Zwanger zijn is mooi, maar nog mooier is het moment dat je eindelijk je baby in zijn of haar oogjes kan kijken. Eigenlijk kun je niet meer wachten. Of je bent gewoon alle zwangerschapskwaaltjes en die dikke buik ondertussen wel zat…dat zou ook nog kunnen. Komt de bevalling er aan of moet je echt wachten tot het moment dat de weeën zijn begonnen om hier zeker van te zijn? Er zijn zeker tekenen die laten zien dat de baby zich klaarmaakt om geboren te worden. Maar wanneer…

Ik vond de bevalling net zoals bijna op vakantie gaan… Je moet van alles klaar zetten of inpakken, je wilt het huis schoon achterlaten, en vooral: je moet je fototoestel niet vergeten. Alleen, als je op vakantie gaat, weet je in ieder geval wannéér je gaat. Dat is bij een bevalling meestal niet zo. Dus staan wij vrouwen weken te poetsen en honderd keer te controleren of écht alles in de ziekenhuistas zit, dus ook je geboorteplan. Want stel je voor dat de reis opeens begint. De reis naar dat nieuwe mensje dat hoe dan ook je leven gaat veranderen.

Voortekenen bevalling

Toen ik zwanger wilde worden, heb ik heel wat gegoogled. Helemaal niet slim natuurlijk, want ik raakte verstrikt in fora waarin mensen elkaar verzekerden écht zwanger te zijn na ‘de innestelingssteek’ of omdat ze opeens vreselijk trek hadden in pindakaas. En dat kan natuurlijk zo zijn, maar ik ging overal opletten bij mezelf. Had ik dat ook? Voel ik dat? O, wie weet… Tot ik er helemaal gek van werd en besloot gewoon mijn menstruatie af te wachten in de hoop dat die niet zou komen.

Die fora bezocht ik pas weer toen ik zo’n 36 weken zwanger was. Nog maximaal 6 weken!! En een bevalling, hoe mysterieus is dat? Je lichaam zet iets in gang, opent zich volledig en je baby verlaat je lichaam om heerlijk in je armen te mogen liggen. Dat is toch waanzinnig fascinerend? Hoe begint zoiets? Zou ik haar volgende week al vast kunnen houden? Of moet ik nog 3 weken wachten? Ik vond het superspannend. Bij alles wat ik die laatste weken deed, dacht ik: bijna. Bijna. Bijna.

Ter voorbereiding heb ik 2 vlogs op YouTube gekeken zodat ik een beetje wist wat ik kon verwachten, en artikelen gelezen. Dus hier vast tip 1: informeer jezelf zo goed dat je een beetje weet wat je te wachten staat, maar niet zó goed dat je bij elk krampje naar Google vliegt.

Nesteldrang

Veel vrouwen voelen aan het einde van de zwangerschap de zogenaamde nesteldrang. Heel natuurlijk, eigenlijk, want ieder zoogdier zorgt voor een fijn en veilig verblijf voor zijn jong. Dus waarom zou dat bij mensen anders zijn? Nesteldrang zorgt voor schoonmaakaanvallen, nog snel van alles willen maken voor je kindje en meer van dat soort zaken. Op zich heel handig, want zo komt wel alles op tijd af…

Lees ook: Nesteldrang tijdens zwangerschap ter voorbereiding

Minder groei

De laatste weken zul je niet meer veel groeien. Dit heeft meerdere oorzaken. Van binnen zal het peil van je vruchtwater lager zijn, maar er zijn externe factoren. Omdat nesteldrang ervoor kan zorgen dat je onrustig wordt en van alles gaat aanpakken, beweeg je dus meer…

Vermoeidheid of juist extra energie

Nu is vermoeidheid natuurlijk op veel meer tijden van je zwangerschap aan de orde, maar ook de laatste loodjes wegen zwaar. Al het extra gewicht wat je mee moet torsen, alle zaken die geregeld moeten worden, je emoties rondom al die nieuwe verantwoordelijkheden én gewoon door je hormonen, de lichamelijke kwaaltjes: je kan toch niet anders dan gewoon moe zijn!

