Welk kind vindt het nu niet leuk om te spelen met zand en water? Zeker nu de lente is begonnen, genieten de meeste kinderen daar van. Leuk, maar niet altijd even handig. Het kan namelijk zo’n enorme bende geven. Dan is het spelen met gekleurde rijst of gekleurde pasta een fijn alternatief.

Zeker ook geschikt voor het buiten spelen; eventuele rijstkorrels en pastasliertjes die blijven slingeren kan je gewoon laten liggen. Met gekleurde penne kan je trouwens heel leuk kettingen rijgen of met rijst kunstwerkjes maken. Met enige regelmaat krijg ik de vraag hoe je de pasta en rijst kleurt. Tijd voor wat uitleg:

Rijst kleuren

Rijst kleuren kan een leuke activiteit zijn voor kinderen of een manier om je knutselprojecten op te fleuren. Hier zijn een aantal manieren om rijst te kleuren:

 1. Voedselkleurstof: Voeg een paar druppels voedselkleurstof toe aan een kom rijst en meng het goed door elkaar. Gebruik meer kleurstof voor intensere kleuren en minder kleurstof voor lichtere tinten. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.
 2. Acrylverf: Meng acrylverf met een beetje water om het te verdunnen en voeg het toe aan een kom rijst. Roer de rijst goed door totdat alle korrels bedekt zijn. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.
 3. Kurkuma: Kurkuma is een kruid dat gebruikt kan worden om rijst geel te kleuren. Kook de rijst zoals je normaal zou doen en voeg een theelepel kurkuma toe aan het kookwater. Laat de rijst afkoelen en drogen voordat je het gebruikt.
 4. Bietenpoeder: Bietenpoeder kan gebruikt worden om rijst een mooie roze tint te geven. Voeg een theelepel bietenpoeder toe aan een kom rijst en meng het goed door elkaar. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.
 5. Theezakjes: Maak een sterke thee en giet het over de rijst. Laat het een paar minuten intrekken en laat de rijst vervolgens drogen op een vel papier. Theezakjes met verschillende smaken kunnen gebruikt worden om verschillende tinten te creëren.
 6. Koolpoeder: Koolpoeder kan gebruikt worden om rijst blauw of paars te kleuren. Voeg een theelepel koolpoeder toe aan een kom rijst en meng het goed door elkaar. Laat de rijst drogen op een vel papier voordat je het gebruikt.

Het kleuren van rijst kan een leuke en creatieve manier zijn om je knutselprojecten op te fleuren of om je kinderen te vermaken. Experimenteer met verschillende kleuren en methoden om de perfecte tint te creëren voor je project.

Rijst kleuren met (acryl)verf zonder azijn

Rijst kleuren is een leuke activiteit die je thuis kunt doen om gekleurde rijst te gebruiken voor knutselprojecten of decoratieve doeleinden. Een manier om rijst te kleuren is met verf. Hier is een eenvoudige stapsgewijze handleiding voor het kleuren van rijst met verf:

Benodigdheden:

 • Witte rijst
 • Acrylverf in verschillende kleuren
 • Ziploc-zakken
 • Bakpapier

Stappen:

 1. Verdeel de rijst in verschillende porties, afhankelijk van het aantal kleuren dat je wilt gebruiken.
 2. Doe elke portie rijst in een aparte Ziploc-zak.
 3. Voeg aan elke Ziploc-zak een paar druppels acrylverf toe. Gebruik niet te veel verf om te voorkomen dat de rijst te nat wordt.
 4. Sluit de Ziploc-zakken en schud ze krachtig om de rijst goed te mengen met de verf. Zorg ervoor dat de rijst gelijkmatig bedekt is met de verf.
 5. Leg het gekleurde rijst op een bakpapier om te drogen. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de dikte van de rijstlaag.
 6. Roer de rijst af en toe om ervoor te zorgen dat de rijst gelijkmatig droogt en dat er geen grote klonten ontstaan.
 7. Als de rijst droog is, kun je deze gebruiken voor knutselprojecten, decoratie of om te spelen.

