Skip to Content

Spelletjes voor buiten spelen; 100 activiteiten met of zonder materiaal

Spelletjes voor buiten spelen; 100 activiteiten met of zonder materiaal

De kinderen vinden het heerlijk om buitenspelen, zelf vind ik het echter nog best frisjes buiten. Als de zon schijnt kan de temperatuur gelukkig snel oplopen. Dan gaat de achterdeur open en mogen ze in de achtertuin spelen, deze is volledig omheind en zo kindvriendelijk mogelijk ingericht. 

Op de peuterspeelzaal en bso spelen ze ook regelmatig buiten en leren ze dus iedere keer nieuwe spelletjes voor buiten. De leukste buiten spelen ideeën heb ik op een rijtje gezet.

Spelletjes voor buiten zonder materiaal

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl
  • Tikkertje; Hiervan zijn verschillende varianten zoals kleurentikkertje, staartentikkertje etc.
  • Bevrijdingstikkertje; Tikkertje waarbij je de ander kan bevrijden door onder zijn poortje te kruipen zodra de tikker even aan de andere kant van het veld is.
  • Verstoppertje; 1 persoon telt, de rest verstopt zich en die moeten dan gezocht worden. Eventueel kan je het spel spelen met een buut, zodat als de zoeker van de telplaats af is iemand kan rennen om zichzelf of de hele groep vrij te buten en de zoeker nog een keer moet.
  • Belgisch verstoppertje (of omgekeerd verstoppertje); Hetzelfde als verstoppertje, maar dan met een persoon die zich verstopt. Zodra anderen hem vinden gaan ze erbij zitten. Totdat iedereen het heeft gevonden.
  • (Jongens en meisjes) pakkertje
  • Schipper mag ik overvaren; Eén persoon staat in het midden van het veld. De rest staat aan de beginstreep en zingt ‘Schipper mag ik overvaren, ja of nee, Hoe?’ waarop de schipper een opdracht geeft. Variërend van hinkelend, tot aan als een slang etc. De rest moet dan op die manier overkomen terwijl de schipper op die manier de rest probeert te tikken.
  • Speurtocht; volgen of zelf maken
  • De boom wordt hoe langer hoe dikker; een lange slinger maken van kinderen hand in hand, en dan terwijl je zingt ‘de boom die wordt, hoe langer, hoe dikker’ lopen alle kinderen om een kindje heen als een boom die dikker wordt.
  • Ratten en raven; De groep wordt in tweeën gesplitst; de ene helft zijn de ratten, andere helft raven. Deze staan tegenover elkaar in het midden van een speelveld. Zodra er ratten genoemd worden moeten deze zo snel mogelijk naar de zijkant van het veld rennen en de raven hen tikken. Wordt er raven geroepen, is het andersom. Het team dat als eerste de andere heeft afgetikt, wint.
  • Kat en muis;  Spel waarbij je aardig wat kinderen nodig hebt. Deze staan in rijen naast elkaar. Eén kind is de kat, de ander de muis, de kat moet de muis vangen. Zodra de leiding ratten noemt draaien de overige kinderen negentig graden met hun armen waardoor de rijen veranderen van horizontaal naar verticaal.
  • Hollandse Leeuwen; Een soort overlopertje waarbij er in het midden van het veld een tikker staat die de kinderen moet op tillen. Als dat lukt zijn zij ook tikker tot er maar één overblijft. Ook wel bekend als Britse Bulddog.
  • Mama, mama hoe laat is het; Overloopspel waarbij één kind met zijn gezicht naar de muur draait. De overige kinderen roepen dan ‘Mama, mama hoe laat is het’ waarop de ‘mama’ een tijd roept, bijvoorbeeld drie uur en de kinderen dan drie stappen mogen zetten. Mama kan er echter ook voor kiezen om te roepen etenstijd als ze denkt dat de kinderen dicht bij de eindstreep zijn. Dan draait ze zich om en probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken die niet snel genoeg naar de beginstreep terugrennen. Zet je zulke grote stappen dat je de muur haalt heb je gewonnen. Je kan dus kiezen voor strategisch spel en kleine stapjes zodat je snel terug bent of grote met grotere kans om te moeten rennen.
  • Annemaria Koekoek; Een persoon staat bij de muur en is Annemaria. Zij roept ‘Annemaria koekoek’ (heel langzaam of juist heel snel) en draait zich dan om. De overige kinderen mogen lopen zodra ze met de rug naar hen toe staat. Als ze zich omdraait is het zo snel mogelijk bevriezen. Wie Annemaria ziet bewegen is af en moet opnieuw beginnen. Lukt het je om de eindstreep te halen zonder gespot te worden win je.

