De kinderen vinden het heerlijk om buiten spelen, zelf vind ik het echter nog best frisjes buiten. Als de zon schijnt kan de temperatuur gelukkig snel oplopen. Dan gaat de achterdeur open en mogen ze in de achtertuin spelen, deze is volledig omheind en zo kindvriendelijk mogelijk ingericht. Door het raam houd ik dan een oogje in het zeil, al hoor je het snel genoeg als het mis gaat. Op de peuterspeelzaal spelen ze ook regelmatig buiten en leren ze dus iedere keer nieuwe spelletjes.  De leukste ideeën heb ik op een rijtje gezet. Mocht je kind zich vervelen of niet weten wat het kan doen tijdens het buiten spelen, print dan de lijst uit en maak hier losse stroken van voor in een activitypot of laat met darts bepalen wat ze gaan doen. Sommige spelletjes kan je alleen doen, voor andere moet je juist samen met je vrienden zijn. Ook leuk natuurlijk morgen voor de buitenspeeldag!

Lees ook: leukste peuter activiteiten, ook voor kleuters of dreumesen van 1 en 2 jaar. Geschikt binnen, buiten of kinderopvang.
Lees ook: Waarom is buiten spelen belangrijk en goed voor de ontwikkeling van kinderen?
Lees ook: Zelfstandig buiten spelen vanaf welke leeftijd?
Lees ook: Tips voor als je kind niet wil buiten spelen

Kinder spelletjes buiten

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl

 • Tikkertje; Hiervan zijn verschillende varianten zoals kleurentikkertje, staartentikkertje etc.
 • Bevrijdingstikkertje; Tikkertje waarbij je de ander kan bevrijden door onder zijn poortje te kruipen zodra de tikker even aan de andere kant van het veld is.
 • Verstoppertje; 1 persoon telt, de rest verstopt zich en die moeten dan gezocht worden. Eventueel kan je het spel spelen met een buut, zodat als de zoeker van de telplaats af is iemand kan rennen om zichzelf of de hele groep vrij te buten en de zoeker nog een keer moet.
 • Belgisch verstoppertje (of omgekeerd verstoppertje); Hetzelfde als verstoppertje, maar dan met een persoon die zich verstopt. Zodra anderen hem vinden gaan ze erbij zitten. Totdat iedereen het heeft gevonden.
 • (Jongens en meisjes) pakkertje
 • Schipper mag ik overvaren; Eén persoon staat in het midden van het veld. De rest staat aan de beginstreep en zingt ‘Schipper mag ik overvaren, ja of nee, Hoe?’ waarop de schipper een opdracht geeft. Variërend van hinkelend, tot aan als een slang etc. De rest moet dan op die manier overkomen terwijl de schipper op die manier de rest probeert te tikken.
 • Speurtochtvolgen of zelf maken
 • De boom wordt hoe langer hoe dikker; een lange slinger maken van kinderen hand in hand, en dan terwijl je zingt ‘de boom die wordt, hoe langer, hoe dikker’ lopen alle kinderen om een kindje heen als een boom die dikker wordt.
 • Ratten en raven; De groep wordt in tweeën gesplitst; de ene helft zijn de ratten, andere helft raven. Deze staan tegenover elkaar in het midden van een speelveld. Zodra er ratten genoemd worden moeten deze zo snel mogelijk naar de zijkant van het veld rennen en de raven hen tikken. Wordt er raven geroepen, is het andersom. Het team dat als eerste de andere heeft afgetikt, wint.
 • Kat en muis;  Spel waarbij je aardig wat kinderen nodig hebt. Deze staan in rijen naast elkaar. Eén kind is de kat, de ander de muis, de kat moet de muis vangen. Zodra de leiding ratten noemt draaien de overige kinderen negentig graden met hun armen waardoor de rijen veranderen van horizontaal naar verticaal.
 • Hollandse Leeuwen; Een soort overlopertje waarbij er in het midden van het veld een tikker staat die de kinderen moet op tillen. Als dat lukt zijn zij ook tikker tot er maar één overblijft. Ook wel bekend als Britse Bulddog.
 • Mama, mama hoe laat is het; Overloopspel waarbij één kind met zijn gezicht naar de muur draait. De overige kinderen roepen dan ‘Mama, mama hoe laat is het’ waarop de ‘mama’ een tijd roept, bijvoorbeeld drie uur en de kinderen dan drie stappen mogen zetten. Mama kan er echter ook voor kiezen om te roepen etenstijd als ze denkt dat de kinderen dicht bij de eindstreep zijn. Dan draait ze zich om en probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken die niet snel genoeg naar de beginstreep terugrennen. Zet je zulke grote stappen dat je de muur haalt heb je gewonnen. Je kan dus kiezen voor strategisch spel en kleine stapjes zodat je snel terug bent of grote met grotere kans om te moeten rennen.
 • Annemaria Koekoek; Een persoon staat bij de muur en is Annemaria. Zij roept ‘Annemaria koekoek’ (heel langzaam of juist heel snel) en draait zich dan om. De overige kinderen mogen lopen zodra ze met de rug naar hen toe staat. Als ze zich omdraait is het zo snel mogelijk bevriezen. Wie Annemaria ziet bewegen is af en moet opnieuw beginnen. Lukt het je om de eindstreep te halen zonder gespot te worden win je.

Balspelletjes

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl