Welk kind vindt het nu niet leuk om te spelen met zand en water? Zeker nu de lente is begonnen, genieten de meeste kinderen daar van. Leuk, maar niet altijd even handig. Het kan namelijk zo’n enorme bende geven. Dan is het spelen met gekleurde rijst of gekleurde pasta een fijn alternatief.

Zeker ook geschikt voor het buiten spelen; eventuele rijstkorrels en pastasliertjes die blijven slingeren kan je gewoon laten liggen. Met gekleurde penne kan je trouwens heel leuk kettingen rijgen of met rijst kunstwerkjes maken. Met enige regelmaat krijg ik de vraag hoe je de pasta en rijst kleurt. Tijd voor wat uitleg:

Pasta of rijst kleuren met voedingskleurstof en azijn

Het kleuren van rijst gaat heel makkelijk; het enige wat je nodig hebt is voedingskleurstof, als alternatief kan je ook ecolineverf gebruiken. Niet de verdunde voedingskleurstoffen die je bij de de Xenos of op de bakafdeling in de supermarkt vindt, als je dat gebruikt krijg je pastelkleuren (wat op zich ook heel mooi kan zijn).

Zelf gebruik ik de gelkleurstof waar je echt maar een minuscuul druppeltje van nodig hebt om een aardige hoeveelheid te kleuren van het merk Americolor. Die wordt ook gebruikt door taartenmaaksters om marsepein en fondant te kleuren. Daarvan hebben ze onder andere een 12-kit met 12 kleine flesjes zodat je meteen een verzameling kleurtjes hebt.

Met de vorige heb ik vier jaar gedaan en gebruikt nu de juf op school. Ze gaan dus heel lang mee omdat je zo weinig nodig hebt… Naast de kleurstof heb je nog azijn en natuurlijk de rijst nodig. Bij de supermarkt heb je enorme zakken van 5 kg Surinaamse rijst.

 1. Schep een paar handjes rijst in een plastic boterhamzakje
 2. Een scheutje azijn en druppel kleurstof erbij (als alternatief kan je ook plakkaatverf gebruiken)
 3. Goed schudden
 4. op een dienblad uitspreiden om een nachtje te laten drogen.
 5. Na een paar dagen in de open lucht is de azijnlucht weg.

De gekleurde rijst bewaar ik in lege flessen.

Gekookte pasta kleuren

Gedroogde pasta kleuren met azijn - Mamaliefde

Gedroogde pasta kan je op dezelfde manier als de rijst kleuren met azijn en kleurstof. Je kan pasta ook koken zodat ze zacht worden. Bijvoorbeeld om spaghettiwormen te kleuren. Met de Pasen in aantocht vind je overal tabletten en kleurstof om eieren te verven. Bij de Lidl heb ik vloeibare kleurstof gekocht om eieren te kleuren. Tijdens het koken van de spaghetti had ik de verkeerde kant van de zak vast waardoor de helft op de grond belandde.

Natuurlijk kan je dan de pasta weggooien, of je gebruikt het voor een experiment om te kleuren zodat je kind er de volgende dag mee kan spelen. Even laten koken met wat kleurstof en een flinke scheut olie zodat de pasta lekker vettig wordt en niet aan elkaar gaat kleven. Als de pasta gekookt is even afgieten met ijskoud water. Die nacht heb ik het in koud water laten staan zodat je het de volgende dag kan gebruiken voor het spelen. Het had wel iets kleur afgegeven aan het water maar was nog steeds superfel gekleurd.

Wat kan je doen met gekleurde rijst of pasta?

De mogelijkheden met gekleurde rijst of pasta zijn enorm.

 • Ketting rijgen
 • Oorbellen maken
 • Armbanden
 • Kaarten maken
 • Mooi schilderij maken
 • Sensory Bin
 • Enz….

Decoratiepotje maken

Vaak worden deze potjes gemaakt met gekleurd zand, maar dat kan natuurlijk ook prima met gekleurde pasta. Of rijst, natuurlijk. Zorg voor lege, glazen potjes, die nog gesloten kunnen worden met een dekseltje. Vervolgens mag je kind dit potje vullen met de kleurige rijst. Door te spelen met de verschillende kleurtjes kunnen er mooie effecten ontstaan!