Balspelletjes voor buiten

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl
  1. Stand in de mand; Een speler met de bal staat in het midden. Hij roept ‘Stand in de mand en de bal is voor’… en terwijl hij een naam roept gooit hij de bal in de lucht. Iedereen moet zo hard mogelijk wegrennen op de persoon na die genoemd is. Hij moet zo snel mogelijk de bal vangen en roept stop zodat iedereen stil staat. Vervolgens probeert hij deze door het poortje van een ander te rollen. Die dan ‘af’ is of de gooier wordt.
  2. Iemand is hem, niemand is hem; Iedereen staat in een veld, de bal wordt daar in gegooid en iemand vangt de bal en probeert vervolgens de rest ‘af te tikken’ met de bal. Als er drie af zijn mag de eerste weer in het veld.
  3. Fopbal; Alle kinderen staan in een kring met in het midden iemand met een bal. Die ‘fopt’ iemand uit de kring alsof hij de bal wilt gooien. Zijn de handen zichtbaar is die persoon af. Het kan ook zijn dat de bal echt gegooid wordt en dan moet hij gevangen worden en teruggegooid, anders ben je ook af.
  4. Ik verklaar de oorlog aan..; hiervan zijn meerdere varianten, hier vind je een uitgebreide speluitleg.
  5. Stoepranden; Dit kan met twee personen, ieder staat aan een kant van de weg (rustige niet doorgaande weg) waarbij je probeert om van een afstandje de stoep van de ander te raken.
  6. Buskruit; De bal wordt zover mogelijk weggegooid. Terwijl de persoon die hem is, de bal terughaalt (met de ogen naar beneden gericht / achteruit) mag de rest zich gaan verstoppen. Zodra de bal terug is mag er gezocht gaan worden en verloopt het als een normaal verstoppertje. Als je je hebt vrijgebuut mag je echter de bal weer wegschoppen zodat deze gehaald moet worden en de rest gelegenheid krijgt zich beter te verstoppen.
  7. Trefbal; Twee groepen waarbij je vanuit het ene veld probeert de andere af te gooien door te raken met de bal. Wordt de bal gevangen ben je zelf af en moet je naar de achterlijn van je tegenstanders. Vanaf daar mag je ook proberen om de tegenstander af te gooien als je de bal binnen handbereik krijgt. Het veld dat als eerste leeg is verliest.
  8. Bowlen in eigen tuin!; Heb je een eigen tuinpad? Ideaal om te bowlen! Zorg voor 10 dezelfde vorm flessen, maar met verschillende kleuren inhoud (zonder koolzuur). Je kunt ook lege flessen vullen met verschillende soorten limonade (die kun je na het spel gewoon weer in de koelkast zetten). Zet ze in een mooie V-vorm, laat de kinderen stenen langs de rand van het pad leggen als ‘hekjes’. Dan alleen nog op zoek naar een bal…
  9. Lummelen; kinderen staan in een kring met een persoon in het midden die de lummel is en de bal moet proberen te vangen.
  10. Jongleren

