Skip to Content

Vossenjacht spel; opdrachten & ideeën (typetjes en personages)

Vossenjacht spel; opdrachten & ideeën (typetjes en personages)

Een vossenjacht organiseren is leuk voor allerlei doeleinden. Het is een bekend spel voor op kamp, afsluiting van een verenigingsjaar maar waarom ook niet gewoon voor een verjaardag? Wat is nu precies een vossenjacht? Hoe regel je alles en wat voor typetjes kun je laten rondlopen? Hoe origineler hoe leuker, natuurlijk!

Wat is een vossenjacht?

Je hebt vast deze term al wel vaker gehoord, maar als je niet weet wat het is, dan kom je er ook niet uit door alleen maar naar de naam te luisteren. Vossen zijn er namelijk in geen velden of wegen te bekennen. J

e gaat inderdaad ‘op jacht’, maar de vossen zijn mensen die niet thuishoren op de plek waar de kinderen lopen of gewoon opvallen door bijvoorbeeld hun kleding.

De groepjes krijgen een stempel op een kaart (of iets anders natuurlijk) en kunnen zo aantonen dat ze de vossen gevonden hebben.

Wie de meeste vossen heeft, heeft gewonnen. Of wie het snelste was, als er meerdere groepjes alle vossen heeft gevonden. Je spreekt een tijdstip af wanneer de groepjes weer terug bij de thuisbasis moeten zijn.

Hoe organiseer je een vossenjacht?

De punten waar je oplet bij het organiseren zijn:

 • Geef het gebied aan waarbinnen de vossen zich bevinden
 • Zorg voor leuke vossen, die goed weten wat er van ze verwacht wordt
 • Een kaart om af te laten stempelen en stempels. Iedere vos heeft een eigen stempel, zodat je echt weet dat ze die vos gezien hebben
 • Spreek een tijd af
 • Zorg voor een leuk prijsje voor de winnaars. Nog leuker als iedere groep in ieder geval iets krijgt

Is een vossenjacht organiseren moeilijk?

Op zich hoeft het organiseren niet moeilijk te zijn. Natuurlijk heb je in de eerste plaats vossen nodig. Uiteraard is het afhankelijk van de plek waar je het gaat doen en hoe lang de tijd is, hoeveel vossen je nodig hebt.

Hoe moeilijk je het maakt, is eveneens afhankelijk van de leeftijd. Je kunt het immers heel simpel maken door vossen zo uit te dossen dat ze echt opvallen.

Of je maakt het ingewikkelder, door voor ‘gewone’ mensen te kiezen die eigenlijk niet passen in de omgeving. Een visser midden op een plein, bijvoorbeeld.

Deze vossen vallen veel minder op en kunnen heel eenvoudig ook gewoon iemand zijn die er nu net wel even gewoon is. Spannend om dan aan zo’n man of vrouw te vragen of ze de vos zijn…

Vossenjacht personages & typetjes

Wat voor vossen kun je nu inzetten? Dat kan echt heel divers zijn. Je kunt de kinderen gewoon de straat opsturen met de enige mededeling dat ze de vossen moeten vinden. Dan kan je dus echt alle kanten op en voor de kinderen is het best spannend.

In die gevallen is het juist leuk om niet te erg op te vallen… Maar je moet wel iets doen, ondertussen. En waarom spannend? Tja, is die persoon gewoon anders van zichzelf of toch een vos? Is dat echt een oud vrouwtje of is ze verkleed? Een paar ideetjes ter inspiratie:

 • Hippie
 • Zwerver
 • Muzikant
 • Met een rollator lopen
 • Iemand die in een boom is geklommen
 • Iemand die ligt te slapen op een bankje
 • Iemand die bezig is met een auto
 • Schilder
 • Een vrouwtje die afval verzamelt
 • Een demonstrant met een idiote slogan
 • Ook leuk: als etalagepop!
 • Of als levend standbeeld!
 • Collectant (voor een grappig doel …)
 • Toerist

Varianten

Je kunt meerdere varianten op dit spel maken, zoals:

