Skip to Content

Kinderfeets houten loopfiets review voor jongens en meisjes

Kinderfeets houten loopfiets review voor jongens en meisjes

Voor kinderen zijn er een hoop fietsjes en auto’s te verkrijgen. Vaak leren kinderen eerst fietsen op een driewieler, die ze dan ook van ons voor de eerste verjaardag heeft gekregen.

Echter kreeg ik later te horen dat een loopfiets beter zou zijn voor de ontwikkeling en de latere overstap op een fiets zonder zijwieltjes. Dan ben ik wel zo iemand die de boeken, of in dit geval, internet opduikt voor research.

En ja hoor, ook andere bronnen bevestigden dit. Met als gevolg dat de loopfiets op het verlanglijstje belandde voor de tweede verjaardag. Manlief vond dit een beetje overbodig; bij de geboorte hebben we namelijk al een erg mooi houten driewielerfietsje als kraamcadeautje gekregen.

Het cadeautje hadden we ook al gekocht, dus kwam het idee in de koelkast te staan. Voorbereiden op een fiets zonder wieltjes leek me ook nog niet nodig. Toen het verzoek binnen kwam voor een review van de Kinderfeets loopfiets zei ik natuurlijk geen nee!

Loopfiets goed voor de ontwikkeling?

In de inleiding schreef ik het al; een loopfiets met twee wielen is goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Dit om verschillende redenen:

 • Evenwicht; Doordat de fiets beschikt over twee wielen, in plaats van drie of vier, leert je kindje goed om zijn evenwicht te bewaren. In het begin gaat dit met beide voeten op de grond. Dit gaat al snel over tot het in grote snelheid voortbewegen op de fiets.
 • Motorische ontwikkeling; Met name voor de grove motoriek is dit fietsje erg handig. Het moet leren de fiets in bedwang te houden met de handen en zich met de voeten voortbewegen. Hier horen natuurlijk ook vaardigheden bij als leren sturen en remmen.
 • Verkeersinzichten; Dit klinkt nogal veelbelovend. Maar zodra ze doorhebben hoe ze zich kunnen voortbewegen op de fiets zullen ze gelijk ook moeten oefenen met snelheid en afstand in schatten. Bijvoorbeeld door het berekenen van een remweg, en het manoeuvreren om een obstakel te vermijden.

Ervaringen

De afspraak werd op maandag gemaakt en op woensdag kwam het pakket al binnen. Op dat moment was mijn zus met haar dochter er ook. De dames waren goed nieuwsgierig naar wat er in het pakketje zat.

Het uitpakken en in elkaar zetten van het loopfietsje was nog een hele klus. De fiets wordt geleverd in een mooie doos, in een doos waarin de doos van het fietsje zit.

Onze zoon is dus ook heel erg blij met een stel nieuwe grote dozen waar hij zijn schatten in kan opbergen ;-) Hierin zaten vijf onderdelen; twee wielen, het stuur, het frame en de vork aan de voorkant van de fiets. Met een handige beschrijving (Ikea is er niets bij) en bijgeleverde gereedschap moest dat geen probleem zijn.

We hadden iets moeite met de as van het voorwiel goed strak aan te draaien en de stang waarmee het frame vast zit aan de vork. Achteraf bleek dat we die hadden omgedraaid en hij maar op een manier past. 

Het meeste werk zat hem trouwens niet eens in het in elkaar zetten, maar het op afstand houden van twee nieuwsgierige peuters die graag wilden helpen en er met de moertjes vandoor gingen ;-)

Nadat hij in elkaar zat vonden ze het toch wel spannend om er op te gaan zitten. Gelukkig zat er in de doos ook een doosje met krijtjes waarmee ze zich naar hartenlust creatief konden uitleven op het frame. Dat vond ze wel erg leuk om te doen. Zo werd het echt haar fiets.

Later die dag was peuter toch wel een beetje nieuwsgierig en ging ze er nogmaals op zitten. Het opstappen ging zonder problemen. En hebben we samen een stukje vooruit gelopen.

Helaas is ze er toch iets te klein voor om de fiets te gebruiken (wordt ook geadviseerd vanaf 3 jaar / 95 cm). Nu maar hopen dat het snel mooi weer wordt en ze goed groeit zodat ze er buiten de show mee kan stelen. Tot die tijd kan ze er lekker vertrouwd mee raken.

Zelf ben ik erg blij met deze nieuwe aanwinst; als moeder wil je natuurlijk het beste voor je kind en de ontwikkeling. Met dit loopfietsje kan ze straks oefenen op de korte stukjes naar de peuterspeelzaal. Het is prima geschikt voor outdoor, bij een scoutingkamp was er een peuter die hier zonder problemen mee over het grasveld en over bospaden racete.

Op een loopfiets kunnen ze zonder probleem de wandelsnelheid van volwassenen bijhouden, en toch een beetje rusten. Ideaal voor een wandeling. Om later hopelijk moeiteloos de overstap te maken naar een echte kinderfiets.

De voordelen van deze Kinderfeets zijn het zachte kussentje om het zadel, dat je eenvoudig met klittenband kan loshalen en mee draait in de was.

Het zadel is tevens in hoogte verstelbaar, zodat het fietsje meegroeit met je kind. De zachte rubbertjes rondom de handvatten op het stuur voor meer grip en de hard rubberen banden die niet lek kunnen gaan. Zelf ben ik erg fan van houten speelgoed, loopfietsen zijn echter ook te verkrijgen in andere materialen.

Linda van Aken
 1. Wytske says:

  Onze oudste heeft er ook een vanaf dat hij twee was en het is geweldig!! Wat heeft hij daar toch veel plezier van gehad, en nog steeds trouwens! Inderdaad goed voor het evenwicht; gas geven, beentjes omhoog en gaan ;-). Nu gaan oefenen met zijn ‘echte’ fietsje, maar denk zeker dat die stap nu een stuk kleiner is. Beste cadeau ooit!

  Oh ja, en in het begin is het inderdaad even zoeken naar de balans enzo. Maar dat was hier na 2 of 3 keer wel klaar, al zal dat per kind verschillen. Jammer dat ie nog wat te groot is!

 2. Marisca Kenter says:

  M heeft er ook een en hij heeft er veel aan gehad. Zeker wat betreft zijn evenwicht!

  We merken nu wel dat hij er wat te groot voor wordt (4) dus we overwegen de fiets te verkopen. Maar ideaal is het zeker! En natuurlijk ook gewoon leuk

 3. kaboutertuin says:

  Onze oudste heeft er ook een gekregen voor zijn tweede verjaardag. Hij gebruikte hem wel maar kon er niet echt mee overweg waar hij voor bedoeld was. Het balanseren enz. Fietsen lukte ook vrij laat. Hij was ruim 5 dat hij zonder zijwieltjes kon.

  S kan wel heel goed overweg met de loopfiets. Hij gaat superhard. Heuveltjes af en met benen van de grond. Doodeng hahaha. Fietsen zonder zijwieltjes lukte hem in 1x!

Comments are closed.