Lees ook: De leukste balspelletjes

Buitenspelen met buitenspeelgoed

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl
  1. Ballenbad; In een speciaal gekocht ballenbad, maar ook een klein opblaasbaar zwembad of een pop-uptent kan je heel leuk een ballenbad inrichten. Als alternatief kun je een zwemstick in stukjes snijden en als ‘ballen’ gebruiken.
  2. Stoepkrijten; met stoepkrijt (krijtjes of spray) buiten op de tegels tekenen. Probeer bijvoorbeeld eens een schaduwportret of een minispeurtocht.
  3. Steppen; Op de step spelen
  4.  In de zandbak spelen; In de zandbak in de achtertuin, de speeltuin of de ‘zandbak’ op het strand.
  5. Met zand en water spelen in een modderkeuken; Speelt je kind graag in een keukentje? (Figuur)zaag twee cirkels uit een plank en schilder op de tweede helft van de plank een paar rondjes als kookpitten, hang de plank op aan bijvoorbeeld de schuur op kinderhoogte. Doe dan twee teiltjes in de ronde gaten, zet plastic pannetjes op de pitten en je kind vermaakt zich prima buiten.
  6. Springtouw; touwtje springen kan alleen of met zijn drieën (of tweeën met een hulpmiddel) ook hiervoor zijn verschillende liedjes om te zingen.
  7. Vliegeren; Met een vlieger heerlijk op het strand of andere open plek spelen.
  8. Twister; Op een groot veld met kleurtjes de meest vreemde posities aannemen waarbij een ‘klok’ de kleur bepaalt en een andere klok het lichaamsdeel (linkerhand, linkervoet, rechterhand, rechtervoet). Dit kan je ook op een groot laken of wit douchekleed tekenen of met stoepkrijt op de tegels.
  9. Hoelahoepen; rondom je middel (of arm) een hoepel zoveel mogelijk rondjes te laten draaien / in de lucht te houden
  10. Zaklopen; In een grote (post)zak zo snel mogelijk een parcours afleggen.
  11. Skippyballenrace; Met een skippybal zo snel mogelijk een parcours afleggen.
  12. Bellenblazen; Met een bellenblaas zoveel mogelijk bellen maken, of kapot maken.
  13. Blik gooien; Een aantal blikken als een pyramide op elkaar stapelen en proberen zoveel mogelijk in één beurt om te gooien met een bal vanaf een streep.
  14. Skaten; Op inlineskates of rolschaatsen een rondje maken of kunstjes doen.
  15. Fietsen; Zelf fietsen (al dan niet met zijwieltjes) of bij mama of papa voor of achterop de fiets een rondje maken.
  16. Croquet; Met een soort lange hamer een bal door een parcours van poortjes heen tikken in zo min mogelijk slagen.
  17. Hinkelen
  18. Knikkeren
  19. Op de trampoline springen
  20. Met de watertafel spelen
  21. In de tipi of tent spelen; Stort jouw tent altijd in elkaar? Niet meer met deze truc, en het ziet er awesome uit! Wat je nodig hebt is een (oude) hoepel en een douchegordijn of oud laken/tafelkleed. Doe het gordijn of wat je ook hebt, om de hoepel heen. Pak een trap en hang de hoepel aan een tak in de boom en klaar is je tent! Zeker weten dat je kind er weg van is.
  22. Op de loopfiets
  23. Buitenspelen met de parachute
  24. Buitenspeelmat; Iedereen kent die groene mat wel, met grijze wegen, huisjes, boompjes… Maar dat kan je natuurlijk ook zelf maken buiten! Teken met stoepkrijt samen met je kind een weg over de tegels. Huisjes erbij, je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Een paar plastic autootjes erbij en racen maar!