De beschrijving vind je hier.

Sieraden maken

Met de pasta, zeker als je gaat voor grote vormen, kunnen prima dienst doen als kralen. Zo maak je er prachtige sieraden van. Voor een ketting en een armband heb je alleen maar een draad nodig waar de pasta mee geregen kan worden. Maar je kunt ook een broche maken.

Knip een mooie vorm uit van een kartonnetje. Aan de achterkant bevestig je een veiligheidsspeld. En de voorkant plak je vol met de gekleurde rijst. Of wat dacht je van oorbellen met gekleurde pasta als bedeltje? In hobbyzaken, waar je attributen kunt kopen om sieraden te maken, kan je ook losse oorbelhangertjes kopen. Rijg een paar mooie pastavormen aan elkaar en hang dit aan het hangertje! Ga je voor een oorbel met 1 vormpje of maak je er juist een hele lange oorbel van?

De beschrijving vind je hier.

Voor dreumesen is een ketting misschien nog iets te ingewikkeld. Maar dan is deze spaghetti in de klei erg geschikt om met penne te kleien.

Kaarten en schilderijen maken

Teken op een lege kaart (of een stuk karton in de juiste maat) een leuke afbeelding en vul hem op met de gekleurde rijst. Kies voor stevige lijm, zodat het goed vast blijft zitten. Op deze manier kan je ook een mooie afbeelding maken voor aan de muur! In het laatste geval kan je eveneens pastavormen nemen. Het wordt dan het leukst als je allerlei verschillende vormen combineert. Zo maak je er een echt kunstwerk van!

De beschrijving vind je hier.

In plaats van het platte vak kan je er ook 3d kunstwerkjes van maken, bijvoorbeeld met zoutdeeg of klei.

Oefenen met schrijven

In een dienblad met gekleurde rijst kan je kind oefenen met schrijven. Dit kan zowel met de vinger of met een kwast om gelijk de pengreep te oefenen.

Baby spelen met rijst

Als je de rijst met natuurlijke middelen kleurt is het geen probleem als ze het in hun mond stoppen; maar zo in een gesloten ziplock kunnen ze er ook mee spelen.

Rijst shakers

Flesjes vullen met rijst en eventueel andere materialen zodat je daar mee kan schudden en muziek maken.

I spy zakken

Met deze tasjes met gekleurde rijst en andere voorwerpen kunnen kinderen op zoek gaan naar verborgen voorwerpen. Het spreekwoordelijke ‘zoeken naar een naald in de hooiberg’ maar dan met rijst. En doordat het is afgesloten kunnen ze hier eindeloos plezier aan beleven.

Rijst regen

Nog te koud om buiten te spelen met water; dan kan je binnen ook een soort waterbaan maken met bijvoorbeeld lege toiletrollen en daar de rijst doorheen laten glijden.

Constructie speelgoed

Je kan gekleurde pasta ook prima gebruiken als constructie materiaal. Zoals deze huisjes.

Of deze torens, deze spaghetti is niet gekleurd maar dat kan natuurlijk wel voor een extra effect.

Mandala’s maken

Met verschillende soorten gekleurde pasta kan je ook hele mooie mandala’s maken.

Sensory Bin

Neem een grote bak waar de rijst en/of de pasta in gegooid wordt. Je kind kan nu naar hartenlust voelen…maar nog leuker wordt het uiteraard als je kind er nog meer mee kan doen. Leg andere attributen neer waardoor hij de rijst of de pasta kan laten bewegen. Of laat hem of haar zelf bedenken wat er nog meer nodig is.

Plastic bekertjes, wc-rollen, keukenrollen, lege waterflesjes: alles waar de rijst in en doorheen kan is goed. Bij de grote pastavormen kan je ook nog andere leerzame spelletjes ermee doen. Ze laten sorteren op kleur, bijvoorbeeld, of tellen. Met de rijst wordt dat een stukje te lastig…

Meer inspiratie vind je hier.

Laten jullie je kinderen weleens met rijst of pasta spelen?

Lees ook

Linda van Aken