Tips:

 • Voeg eventueel glitters toe aan de verf voor een extra feestelijk effect.
 • Laat de rijst volledig drogen voordat je deze opbergt in een luchtdichte container om te voorkomen dat er schimmel ontstaat.
 • Je kunt de rijst ook kleuren met voedselkleuring of natuurlijke kleurstoffen zoals kurkuma of bietenpoeder.

Met deze eenvoudige stappen kun je gemakkelijk rijst kleuren met verf. Het is een leuke en creatieve activiteit om thuis te doen en je kunt de gekleurde rijst gebruiken voor talloze projecten. Veel plezier!

Gekleurde rijst maken met voedingskleurstof / ecoline en azijn

Het kleuren van rijst gaat heel makkelijk; het enige wat je nodig hebt is voedingskleurstof, als alternatief kan je ook ecolineverf gebruiken. Niet de verdunde voedingskleurstoffen die je bij de de Xenos of op de bakafdeling in de supermarkt vindt, als je dat gebruikt krijg je pastelkleuren (wat op zich ook heel mooi kan zijn).

Zelf gebruik ik de gelkleurstof waar je echt maar een minuscuul druppeltje van nodig hebt om een aardige hoeveelheid te kleuren van het merk Americolor. Die wordt ook gebruikt door taartenmaaksters om marsepein en fondant te kleuren. Daarvan hebben ze onder andere een 12-kit met 12 kleine flesjes zodat je meteen een verzameling kleurtjes hebt.

Met de vorige heb ik vier jaar gedaan en gebruikt nu de juf op school. Ze gaan dus heel lang mee omdat je zo weinig nodig hebt… Naast de kleurstof heb je nog azijn en natuurlijk de rijst nodig. Bij de supermarkt heb je enorme zakken van 5 kg Surinaamse rijst.

 1. Schep een paar handjes rijst in een plastic boterhamzakje
 2. Een scheutje azijn en druppel kleurstof erbij (als alternatief kan je ook plakkaatverf gebruiken)
 3. Goed schudden
 4. op een dienblad uitspreiden om een nachtje te laten drogen.
 5. Na een paar dagen in de open lucht is de azijnlucht weg.

De gekleurde rijst bewaar ik in lege flessen.

Rijst kleuren in de oven

Het kleuren van rijst in de oven kan een alternatieve methode zijn als je geen voedselkleuring hebt of als je geen kleurstoffen wilt gebruiken. Hier is hoe je rijst kunt kleuren in de oven:

 1. Kook de rijst gaar en giet af.
 2. Verdeel de rijst gelijkmatig over een bakplaat bekleed met bakpapier.
 3. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius.
 4. Plaats de bakplaat in de oven en bak de rijst gedurende 10 minuten.
 5. Haal de bakplaat uit de oven en laat de rijst afkoelen.
 6. Verdeel de rijst in porties en plaats elke portie in een afsluitbare plastic zak.
 7. Voeg een paar druppels voedselkleuring toe aan de zak en sluit deze goed af.
 8. Schud de zak goed totdat de rijst gelijkmatig gekleurd is.
 9. Leg de gekleurde rijst op een droge plek om verder te drogen.

Opmerking: houd er rekening mee dat het kleuren van rijst in de oven de textuur en smaak kan veranderen. Het is het beste om deze methode te gebruiken als je de rijst gaat gebruiken voor decoratie of knutselprojecten en niet voor consumptie.