Lees ook: Top 10 populairste buitenspeelgoed voor dreumes, peuter en kleuter
Lees ook: Leukste Buitenspeelgoed Hema
Lees ook: Little Tikes buitenspeelgoed;
Lees ook: Glijbaan voor binnen of buiten

Buitenspelen met water

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl
  1. Sproeifles; Vallen de mussen van het dak? Pak dan snel een lege plastic fles en maak er met de punt van een schaar of mes een aantal gaatjes in aan de onderkant van de fles. De tuinslang past meestal in de hals van de fles, ducktape werkt ook. Hang de tuinslang om een tak en have fun! Ook mogelijk: maak gaatjes aan één kant van de fles over de hele lengte, bevestig hem aan de tuinslang en leg hem in het gras. Kan jij erover heen springen zonder nat te worden?
  2. Creatief darten; Blaas een pak ballonnen op en plak ze met de tuutjes aan een kartonnen plaat. Leg op een bepaalde afstand (afhankelijk van de leeftijd) een tak of iets anders neer. Laat je kind plaats nemen achter de tak. Kan hij de ballonnen knallen met de dartpijl?
  3. Toververven; Je gelooft het of niet, maar dit is zó makkelijk en toch zijn kinderen er uren zoet mee. Vooral als je het ‘toververven’ noemt! Geef ze een bekertje water en een kwast en laat ze lekker naar buiten gaan. Met de kwast en het water kunnen ze naar hartenlust verven op de tegels. En rara, wie kan raden hoe het kan dat je tekening na een poosje weer verdwijnt?
  4. Bekertje water; Nog iets met een bekertje water… Zet je kind met vriendjes zittend op een rijtje achter elkaar. Geef de voorste een beker water. Geef het bekertje over je hoofd door aan degene die achter je zit, zonder te kijken natuurlijk! Is het bekertje nog vol aan het einde van de rij?
  5. Waterballonnen mikado; Dit heb ik in mijn jeugd echt gemist! Maak een ronde cilinder van kippengaas. Steek halverwege de cilinder een heleboel rietjes/stokjes/etc. door het gaas heen. Heb je een ‘bodem’ gemaakt? Vol de cilinder dan met waterballonnen. Vervolgens: trek één voor één een stokje weg…
  6. Met waterballonnen volleyballen; twee velden met in het midden een net of een zeil waarover de waterballonnen gegooid moeten worden.
  7. Watergevecht; Twee teams (of als individu) met sponsen, waterpistolen, emmers of wat dan ook, zoveel mogelijk kinderen nat maken.
  8. Waterbaan maken; Ga op zoek naar een (oude) lat en bevestig een doorgeknipte halve fles aan de bovenkant, met de hals van de fles naar beneden. Bevestig vlak daaronder een andere fles, met een gat voor de hals van de halve fles erboven. Bevestig zo zoveel flessen als je maar wilt, zo lang ze maar in elkaar overlopen. Een stukje tuinslang of ander soort buisje maakt het nog leuker! Het is even wat werk, maar je kunt hem makkelijk bewaren! En het maken zelf is natuurlijk part of the game.
  9. Flessenvoetbal; met een bal de fles van je tegenstander zo snel mogelijk proberen om te schoppen totdat hij leeg is.
  10. Met een waterpomp buitenspelen
  11. Zwemmen
  12. IJsschotsen laten ontdooien / uitbikken, al dan niet met baking soda en azijn voor bruisend effect of met speelgoed erin.

Lees ook: De leukste waterballonspelletjes
Lees ook: De leukste waterspelletjes bij warm weer

Groepsspelen & Behendigheid / teambuildingsspelletjes ook voor volwassenen

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl
  1. Hindernisbaan; Een hindernisbaan kan je uitzetten met fysieke hindernissen zoals tafels, stoelen, kruiptunnels etc., hindernissen die al in de omgeving aanwezig zijn. Om het moeilijker te maken kan je handen of voeten aan elkaar binden etc.
  2. Ballon trappen; aan je voet zit een touwtje met een ballon. Het is de bedoeling die zo snel mogelijk kapot te trappen. Alternatief bij meerdere spelers is zo snel mogelijk de ballon van de ander kapot te trappen.
  3. Spijkerbroek hangen; wie het langste aan een spijkerbroek kan hangen.
  4. Spijkerpoepen; een spijker aan een touwtje rondom je middel en dan proberen die in een fles te laten zakken.
  5. Spinnenweb klimmen (met belletjes); Met touw wordt er een ‘spinnenweb’ gemaakt met gaten waardoorheen je moet klimmen zonder de belletjes die aan de touwen hangen te laten rinkelen. Om het moeilijker te maken / voor teambuilding mag ieder gat slechts één keer gebruikt worden en moet je dus strategisch kiezen wie welk gat neemt en in welke volgorde.
  6. Dierengeluidenspel; In het bos (of andere omgeving) zitten dieren verstopt die geluid maken en de kinderen moeten deze zoeken en dan het dier benoemen.
  7. Vossenjacht; variant op het dierengeluidenspel, maar dit kan je ook in een bewoond gebied buitenspelen. In een bepaalde omgeving zitten de ‘vossen’ (verklede) mensen verstopt die de groepjes kinderen moeten vinden.
  8. Nachtwacht; In het donker of in een bos verstoppen alle kinderen zich. Een kind is de nachtwacht en roept ‘de klok slaat tien uur’ waarop een kind dat het nummer tien heeft gekregen het geluid van een dier maakt. De nachtwacht moet dan raden wat voor dier dit is / het kind vinden. Zodra alle kinderen zijn gevonden is het spel afgelopen.
  9. Regenboogspel; In het bos hangen verschillende kaartjes met kleuren in een bepaalde volgorde. De kinderen worden in duo’s verdeeld en telkens mag er een kind het bos in om zo’n kaartje te zoeken. Hij probeert zo snel mogelijk het nummer en de ‘kleurcode’ te onthouden en door te geven aan de basis. Waar maar één kind tegelijk mag komen. Als het goed is (of niet) mag de ander het proberen. Het duo dat als eerste alle combinaties goed heeft wint.
  10. Ruilen voor een appel en ei (of spreekwoordelijk appel en ei) waarbij groepjes een item krijgen dat ze moeten ruilen voor een groter / waardevoller item.
  11. Geocache; Met behulp van gps op zoek naar een schat.

Creatieve spelletjes buitenspelen

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl
  1. Creatief boter, kaas en eieren; Dit is het leukste boter-kaas-en-eierenspel dat je ooit hebt gespeeld, en de meest Instagram-waardige ? Zoek met je kind 10 platte kiezelstenen (yes, dat is al buiten!) en beschilder deze. Bijvoorbeeld rood met stippen als lieveheersbeestjes, zwart/geel gestreept als bijtjes. Zoek daarna een tegel in de tuin of een andere platte ondergrond. Teken een boter-kaas-en-eierenveld en spelen maar!
  2. Racebaan; Wandel samen met je kind naar de supermarkt en kies een paar stevige kartonnen dozen uit. Knip ze thuis in repen, buig ze krom en plak ze aan elkaar. Leg de baan/banen op een verhoginkje zoals een krukje, prullenbak of stoelzitting en je hebt je eigen racebaan! Hoe cool is dat?
  3. Schaduw tekenen; Teken met stoepkrijt een paar gekke gezichten op de tegels. Kan je de schaduw van je gezicht precies over het gekke gezicht laten vallen? Een erg fotogeniek moment! Werkt trouwens ook heel goed op het strand!
  4. Liedjes zingen
  5. Schimmenspel; als de zon goed fel schijnt kan je een laken ophangen en dan met de zon als lichtbron van achteren een schimmenspel buitenspelen.
  6. Levend schilderij; samen beeld je iets uit van een schilderij / foto.
  7. Reuzenschilderij maken
  8. Gipsafdruk in zand
  9. Regenmeter maken
  10. Met gekleurde rijst buitenspelen

In of met de natuur buitenspelen

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl
  1. Natuur speurtocht; foto’s maken (of afbeeldingen) van dingen die je in de natuur kan vinden, bloemen, bladeren, zaden etc. die de kinderen moeten gaan zoeken. Of heb je een lege eierdoos in de kast staan? Teken of print een afbeelding op de deksel van de doos. Zorg dat boven elk gaatje in de doos waar eerst een ei zat, een plaatje staat. Voorbeeld van plaatjes: een kiezelsteen, een plukje gras, een madeliefje, een boomblad (in de herfst in verschillende kleuren). Kan je kind alles verzamelen in de doos? Een voorbeeld om uit te printen vind je hier. Dus print het uit, plak het op en stuur ze op pad!
  2. Modder maken; met zand en water buitenspelen,
  3. Vogelhuisje maken; In kant-en-klaarpakketjes en dan alleen nog in elkaar zetten en versieren of helemaal vanaf niets maken.
  4. Voerballen; met vogelzaad en vet voerballen maken. Met name voor in herfst.
  5. Help met het verwijderen van onkruid
  6. Plantjes water geven; al dan niet met een zelfgemaakte gieter van een oud melkpak.
  7. Kikkerdril vangen
  8. Mieren / lieveheerstbeestjes vangen
  9. Stenen schilderen
  10. Bloemen / natuur mandala maken
  11. Boompje verwisselen
  12. Water zuiveren
  13. Bloemen of fruit plukken in pluktuin
  14. Slootje springen
  15. Plantjes zaaien
  16. Hond uitlaten(of konijn, kat etc.)
  17. Eendjes eten geven

Uitjes in de buitenlucht

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl
  1. Naar de waterspeeltuin
  2. Naar de kinderboerderij/ dierentuin
  3. Naar het strand
  4. Naar het openluchtzwembad
  5. Naar het hertenkamp
  6. Naar de natuurspeeltuin
  7. De hei op
  8. het bos in
  9. Wandeling duinen
  10. Boswandeling maken
  11. Picknicken
  12. Schaatsen
  13. Vliegtuigen spotten
  14. Kamperen (in de tuin) voor jonge kinderen bijvoorbeeld met het middagslaapje

Nog meer buitenspelen ideeën

Spelletjes voor buiten spelen; 100 activiteiten met of zonder materiaal - Mamaliefde

Van poolnoodles maak je deze geometrische figuren waar heerlijk mee gespeeld kan worden.

Spelletjes voor buiten spelen; 100 activiteiten met of zonder materiaal - Mamaliefde

Met hoepels en ander spelmateriaal zoals kruiptunnels en pionnen een hindernisbaan uitzetten.

Weet je kind niet wat te doen?

Mocht je kind zich vervelen of niet weten wat het kan doen tijdens het buiten spelen, print dan de lijst uit en maak hier losse stroken van voor in een activiteitenpot of laat met darts bepalen wat ze gaan doen. Sommige spelletjes kan je alleen doen, voor andere moet je juist samen met je vrienden zijn.

Hoe lang buiten spelen per dag?

Hoe lang kinderen buiten moeten spelen hangt af van verschillende factoren, zoals hun leeftijd, persoonlijke behoeften en de beschikbare tijd. Over het algemeen wordt aanbevolen dat kinderen minstens een uur per dag buiten spelen. Dit kan verdeeld worden over de dag in meerdere korte sessies van 15 tot 30 minuten of een langere periode van een uur of meer.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. In de zomermaanden kan het bijvoorbeeld erg warm worden, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen gehydrateerd blijven en beschermd worden tegen de zon. In de wintermaanden kan het erg koud worden, dus het is belangrijk om kinderen warm te houden en te beschermen tegen onderkoeling.