Neem genoeg rust en accepteer al die helpende handen! Als de baby er eenmaal is, zul je voorlopig geen lange nachten meer maken, dus ook dan zal de vermoeidheid niet zomaar weg zijn! En je moet toch met energie aan de bevalling kunnen beginnen. Maar het kan ook zo maar zo zijn dat je juist de laatste dagen voor je bevalling opeens blaakt van de energie! Dat zullen de hormoontjes wel weer zijn…

Symptomen dat je lichaam zich voorbereidt op de bevalling

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling.

  • In de weken voorafgaand aan de bevalling kan je meer last hebben van kramp en rugpijn. Je kindje is zwaarder en je lichaam wordt een beetje moe, maar ook je spieren nemen hun positie in voor de bevalling.
  • Doordat al die hormonen aan het werk zijn om je lichaam klaar te maken voor de bevalling, kunnen je darmen wat van slag zijn met als resultaat diarree. Of het lijkt wel of je 4, of wat zeg ik:
  • 10 keer per dag naar het toilet moet voor een grote boodschap. Je vraagt je af: zat dat allemaal ook nog in mijn lijf?? Het voelde voor mij alsof mijn lichaam schoon schip wilde maken voor het grote werk zou gaan beginnen. Nesteldrang wordt ook vaak als beginteken gezien van de bevalling. De ene vrouw heeft hier pas op het laatste moment ‘last’ van, terwijl een ander gedurende de hele zwangerschap extreem bezig is met het huis, het kamertje, de spullen… Het kan dus een voorteken zijn, maar het kan ook nog een paar weken duren nadat je nesteldrang krijgt.

Indalen baby

Eén van de eerste tekenen is het indalen van de baby. Zo gaat je kindje alvast goed liggen voor de bevalling voordat hij of zij te groot is om dat nog te kunnen doen. Als het goed is ligt je baby met het hoofdje naar beneden. Ligt hij andersom dan kan er geprobeerd worden om je kindje nog te laten draaien om zo een stuitbevalling te voorkomen. Omdat je kindje nu anders in je buik komt te liggen, als hij ingedaald is, worden jouw lichamelijke klachten ook enigszins verplaatst. Zo zal er minder druk aan de bovenkant zijn, waardoor je weer vrijer kan ademen. Maar de druk op je blaas zal nu juist groter worden.

Mijn baby daalde rond 32 weken in, ik kreeg een harde buik en dat bleef uren zo. Ik moest zelfs even naar het ziekenhuis om te controleren of het wel goed ging met haar. Gelukkig wel en ze zagen dat ze ingedaald was en dat mijn buik daarop reageerde. Het indalen van je baby gebeurt meestal een paar weken voor de bevalling, bij sommige vrouwen gebeurt het pas nét voor de bevalling. Daarom is het niet echt een symptoom dat je bevalling gaat beginnen, meer een seintje van je baby dat ‘ie ‘klaar voor de start’ ligt.

Lees ook: Het indalen van de baby

Baarmoedermond wordt weker

De baarmoedermond zal straks de baby moeten kunnen doorlaten. Daarom zal het weefsel zachter moeten worden en dunner ook, trouwens. Nu zal je dat zelf niet doorhebben, maar de verloskundige wel. Op welk moment dit gebeurt is bij iedereen weer anders.

Darmen

Ook je darmen doen mee aan het voorbereiden! Zo kan je ontlasting dunner zijn en zelfs op diarree uitlopen, om zo meer ruimte te maken voor je kindje in je buik.

Lichaam bereidt zich voor

Ook de rest van je lichaam wacht op de bevalling. Zo zullen spieren, gewrichten en natuurlijk je hormonen zich voorbereiden. Met als gevolg dat je kramp kan krijgen of bijvoorbeeld last van je rug. Ook de banden van je gewrichten worden soepeler. Daardoor kan je bekken worden geopend om zo je kindje door te laten.

Lekkende borsten

Ook je borsten zijn al volop aan het oefenen…hierdoor kun je last hebben van vochtverlies uit je tepels. Dit noem je colostrum en je kindje zal er van ‘smullen’ tot de echte melk geproduceerd gaat worden. Colostrum is voedselrijk en aangepast aan wat je kindje nodig heeft.

Losse gewrichten

Andere symptomen dat je lichaam zich langzaam aan het voorbereiden is op de bevalling zijn lossere gewrichtsbanden. Je gewrichten moeten heel wat doorstaan tijdens de bevalling (zoals je goed ziet in het filmpje). In d