Pasta kleuren

Pasta kleuren is een leuke activiteit om te doen met kinderen of om een unieke draai te geven aan een gerecht. Hieronder vind je een aantal manieren om pasta te kleuren:

 1. Natuurlijke kleurstoffen: Gebruik natuurlijke ingrediënten zoals spinazie, bieten, wortels of kurkuma om de pasta te kleuren. Kook de groenten of kruiden eerst en pureer ze tot een gladde massa. Meng vervolgens het puree door het pastadeeg voordat je het uitrolt en snijdt in de gewenste vorm.
 2. Voedselkleurstof: Gebruik voedselkleurstof om de pasta in elke gewenste kleur te krijgen. Voeg enkele druppels toe aan het pastadeeg en kneed het door totdat de kleur gelijkmatig verdeeld is.
 3. Eieren: Gebruik eieren om de pasta te kleuren. Voeg enkele druppels kleurstof toe aan het eimengsel voordat je het mengt met de bloem. Op deze manier wordt de pasta lichtjes gekleurd.
 4. Gekleurde sauzen: Voeg gekleurde sauzen toe aan de pasta om een extra kleuraccent te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld tomatensaus voor rode pasta, pesto voor groene pasta, of saffraan voor gele pasta.

Tips:

 • Zorg ervoor dat de pasta goed droog is voordat je het gaat koken, anders kan het aan elkaar plakken.
 • Experimenteer met verschillende ingrediënten en kleurstoffen om unieke kleuren te krijgen.
 • Het kan handig zijn om plastic handschoenen te dragen tijdens het kleuren van de pasta om te voorkomen dat je handen gekleurd worden.
 • Voeg een scheutje olie toe aan het pastawater om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken.

Gekookte pasta kleuren

Gedroogde pasta kan je op dezelfde manier als de rijst kleuren met azijn en kleurstof. Je kan pasta ook koken zodat ze zacht worden. Bijvoorbeeld om spaghettiwormen te kleuren. Met de Pasen in aantocht vind je overal tabletten en kleurstof om eieren te verven. Bij de Lidl heb ik vloeibare kleurstof gekocht om eieren te kleuren. Tijdens het koken van de spaghetti had ik de verkeerde kant van de zak vast waardoor de helft op de grond belandde.

Natuurlijk kan je dan de pasta weggooien, of je gebruikt het voor een experiment om te kleuren zodat je kind er de volgende dag mee kan spelen. Even laten koken met wat kleurstof en een flinke scheut olie zodat de pasta lekker vettig wordt en niet aan elkaar gaat kleven. Als de pasta gekookt is even afgieten met ijskoud water. Die nacht heb ik het in koud water laten staan zodat je het de volgende dag kan gebruiken voor het spelen. Het had wel iets kleur afgegeven aan het water maar was nog steeds superfel gekleurd.

Gekleurde rijst drogen

Gekleurde rijst kan worden gedroogd, maar het droogproces kan de kleur van de rijst enigszins aantasten. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om gekleurde rijst te drogen:

 1. Verspreid de gekleurde rijst gelijkmatig over een bakplaat of een schone, platte ondergrond. Zorg ervoor dat de rijst in een dunne laag ligt en niet op elkaar geplakt zit.
 2. Laat de rijst drogen op een goed geventileerde plaats, uit direct zonlicht en vochtigheid. Je kunt de rijst bijvoorbeeld op een rek leggen of aan de lucht laten drogen.
 3. Roer de rijst af en toe om en controleer de voortgang van het droogproces. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de dikte van de rijstlaag en de luchtvochtigheid.
 4. Zorg ervoor dat de rijst volledig droog is voordat je het opbergt of gebruikt. Als de rijst nog vochtig is, kan het schimmel vormen.

Het is belangrijk op te merken dat het droogproces de kleur van de rijst kan aantasten. De kleur kan vervagen of veranderen, afhankelijk van de gebruikte verf of kleurstof. Gekleurde rijst wordt meestal gebruikt voor decoratieve doeleinden en niet als voedsel, dus het droogproces is meestal geen probleem. Maar als je van plan bent om de rijst te eten, zorg er dan voor dat je alleen veilige, eetbare kleurstoffen gebruikt en de rijst goed wast voordat je het kookt.

Gekleurde rijst bewaren

Gekleurde rijst kan, net als gewone rijst, enkele dagen bewaard worden in de koelkast als het goed is afgedekt en op de juiste manier is bewaard. Als je de gekleurde rijst langer wilt bewaren, kun je deze het beste invriezen.