 • Beroepen kiezen die niet thuishoren op de plek waar ze zijn (zoals al eerder genoemd)
 • Een bepaald thema te nemen voor de vossen, maar dan zien ze er ook verder niet vreemd uit. Bijvoorbeeld mensen die een bepaald sjaaltje dragen (wat niet op hoeft te vallen) of die op de één of andere manier iets met ruimtevaart hebben
 • Vossen zitten verstopt en lopen dus niet rond. De kinderen moeten dus echt zoeken
 • Kiezen voor sprookjesfiguren

Het gebied van een vossenjacht

Speel je het spel op een camping, dan is het duidelijk dat alleen op de camping gezocht hoeft te worden. Speel je het gewoon in een woonplaats dan is het wel handig om op een kaartje aan te geven welk gebied meedoet. Zo voorkom je dat het niet begrepen wordt en kinderen te ver gaan zoeken.

Ga je echt de straat op, dan is het fijn als er een volwassene het groepje begeleidt. Wil je voor een verjaardagsfeestje zoiets doen? Dan kan je de groepjes heel klein houden (bijvoorbeeld met z’n tweeën) om toch wel meerdere groepjes te hebben. Anders is het wedstrijdelement ver te zoeken.

Vossenjacht in het bos of in de stad

Natuurlijk zit er een groot verschil in een vossenjacht in bijvoorbeeld de stad of het bos. Laatstgenoemde zal veel meer een gewoon zoekspel zijn, want er lopen immers veel minder mensen in een bos rond.

Goede schuilplaatsen zijn dan juist leuk en de kinderen moeten vooral goed overal rondkijken. Een legertentje tussen de bomen, een oud schuurtje of toch in die boom. In de stad wordt het meer een kwestie van goed op de mensen letten. Wie zou het kunnen zijn?

Het spel starten

Bedenk dat het niet handig is om alle groepen tegelijkertijd weg te sturen. Zo kunnen ze immers bij elkaar afkijken, hoewel je dat later in het spel ook niet kan voorkomen. Je komt elkaar vast tussendoor wel tegen.

Het is wel handig om het spel dus zo te beginnen dat ieder groepje tien minuten wacht nadat het vorige groepje is vertrokken. Uiteraard hou je per groepje de juiste vertrektijd aan om te bepalen hoe lang ze erover gedaan hebben.

Vossenjacht opdrachten

Een vossenjacht is een spannend spel waarbij kinderen op zoek gaan naar verborgen “vossen” (of andere voorwerpen) in de natuur of de stad. Hieronder vind je een aantal leuke en uitdagende vossenjacht opdrachten:

 1. Maak een foto van een teamlid terwijl hij/zij een boom knuffelt.
 2. Vind een voorwerp dat begint met de letter “S”.
 3. Tel het aantal bankjes in het park en neem een groepsfoto op het laatste bankje.
 4. Vind een teamgenoot die een hoed draagt en ruil van hoed met elkaar.
 5. Zoek een vreemd gevormd blad en maak er een kunstwerk van.
 6. Vind een plek waar je een groepsfoto kunt maken met de zonsondergang op de achtergrond.
 7. Maak een zo hoog mogelijke toren van stenen of takken en neem er een foto van.
 8. Zoek een boom met de grootste stamomtrek en meet de omtrek.
 9. Maak een zo groot mogelijke cirkel met het hele team.
 10. Zoek een voorwerp dat begint met de letter “V”.

Deze vossenjacht opdrachten zijn slechts enkele voorbeelden van de vele verschillende opdrachten die je kunt gebruiken tijdens een vossenjacht. Zorg ervoor dat de opdrachten uitdagend zijn, maar niet te moeilijk, en vergeet niet om plezier te hebben!

Leuke herinnering!

Heb je nog iemand als hulp over? Laat hem of haar lekker rondlopen- of fietsen en foto’s (en filmpjes) maken.

De vossen zien er vaak heel leuk uit en de reacties van de kinderen kunnen echt grandioos zijn. Een albumpje, met foto’s van alles wat er gebeurt, is gewoon hartstikke leuk om later in terug te kunnen kijken! Ook voor de vossen zelf, trouwens…

Wil Cats
Volg me via: