Skip to Content

Dropping organiseren oa voor kinderfeestje; incl. ideeën voor opdrachten

Dropping organiseren oa voor kinderfeestje; incl. ideeën voor opdrachten

Een dropping organiseren voor een kinderfeestje is op zich niet ingewikkeld om te doen, alleen moet je wel rekening houden met de leeftijd van de kinderen. Als je rondkijkt op internet kom je vooral mogelijkheden tegen voor vrijgezellenfeestjes of andere volwassen ideeën.

Leuk natuurlijk, maar niet zomaar te kopiëren naar kinderen toe. Wat is een dropping nu eigenlijk en hoe giet je dat in een geschikte vorm voor een kinderfeestje?

Wat is een dropping?

Bij een dropping worden de deelnemers ergens achtergelaten (gedropt dus) en zij moeten proberen om dan zelf terug te komen. In principe zouden de deelnemers niet moeten weten waar ze zich bevinden, om het extra ingewikkeld te maken.

Aan de hand van opdrachten kunnen ze dan de weg terugvinden. Of door ze een kompas mee te geven! Uiteraard allemaal afhankelijk van waar ze gedropt worden.

Waar let je op bij kinderen?

Ga je een dropping voor kinderen organiseren dan zul je stil moeten staan bij een aantal punten. Je kunt ze eigenlijk niet alleen laten gaan, want stel je voor dat er iets gebeurt en ze hulp nodig hebben.

Je zult dus per groepje een volwassene mee moeten sturen. Deze volwassene mag zich dan natuurlijk nergens mee bemoeien…

Pas ook de afstand aan, aan de leeftijd van de kinderen. Besef daarbij dat de kans groot is dat ze verder lopen dan de eigenlijk route omdat ze vast wel eens verkeerd gaan!

Een richtlijn is dat er toch wel ongeveer een uurtje gedaan wordt over 2 à 3 kilometer. Hoewel dat uiteraard afhangt van de leeftijd én hoe ingewikkeld de tocht is.

Geef genoeg eten en drinken mee, zodat ze onderweg ook pauze kunnen houden. En een smartphone (bij de volwassene) om hulp in te kunnen roepen is zeker geen overbodig luxe.

Speel je het tijdens de donkere uren van de dag? Denk dan aan zaklampen!

Eén groep of meerdere groepjes

Je kunt een dropping op meerdere manieren spelen. Je kunt de hele groep ergens heen brengen en door het spannend te maken met de opdrachten en het vinden van de weg, wordt het al een uitdaging op zich.

Is de groep vrij groot, dan kun je er kleinere groepjes van maken en ze op verschillende plekken droppen.

Natuurlijk met dezelfde afstand en dezelfde soort opdrachten. Dan is er direct een wedstrijdelement aan toegevoegd! Want wie is als eerste op de plaats van bestemming?

Waar houd je een dropping?

Het meest avontuurlijke is een dropping in een natuurgebied. Dat kan in een groot duingebied zijn, in een bos of op de heide.

Heb je dit niet bij jou in de buurt? Je kunt de kinderen ook droppen ergens midden in een polder. Liefst wel wat verder bij jullie vandaan, zodat ze niet al te bekend zijn.

Nadeel is alleen dat er dan wel heel goed uitgekeken moet worden met het verkeer, omdat je toch afhankelijk van wegen bent om op te lopen. Zorg in die gevallen dan ook voor veiligheidshesjes én goed toezicht door minimaal 1 volwassene.

Let op: De afgelopen jaren is er een hoop veranderd; en aan regels gebonden. Zo heb je officieel toestemming nodig van de eigenaar; de ene keer moet je officieel een vergunning aanvragen, de andere keer is een melding maken voldoende.

Bepaalde gebieden zijn ook aan regels gebonden; zo mag je veel natuurgebieden niet betreden tussen zonsondergang en zonopkomst. Meer daarover lees je hier.

Blinddoeken voor

De deelnemers breng je naar een plek waarbij ze niet mogen zien hoe je loopt of rijdt.

Wordt dit lastig dan kun je ook de eindbestemming op een andere plek laten zijn, zodat het niet zo heel veel uitmaakt waar je ze dropt. Doe de kinderen bijvoorbeeld een blinddoek voor!

Opdrachten maken

De opdrachten die je maakt laat je uiteraard aansluiten bij de leeftijd van de groep. Je kunt een kaartje maken met aanknopingspunten, waarbij je bijvoorbeeld aanwijzingen geeft als een rood paaltje of een vreemd soort boom. Een andere manier is om de aanwijzingen uit te schrijven.

Je loopt tien stappen en bij het rode bankje ga je naar links. Weer een andere manier is met foto’s werken. Maak foto’s van de plekken waar ze moeten afslaan.

Wil je het heel moeilijk maken, dan kan echt werken met opmerkingen als naar het zuiden afslaan enzo een leuk alternatief zijn. Zorg in die gevallen voor een goed werkend kompas.

Pubers en een dropping

Ga je met pubers een dropping doen, dan kun je ze natuurlijk al wel vrijer laten. Zorg er wel voor dat er een smartphone aanwezig is, zodat ze kunnen bellen bij paniek.

Er kan immers altijd iets gebeuren. En geef ze duidelijke instructies mee wanneer ze moeten bellen. Omdat in het spel opletten al snel vergeten wordt, is het wel zo veilig om ze niet langs wegen te laten lopen!

Er zijn al regelmatig ongelukken gebeurd op deze manier!

Hoe maak je het moeilijker?

Zeker als de kinderen al ouder zijn, is het leuk om het geheel wat moeilijker te maken zodat ze echt hun best moeten doen!

Een aantal ideeën hierbij zijn:

  • Speel het spel in de avond/nacht
  • De plaats van bestemming is onbekend en daardoor op geen enkele andere manier te vinden dan de opdrachten uit te voeren
  • De weg vinden kan enkel door behulp van een kompas
  • Extra kennisopdrachten, bijvoorbeeld, of doe-opdrachten laten maken, waarmee ze punten kunnen verdienen. Laat hier een foto van maken of een filmpje als bewijs
  • Geef de opdrachten in een codetaal
  • Grote pubers? Speel in het donker en hang er iets engs aan op… Enge geluiden die er klinken of andere enge dingen! Zo wordt het een griezeldropping, waar ze vast nog lang over napraten!

Combineren met andere activiteiten

Een dropping voor een kinderfeestje is een hartstikke leuk plan. Combineer het met lekker vrij spelen in het bos (of waar je ook bent) en een gezellige picknick en je hebt een heerlijk buitenfeestje.

Wat eveneens een super plan is, is om de kinderen uit te laten komen bij bijvoorbeeld een pannenkoekenrestaurant.

Dropping laten organiseren

Wil je toch liever een dropping laten organiseren door een professional? Ook dat kan. Er zijn wel aanbieders te vinden die dit doen. Dat het prijskaartje daardoor wel een stuk hoger ligt mag duidelijk zijn.

Maar je hebt dan vaak wel leuke extra’s zoals weggebracht worden in een legertruck.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)