Verdeel de rijst in porties en doe deze in luchtdichte zakjes of bakjes voordat je ze in de vriezer plaatst. Gekleurde rijst kan tot maximaal 6 maanden in de vriezer worden bewaard zonder kwaliteitsverlies. Laat de rijst voor gebruik volledig ontdooien en warm deze indien nodig op.

Gekleurde rijst kopen

Gekleurde rijst is niet altijd even makkelijk te vinden in Nederlandse supermarkten, maar het is mogelijk om het online te bestellen bij gespecialiseerde winkels. Hier zijn enkele opties:

 1. De Rijstmolen De Rijstmolen is een Nederlandse webshop die een breed assortiment aan rijst verkoopt, waaronder ook gekleurde rijst in verschillende kleuren. Ze hebben onder andere roze, groene, blauwe en gele rijst in hun assortiment.
 2. Asian Food Lovers Asian Food Lovers is een online winkel gespecialiseerd in Aziatische etenswaren en heeft een selectie aan gekleurde rijst in hun assortiment. Naast de traditionele witte rijst hebben ze ook roze, groene, blauwe en gele rijst beschikbaar.
 3. Amazing Oriental Amazing Oriental is een grote Aziatische supermarktketen in Nederland en heeft een assortiment aan gekleurde rijst, waaronder paarse, gele en groene rijst. De rijst is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en merken.

Het is ook mogelijk om zelf gekleurde rijst te maken door witte rijst te mengen met kleurstoffen zoals voedingskleurstoffen of natuurlijke kleurstoffen zoals bietensap of spinaziepoeder. Dit kan een leuk en creatief project zijn voor thuis, maar het kan ook een beetje tijdrovend zijn.

Wat kan je doen met gekleurde rijst of pasta?

De mogelijkheden met gekleurde rijst of pasta zijn enorm.

 • Ketting rijgen
 • Oorbellen maken
 • Armbanden
 • Kaarten maken
 • Mooi schilderij maken
 • Sensory Bin
 • Enz….

Decoratiepotje maken

Vaak worden deze potjes gemaakt met gekleurd zand, maar dat kan natuurlijk ook prima met gekleurde pasta. Of rijst, natuurlijk. Zorg voor lege, glazen potjes, die nog gesloten kunnen worden met een dekseltje. Vervolgens mag je kind dit potje vullen met de kleurige rijst. Door te spelen met de verschillende kleurtjes kunnen er mooie effecten ontstaan!

De beschrijving vind je hier.

Sieraden maken

Met de pasta, zeker als je gaat voor grote vormen, kunnen prima dienst doen als kralen. Zo maak je er prachtige sieraden van. Voor een ketting en een armband heb je alleen maar een draad nodig waar de pasta mee geregen kan worden. Maar je kunt ook een broche maken.

Knip een mooie vorm uit van een kartonnetje. Aan de achterkant bevestig je een veiligheidsspeld. En de voorkant plak je vol met de gekleurde rijst. Of wat dacht je van oorbellen met gekleurde pasta als bedeltje? In hobbyzaken, waar je attributen kunt kopen om sieraden te maken, kan je ook losse oorbelhangertjes kopen. Rijg een paar mooie pastavormen aan elkaar en hang dit aan het hangertje! Ga je voor een oorbel met 1 vormpje of maak je er juist een hele lange oorbel van?

De beschrijving vind je hier.

Voor dreumesen is een ketting misschien nog iets te ingewikkeld. Maar dan is deze spaghetti in de klei erg geschikt om met penne te kleien.

Kaarten en schilderijen maken

Teken op een lege kaart (of een stuk karton in de juiste maat) een leuke afbeelding en vul hem op met de gekleurde rijst. Kies voor stevige lijm, zodat het goed vast blijft zitten. Op deze manier kan je ook een mooie afbeelding maken voor aan de muur! In het laatste geval kan je eveneens pastavormen nemen. Het wordt dan het leukst als je allerlei verschillende vormen combineert. Zo maak je er een echt kunstwerk van!

De beschrijving vind je hier.