Skip to Content

Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling?

Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling?

Tijdens je zwangerschap is er maar weinig geheim. Iedereen ziet dat je buik dikker wordt, er zitten misschien zelfs ongevraagd mensen aan (the horror), en iedereen wil weten of je een jongen of meisje krijgt en wanneer het geboren wordt.

‘En zijn jullie er al uit gekomen met de naam? Ja? Wat leuk!’ En vervolgens moet je wachten tot na de geboorte totdat je de naam baby hoort.

Toch komt het steeds vaker voor dat mensen al voordat de baby op de wereld is gezet de naam verklappen. Nederland is er nog niet zo bekend mee, maar in landen als Amerika, Engeland, Turkije en Indonesië is het heel normaal om de babynaam te vertellen tijdens de zwangerschap.

Daarom deze gastblog van Marije. Die onlangs met 16 weken zwanger de naam van haar dochter heeft verteld.

Baby name reveal

Wil je graag de naam bekendmaken tijdens de zwangerschap (of daarna) dan kan je er ook een mini feestje van maken met de zogenaamde baby name reveal.

Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde

Het onthullen van de naam van je toekomstige kleine wonder is een bijzonder moment dat ouders vaak willen delen met vrienden en familie. Het kan een opwindende en creatieve gelegenheid zijn om je baby’s naam te onthullen op een manier die echt bij jullie past. Hier zijn 15 originele ideeën voor een baby naam onthulling die zeker een glimlach op ieders gezicht zullen toveren:

 1. Ballonnen onthulling: Vul een doos met heliumballonnen en laat ze los wanneer het tijd is om de naam van je baby te onthullen. Laat de ballonnen de letters van de naam spellen voor een betoverend effect.
 2. Scratch-off kaarten: Maak gepersonaliseerde scratch-off kaarten waarop vrienden en familieleden de naam van de baby kunnen onthullen door het zilveren laagje weg te krassen.
 3. Puzzelplezier: Print de naam van je baby op een gepersonaliseerde puzzel en laat vrienden en familie de puzzel compleet maken om de naam te onthullen.
 4. Letterbord aankondiging: Gebruik een vintage letterbord om de naam van je baby te onthullen. Laat de naam schitteren te midden van andere schattige aankondigingen.
 5. Geheimzinnige envelop: Geef genummerde enveloppen aan vrienden en familie en laat hen op een speciaal moment tegelijkertijd openen om de naam van de baby te onthullen.
 6. Baby naam loterij: Organiseer een baby naam loterij waarin gasten kunnen raden wat de naam van de baby zal zijn. De winnaar krijgt een leuke prijs!
 7. Taarttopper verrassing: Plaats een taarttopper met de naam van de baby op een mooie taart. Wanneer je de taart aansnijdt, wordt de naam van de baby onthuld.
 8. Fotoboek onthulling: Maak een gepersonaliseerd fotoboek met foto’s van je zwangerschap en laat de naam van de baby op de laatste pagina onthullen.
 9. Baby kledinglijn: Hang schattige babykleertjes aan een waslijn en gebruik letters op de kleding om de naam van de baby te spellen.
 10. Kinderboek onthulling: Schrijf een kort kinderboekje waarin de hoofdpersonages de naam van je baby onthullen op het einde. Laat dit voorlezen tijdens de onthulling.
 11. Lichtgevende lantaarns: Laat lichtgevende lantaarns opstijgen in de lucht, elk met een letter van de naam van je baby erop geschreven. Het zal een betoverend gezicht zijn terwijl de naam van je kleintje langzaam onthuld wordt.
 12. Eetbare aankondiging: Bak koekjes of cupcakes met letters erop die samen de naam van de baby spellen. Laat iedereen genieten van een zoete traktatie terwijl ze de naam ontdekken.
 13. Morsecode boodschap: Gebruik morsecode om de naam van je baby te spellen op een speciale poster. Het zal een leuke uitdaging zijn voor vrienden en familie om de boodschap te ontcijferen.
 14. Schattenjacht: Organiseer een schattenjacht waarbij de aanwijzingen leiden naar de onthulling van de naam van de baby. Het zal een interactieve en leuke manier zijn om de naam te delen.
 15. Video onthulling: Maak een creatieve video waarin je verschillende hints geeft over de naam van je baby voordat je uiteindelijk de naam onthult. Deel de video met vrienden en familie voor een onvergetelijke aankondiging.

