Skip to Content

Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen

Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen

Schatzoeken is een activiteit die kinderen van alle leeftijden aanspreekt. Het is een geweldige manier om ze te vermaken en hun verbeelding en avontuurlijke geest te stimuleren. Of het nu op een verjaardagsfeestje is of gewoon in de achtertuin, schatzoeken kan een spannende en leerzame ervaring zijn.

In dit artikel delen we tips en ideeën voor een succesvolle schatzoektocht met kinderen.

Thema’s zoektocht

Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde

Een schattentocht kan in verschillende thema’s worden georganiseerd, afhankelijk van de interesses van de kinderen en de gelegenheid. Hieronder vind je enkele populaire thema’s voor schattentochten:

 1. Piraten: Een piratenthema kan een avontuurlijke en opwindende ervaring bieden voor kinderen. Laat de kinderen op zoek gaan naar verborgen schatten en verstopte aanwijzingen terwijl ze zich verkleden als piraten.
 2. Dieren: Een dierenthema kan educatief en leuk zijn voor kinderen. Geef aanwijzingen die verwijzen naar verschillende dieren en hun kenmerken, zoals voetafdrukken, geluiden en habitat.
 3. Superhelden: Laat kinderen hun eigen superheldenavontuur beleven door hen op zoek te laten gaan naar de gestolen buit van een slechterik. Geef aanwijzingen die verwijzen naar superkrachten en uitdagingen die moeten worden overwonnen om de schat te vinden.
 4. Spionage: Een spionagethema kan kinderen uitdagen om aanwijzingen te decoderen en te ontcijferen om de schat te vinden. Laat de kinderen zich verkleden als spionnen en laat hen op zoek gaan naar aanwijzingen die op verschillende locaties zijn verstopt.
 5. Avontuurlijke reis: Laat de kinderen een denkbeeldige avontuurlijke reis maken en aanwijzingen zoeken die hen naar de schat leiden. Geef aanwijzingen die verwijzen naar verschillende landen, culturen en bezienswaardigheden.
 6. Natuur: Laat kinderen op zoek gaan naar aanwijzingen die hen naar de natuurlijke schatten in de omgeving leiden, zoals bloemen, stenen en insecten. Geef educatieve informatie over de natuurlijke omgeving en haar inwoners.
 7. Historisch: Een historisch thema kan kinderen helpen om meer te leren over de geschiedenis van een bepaalde regio of stad. Laat kinderen op zoek gaan naar aanwijzingen die verwijzen naar historische feiten en monumenten.
 8. Fantasie: Laat kinderen zich onderdompelen in een fantasiewereld door hen op zoek te laten gaan naar aanwijzingen die verwijzen naar magische wezens, feeën, draken en tovenaars.
 9. Sport: Een sportthema kan kinderen uitdagen om verschillende sporten en activiteiten uit te voeren terwijl ze op zoek zijn naar aanwijzingen. Geef opdrachten zoals het uitvoeren van push-ups of het dribbelen van een bal om de volgende aanwijzing te krijgen.
 10. Oceaan: Een oceaanthema kan kinderen opwindende avonturen bieden terwijl ze op zoek gaan naar aanwijzingen die verwijzen naar oceaandieren, zoals walvissen, dolfijnen en haaien. Laat kinderen zich verkleden als duikers en geef educatieve informatie over de oceaan en haar bewoners.

Piratenzoektocht

Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde

Een piratenzoektocht is een spannende en avontuurlijke activiteit voor kinderen. Het thema van piraten spreekt tot de verbeelding van veel kinderen en maakt de schatzoektocht nog interessanter. Hier zijn enkele ideeën voor een succesvolle piratenzoektocht:

 1. Maak een piratenkaart: Ontwerp een kaart in de vorm van een schatkaart met alle locaties waar de aanwijzingen en schatten verstopt zijn. Gebruik hierbij symbolen die typisch zijn voor piraten zoals een doodshoofd, kruisbeenderen of een papegaai.
 2. Verzamel schatten: Verzamel schatten zoals gouden munten, juwelen en speelgoedzwaarden om te verstoppen op verschillende locaties. Zorg ervoor dat de schatten interessant en aantrekkelijk zijn voor de kinderen om te vinden.
 3. Verkleed als piraten: Verkleed de kinderen als piraten voordat ze beginnen met zoeken. Geef ze een ooglapje, een bandana of een hoed om de outfit compleet te maken.
 4. Gebruik piratenjargon: Gebruik piratenjargon in de aanwijzingen en opdrachten, zoals “Op naar het volgende eiland, matrozen!” of “Zoek naar de schat onder het scheepswrak”.
 5. Bouw een piratenboot: Bouw een piratenboot in de tuin of op het strand en gebruik het als een van de locaties voor de aanwijzingen en schatten. Kinderen kunnen dan doen alsof ze echt op een piratenboot zitten en de spanning van het zoeken naar schatten ervaren.
 6. Maak een schatkist: Maak een schatkist om de schatten in te bewaren. Gebruik een oude houten kist en versier deze met piratendecoraties, zoals schedels en kruisbeenderen.
 7. Voeg uitdagende opdrachten toe: Voeg uitdagende opdrachten toe aan de zoektocht, zoals het oplossen van raadsels, het vinden van verborgen aanwijzingen of het navigeren door obstakels zoals een klimrek of hindernisbaan.
 8. Laat de kinderen samenwerken: Laat de kinderen samenwerken in kleine teams om de aanwijzingen op te lossen en de schatten te vinden. Dit kan ook helpen om kinderen te leren over teamwork en samenwerking.