Over het algemeen is het goed om kinderen zoveel mogelijk buiten te laten spelen, zolang ze zich veilig voelen en er toezicht is van een volwassene. Het is ook belangrijk om kinderen te laten spelen op een manier die past bij hun leeftijd en vaardigheden en om hen te stimuleren om nieuwe activiteiten te proberen en hun grenzen te verleggen.

Waarom is buiten spelen gezond?

Buitenspelen is niet alleen leuk, het heeft ook veel voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen (en ook volwassenen). Hier zijn enkele redenen waarom buitenspelen goed is voor je:

  • Lichaamsbeweging: Buitenspelen stimuleert fysieke activiteit en kan helpen om een gezonde levensstijl te bevorderen. Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van motorische vaardigheden, kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.
  • Vitamine D: Buitenspelen kan helpen om de aanmaak van vitamine D te bevorderen, wat belangrijk is voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.
  • Creativiteit: Buitenspelen kan de verbeeldingskracht en creativiteit stimuleren door kinderen te inspireren om nieuwe spellen te verzinnen, hun omgeving te verkennen en hun eigen avonturen te beleven.
  • Sociale vaardigheden: Buitenspelen kan helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen door kinderen de mogelijkheid te geven om samen te spelen, samen te werken, te communiceren en conflicten op te lossen.
  • Stressvermindering: Buitenspelen kan helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren door de blootstelling aan natuurlijk licht en frisse lucht.

Kortom, buitenspelen biedt vele voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor buitenactiviteiten en kinderen aan te moedigen om actief te blijven en te genieten van de natuurlijke omgeving om hen heen.

Wat leer je van buitens pelen?

Buiten spelen biedt talloze voordelen voor kinderen, zowel op fysiek als mentaal vlak. Hieronder volgen enkele belangrijke dingen die kinderen kunnen leren door buiten te spelen:

  • Fysieke vaardigheden: Buiten spelen biedt kinderen de kans om te rennen, springen, klimmen, balanceren en meer. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van hun fysieke vaardigheden en helpt hen om fit en gezond te blijven.
  • Sociale vaardigheden: Buiten spelen biedt kinderen de kans om samen te spelen met andere kinderen. Hierdoor leren ze sociale vaardigheden, zoals communiceren, samenwerken, delen en rekening houden met anderen.
  • Creativiteit: Buiten spelen stimuleert de verbeelding van kinderen en biedt hen de kans om creatief te zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld hun eigen spelletjes verzinnen, bouwen met takken en stenen, of tekenen met stoepkrijt.
  • Probleemoplossende vaardigheden: Buiten spelen biedt kinderen de kans om te experimenteren en te ontdekken. Hierdoor leren ze problemen op te lossen en creatieve oplossingen te bedenken.
  • Zelfvertrouwen: Buiten spelen biedt kinderen de kans om risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan. Hierdoor leren ze om te gaan met tegenslagen en krijgen ze meer zelfvertrouwen.
  • Emotionele ontwikkeling: Buiten spelen biedt kinderen de kans om te ontspannen en hun emoties te uiten. Hierdoor leren ze om te gaan met stress en spanningen, en ontwikkelen ze hun emotionele intelligentie.
  • Kennis over de natuur: Buiten spelen biedt kinderen de kans om de natuur te ontdekken en te leren over planten, dieren en het milieu. Dit kan bijdragen aan hun kennis en begrip van de wereld om hen heen.

Kortom, buiten spelen biedt talloze voordelen voor kinderen op fysiek, sociaal, emotioneel en cognitief vlak. Het is dan ook belangrijk dat kinderen voldoende tijd krijgen om buiten te spelen en te ontdekken.

Welk spelletje speelde jij vroeger altijd?

Spelletjes
Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
  1. MetMirjam says:

    Wow, wat een enorme lijst! Super!
    Fiene heeft sinds kort een bellenblaaspistool – zelf bellenblazen gaat nog niet helemaal goed – en die vindt ze helemaal geweldig :)

Comments are closed.