Waarom de naam baby al wel voor de geboorte vertellen?

Tijdens mijn eerste zwangerschap ging het vertellen van de naam van onze zoon heel spontaan. We hadden een etentje en mijn familie was aan het gissen naar de naam. Nu vind ik dat behoorlijk irritant, dat mag je best weten.

Stel nou dat mijn zusje de naam zou raden? Dan had ik dus moeten liegen. Ik houd niet van liegen. Ik keek mijn man vragend aan en hij zei: ‘Vertel het maar gewoon’. Mijn broertje dacht nog dat ik een geintje maakte, dus ik moest een aantal keren zeggen dat dat écht zijn naam was.

Een toevalligheid zou je het vertellen van de naam dus kunnen noemen. Maar het voelde wel ontzettend goed en leuk om het al te kunnen vertellen. De baby in mijn buik had een naam en iedereen mocht die naam al weten.

Bang voor nare reacties was ik niet. Ik kreeg ze wel trouwens, maar ik laat me daardoor niet van de wijs brengen. Mijn man en ik vinden de naam mooi, dus de mening van een ander zal er nooit voor zorgen dat we de naam veranderen.

‘Maar wat als het tóch een jongen is?’

Nu ben ik ruim 17 weken zwanger van de tweede. Een meisje. Inmiddels weet iedereen al hoe ze zal gaan heten. Het is natuurlijk wel een beetje tricky om het nu al te vertellen. Wat als het tóch een jongen is? Daar hebben mijn man en ik al over nagedacht. De jongensnaam stond, net als de naam voor onze dochter, al heel snel vast.

Ruim voor de geslachtsbepalende echo waren we er al uit. Mocht ik tóch een jongen in mijn buik hebben dan krijgt hij gewoon de naam die we al bedacht hadden. Natuurlijk zal het even raar en wennen zijn, maar we gaan er voor nu niet van uit dat de verschillende mensen die ons vertelden dat we een dochter krijgen het verkeerd hebben.

Vasthouden aan tradities

Vasthouden aan tradities vind ik niet zo belangrijk als het gaat om het geheim houden van de naam. Ik snap heel goed dat mensen het geheim willen houden.

Het is immers zo ongeveer het enige waarvan mensen niet verwachten dat je het al met ze deelt. Waar men antwoord verwacht op vragen als ‘heb je al aambeien’, ‘hoe is je stoelgang’ en ‘ben je bang om uit te scheuren’ vindt niemand het gek als je zegt dat je wel de naam al hebt, maar dat je het nog niet wil vertellen.

Eigenlijk is het wel raar hoe het kan verschillen per land. Zo vertelde een Turkse vriendin me dat het in haar cultuur juist gek zou zijn als je de naam niet wilt vertellen tijdens je zwangerschap. Dan zou je iets te verbergen hebben, zegt ze. Hier is het juist andersom.

‘De naam nú al vertellen? Die is gek!’ Ook wij hebben wel rare reacties gehad. De gekste was: ‘Maar de Nederlandse vrouwen hebben toch het grootste risico op miskramen? Waarom zeg je de naam dan nu al?’

Tsja. Ik vind het heerlijk om onze dochter al bij haar naam te kunnen noemen. We krijgen nu zelfs al post met haar naam op de envelop, hoe leuk is dat? Het maakt het allemaal voor ons nóg echter.

We genieten er volop van en kunnen niet wachten tot we haar in onze armen kunnen sluiten. Ze mag voorlopig nog wel even lekker blijven zitten hoor, want ik ben pas eind juni uitgerekend.

Omschrijving van de afbeelding

Floortje