Skip to Content

Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling?

Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling?

Tijdens je zwangerschap is er maar weinig geheim. Iedereen ziet dat je buik dikker wordt, er zitten misschien zelfs ongevraagd mensen aan (the horror), en iedereen wil weten of je een jongen of meisje krijgt en wanneer het geboren wordt.

‘En zijn jullie er al uit gekomen met de naam? Ja? Wat leuk!’ En vervolgens moet je wachten tot na de geboorte totdat je de naam baby hoort.

Toch komt het steeds vaker voor dat mensen al voordat de baby op de wereld is gezet de naam verklappen. Nederland is er nog niet zo bekend mee, maar in landen als Amerika, Engeland, Turkije en Indonesië is het heel normaal om de babynaam te vertellen tijdens de zwangerschap.

Daarom deze gastblog van Marije. Die onlangs met 16 weken zwanger de naam van haar dochter heeft verteld.

Waarom de naam baby al wel voor de geboorte vertellen?

Tijdens mijn eerste zwangerschap ging het vertellen van de naam van onze zoon heel spontaan. We hadden een etentje en mijn familie was aan het gissen naar de naam. Nu vind ik dat behoorlijk irritant, dat mag je best weten.

Stel nou dat mijn zusje de naam zou raden? Dan had ik dus moeten liegen. Ik houd niet van liegen. Ik keek mijn man vragend aan en hij zei: ‘Vertel het maar gewoon’. Mijn broertje dacht nog dat ik een geintje maakte, dus ik moest een aantal keren zeggen dat dat écht zijn naam was.

Een toevalligheid zou je het vertellen van de naam dus kunnen noemen. Maar het voelde wel ontzettend goed en leuk om het al te kunnen vertellen. De baby in mijn buik had een naam en iedereen mocht die naam al weten.

Bang voor nare reacties was ik niet. Ik kreeg ze wel trouwens, maar ik laat me daardoor niet van de wijs brengen. Mijn man en ik vinden de naam mooi, dus de mening van een ander zal er nooit voor zorgen dat we de naam veranderen.

‘Maar wat als het tóch een jongen is?’

Nu ben ik ruim 17 weken zwanger van de tweede. Een meisje. Inmiddels weet iedereen al hoe ze zal gaan heten. Het is natuurlijk wel een beetje tricky om het nu al te vertellen. Wat als het tóch een jongen is? Daar hebben mijn man en ik al over nagedacht. De jongensnaam stond, net als de naam voor onze dochter, al heel snel vast.

Ruim voor de geslachtsbepalende echo waren we er al uit. Mocht ik tóch een jongen in mijn buik hebben dan krijgt hij gewoon de naam die we al bedacht hadden. Natuurlijk zal het even raar en wennen zijn, maar we gaan er voor nu niet van uit dat de verschillende mensen die ons vertelden dat we een dochter krijgen het verkeerd hebben.

Vasthouden aan tradities

Vasthouden aan tradities vind ik niet zo belangrijk als het gaat om het geheim houden van de naam. Ik snap heel goed dat mensen het geheim willen houden.

Het is immers zo ongeveer het enige waarvan mensen niet verwachten dat je het al met ze deelt. Waar men antwoord verwacht op vragen als ‘heb je al aambeien’, ‘hoe is je stoelgang’ en ‘ben je bang om uit te scheuren’ vindt niemand het gek als je zegt dat je wel de naam al hebt, maar dat je het nog niet wil vertellen.

Eigenlijk is het wel raar hoe het kan verschillen per land. Zo vertelde een Turkse vriendin me dat het in haar cultuur juist gek zou zijn als je de naam niet wilt vertellen tijdens je zwangerschap. Dan zou je iets te verbergen hebben, zegt ze. Hier is het juist andersom.

‘De naam nú al vertellen? Die is gek!’ Ook wij hebben wel rare reacties gehad. De gekste was: ‘Maar de Nederlandse vrouwen hebben toch het grootste risico op miskramen? Waarom zeg je de naam dan nu al?’

Tsja. Ik vind het heerlijk om onze dochter al bij haar naam te kunnen noemen. We krijgen nu zelfs al post met haar naam op de envelop, hoe leuk is dat? Het maakt het allemaal voor ons nóg echter.

We genieten er volop van en kunnen niet wachten tot we haar in onze armen kunnen sluiten. Ze mag voorlopig nog wel even lekker blijven zitten hoor, want ik ben pas eind juni uitgerekend.

Baby name reveal

Wil je graag de naam bekendmaken tijdens de zwangerschap (of daarna) dan kan je er ook een mini feestje van maken met de zogenaamde baby name reveal.

Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde
Naam bekend maken van baby tijdens zwangerschap voor de bevalling? - Mamaliefde

Meer ideeën vind je hier.

Floortje

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.