn er ook tegengeluiden. Zelfs wat bewegen betreft. Zo lees je bijvoorbeeld in dit artikel dat een verloskundige zelfs het bewegen in twijfel trekt of dat nut heeft wat het opwekken betreft. Wat zou je nog meer kunnen doen?

  • Stimuleren van de tepels zorgt opnieuw voor oxytocine.
  • Voetreflexmassage kan je hormoonhuishouding stimuleren.
  • Acupunctuur.
  • Strippen door de verloskundige.

Let op!

De verloskundige uit het hierboven aangegeven artikel legt hierin ook uit dat inleiden niet meteen aan te raden is. Er zal toch vaak een reden zijn waarom je bevalling nog niet gestart is. Zij vindt dan ook dat het verstandiger is om rustig af te wachten. Of je moet langer dan 41 weken zwanger zijn, dan zou strippen een optie kunnen zijn.

Kortom: doe niets op eigen houtje en overleg dus altijd met je verloskundige of gynaecoloog! De gezondheid van je baby gaat immers voor alles (en die van jou). 

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: