Skip to Content

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter

Als het zonnetje schijnt is het natuurlijk heerlijk om buiten te spelen. Soms is het al voldoende om gewoon een kleedje mee te nemen naar buiten en speelgoed wat je van binnen naar buiten neemt. Denk aan een pop of wat autootjes. Verven kan natuurlijk ook prima buiten, scheelt weer wat ‘rommel’ binnen.

Het is belangrijk voor de ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters om lekker buiten te spelen en te bewegen. En wat is er nu leuker dan buitenspeelgoed speciaal ontworpen voor deze leeftijdsgroep?

In dit artikel hebben we de leukste buitenspeelgoed ideeën voor uw baby, dreumes en peuter verzameld, zodat u ze urenlang speelplezier kunt bieden terwijl ze zich fysiek en mentaal ontwikkelen. Van schommels tot glijbanen en van zandbakken tot water- en loopfietsen, we hebben voor elk wat wils.

Watertafel

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Ik denk dat de watertafel bij ons in huis wel het populairste is. Voor haar eerste verjaardag kreeg onze dochter de watertafel van Little Tikes van haar peetoom en daar is al vele uren mee gespeeld. In het begin gewoon op de grond en later op poten.

Ook als het te koud is voor water spelen ze hier graag mee. Ook voor kleuters is een watertafel nog hoogst interessant! Zoals de Fountain Factory.

Een watertafel zorgt voor veel waterpret! Een watertafel staat op pootjes waardoor kinderen op een prettige hoogte kunnen spelen met de hengeltjes, buizen en emmertjes. De meeste watertafels zijn gemaakt van kunststof welke je eenvoudig op bergt bij minder lekker weer.

De houten watertafels zijn robuust en kun je goed buiten laten staan. Als alternatief heb je natuurlijk ook de zand- en watertafel. Of tafels waarbij je ook andere materialen zoals rijst kan gebruiken.

Lees ook: De top 10 leukste watertafels voor kinderen

Glijbaan

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Nu hebben wij niet zo heel veel ruimte in onze achtertuin, toch prijkt daar een glijbaan. In de speeltuin is dit ook het meest favoriete speeltoestel. Voor dreumesen is een lage glijbaan wel zo prettig idee voor de ouders en voor peuters maakt hoogte nog niet zoveel uit.

Of je nu een kleine glijbaan koopt van een meter hoog of een grote glijbaan compleet met tuinhuis; je kind zal er erg blij mee zijn. Als je kind ouder wordt zal het waarschijnlijk wel liever naar een glijbaan in een speeltuin gaan.

Een eigen glijbaan in de tuin is een droom van veel kinderen. Naast complete glijbanen zijn er ook aanbouwglijbanen. Een aanbouwglijbaan moet altijd bevestigd worden aan het platform van een speeltoestel.

Glijbanen met een waterfunctie hebben een aansluiting voor de tuinslang. Je kunt daarmee water op het glijoppervlak sproeien, waardoor de glijbaan verandert in een waterglijbaan.

Lees ook: De Pixaba speelplank; een indoor glijbaan

Zandbak

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Kinderen spelen graag met zand. Nu hebben wij geen zandbak, we hebben een picknicktafel met bakken waarin we zand kunnen opbergen. Helaas niet waterdicht dus wordt het niet als dusdanig gebruikt.

Ik merk dat ze daar wel behoefte aan hebben en daarom met enige regelmaat in de aarde spelen. Of naar het ‘strand’ of de speeltuin willen om met zand te spelen. Een zandbak is leuk voor alle leeftijden.

Zoek je een zandbak voor de kinderen? Als je kiest voor een zandbak met deksel of afdekhoes, wordt het zand niet vies door weersomstandigheden of door bezoek van katten. Een houten zandbak is duurzaam, een kunststof zandbak daarentegen is door zijn lichte gewicht eenvoudig te verplaatsen en op te bergen.

Lees ook: Top 10 zandbakken van hout of plastic, met bodem, bankjes
Lees ook: Zandbak zelf maken

Schommel

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Baby’s vinden het al geweldig om in een schommel te liggen. Dan kan je blijven duwen, zeker in zo’n speciale babyschommel, met een schommelzitje waarin je kindje goed wordt ondersteund. Langer genieten van je schommel?

Kies dan voor een meegroeischommel, waarbij je het zitje aan kunt passen aan de leeftijd van je kind. In een schotelschommel of nestschommel kunnen meerdere kinderen tegelijk schommelen voor dubbel plezier.

Hoepel

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Het klinkt misschien ouderwets, maar een hoepel staat nog steeds garant voor lekker veel buitenplezier. Zelfs als ze niet kunnen hoelahoepen kan je er nog een paardenrace mee spelen of als een soort tol vooruit duwen.

Hoelahoepen is de nieuwste trend op fitnessgebied. Hoelahoepen is namelijk niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens heel geschikt om je buikspieren te trainen en om af te vallen! Hoelahoeps zijn in verschillende formaten en gewichten bij ons verkrijgbaar. Een (nog) zwakke buik of onderrug?

Kies voor een lichtgewicht hoelahoep om je core te laten wennen aan de workout. Al wat meer ervaring? Kies voor een hoelahoep met zwaarder gewicht om je buikspieren en conditie harder te laten trainen!

Aquaplay

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Naast de watertafel hoort ook zeker aquaplay thuis in dit rijtje. Met de verschillende wegdelen kan je hele grachten en waterbanen maken om vervolgens heerlijk met een bootje in te spelen en te spetteren. Dit was al populair speelgoed toen ik klein was en blijft het voorlopig ook nog wel even.

De waterbanen van AquaPlay zijn op verschillende manieren om te bouwen waardoor je kind het idee heeft steeds met een andere waterbaan te spelen. Met het grote aanbod aan accessoires kan je de waterbaan steeds kleine stukjes uitbreiden.

De accessoires zijn ook leuke cadeaus voor verjaardagen van kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar die al een waterbaan hebben. Laat je kind de wereld van het water ontdekken met een waterbaan van Aquaplay.

Bellenblaas

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Buitenspeelgoed hoeft niet altijd duur te zijn, met een eenvoudige bellenblaas wordt je kind al super blij.

Of je hem nu zelf maakt of koopt. Van een eenvoudige bellenblaas tot en met bellenzwaarden of zelfs bellenblaasmachines.

Een nadeel; je blijft bellenblaas zeep maken als ouder ;-)

Lees ook: Bellenblaas zeep maken
Lees ook: Lifehack geen navullen bellenblaas
Lees ook: Bellenblaasvlekken verwijderen

Trampoline

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Ook als je een kleine tuin hebt is een trampoline ideaal speelgoed. Zo’n hele grote van drie meter doorsnede is natuurlijk fijn als je op een boerderij woont en hem kan laten ingraven. Zeker als ze wat ouder worden.

Maar een kleine trampoline van een meter zorgt ook voor genoeg speelplezier. En doordat hij niet zo hoog is ook wel zo veilig. En anders bestel je er een met een veiligheidsnet.

Bij het vergelijken van trampolines kun je op veel punten letten. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar en welke vorm past het beste in je tuin? Zo heb je keuze uit trampolines op poten of inground trampolines.

De inground trampoline staat minder in het zicht en is laag bij de grond, dus veiliger. Voor extra veiligheid zijn er trampolines met veiligheidsnet verkrijgbaar. Dit net maakt valpartijen nagenoeg onmogelijk. Kinderen kunnen via een trapje veilig de trampoline op.

(Loop)Fiets of driewieler

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Je hebt geen heel wagenpark nodig, maar een fietsje kunnen kinderen zeker waarderen. Of het nu een driewieler is, loopfiets of een ‘echte’ kinderfiets al dan niet met zijwieltjes.

Voor iedere leeftijdsgroep zit er wel wat tussen. Als ze ouder worden doet de step of de Space Scooter of een hoverboard het ook wel erg goed.

Een driewieler is perfect om te wennen aan de trapbeweging terwijl papa of mama de driewieler eventueel met de (afneembare) duwstang voortduwt. Veel driewielers groeien mee met de leeftijd en ontwikkeling van je kind, waardoor je er lang plezier van hebt.

Kinderen leren op hun eigen tempo hun evenwicht te bewaren met een loopfiets. De voetjes blijven altijd dicht bij de grond, waardoor het zelfvertrouwen groeit en de stap naar een kinderfiets zonder zijwieltjes een stuk kleiner is.

Naast nuttig is een loopfietsje ook praktisch, zo kan je zoontje of dochtertje mee naar de supermarkt zonder onderweg moe te worden.

Vergelijk de verschillende materialen, de geschikte leeftijd en extra opties als een handrem om de beste keuze te maken. Een loopfietsje gaat bijvoorbeeld jaren mee met een verstelbaar stuur en zadel.

Met een kinderfiets vergroot je kind zijn leefwereld. Het is wel van belang om een fiets met de juiste wielmaat uit te zoeken. Begin met een klein model met zijwieltjes en dichte kettingkast, zodat je kind veilig leert fietsen.

Een kinderfiets met 10 tot 12 inch wielen is geschikt voor kinderen tussen 3 en 5 jaar, terwijl 20 inch wielen ideaal zijn voor kinderen tussen 6 en 8 jaar.

Er zijn fietsen in allerlei vormen, maten en kleuren. Zonder en met versnellingen, met handrem en terugtraprem. Een kinderfiets van Disney of je favoriete voetbalclub maakt het nog mooier.

Lees ook: Kinderfiets kopen welke maat

Bal

11x Buitenspeelgoed baby, dreumes en peuter - Mamaliefde

Tot slot mag een bal niet ontbreken in dit lijstje. Of het nu een hele voorraad ballen is voor in het ballenbad, jongleerballen of een voetbal.

Een harde of een zachte bal, met of zonder noppen of lichtjes. Ieder kind wordt vrolijk van een bal.

Een baby zal er achteraan kruipen en schoolkinderen zullen er samen met de buurt spelletjes mee spelen.

Wat is favoriet bij jullie in huis?

Linda van Aken