Een piratenzoektocht is een spannende en avontuurlijke activiteit voor kinderen van alle leeftijden. Het thema van piraten kan de verbeelding van kinderen prikkelen en hen aanmoedigen om te spelen en te leren op een leuke en educatieve manier.

Aanwijzingen

Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde

Het is belangrijk om de aanwijzingen en opdrachten passend te maken bij de leeftijd van de kinderen. Voor jongere kinderen kunnen eenvoudige aanwijzingen zoals afbeeldingen of kleuren worden gebruikt, terwijl oudere kinderen uitdagendere raadsels kunnen oplossen.

Schatzoeken kan ook een educatieve ervaring zijn. Gebruik bijvoorbeeld aanwijzingen die verwijzen naar geschiedenis of wetenschap. Dit kan kinderen helpen om meer te leren over een bepaald onderwerp terwijl ze zich vermaken.

Opdrachten voor schattentocht

Voeg leuke opdrachten toe aan de schatzoektocht om het interessanter te maken. Laat de kinderen bijvoorbeeld een hindernisbaan afleggen of opdrachten uitvoeren zoals dansen of zingen voordat ze de volgende aanwijzing krijgen.

Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde
Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde
Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde
Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde
 1. Maak een foto van het team terwijl ze een bepaalde pose aannemen (bijvoorbeeld allemaal springen of een hoge vijf geven).
 2. Los een raadsel of puzzel op om de volgende aanwijzing te vinden.
 3. Zoek een specifiek voorwerp en breng het terug naar de schatmeester (bijvoorbeeld een blauwe bloem of een houten lepel).
 4. Voer een bepaalde activiteit uit, zoals een liedje zingen of een dans uitvoeren voordat de volgende aanwijzing wordt gegeven.
 5. Vind een specifiek object in de omgeving en maak er een foto van (bijvoorbeeld een standbeeld of een specifieke boom).
 6. Verzamel een bepaald aantal voorwerpen van een specifieke kleur (bijvoorbeeld tien groene bladeren).
 7. Vind een aanwijzing in een flessenpost (een briefje met aanwijzingen in een fles).
 8. Voer een specifieke opdracht uit, zoals touwtje springen of op één been staan voordat de volgende aanwijzing wordt gegeven.
 9. Zoek een verborgen boodschap in een afbeelding of tekst.
 10. Verzamel stempels of stickers op een speciale kaart voor elke aanwijzing die je hebt gevonden.

Schat verstoppen

Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde
Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde
Schatzoeken kinderfeestje; schattenjacht speurtocht en spel met kinderen - Mamaliefde

Verstop de schatten op plaatsen die veilig zijn en gemakkelijk toegankelijk zijn voor kinderen. Verberg ze niet op gevaarlijke plekken zoals op het dak van het huis of in het water. Vergeet ook niet om aan te geven welke gebieden off-limits zijn voor de kinderen.

De schatten kunnen variëren van kleine prijzen tot snoepjes tot speelgoed. Zorg ervoor dat de schatten interessant zijn voor de kinderen en dat ze zich de moeite waard voelen om naar te zoeken. Het kan ook leuk zijn om de schatten te verpakken in thematische papieren of zakjes.

Tips voor organiseren schattenzoektocht

 • Een thema kan de schatzoektocht interessanter maken voor kinderen en het hen gemakkelijker maken om zich voor te stellen dat ze op een echte schattenjacht zijn. Het thema kan variëren van piraten tot dinosaurussen tot feeën. Laat het thema ook terugkomen in de aanwijzingen en in de schatten die gevonden moeten worden.
 • Schatzoeken kan nog leuker zijn als het als een teamactiviteit wordt georganiseerd. Verdeel de kinderen in teams en laat ze samenwerken om de aanwijzingen op te lossen en de schatten te vinden. Dit kan ook helpen om kinderen te leren over teamwork en samenwerking.
 • Zorg ervoor dat de schatzoektocht veilig en gecontroleerd is.
Linda van Aken